| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Načrtovanje hidravličnega agregata za krmiljenje vodne turbine v hidroelektrarni
Matevž Lešnik, 2020, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi je predstavljen postopek načrtovanja hidravličnega agregata za potrebe regulacije vodne turbine v hidroelektrarni. Predstavljen je razvoj uporabe vodne energije skozi zgodovino in s tem povezan razvoj vodnih turbin. Opisane so glavne značilnosti vodnih turbin z vidika snovanja hidravličnega agregata, ki jih krmili. Predstavljene so prednosti in slabosti hidravlične energije in opisani so posamezni sklopi hidravličnega agregata. Največja pozornost je namenjena izračunu, potrebnemu za določitev komponent agregata ob upoštevanju projektnih zahtev kupca. Izdelana je bila kosovnica, hidravlična shema in izrisan je bil 3D model hidravličnega agregata.
Ključne besede: hidravlika, hidravlični agregat, načrtovanje, krmiljenje, vodna turbina
Objavljeno: 04.11.2020; Ogledov: 150; Prenosov: 27
.pdf Celotno besedilo (2,22 MB)

2.
Numerična simulacija hidrokinetične vodne turbine v reki Muri
Matej Germek, 2015, diplomsko delo

Opis: V Evropski uniji gre razvoj predvsem v smeri samooskrbe z električno energijo iz obnovljivih virov energije. Ker ima Slovenija obveznost za 20 % povečati svojo energetsko učinkovitost, se delajo študije za izkoriščanje vodnih virov, kjer še niso zgrajene hidroelektrarne. V študije so vključene predvsem ravninske reke z majhnim padcem, kamor sodi tudi reka Mura. Za pridobivanje energije iz takšnih vodotokov, se v zadnjem času čedalje več uporabljajo turbine, ki bistveno manj posegajo v okolje in so postavljene prosto v tok. Z razvojem računalnikov so bile omogočene numerične simulacije celotnih HE sistemom, ki nam omogočajo razumevanje delovanja teh turbin. Z numeričnimi simulacijami je mogoče napovedati celotno obratovalno karakteristiko za določeno hitrost toka. V diplomskem delu smo izvedli izračun oziroma smo uporabili različne računske modele in primerjali njihove rezultate. Rezultati so pokazali, da lahko z uporabo različnih računskih modelov pričakujemo podobne rezultate.
Ključne besede: Numerična simulacija, Hidrokinetična vodna turbina, Darrieusov rotor.
Objavljeno: 14.12.2015; Ogledov: 1104; Prenosov: 94
.pdf Celotno besedilo (3,63 MB)

3.
4.
IZGRADNJA MIKRO HIDROELEKTRARNE NA SKRBINSKEM POTOKU
Simon Brezočnik, 2012, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je izgradnja mikro hidroelektrarne na Skrbinskem potoku. Predstavljene so splošne komponente potrebne za proizvajanje električne energije na manjšem vodotoku ˝Skrbinski˝ potok z možnostjo agregata do moči 36 kVA. Tema diplomske naloge je zanimiva, saj je nekoč visokogorska kmetija že imela manjšo postrojenje za samooskrbo domačije z električno energijo v mlinu na potoku Žavc in na potoku Radoljna, kjer je proizvajala električno energijo za potrebe žage torej za razrez hlodovine. V nalogi so podane glavne komponente mikro hidroelektrarne. Predstavljena je zakonodaja in predpisi potrebni za izdelavo projekta. Izveden je tudi ekonomski izračun investicije s pomočjo računalniškega programa retSCREEN.
Ključne besede: mikro hidroelektrarna, ekonomski izračun, vodna turbina, obnovljivi viri, vodna energija, ekologija
Objavljeno: 09.03.2012; Ogledov: 4922; Prenosov: 693
.pdf Celotno besedilo (11,17 MB)

5.
ANALIZA EKONOMSKE UPRAVIČENOSTI DELOVANJA MALE HIDROELEKTRARNE
Klemen Pečovnik, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo analizira ekonomsko upravičenost delovanja male hidroelektrarne Pečovnik. V diplomskem delu so predstavljeni obnovljivi viri energije in njihov družbeni pomen. Predstavljena je oprema male hidroelektrarne. Opisana in predstavljena je mala hidroelektrarna Pečovnik, ki se nahaja v občini Luče. Na osnovi izračunov je za malo hidroelektrarno Pečovnik opravljena ekonomska analiza delovanja s pomočjo programskega orodja RETScreen. Analiza uspešnosti naložbe je izvedena z metodo in primerjavo interne stopnje donosnosti z diskontno stopnjo. Na kratko so predstavljeni tudi vidiki izgradnje nove male hidroelektrarne oziroma možnost obnove obstoječega objekta.
Ključne besede: vodna energija, obnovljivi viri energije, mala hidroelektrarna, turbina, ekonomska upravičenost, RETScreen programsko orodje
Objavljeno: 25.09.2011; Ogledov: 3384; Prenosov: 357
.pdf Celotno besedilo (15,39 MB)

Iskanje izvedeno v 0.13 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici