| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 14
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
SPREJEMNIK FREKVENČNO MODULIRANEGA SIGNALA
Matevž Bratina, 2018, diploma project paper

Abstract: Cilj projekta je bil izdelati sprejemnik frekvenčno moduliranega signala, ki bo majhen, prenosljiv, poceni, energijsko varčen in baterijsko napajan. Preučili smo več vrst sprejemnikov. Odločili smo se za izdelavo sprejemnika na superheterodinskem principu. Pred izdelavo končnega izdelka smo izdelali tri prototipe. Za razvoj prototipov smo uporabili razvojno platformo Arduino. Po razvoju prototipov je sledila izdelava končnega izdelka oziroma tiskanine, ki odpravi potrebo po Arduino platformi. Sprejemnik omogoča izbiro med radijskimi frekvencami in pomnjenje izbranega števila radijskih postaj. Delovna frekvenca je prikazana na zaslonu s tekočimi kristali. Demoduliran signal oziroma zvok je predvajan na zvočniku. Zaključni projekt zajema načrtovanje in razvoj sprejemnika, izbiro strojnih komponent, pisanje programske kode, razvoj treh prototipov in končnega izdelka, vključno z njegovim testiranjem. Končni izdelek predstavlja izhodišče za nadaljnji razvoj sprejemnika. Možne so številne izboljšave oziroma dodatne funkcionalnosti: avtomatski frekvenčni odziv sprejemnika, prilagajanje kontrasta zaslona s pomočjo senzorja za svetilnost, programska nastavitev glasnosti in izdelava vodoodpornega ohišja.
Keywords: elektromagnetno valovanje, radio, mikrokrmilnik, sprejemnik
Published: 05.02.2019; Views: 559; Downloads: 83
.pdf Full text (2,64 MB)

2.
Dejavniki vpliva na zvok v kontrolni sobi glasbenega studia
Leo Čoh, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje in grafično prikazuje dejavnike oziroma faktorje, ki vplivajo na zvok v kontrolni sobi glasbenega studia (šum, odboj, lom, refleksija, difrakcija, časovni odmev reverbacije). Z različno opremo in postavitvijo zvočnikov ter absorpcijskih materialov smo ugotovili, kako mora biti kontrolna soba optimizirana, da je primerna za glasbeno produkcijo. Pri tem smo opravili meritve valovanja zvoka v prostoru, katere smo primerjali z zvokom v dnevni sobi. Na podlagi tega smo v ugotovitvah določili, kaj je smiselno preurediti, da bi bila dnevna soba kar se da primerna za poslušanje in produkcijo glasbe, prav tako pa tudi, ali je to sploh mogoče. Meritve smo opravili s programom Sonarworks reference 3, ki so nam ga priporočili v glasbenem studiu.
Keywords: akustika, zvok, akustične meritve, zvočno valovanje
Published: 29.05.2018; Views: 1012; Downloads: 99
.pdf Full text (1,33 MB)

3.
Fizika
Anita Prapotnik Brdnik, 2016, other educational material

Keywords: fizika, nihanje, valovanje, termodinamika, učbeniki za visoke šole
Published: 09.11.2016; Views: 967; Downloads: 139
.pdf Full text (356,84 KB)

4.
Fizika
Anita Prapotnik Brdnik, 2016, other educational material

Keywords: fizika, nihanje, valovanje, termodinamika, učbeniki za visoke šole
Published: 04.11.2016; Views: 574; Downloads: 7

5.
Analiza zvočnih spektrov glasbenih tonov klarineta in flavte
Sergej Hribernik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu študiramo fizikalne osnove delovanja klarineta in flavte. Izvedemo eksperiment, pri katerem izmerimo zvočne spektre treh različnih glasbenih tonov teh dveh glasbil. Pri obravnavi klarineta izmerimo zvočne spektre za glasbene tone D1, Gis in D pri obravnavi flavte pa zvočne spektre za glasbene tone C2, G1 in C1. Pri analizi izmerjenih podatkov poskušamo nastanek tonov pri klarinetu in flavti pojasniti z nastankom stoječega zvočnega valovanja v trupu glasbila. Flavto obravnavamo kot odprto ravno cev, klarinet pa kot poldprto ravno cev [1]. V obeh primerih analiziramo ojačitev sodih in lihih višjih harmoničnih frekvenc izbranih tonov v trupu glasbil. Analiza zvočnih spektrov izbranih tonov flavte kaže, da smemo flavto v zelo dobrem približku obravnavati kot ravno odprto cev, saj se izmerjene osnovne kakor tudi višje sode in lihe harmonične frekvence tonov dobro ujemajo s teoretično napovedanimi frekvencami preprostega modela stoječega valovanja v odprti cevi. Rezultati eksperimenta pokažejo, da so v glasbenih tonih klarineta, zraven lihih, prisotne tudi sode višje frekvence osnovnih glasbenih tonov, česar s preprostim fizikalnim modelom stoječega zvočnega valovanja v poldprti ravni cevi ni mogoče pojasniti. Z eksperimentom podrobneje preučimo, v katerih delih trupa klarineta se ojačujejo lihi in sodi višji harmoniki. Eksperiment pokaže, da se sodi višji harmoniki ojačajo v ustniku, sodčku in odmevniku oz. lijaku klarineta. Ti deli klarineta niso ravne cevi, temveč so koničaste ali sodčaste oblike.
Keywords: Klarinet, prečna flavta, zvok, zvočni spekter, stoječe zvočno valovanje v ravni cevi.
Published: 18.05.2016; Views: 1236; Downloads: 103
.pdf Full text (815,69 KB)

6.
PREDVAJANJE ZVOKA GLEDE NA PROSTOR
Miha Rošer, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je namenjeno spoznavanju teorije zvoka in akustike. Poudarek dela je v obnašanju zvočnega valovanja v zaprtih prostorih, kjer se pri predvajanju zvoka pojavljajo zvočni pojavi, ki vplivajo na kvaliteto predvajanega zvoka. Zajeti so podatki, ki omogočajo razumevanje teh pojavov in pripomorejo k zmanjšanju vpliva teh pojavov. Da lahko zmanjšamo vpliv teh pojavov, potrebujemo poleg znanja akustike tudi poznavanje opreme za predvajanje in manipulacijo zvoka. Teoretična dognanja so v določeni meri tudi preizkušena v praktičnem okolju.
Keywords: zvok, valovanje, akustika, odboj, modalne frekvence
Published: 25.02.2015; Views: 957; Downloads: 216
.pdf Full text (3,26 MB)

7.
SINTEZA IN KARAKTERIZACIJA MAGNETNIH NANODELCEV ZA MIKROVALOVNE ABSORBERJE ELEKTROMAGNETNEGA VALOVANJA
Ana Drmota Petrič, 2012, dissertation

Abstract: Nano-kristalinični prah stroncijevega heksaferita (SrFe12O19) smo sintetizirali s klasičnim soobarjanjem in mikroemulzijsko metodo. Prekurzor, ki je bil pripravljen z obarjanjem Sr2+ in Fe2+ ionov z uporabo tetrametilamonijevega hidroksida, smo termično obdelali pri različnih temperaturah v območju od 400 °C do 1000 °C v zračni atmosferi. Proučevali smo vpliv molskega razmerja Sr2+ / Fe3+ in temperature termične obdelave na formiranje produkta in njegovih magnetnih lastnosti. Nanodelce SrFe12O19 z relativno visoko nasičeno magnetizacijo σs = 64 Am2/kg, remanentno magnetizacijo σr = 39 Am2/kg in koercitivnostjo Hc = 430 kA/m smo dosegli pri molskem razmerju Sr2+ / Fe3+ = 1 : 8 ter termični obdelavi pri 900 °C. Pripravljen prah SrFe12O19 smo okarakterizirali s pomočjo rentgenske praškovne analize (XRD), termogravimetrične analize (TGA), diferenčne termične analize (DTA), presevnega elektronskega mikroskopa (TEM), dinamičnega laserskega sipanja svetlobe (DLS) in z merjenjem specifične površine delcev z metodo BET. Magnetne lastnosti materiala smo določili z uporabo magneto-susceptometra DSM-10. V nadaljevanju smo se posvetili pripravi nanokompozitov za absorpcijo elektromagnetnega valovanja, ki temeljijo na magnetnem polnilu sestavljenem iz faz znotraj sistema SrO - Fe2O3, ki je homogeno vmešan v polimerno matrico iz polifenilensulfida (PPS) v utežnem razmerju 80 : 20. Nanodelce SrFe12O19 in Fe3O4, ki sta bili glavni magnetni fazi smo pripravili s klasičnim soobarjanjem pri različnem molskem razmerju Sr2+ / Fe3+ ter termično obdelavo v temperaturnem intervalu od 600 °C do 1000 °C v zračni atmosferi. Elektromagnetne parametre nanokompozitov smo merili z vektorskim mrežnim analizatorjem v frekvenčnem območju od 400 MHz do 32 GHz. Rezultati kažejo, da lahko pripravimo široko paleto mikrovalovnih absorberjev. Nanokompoziti, ki vsebujejo za magnetno polnilo delce spinelne faze so primerni za absorpcijo elektromagnetnega valovanja v nižjem GHz območju, medtem ko so nanokompoziti vsebujoč heksagonalno fazo primerni za delovanje v območju frekvenc nad 32 GHz.
Keywords: Magnetni nanodelci, stroncijev heksaferit, SrFe12O19, soobarjanje, absorberji, elektromagnetno valovanje
Published: 26.03.2012; Views: 2731; Downloads: 231
.pdf Full text (5,87 MB)

8.
MERILNIK NIVOJEV TEKOČIN NA OSNOVI SPEKTRALNE ANALIZE AKUSTIČNEGA VALOVANJA
Izidor Vehovar, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena izvedba akustičnega merilnika tekočin na osnovi spektralne analize akustičnega valovanja, ki se ustvari v resonatorju. Merilnik temelji na vzbujanju resonančne cevi s šumnim signalom ter FFT analizi valovanja, ki se ustvari v resonančni cevi ob takšnem vzbujanju. Opisan je teoretični princip delovanja, zasnova in razdelitev vezja ter blokovna struktura celotnega programa. Kot osnova teoretske analize so obravnavani pojmi valovanje v zaprti piščali, harmoniki, frekvenčni spekter, FFT analiza. Prikazani so tudi rezultati meritev pri petih različnih temperaturah in karakteristike resonatorja.
Keywords: senzorji, FFT, akustično valovanje, merilnik nivojev, resonanca, šumni generator,
Published: 14.01.2011; Views: 1868; Downloads: 163
.pdf Full text (3,48 MB)

9.
Laser in njegova uporaba
Stanislava Toplak, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Laserska svetloba se od navadne svetlobe razlikuje po nekaterih zanimivih lastnostih kot so monokromatičnost, koherentnost, majhen divergentni kot in možnost velike gostote energije. Te lastnosti pogojujejo tudi njegovo uporabo v medicini, tehniki in na drugih področjih. Namen diplomske naloge je podati teoretične osnove za razumevanje delovanja in uporabe laserja ter pripraviti nekaj elektronskih prosojnic in poskusov, ki bodo učiteljem v pomoč pri poučevanju. Elektronske prosojnice so izdelane interaktivno in prikazujejo povezavo lastnosti laserske svetlobe z uporabo. Opisani so štirje poskusi. Prva dva prikazujeta interferenco in uklon. Druga dva prikazujeta uporabo laserja za merjenje majhnih razdalj in določanje dioptrije. Prosojnice in poskuse lahko pri poučevanju uporabimo za motivacijo ali pa kot podporo podajanju učnih vsebin.
Keywords: laser, laserska svetloba, valovanje, koherentnost, monokromatičnost, laserska kirurgija, merilni laser, obdelava materialov, poskusi z laserjem.
Published: 17.11.2009; Views: 4770; Downloads: 681
.pdf Full text (4,93 MB)

10.
ENERGIJA VODE OD KONVENCIONALNIH DO ALTERNATIVNIH VIROV
Simon Breg, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga je namenjena razlagi in raziskavi pridobivanja električne energije na osnovi obnovljivega vira energije, vode. V uvodu je na kratko predstavljen razvoj koriščenja vodne energije skozi zgodovino. Drugo poglavje govori o obnovljivih in neobnovljivih virih energije. V tretjem poglavju se srečamo z lastnostmi vode, predvsem s fizikalnimi lastnostmi, ki so pomembnejše za proizvodnjo električne energije. Četrto poglavje govori o zgradbi in delovanju nam znanih klasičnih hidroelektrarn. Peto, šesto, sedmo in osmo poglavje predstavljajo novejše oblike koriščenja vodne energije, ki se nanašajo predvsem na ogromne kapacitete energije morja, in okoljevarstvo. Vodni motor na reaktivni pogon je predstavljen v devetem poglavju. Deseto poglavje govori o vplivu hidroelektrarn na okolje in enajsto o nastopu v osnovni šoli.
Keywords: Hidroelektrarna, voda, turbina, viri energije, mala hidroelektrarna, hidroelektrarna na valovanje morja, hidroelektrarna na plimovanje, hidroelektrarna na toploto morja, hidroelektrarna na tokove morja, OWC, Tapchan, Wave roller, Salterjeva račka, AWS, OTEC, vodni motor na reaktivni pogon.
Published: 07.07.2009; Views: 4356; Downloads: 502
.pdf Full text (5,96 MB)

Search done in 0.28 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica