| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 116
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Uporaba sklada Elastic za obdelavo in vizualizacijo podatkov
Matej Sojer, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili pojem masovnih podatkov in poudarili njihovo pomembnost za prihodnost moderne informacijske družbe. Opisali smo podatkovno rudarjenje, način pridobivanja znanja iz masovnih podatkov in strojno učenje, način obdelave podatkov. V nadaljevanju smo predstavili in analizirali Sklad Elastic, ekosistem komponent za shranjevanje, pridobivanje in obdelavo podatkov, ki smo ga uporabili pri razvoju spletne strani za iskanje med dobitniki Nobelove nagrade.
Keywords: masovni podatki, Sklad Elastic, Elasticsearch, vizualizacija, obdelava podatkov
Published: 18.10.2021; Views: 136; Downloads: 4
.pdf Full text (1,32 MB)

2.
Vodenje in vizualizacija vrtalne enote
Luka Čas, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena zasnova avtomatiziranega procesa za vrtanje lukenj v obdelovanec z uporabo virtualnih orodij in programov. Predstavljeno je vodenje vrtalnega procesa s tremi pnevmatskimi cilindri, ki smo jih vizualizirali v programu FluidSIM Pneumatic. Naloga opisuje kreiranje virtualnega krmilnika, krmilnega programa in izdelavo nadzorne plošče za nadzor in vodenje v programskem okolju TIA Portal V16. Poleg vizualizacije z virtualnimi orodji je v delu predstavljen še CAD model predvidene vrtalne enote.
Keywords: Avtomatizacija, vizualizacija, vodenje procesa, TIA Portal V16, nadzorna plošča
Published: 18.10.2021; Views: 119; Downloads: 14
.pdf Full text (1,68 MB)

3.
Uporaba Power BI kot orodja za obdelavo, analizo in vizualizacijo podatkov
David Vidovič, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo vsebuje primerjavo konkurenčnih orodij poslovne inteligence in praktični primer uporabe poslovnointeligenčnega orodja Power BI. Najprej razložimo pojem poslovne inteligence, splošno opišemo orodja poslovnega obveščanja in nato podrobneje posamezna orodja, ter jih primerjamo v tabeli. S praktičnim primerom uporabe prikažemo izdelavo nadzorne plošče in vizualizacij z uporabo prosto dostopnih podatkov. Diplomsko delo zaključimo s predstavitvijo rezultatov in izkušenj.
Keywords: poslovna inteligenca, poslovno obveščanje, orodje Power BI, vizualizacija podatkov, analiza podatkov
Published: 18.10.2021; Views: 97; Downloads: 14
.pdf Full text (1,79 MB)

4.
Razvoj hibridne mobilne aplikacije za vizualizacijo statistike športnih treningov
Jan Liber, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo izdelali mobilno aplikacijo za vizualizacijo statistike športnih treningov. Aplikacija omogoča ogled in izvajanje treningov, ki so gostovali na spletni platformi Fitcrea, in pripomore k preprostejši uporabi platforme ter boljšemu pregledu uporabnikove statistike. V sklopu tega dela predstavimo spletno platformo, ogrodje Flutter in njegove alternative, načine vizualizacije ter opišemo potek razvoja mobilne aplikacije.
Keywords: hibridna mobilna aplikacija, vizualizacija statistike, spletni tečaji, Flutter
Published: 18.10.2021; Views: 110; Downloads: 8
.pdf Full text (1,67 MB)

5.
Simulacija in vizualizacija evolucije v evolucijskih algoritmih
Dmitry Leposa, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Tekom diplomske naloge smo izdelali aplikacijo za izobraževalne namene, ki simulira in vizualizira naravne evolucijske procese s pomočjo evolucijskih algoritmov. S spletnim orodjem Piskel smo ustvarili statične in dinamične grafične gradnike za vizualizacijo celotnega postopka simulacije. Nato smo implementirali genetski algoritem in osnovne mehanike simulatorja v programskem jeziku C# ter integrirali celotno rešitev v okolje Unity.
Keywords: vizualizacija, simulator, namizna aplikacija, evolucijski algoritmi, Unity
Published: 18.10.2021; Views: 57; Downloads: 4
.pdf Full text (2,19 MB)

6.
Vizualizacija športnih aktivnosti v progresivnih spletnih aplikacijah
Marko Deželak, 2021, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo raziskali področje vizualizacije športnih aktivnosti in njihovo uporabo v progresivnih spletnih aplikacijah. Analizirali smo arhitekturo in delovanje slednjih aplikacij ter predstavili različne tehnike vizualizacije, ki jih lahko uporabimo za prikaz podatkov, zajetih med izvajanjem športnih aktivnosti. Razvili smo lastno rešitev vizualizacije za tek in predstavili njen način uporabe. Tehniko vizualizacije smo implementirali v progresivni spletni aplikaciji in prikazali njen način delovanja na realnih podatkih.
Keywords: športne aktivnosti, tek, vizualizacija, spletna aplikacija
Published: 18.10.2021; Views: 83; Downloads: 22
.pdf Full text (1,99 MB)

7.
Interaktivni prikaz podatkov zdravstvenega stanja slovenskega prebivalstva
Gaja Šilak, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Na portalu Odprti podatki Slovenije je na voljo velika količina surovih podatkov, ki jih lahko prosto ponovno uporabljamo. To pomeni, da jih lahko vsakdo, brez posebne zahteve ali registracije, pridobi in uporabi ter na njihovi podlagi izdela nove produkte ali storitve z dodano vrednostjo. V diplomskem delu smo se omejili na področje zdravstva. Podatke smo prikazali na spletni strani, kjer smo za pomoč pri vzpostavitvi spletne strani uporabili dostopne knjižnice, in za pomoč pri prikazu podatkov knjižnice za vizualizacijo podatkov. Vizualizirali smo podatke o zdravstvenem stanju slovenskega prebivalstva, boleznih na splošno in po posameznih regijah ali občinah.
Keywords: vizualizacija podatkov, spletna stran, splošno zdravstveno stanje, Chart.js, Highcharts
Published: 18.10.2021; Views: 78; Downloads: 9
.pdf Full text (1,34 MB)

8.
Uporaba knjižnice D3.js za vizualizacijo potresne aktivnosti območja
Tilen Rajh, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Večina spletnih strani ima potrese prikazane samo v obliki tabel, ki ponujajo le numerični prikaz, zato, smo se odločili, da naredimo vizualni prikaz potresov. V diplomskem delu smo izdelali spletno aplikacijo, kjer se osredotočamo na vizualni prikaz potresnega območja Slovenije in Hrvaške. Prikaz obsega iskanje potresov po datumih nastanka iz dveh različnih virov. Izdelan je tudi grafični prikaz analize potresov leta 2020, posebej za Slovenijo in Hrvaško. Zajema število potresov po mesecih, prikaz potresov na zemljevidu in graf magnitud. Za izdelavo le-teh grafičnih elementov smo uporabili knjižnico D3.js.
Keywords: potres, D3.js, grafični prikaz, spletna aplikacija, vizualizacija podatkov
Published: 24.08.2021; Views: 368; Downloads: 65
.pdf Full text (1,88 MB)

9.
Namizna aplikacija za vizualizacijo kolesarskih aktivnosti
Marcel Tratnjek, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi so predstavljeni različni sledilci športnih aktivnosti in zajemanje podatkov z njihovo pomočjo med športno aktivnostjo. Glavni namen diplomske naloge je prikazati razvoj namizne aplikacije za vizualizacijo kolesarskih aktivnosti, ki je osnovana na zajetih podatkih sledilcev športnih aktivnosti. Na primeru izdelave namizne aplikacije so predstavljeni različni načini vizualizacije kolesarskih aktivnosti. Vizualizacijo podatkov smo predstavili s pomočjo zemljevidov, grafov in koledarja. Poleg tega smo v sklopu razvoja predstavili še metodo vizualizacije posameznih elementov kolesarskega treninga z uporabo barv. V diplomski nalogi je prikazana tudi uporaba razvite aplikacije.
Keywords: aplikacija, GPX, kolesarske aktivnosti, vizualizacija, WPF
Published: 23.04.2021; Views: 247; Downloads: 72
.pdf Full text (1,86 MB)

10.
Spletni vmesnik za integracijo in vizualizacijo podatkov gibanja slovenskega prebivalstva
Matic Mesner, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je pridobiti podatke iz nacionalnega portala Odprti podatki Slovenije, jih vizualno predstaviti na spletni strani in učinkovito analizirati. Pri izbiri podatkov bomo omejeni na temo slovenskega prebivalstva. Podane bodo informacije o gibanju prebivalcev v Sloveniji in posameznih regijah. Pri pripravi spletne strani se bodo za pomoč uporabljale dosegljiva dokumentacija in dostopne knjižnice za vizualizacijo podatkov. V namene boljšega razumevanja priprave spletne rešitve se bomo spoznali tudi s fazami zbiranja, integracije, analize in vizualizacije podatkov. Končna rešitev daje enoten vpogled v različne zbirke podatkov, katerih analiza vodi do novih informacij glede naravnega in selitvenega gibanja slovenskega prebivalstva. Ob rednem posodabljanju podatkov na izvirnem viru bo rešitev vedno dajala vpogled v najnovejše podatke.
Keywords: podatki o prebivalstvu, uporaba podatkov, zbiranje in integracija podatkov, podatkovna analitika, spletna stran, vizualizacija podatkov, odprti podatki
Published: 04.11.2020; Views: 282; Downloads: 39
.pdf Full text (972,07 KB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica