| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 11
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Primerjava karakteristik alternativnih vodnih turbin za malo HE
Simon Trupi, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je primerjava karakteristik alternativnih vodnih turbin s karakteristikami klasičnih vodnih turbin za malo hidroelektrarno. Male vodne hidroelektrarne so specifične, predvsem v padcu in pretoku vode, ki jo lahko izkoristimo za proizvodnjo električne energije. V diplomskem delu na konkretnem primeru ugotavljamo učinkovitost in rentabilnost alternativnih vodnih turbin, in ugotavljamo katera je v danem primeru najprimernejša. Ugotovili smo, da je izbrana alternativna turbina ugodna zamenjava za klasično vodno turbino.
Keywords: alternativne vodne turbine, mala hidroelektrarna, obnovljivi viri energije
Published in DKUM: 18.07.2019; Views: 1739; Downloads: 138
.pdf Full text (4,59 MB)

2.
VPLIV NIHANJA OMREŽNE NAPETOSTI NA DELOVANJE MALIH HIDROELEKTRARN
Sašo Lorenčič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili ključne elemente male hidroelektrarne in njihova delovanja. Za predstavitev rezultatov meritev smo uporabili asinhronski generator, ki je za gradnjo MHE primeren. Izbrani motor smo preračunali s pomočjo programskega paketa emLook, ter predstavili primerjavo rezultatov z nazivnimi vrednostmi. V nadaljevanju smo se osredotočili na meritev obremenitev asinhronskega generatorja, ter primerjavo rezultatov z obremenitvijo s kompenzacijo. Izmerili smo asinhronski generator v otočnem obratovanju pri različnih kapacitivnostih, ki smo jih spreminjali v okolici nazivne vrednosti kondenzatorjev. Pri tej meritev smo še opravili meritev prostega teka. Kot zadnjo meritev smo predstavili izklop pogona in bremena na omrežju.
Keywords: vodne turbine, asinhronski generator, male hidroelektrarne, nihanje omrežne napetosti
Published in DKUM: 09.09.2016; Views: 1242; Downloads: 92
.pdf Full text (1,53 MB)

3.
MALA HIDROELEKTRARNA V VELENJU
Janez Jelenko, 2013, master's thesis

Abstract: Namen magistrske naloge je preveriti možnost izgradnje male hidroelektrarne med Velenjskim in Družmirskim jezerom. Izvedena je analiza velike količine pridobljenih podatkov o stanju obeh jezer in pritokov. Glede na analizo podatkov so določeni parametri akumulacijske hidroelektrarne z opisi sestavnih delov male hidroelektrarne. Predstavljeni so vplivi na okolje. Narejen je ekonomski izračun za ugotavljanje smiselnosti projekta.
Keywords: mala hidroelektrarna, akumulacijska hidroelektrarna, parametri vodne turbine, izračuni tlačnih padcev, primerjava cevovodov, okoljski vplivi, stroški, ekonomski izračun
Published in DKUM: 13.01.2014; Views: 2307; Downloads: 351
.pdf Full text (4,74 MB)

4.
FIZIKALNO MODELIRANJE HIDROELEKTRARNE
Primož Strelec, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljene osnove energije vode in opisane glavne vrste hidroelektrarn ter vodnih turbin. Delovanje hidroelektrarn je v predstavljeno v funkcijski strukturi, kjer smo se osredotočili na akumulacijske hidroelektrarne. Akumulacijskim hidroelektrarnam so določeni fizikalni principi delovanja, njihovi vplivni parametri in njihove možnosti za optimiranje. Opisani so tudi sistemi, ki delujejo na podlagi enakih fizikalnih principov kot akumulacijske hidroelektrarne, a se uporabljajo za druge namene.
Keywords: Obnovljiva energija, energija vode, metode izkoriščanja vodne energije, vrste hidroelektrarn, akumulacijske hidroelektrarne, vodne turbine, funkcijska struktura
Published in DKUM: 17.10.2013; Views: 1741; Downloads: 334
.pdf Full text (1,41 MB)

5.
ALTERNATIVNO IZKORIŠČANJE HIDRO-ENERGIJE Z MAJHNIMI KINETIČNIMI TURBINAMI
Jovana Rovčanin, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo predstavili izkoriščanje hidro-energije z majhnimi kinetičnimi turbinami, opravili smo preračune moči turbin in določali njihov izkoristek. Predstavljeni so možni tipi turbin za postavitev v rečno korito. Določili smo ekonomsko analizo projekta.
Keywords: izkoriščanje hidro-energije, vodne turbine, kinetične turbine, parametri vodne turbine, preračun moči, primerjava vodnih turbin.
Published in DKUM: 24.11.2012; Views: 1956; Downloads: 220
.pdf Full text (1,95 MB)

6.
PROJEKT HIDROELEKTRARN NA MURI - DINAMIČNI HIDROPOTENCIAL
Nataša Ivanc, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno pridobivanje električne energije iz vodne energije. Opisane so Peltonova, Francisova in Kaplanova vodna turbina, ki se v elektrarnah največkrat uporabljajo ter razlika med pretočnim in akumulacijskim hidroelektrarnam. Predstavljene so hidroelektrarne v Sloveniji na rekah Drava, Sava in Mura. Izračunana je časovna razporeditev kinetičnega hidropotenciala reke Mure glede na njen dnevni pretok. Opisani sta dve metodi pouka projektni pouk oz. naloga in eksperiment. V 7. razredu pri tehniki in tehnologiji se lahko z učenci izvaja ta projektna naloga. Za informiranje učencev na temo hidroelektrarne, je pripravljena predstavitev v PowerPointu. Izdelan je tudi tehnološki list in delavniške risbe.
Keywords: hidroelektrarna, vodne turbine, reka Mura, projektna naloga, eksperiment.
Published in DKUM: 02.08.2012; Views: 2890; Downloads: 341
.pdf Full text (2,48 MB)

7.
8.
MALA HIDROELEKTRARNA NA REKI SOPOTI
Pavel Žnidaršič, 2011, master's thesis/paper

Abstract: Magistrska naloga, mala hidroelektrarna na reki Sopoti, je izdelana z namenom in ciljem ugotoviti smiselnost koriščenja tega vodnega vira. Izbira in obdelava te teme me je pritegnila iz tega razloga, ker je tu nekoč že obratovala mala hidroelektrarna, ki pa so jo približno pred dvajsetimi leti ustavili. V nalogi sem zajel in predstavil zakonodajo in postopke, ki so potrebni pri izvedbi takega projekta. Na splošno je, moja ugotovitev, da so v naši državi ti administrativni postopki preveč zahtevni, še bolj pa komplicirano zastavljeni. Na koncu naloge sem v ekonomski analizi prikazal in dokazal, z določenimi metodami , da je smiselno postaviti tako elektrarno in jo koristiti kot stalen obnovljiv vir.
Keywords: mala hidroelektrarna, vodne turbine, obnovljivi viri, vodna energija, Sopota, referenčni stroški, deklaracija, modra energija, zelena energija, projektna dokumentacija.
Published in DKUM: 13.06.2011; Views: 6672; Downloads: 741
.pdf Full text (3,00 MB)

9.
ANALIZA VPLIVNIH PARAMETROV HIDRODINAMIČNE AKSIALNE TESNILKE TURBINSKE GREDI
Tomaž Udovič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Hidrodinamična tesnilka gredi je obvezen del opreme vsake vodne turbine. Njena naloga je preprečiti vdor rečne vode v notranjost postrojenja med vrtečimi in mirujočimi se deli stroja na način, da z ustrezno konstrukcijo njenega mehanskega dela ter kontroliranim dovodom hladilne tekočine ustvarimo razmere za tesnjenje. Pogoji za ustrezno mazanje drsne površine so odvisni tako od hidroloških parametrov vodne turbine kot tudi od samega oblikovanja tesnilnega vložka. Pri diplomskem delu sem se usmeril na raziskavo: - kako konstrukcijsko oblikovati tesnilni vložek, da bo zagotovljen pogoj enakomernosti pritiska na drsno površino - kako doseči enakomernost in neprekinjenost dotoka ustrezne hladilne vode na drsno površino - kako se tlačne razmere na drsni površini tesnilke spreminjajo v prehodnih obratovalnih režimih vodne turbine (meritve na objektu) Cilj tega diplomskega dela je na osnovi analize rezultatov praktičnih meritev in teoretičnih izračunov opisati bistvene parametre aksialne hidrodinamične tesnilke v stacionarnih in ključnih prehodnih režimih obratovanja ter na osnovi teh določiti obliko ustreznega tesnilnega vložka.
Keywords: Hidrodinamična aksialna tesnilka gredi, Hidravlični stroji, vodne turbine, pulzacija tlaka, konstruiranje
Published in DKUM: 21.12.2009; Views: 2644; Downloads: 267
.pdf Full text (4,94 MB)

10.
IDEJNA ŠTUDIJA MALE HIDROELEKTRARNE MALENŠČICA
Bojan Berložnik, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Idejna študija male hidroelektrarne Malenščica je izdelana s ciljem ugotoviti smiselnost koriščenja danega vodotoka. Podane so možne rešitve in primerjava danih rešitev. Izdelana je tudi groba ocena stroškov ter ocena časa povrnitve stroškov investicije. Na osnovi preračunov je izbrana najboljša rešitev.
Keywords: obnovljivi viri energije, hidroenergetski sistemi, mala hidroelektrarna, gradniki hidroelektrarne, vodne turbine, parametri vodne turbine, preračun moči, primerjava vodnih turbin
Published in DKUM: 28.09.2009; Views: 3862; Downloads: 618
.pdf Full text (38,38 MB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica