| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 19
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Razvoj in izvedba prototipnega sistema za vizualno komisioniranje
Uroš Vincetič, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V okviru diplomskega dela smo si zastavili cilj, da zasnujemo in izdelamo prototipni sistem za vizualno komisioniranje. Ta bo s pomočjo aplikacije na računalniku, izdelane v programu LabVIEW in krmiljenega prikaza na LCD zaslonih, razvitega v programskem okolju Arduino, omogočal lažjo in hitrejšo implementacijo delavcev v proces komisioniranja in sestavljanja kompleksnejših objektov. Sistem bo samostojna enota v obliki konstrukcijske mize, ki bo mobilna in hkrati dovolj stabilna, da omogoča mirno in enostavno sestavljanje.
Keywords: komisioniranje, programiranje, vizualno, mikrokrmilnik
Published: 19.10.2018; Views: 322; Downloads: 32
.pdf Full text (3,22 MB)

2.
Modeliranje montažnega nadvoza z vizualnim programiranjem
Jan Osterž, 2018, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava uporabo vizualnega programiranja na primeru montažnega nadvoza, za katerega smo z uporabo programa Dynamo izdelali program za avtomatsko modeliranje, na osnovi spreminjanja nekaterih osnovnih parametrov. Delovanje programa smo preizkusili v programu Revit, kjer smo prikazali geometrijo programiranega objekta. V magistrskem delu je prikazan postopek izdelave in končni rezultat ob upoštevanju zastavljenih predpostavk.
Keywords: montažni mostovi, vizualno programiranje, BIM, Revit, Dynamo
Published: 27.09.2018; Views: 882; Downloads: 230
.pdf Full text (7,62 MB)

3.
Pripovedovanje zgodb skozi fotografijo - foto eseji
Dragana Dodik, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Foto esej kot sredstvo za fotografsko interpretacijo predstavlja mnogo več kot serija fotografij, ki pripovedujejo zgodbo. Teoretični del diplomske naloge se osredotoča na izhodišče foto esejev, torej na pripovedovanje foto zgodb. Predstavljena je zgodovina foto esejev od samih začetkov, ko so se večinoma uporabljali v fotoreportaži, obenem pa so predstavljene vrste zgodb ter elementi, ki sestavljajo foto esej. Besedilo ali opisi pod fotografijami in zaporedje le-teh sta poudarjena kot ključna elementa v prenašanju prepričljive zgodbe. Na osnovi teoretično pridobljenih znanj v praktičnem delu je analiziran foto esej kot projekt, za tem pa je predstavljena kvalitativna in kvantitativna raziskava interpretacije le-tega.
Keywords: pripovedna fotografija, fotografske zgodbe, foto eseji, fotoreportaža, vizualno dojemanje
Published: 31.08.2017; Views: 1476; Downloads: 147
.pdf Full text (1,85 MB)

4.
Open space evaluation methodology and three dimensional evaluation model as a base for sustainable development tracking
Melita Rozman Cafuta, 2015, original scientific article

Abstract: Sustainable development, as a concept of controlled development, is a management characteristic. Adaptation to progress is important to achieve sustainability. The research focus here is on developing an evaluation methodology for determining the characteristics of urban open space. A method was designed for use in the comparative analysis of environmental perception evaluation between different time sequences. It allows us to compare results before and after spatial interventions or spatial development tracking over time. The newly-developed SEC model (suitable for everyone, environmentally-accepted, and cost-effective) was an essential element used in the research methodology. The model was designed using the systematic principle, the top–down approach, and the decomposition method. Three basic dimensions were divided into six factors. Factors were divided into eighteen indicators that are either quantitatively or qualitatively assessed. Indicators were divided into several aspects. An instrument (questionnaire) was developed to support the evaluation methodology of urban open space characteristics. Every aspect belongs to a question in the questionnaire. The applicability of the SEC model was demonstrated in two case studies. Evaluation took place during two different time sequences, once during the day-time and once during the night. Obtained results provide useful information of the current spatial situation needed for sustainable development strategy preparation.
Keywords: urbano okolje, vizualna percepcija, vizualno zaznavanje, vidno zaznavanje, metodologija vrednotenja, SEC model
Published: 22.06.2017; Views: 744; Downloads: 273
.pdf Full text (2,65 MB)
This document has many files! More...

5.
VIZUALNO MARKETINŠKO KOMUNICIRANJE
Gregor Črešnar, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Komuniciranje predstavlja pomemben del našega vsakdanjega življenja. Potrebno je vedeti, da pri komuniciranju ne gre samo za izmenjavo besed, temveč ima mnogo širši pomen. Dandanes smo izpostavljeni mnogim sporočilom, ki nas obdajajo skoraj na vsakem koraku. Tega se vsekakor dobro zavedajo tudi organizacije, ki poskušajo preko različnih medijev vizualnega komuniciranja doseči svoje odjemalce. Pri tem igra zelo pomembno vlogo marketinško komuniciranje, ki je dandanes pomemben del vsake uspešne organizacije. S pomočjo vizualnih sporočil lahko organizacije učinkovito komunicirajo s ciljnimi javnostmi, zato morajo pri oblikovanju sporočil vedno poskrbeti, da so sporočila kreativna, zanimiva in pritegnejo pozornost odjemalcev. V diplomskem projektu smo ugotavljali posebnosti vizualne komunikacije ter predstavili temeljne značilnosti tovrstnega komuniciranja na primeru posameznih aktivnosti spleta marketinškega komuniciranja. V raziskavi smo ugotavljali, kako vizualno marketinško komuniciranje vpliva na nakupne odločitve odjemalcev ter kateri dejavniki vizualnega komuniciranja pripomorejo k hitrejšemu in predvsem lažjemu odločanju pri nakupu. Ugotovili smo, da so vizualna sporočila vsekakor tista, ki pripomorejo k lažjim nakupnim odločitvam, vendar sta potrebna dobra in učinkovita zasnova sporočila ter integracija vizualnih elementov, ki so pri tovrstnem komuniciranju ključnega pomena. V diplomskem seminarju smo ugotavljali posebnosti vizualne komunikacije ter predstavili temeljne značilnosti tovrstnega komuniciranja na primeru posameznih aktivnosti spleta marketinškega komuniciranja. V raziskavi smo ugotavljali kako vizualno marketinško komuniciranje vpliva na nakupne odločitve odjemalcev ter kateri dejavniki vizualnega komuniciranja pripomorejo k hitrejšemu in predvsem lažjemu odločanju pri nakupu. Ugotovili smo, da so vsekakor vizualna sporočila tista, ki pripomorejo k lažjim nakupnim odločitvam, vendar je potrebna dobra in učinkovita zasnova sporočila in integracija vizualnih elementov, ki so pa ključnega pomena pri tovrstnem komuniciranju.
Keywords: marketinško komuniciranje, vizualno komuniciranje, nakupno odločanje
Published: 09.11.2016; Views: 804; Downloads: 112
.pdf Full text (1,28 MB)

6.
IZBOLJŠANJE RAČUNALNIŠKE IZKUŠNJE V VIZUALNEM PROGRAMSKEM JEZIKU RT-SEQUENCER
Sašo Piskar, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi so opisane različne tehnike vizualnega programiranja, poleg tega pa je narejen tudi pregled orodij, ki omogočajo tovrstno izdelavo programov. Glavni del predstavlja izdelava domensko specifičnega vizualnega programskega jezika RT-Sequencer, ki je v osnovi namenjen izdelavi realno časovnih krmilnikov. Rešitev omogoča domenskim strokovnjakom izdelavo realno časovnih krmilnikov brez znanja splošno namenskih programskih jezikov. Delovanje jezika RT-Sequencer je prikazano tudi na praktičnem primeru.
Keywords: programski jeziki, vizualno programiranje, domensko specifični jeziki, realno časovni krmilniki
Published: 23.09.2016; Views: 748; Downloads: 81
.pdf Full text (3,11 MB)

7.
Pakiranje baterij na tekočem traku z robotom Fanuc M-1iA
Bernie Bezenšek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo se ukvarjali s problemom robotiziranega pakiranja baterij na tekočem traku. Različne baterije se transportirajo s tekočim trakom, robotski vizualni sistem s kamero pa jih zazna, razpozna in lokalizira. Robotski sistem sledi baterijam na tekočem traku, jih pobira med premikanjem, sortira in zlaga v namensko embalažo. Sistem smo nadgradili z dodatnim tekočim trakom za transport embalaže in električnim prstnim prijemalom. Oblikovali in izdelali smo posebne prste za prijemalo, ki lahko zgrabijo dva različna tipa baterij. V diplomi je predstavljena zasnova laboratorijske robotske celice z industrijskim robotom Fanuc M-1iA, programiranje robotskega sistema, predstavljeni pa so tudi eksperimentalni rezultati delovanja robotske aplikacije.
Keywords: robot Fanuc M-1iA, tekoči trak, vizualno sledenje, pakiranje baterij
Published: 06.09.2016; Views: 796; Downloads: 101
.pdf Full text (2,99 MB)

8.
Kompostiranje tekstilnih materialov
Polona Korošec, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V okviru diplomskega dela smo kompostirali določene naravne in sintetične tekstilne materiale. Postopek kompostiranja bi lahko uporabljali za recikliranje tekstilnih odpadkov. Kompostiranje viskoze, volne, bombaža ( naravni tekstilni materiali) in PES ter PA 6,6 (sintetični tekstilni materiali) je potekalo tri mesece. Mesečno smo spremljali spremembe na vzorcih s pomočjo gravimetrične metode in metode vizualnega ocenjevanja in evidentiranja vzorcev med kompostiranjem. Vzorci iz viskoze, volne in bombaža so se po treh mesecih kompostiranja v celoti oziroma delno razgradili, pri vzorcih iz PES in PA 6,6 pa ni prišlo do razgradnje.
Keywords: tekstilni odpadki, recikliranje odpadkov, biorazgradljivost, kompostiranje tekstilnih materialov, kompost, viskoza, volna, bombaž, poliester, poliamid, gravimetrična metoda, vizualno ocenjevanje
Published: 27.10.2015; Views: 1074; Downloads: 127
.pdf Full text (2,02 MB)

9.
MANIPULACIJA OBJEKTOV NA TRANSPORTNEM TRAKU Z ROBOTOM FANUC M-1iA
Arben Jahiri, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Roboti z vizualnim sledenjem se uporabljajo za razvrščanje, pakiranje in montiranje. V diplomskem delu smo uporabljali 6-osnega paralelnega robota FANUC M-1iA. S kamero robot zazna objekt na transportnem traku, ki ga poganja enosmerni napajalnik. Poleg kamere se uporablja dajalnik, saj z njim določimo lokacijo objekta, ko je ta izven vidnega polja kamere. Ko robot dobi vse potrebne podatke o objektu, ga s prijemalom prime in odloži v predal. Najprej smo izvedli kalibracijo kamere, transportnega traka in dajalnika, nato pa smo z ročno programirno enoto sestavili program za manipuliranje objektov. Robotski program je bil izdelan v Fanuc-ovem robotskem jeziku TPP. V programskem jeziku KAREL je izdelan programski paket oz. knjižnica Visual Line Tracking, iz katere samo kličemo oz. uporabljamo podprograme v našem programu.
Keywords: Robot Fanuc M-1iA, manipulacija, transportni trak, vizualno sledenje, KAREL
Published: 14.10.2015; Views: 938; Downloads: 79
.pdf Full text (3,20 MB)

10.
Logotip: od problema do rešitve
Simona Ribič, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo v teoretičnem delu predstavili vizualno komuniciranje kot osnovo sporočanja pomena preko grafičnega izdelka: logotipa. Podrobno smo opisali njegove sestavne elemente ter definirali kriterije uspešnega oblikovanja. Prav tako smo opisali celoten proces grafičnega oblikovanja logotipa. V praktičnem delu pa smo to znanje uporabili ter najprej analizirali konkurenčne logotipe, čemur je sledilo iskanje navdiha, ustvarjalni del ter implementacija. Tako je bil rezultat logotip, ki bi ga lahko uporabili v praksi. Ugotovili smo, da je oblikovanje logotipa zahteven proces in da je kljub opisanim posameznim korakom uspešnost ter učinkovitost izdelka odvisna od zmožnosti oblikovalca.
Keywords: logotip, grafično oblikovanje, vizualno komuniciranje, celostna grafična podoba
Published: 28.09.2015; Views: 1152; Downloads: 117
.pdf Full text (3,15 MB)

Search done in 0.23 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica