| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Optimalno zaporedje investicij v energetsko prenovo stavb
Darja Zlodej, 2016, magistrsko delo

Opis: Tema magistrskega dela je izdelava optimalnega zaporedja investicij v energetsko prenovo stavb. V magistrskem delu predstavimo dve metodi za izdelavo zaporedja s čim večjim prihrankom: Monte-Carlo metodo in požrešno metodo. Delo je razdeljeno na pet poglavij. V prvem poglavju je opisana energetska prenova stavb in predstavljena podlaga matematičnemu modeliranju (opis postopka matematičnega modeliranja, predstavitev optimizacijskih modelov in linearnega programiranja). V drugem poglavju je predstavljen problem nahrbtnika, najenostavnejši linearni program z eno omejitvijo. Opisanih in z algoritmom predstavljenih je več tipov nahrbtnika: preprosti problem nahrbtnika, problem nahrbtnika z unijami množic, problem nahrbtnika z delnimi urejenostmi. Tretje poglavje vsebuje matematični model za izdelavo zaporedja s čim večjim prihrankom. V tem poglavju je definirana matematična notacija in cilji modeliranja ter potrebni pogoji oziroma omejitve. Četrto poglavje je namenjeno algoritmu. V tem poglavju so predstavljeni vhodni in izhodni podatki. Opisana sta tudi algoritma za reševanje problema z Monte Carlo metodo in požrešno metodo. Zadnje poglavje magistrskega dela je namenjeno analizi rezultatov. V tem poglavju je s konkretnimi podatki predstavljena zgodba problema izdelave optimalnega zaporedja investicij v energetsko prenovo stavb. Sledi analiza in primerjava rezultatov, dobljenih z obema metodama. Končna ugotovitev kaže na to, da požrešna metoda določa boljše zaporedje investicij v energetsko prenovo stavb, kot metoda Monte Carlo.
Ključne besede: optimizacija, požrešna metoda, metoda Monte-Carlo, problem nahrbtnika
Objavljeno: 30.03.2016; Ogledov: 670; Prenosov: 136
.pdf Celotno besedilo (614,94 KB)

2.
VPELJAVA VERJETNOSTI IZBIRE GENOV NA OSNOVI STAROSTI PRI GENETSKIH ALGORITMIH
Marko Kompara, 2015, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga preučuje posledice vpeljave spremenjenega načina križanja in mutacije v genetske algoritme. Naključna izbira genov v obeh operacijah je nadomeščena s postopkom izbire, pri kateri je verjetnost izbora posameznega gena odvisna od njegove starosti. Za ta namen je zgrajena aplikacija, v kateri so poleg tradicionalnega genetskega algoritma implementirani še dodatni operatorji mutacije in križanja. Izbira genov za sodelovanje v novonastalih načinih reprodukcije je na različne načine odvisna od starosti genov. Vsi načini delovanja so preizkušeni na treh različnih problemih. Rezultati starostno odvisnih načinov delovanja so z namenom ugotavljanja kredibilnosti takšnega delovanja primerjani z rezultati in delovanjem konvencionalnega genetskega algoritma.
Ključne besede: genetski algoritem, Dawkins Weasel, funkcija Michalewicz, problem nahrbtnika, starostno odvisna izbira genov
Objavljeno: 12.10.2015; Ogledov: 655; Prenosov: 107
.pdf Celotno besedilo (20,53 MB)

3.
ANALIZA VPLIVA RAZISKOVANJA IN IZKORIŠČANJA NA VEČKRITERIJSKEM PROBLEMU 0/1 NAHRBTNIKA
Barbara Zadobovšek, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo podaja analizo vpliva raziskovanja in izkoriščanja na večkriterijskem problemu 0/1 nahrbtnika. Najprej predstavimo osnovne pojme iz področij evolucijskih in genetskih algoritmov, večkriterijske optimizacije in večkriterijskega problema 0/1 nahrbtnika. V nadaljevanju opišemo aplikacijo za reševanje večkriterijskega problema 0/1 nahrbtnika in dobljene rezultate testiranja. Nato predstavimo in razložimo metode oziroma postopke, ki smo jih zasnovali za opazovanje vpliva izkoriščanja in raziskovanja na večkriterijskem problemu 0/1 nahrbtnika. Poleg same predstavitve metod, so v delu podani tudi rezultati in zaključki, ki smo jih pridobili z uporabo teh metod. Delo zaključimo s kratkim povzetkom, z analizo pridobljenih ugotovitev ter možnostmi nadaljnjih raziskav.
Ključne besede: evolucijski algoritmi, genetski algoritmi, večkriterijska optimizacija, večkriterijski problem 0/1 nahrbtnika, raziskovanje in izkoriščanje
Objavljeno: 23.06.2009; Ogledov: 2055; Prenosov: 94
.pdf Celotno besedilo (3,65 MB)

Iskanje izvedeno v 0.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici