| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Metodologija primerjave vpenjanja orodij pri visokohitrostni in konvencionalni obdelavi
Žiga Kamenik, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Optimalna izbira delovnih sredstev, je bistvena za konkurenčnost. Orodje, stroj, ter povezovalni člen med njima – vpenjalni mehanizem, skupaj sestavlja celoto, ki je v kombinaciji z znanjem potreba, za izdelavo izdelka. Pomembno je, da so stroj, orodje, ter vpenjalna priprava kompatibilni. V diplomski nalogi je za postopka konvencionalnega, ter visokohitrostnega frezanja izdelana metodologija primerjave vpenjanja orodij pri visokohitrostni in konvencionalni obdelavi, z upoštevanjem katere dosežemo, da so stroj, orodje, ter vpenjalna priprava kompatibilni. Opisana sta konvencionalni in visokohitrostni postopek frezanja, ter prednosti in slabosti le teh. Z uporabo razpoložljivih podatkov je izdelana primerjava med različnimi načini vpenjanja orodij pri konvencionalnem in visokohitrostnem postopku frezanja. Navedene in analizirane so prednosti in slabosti posameznih načinov vpenjanja.
Keywords: visokohitrostna obdelava, konvencionalna obdelava, frezanje, vpenjanje orodij, metodologija, primerjava
Published in DKUM: 27.10.2015; Views: 1066; Downloads: 185
.pdf Full text (1,74 MB)

2.
ANALIZA PRIMERJAVE KROGELNIH FREZAL ZA VISOKO HITROSTNO ODREZAVANJE
Silvo Pesek, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomskega dela je ugotoviti katero orodje treh različnih proizvajalcev Fraisa, OSG in YG je najprimernejše za predelavo pločevine, brizganje plastike, termoformiranje in stiroporno embalažo, glede na ceno in obrabo orodja. Vključuje primerjavo in opis oblikovnih krogelnih frezal po katalogih proizvajalcev orodij Fraisa, OSG in YG. Podano je poročilo preizkusa orodij v podjetju Gorenje orodjarna in poročilo preizkusa orodij na fakulteti za strojništvo v Mariboru z opisom strojev, na katerih smo vršili preizkus in merilnih naprav, s pomočjo katerih smo izmerili odstopanja.
Keywords: visokohitrostna obdelava, oblikovno krogelno frezalo, frezanje
Published in DKUM: 12.01.2012; Views: 2402; Downloads: 197
.pdf Full text (3,86 MB)

3.
MERJENJE REZALNIH SIL MED PROCESOM VH OBDELAVE
Miljenko Šarić, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: Glavni namen diplomskega dela je bil izdelati sistem, ki meri rezalne sile med postopkom visokohitrostne obdelave na frezalnem stroju. Z izmerjenimi silami smo med postopkom frezanja nadzorovali dinamično obremenjenost orodja, stroja in obstojnost rezalnih ploščic. Sile smo merili s piezo merilnikom sil Kistler 9257 A. Program, ki je bil izdelan v programskem okolju LabVIEW, je te podatke obdelal in jih prikazal v obliki grafov in tabel, iz katerih je bilo na nadzorni plošči moč razbrati časovni potek glavne rezalne sile v odvisnosti od kota zasuka orodja. V LabVIEW-ju smo izdelali grafični vmesnik, s pomočjo katerega smo lahko nastavljali parametre merilnega sistema.
Keywords: frezanje, rezalne sile, merjenje rezalnih sil, zajem podatkov, DNC komunikacija, LabVIEW, CNC stroj, visokohitrostna obdelava.
Published in DKUM: 02.11.2011; Views: 1864; Downloads: 230
.pdf Full text (2,70 MB)

4.
UVAJANJE VISOKOHITROSTNIH OBDELAV ZA IZDELKE VEČJIH DIMENZIJ
David Senjor, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga predstavlja obdelavo z velikimi rezalnimi hitrostmi in pomiki pri postopku rezkanja. Osnovno načelo visokohitrostne obdelave je odstraniti čim več materiala v časovni enoti z majhnimi globinami reza in posledično manjšimi obremenitvami orodja. Ta postopek zahteva temu namenjena orodja in stroje. V nalogi so predstavljeni oprema in načini pristopa k izvajanju visokohitrostne obdelave. Osrednja tema je njena uporaba v maloserijski proizvodnji z raznolikimi obdelovanci, kjer je potrebna hitra prilagodljivost za izvajanje trenutnega proizvodnega programa. Prikazana je izdelava programa za numerično krmiljene obdelovalne stroje. Programiranje poteka s sodobnimi programskimi orodji, ki omogočajo izbiro pravilne strategije za obdelavo.
Keywords: visokohitrostna obdelava, strategije rezkanja, obdelovalni stroji, programiranje obdelovalnih strojev
Published in DKUM: 02.11.2010; Views: 2113; Downloads: 314
.pdf Full text (13,62 MB)

5.
RACIONALNA IZRABA PROGRAMSKIH ORODIJ PRI NAČRTOVANJU VISOKO HITROSTNE OBDELAVE
Gregor Kalan, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V prihodnje bodo uspešne le dovolj močne orodjarne, ki bodo investirale v sodobno opremo. To opremo pa je potrebno docela izkoristiti. Konstruiranje za proizvodnjo in izdelava NC-programa sta zelo pomembena dejavnika pri visokohitrostni obdelavi (v nadaljevanju VHO). V našem podjetju izdelujemo konstrukcije in NC-programe s programskim paketom Pro/Engineer. Le s celovitim obvladovanjem procesov in izkušenj lahko s pomočjo sodobnega programskega paketa izdelamo konstrukcijo, ki bo rezultirala v racionalno proizvodnjo. Nekaj problemov in nato tudi rešitve pa bi opisal v svoji diplomski nalogi.
Keywords: programska orodja, visokohitrostna obdelava ─ VHO, Pro/Engineer, konstruiranje za proizvodnjo, simulacije delovnih procesov
Published in DKUM: 05.07.2010; Views: 6504; Downloads: 373
.pdf Full text (3,45 MB)

6.
7.
8.
Search done in 0.22 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica