| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 771
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Snovanje naprave za merjenje uhajavih tokov katodnih odvodnikov v visokonapetostnih omrežjih
Dario Bat, 2023, master's thesis

Abstract: V nalogi je razdelan problem merjenja uhajavih tokov, ki se pojavijo pri katodnih odvodnikih na visokonapetostnih omrežjih. Uhajave toke merimo, da dobimo sliko napetosti in pri tem zaznamo, kakšno je gibanje električnih velikosti v omrežju. Velikosti napetosti pri visokonapetostnih omrežjih so od 36 kV in na več, zato je takšne velikosti zelo težko meriti na konvencionalne načine. Pri predlaganem načinu merjenja se tok skozi katodni odvodnik »pretvori v vrednosti maksimalno 1 do 2 mA pri pritisnjeni napetosti od 36 kV. Nadalje se pridobljeni signal obdela skozi ADC pretvornik in določene vrednosti napetosti za meritev toka pridobijo vrednost med 0 in 3 V. Da bi metoda bila uspešna, je treba meriti vsaj 200 točk v eni polperiodi signala. Pridobljeni rezultati se obdelajo na procesorju, in če so meritve ustrezne, se enkrat dnevno pošlje informacija, ali je signal ustrezen (v dovoljenih mejah). S takšnimi podatki iz merilnika nadalje lahko opazujemo tudi stanje odvodnika in ga po potrebi zamenjamo oz. pustimo nespremenjenega, če so vrednosti zadovoljive.
Keywords: tiskano vezje, dizajn, merjenje, komunikacija, optimizacija
Published in DKUM: 30.01.2023; Views: 43; Downloads: 12
.pdf Full text (3,44 MB)
This document has many files! More...

2.
Digitalna transformacija logističnih procesov v panogi ravnanja z odpadki
Tjaša Vodička, 2022, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu ugotavljamo vpliv pandemije covida-19 na digitalizacijo logističnih procesov, in sicer na področju ravnanja z odpadki. Najprej teoretično preučujemo vlogo digitalizacije, pri čemer izpostavimo tako prednosti kot slabosti digitalizacije poslovanja. Še posebej se osredotočimo na vpliv pandemije, ki je povzročila potrebo po globalni digitalizaciji podjetij. To je pomenilo hitro prilagajanje tako nestabilnim tržnim razmeram, kot tudi vse zahtevnejšim željam kupcev. S pregledom različnih mednarodnih študij smo ugotovili, da je bila sprememba na ravni digitalizacije podjetij v času pandemije nujna za njihov obstoj, hkrati pa je prav digitalizacija postavila temelje poslovanja v prihodnosti. Pandemija koronavirusne bolezni je podjetja postavila pred tehnološko prelomno točko in za vedno spremenila način njihovega poslovanja. Podjetja se trudijo ostati na vrhu svoje industrije tako, da sledijo razvijajočemu se digitalnemu svetu. Posledice so vidne v proizvodnem in logističnem sektorju. Proizvodna in logistična industrija svoj ekosistem integrirata z najsodobnejšimi tehnologijami pri upravljanju dobavne verige. Potreba po učinkovitem upravljanju motenj dobavnih verig v času epidemije je napovedala tehnološki prehod na logistiko 4.0. Danes pa premik k trajnosti po pandemiji vodi v prehod na logistiko 5.0. S trajnostnimi premiki k digitalnemu svetu se soočajo tudi slovenska podjetja. Zato smo se v magistrskem delu osredotočili na digitalne transformacije logističnega procesa v industriji ravnanja z odpadki, pri čemer nas je zanimalo predvsem, kako se je podjetje Surovina d.o.o. s tovrstnimi procesi soočalo pred pandemijo in po njej. Osredotočili smo se predvsem na področje logistike, ki je v tej panogi zelo pomembna, saj predstavlja velik del poslovne učinkovitosti. Zanimalo nas je, v katerem delu logističnega procesa v panogi ravnanja z odpadki se pojavlja največja potreba po digitalizaciji. Ugotovili smo, da se bo delež vlaganj – glede na obdobje pred pandemijo – bistveno povečal na področju digitalizacije. Podjetje največje potrebe po digitalizaciji izkazuje v procesu vhodne logistike – pri nabavi. Za podjetje Surovina d.o.o. je pomembno predvsem vzpostaviti elektronsko naročanje odvozov za dobavitelje in na podlagi tega vzpostaviti sprejemljiv vozni park, ki bi zmanjšal neizkoriščene kilometre, s tem pa stroške goriva ter količino emisij. Najpomembnejši sklop digitalizacije vhodne logistike bo reševanje reklamacij – modul bo podjetju omogočil prepoznavanje težav in zmanjšanje stroška s surovinami, ki ne dosegajo zahtevanih standardov.
Keywords: elektronsko poslovanje, informatizacija, digitalizacija, digitalna transformacija, pandemija, industrija ravnanja z odpadki, logistični procesi, nabavna logistika, prodajna logistika, optimizacija logistike.
Published in DKUM: 23.01.2023; Views: 42; Downloads: 13
.pdf Full text (2,25 MB)

3.
Digitalizacija v Varstveno delovnem centru POLŽ Maribor : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
Klemen Šauperl, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Digitalizaciji poslovnih procesov se v današnjih časih ni več možno izogniti. Ob krepitvi brezpapirne politike, spremembah zakonodaje na področju hrambe dokumentov (e-arhiviranje) in optimizaciji delovnih procesov so informacijski sistemi ključnega pomena pri učinkovitem in racionalnem poslovanju. Predmet raziskave v diplomskem delu je digitalizacija in optimizacija procesa nabave v Varstveno delovnem centru POLŽ Maribor. Aktualni sistemi v podjetju niso kos izzivom, ki izhajajo iz sodobnih načinov nabave in ustvarjajo dodano vrednost progresivnim ter inovativnim podjetjem ob prisotnosti modernih informacijskih sistemov, ki omogočajo digitalizacijo in avtomatizacijo poslovnega procesa nabave. V diplomskem delu se bomo reševanja izziva lotili s podrobno analizo stanja procesa nabave, ki predstavlja osnovo pri iskanju rešitev v naslednjih korakih. Z vpeljavo digitalizacije papirne dokumentacije in nadgradnje programskih rešitev za nabavo pa bomo občutno zmanjšali manipulacijo papirnih dokumentov, zagotovili digitalne arhive dokumentacije in razbremenili vodstvene ter pomožne kadre v podjetju s pomočjo avtomatiziranih pomožnih opravil, analiz in s celostno kontrolo.
Keywords: digitalizacija, nabava, informacijska tehnologija, avtomatizacija, optimizacija poslovanja, naročanje
Published in DKUM: 16.01.2023; Views: 38; Downloads: 6
.pdf Full text (1,20 MB)

4.
Proces optimizacije dela na CNC obdelovalnem centru
David Harc, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo opisali vpliv slabe organizacije, kakšne posledice prinašajo organizacijske izgube in kako se zaradi slabo optimiranih delovnih mest in strojev povečujejo pretočni časi. Z opazovanjem delovnega mesta v podjetju smo ugotovili izgube časa zaradi delavca, ki jih ni bilo mogoče odpraviti. Problem smo rešili z optimizacijo dela za doseganje večje zmogljivosti strojev.
Keywords: optimizacija, točno ob pravem času (JIT), kapacitete
Published in DKUM: 07.12.2022; Views: 142; Downloads: 34
.pdf Full text (1,33 MB)

5.
Izdelava in optimizacija spletne strani oblikovalskega studia
Nejc Kovačič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Digitalna prisotnost ima vedno večji pomen na uspeh podjetja. Brez lastne spletne strani in računov na družbenih omrežjih podjetje za svet tako rekoč ne obstaja. V okviru diplomskega dela smo se zato odločili izdelati spletno stran za novo ustanovljen oblikovalski studio. Raziskali smo trg platform za upravljanje spletnih strani in opredelili večkriterijski odločitveni model za izbiro najprimernejše platforme. Na podlagi ugotovitev smo izbrali platformo, ki je najbolj ustrezala postavljenim kriterijem, in s pomočjo naročnika ustvarili spletno stran, primerno za oblikovalski studio. Sledila je optimizacija spletne strani. Pri tem smo si pomagali s številnimi že vgrajenimi in zunanjimi orodji za analizo stanja strani. V okviru zunanje optimizacije in s ciljem povečanja digitalne prisotnosti smo ustvarili račune na družbenih omrežjih, kjer bo naročnik lahko objavljal novosti in na ta način posredno povečal obisk svoje spletne strani. Naročnik je zadovoljen z izdelano spletno stranjo, analize pa so pokazale, da je spletna stran zadovoljivo optimizirana za spletne iskalnike.
Keywords: spletna stran, sistem za upravljanje spletne strani, oblikovalski studio, optimizacija spletne strani
Published in DKUM: 28.11.2022; Views: 86; Downloads: 19
.pdf Full text (3,24 MB)

6.
Izdelava in optimizacija spletne strani za podjetje vrtoglavica s.p
Nejc Biček, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje izdelavo ter optimizacijo spletne strani za izbrano podjetje Vrtoglavica, s. p. Opisan je proces izdelave, prijave domene ter gostovanja pri spletnem ponudniku. Predstavljen je celoten postopek izdelave spletne strani od samega začetka do zaključka izdelave. Opisana je optimizacija za boljše delovanje spletne strani in izboljšanje vrstnega reda pri prikazovanju med rezultati na spletnem brskalniku podjetja Google. Domena je bila prijavljena pri ponudniku Domenca, za izdelavo spletne strani je bila uporabljena brezplačna platforma Wordpress. Na spletno mesto smo namestili ustrezne vtičnike in s tem pridobili dodatne funkcije na spletni strani.
Keywords: spletna stran, optimizacija, domena
Published in DKUM: 28.11.2022; Views: 79; Downloads: 9
.pdf Full text (2,81 MB)

7.
Optimizacija koordinacije v Območni kontroli zračnega prometa Ljubljana
Mark Jarc, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Kontrola zračnega prometa je služba, ki primarno preprečuje trke med zrakoplovi tako v zraku kot na tleh ter varno vodi zračni promet skozi različne volumne zračnega prostora po celem svetu vsak dan v letu. Prehajanje letov med različnimi volumni zračnega prostora se na taktični bazi ureja s procesom koordinacije, ki ponavadi poteka v obliki telefonskih pogovorov med kontrolorji zračnega prometa različnih enot, lahko pa je tudi sistemska. Verbalna koordinacija je lahko v določenih okoliščinah dolgotrajna, zamudna, dvoumna, nerazumljiva, nerazločna, poteka v različnih jezikih ali dialektih; posledično so bila v zaključnem delu optimizirana različna področja koordinacije – od semantičnega do morfološkega in fonetičnega pogleda. Glavni namen dela sta bila inicializacija in grafično koncipiranje informacijske rešitve sistemske koordinacije v Kontroli zračnega prometa Slovenije, d. o. o., ki zagotavlja navigacijske storitve na območju Republike Slovenije. Predlagani HMI bi kontrolorjem z avtomatskim izmenjevanjem računalniških podatkov prek uporabniškega vmesnika v visoki meri nadomestil telefonsko koordinacijo. Zasnova sistemske koordinacije se je izkazala za zelo uporabno in tudi časovno učinkovito za uporabo v operativnem okolju, znotraj katerega bi predlagana grafična podoba omogočila enostavno nadgradnjo že znanega sistema Intra SYSCO, prav tako pa služila za dejansko implementacijo novega sistema v Oddelku za avtomatizacijo Sektorja zračnega prometa KZPS.
Keywords: območna kontrola zračnega prometa, koordinacija, sistemska koordinacija, optimizacija, avtomatizacija
Published in DKUM: 14.11.2022; Views: 100; Downloads: 6
.pdf Full text (2,34 MB)

8.
Optimizacija namestitve magnetnega nadtokovnega senzorja v sistemu ščitenja baterijskega sklopa električnega avtomobila
Uroš Polc, 2022, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljeno delovanje pirotehnične varovalke in njeni sestavni deli. Izvedena je analiza vplivov proženja na njen nadtokovni senzor – magnetno stikalo. Opisane so optimizacijske metode, ki jih ponuja uporabljeno programsko okolje COMSOL Multiphysics, ter predstavljena izdelava optimizacijskega modela magnetnega stikala v povezavi z numeričnimi izračuni magnetnih polj. Cilj magistrskega dela je optimizirati magnetni ščit nadtokovnega senzorja do te mere, da bodo s tem izpolnjene zahteve glede delovanja pirotehnične varovalke. V sklepni fazi magistrskega dela so predstavljeni še rezultati numeričnih optimizacij in meritve električnih in mehanskih odzivov končnega izdelka.
Keywords: magnetno stikalo, pirotehnična varovalka, numerična optimizacija, ščit magnetnega polja
Published in DKUM: 07.11.2022; Views: 125; Downloads: 16
.pdf Full text (3,80 MB)

9.
Optimizacija paketne dostave v Mariboru
Miha Kamplet, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava optimizacijo paketne dostave v mestni občini Maribor. V današnjih časih se vedno več ljudi odloča za nakupe izdelkov preko spleta, saj s tem prihranijo čas, ki bi ga porabili za odhod v trgovino. Izdelki na spletu so v tem času že cenovno tako ugodni ter dostava v večini primerov brezplačna, da se ljudem odhod v trgovino stroškovno ne izide. Podjetja, ki se ukvarjajo z dostavo paketov, iz leta v leto beležijo naraščanje števila paketov. Podjetja zaradi optimizacije veliko privarčujejo pri porabi goriva ter času, katerega paketni dostavljavec na dostavnem okraju nima veliko, saj so časovna okna zelo ozka. Veliko podjetij se odloča za optimizacijo s pomočjo različnih platform in programov, ki so plačljivi ali pa prosto dostopni. Mi smo se osredotočili na dostavo paketov v Mariboru ter si izbrali podjetje Pošta Slovenije, s katerim smo optimizirali dostavne poti s pomočjo programa Map&Guide. Skozi optimizacijo smo ugotovili kritične točke ter probleme, ki se pojavljajo na terenu. V nalogi smo optimizirali obhodne rede paketnih dostavljavcev ter tako skrajšali obhodni red.
Keywords: paketi, distribucija paketov, dostava paketov, optimizacija dostave, Pošta Slovenije
Published in DKUM: 03.11.2022; Views: 67; Downloads: 9
.pdf Full text (6,66 MB)

10.
Topološka optimizacija sestava okončine robotskega pajka
Jan Šajt Duh, 2022, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava proces optimizacije okončine robotskega pajka. Imenovani proces se je pričel z izbiro pogonskih enot, čemur je sledilo pridobivanje obremenitev, ki jih bo okončina doživljala. To je zajemalo konstruiranje modela, ki je bil uvožen v namenski simulator. V njem so bile določene obremenitve na posamezne sklepe okončine. V programskem paketu Solidworks so bile konstruirane začetne oblike delov okončine, ki so bile uvožene v programski paket Creo, kjer so bile na model nanešene še obremenitve in podpore ter materialni podatki, pri čemer je bil model zamrežen. Izvožene datoteke FMF so bile uvožene v programski paket ProTOp, v katerem je bila izvedena topološka optimizacija.
Keywords: topološka optimizacija, ProTOp, SkyLabs d. o. o., robotski pajek, okončina, SARA
Published in DKUM: 28.10.2022; Views: 158; Downloads: 0
.pdf Full text (8,33 MB)

Search done in 0.2 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica