| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 25
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Različni načini vzdrževanja tal medvrstnega prostora v sadovnjaku
Barbara Leskovšek, 2020, diplomsko delo

Opis: Poskus smo izvajali na Univerzitetnem kmetijskem centru Pohorski dvor (v nadaljevanju UKC), od leta 2017 do 2019. UKC spada pod Fakulteto za kmetijstvo in biosistemske vede. Poskus je bil izveden v okviru projekta CRP (Ciljni raziskovalni programi) in se imenuje Vpliv vzdrževanja negovane ledine na botanično sestavo negovane ledine in pridelek v nasadih jablan. V nasadu sort 'Gala' in 'Pinova' je bilo vključenih osem obravnavanj. Prvo obravnavanje (V1) je zajemalo standardno mulčenje z rotacijskim mulčenjem petkrat letno in dognojevanje z dušikom (v nadaljevanju N). Drugo obravnavanje (V2) je zajemalo enkrat mulčenje spomladi, trikrat valjanje v poletnem času, enkrat mulčenje jeseni in dognojevanje z N. Tretje obravnavanje (V3) je potekalo z dvakratnim valjanjem spomladi, dvakratnim mulčenjem poleti (jeseni) in dognojevanjem z N. Četrto obravnavanje (V4) je zajemalo dvakrat mulčenje spomladi (v začetku poletja) in dvakrat valjanje (poleti in v začetku jeseni) ter dognojevanje z N. Peto obravnavanje (V5) je zajemalo V1, vendar brez dodatnega dognojevanja z N, šesto obravnavanje (V6) pa V2 in brez dodatnega dognojevanja z N. Sedmo obravnavanje (V7) je vključevalo V3 brez dodatnega dognojevanja z N, osmo obravnavanje (V8) pa V4 brez dodatnega dognojevanja z N. Po obiranju smo analizirali količino pridelka in parametre notranje kakovosti plodov. Rezultati so pokazali, da sta obravnavanji V2 in V3 dosegli najvišji pridelek, medtem ko je bil le-ta najnižji pri obravnavanju V1. Različni načini oskrbe tal obeh sort v letu 2018 in 2019 na notranjo kakovost plodov niso imeli značilnega vpliva.
Ključne besede: sadovnjak / obdelava tal / medvrstni prostor / valjanje / mulčenje
Objavljeno: 25.09.2020; Ogledov: 223; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (770,78 KB)

2.
Optimizacija razmestitve kaliber na valjih in pripadajočih dovodnih skrinj za valjanje okroglih jeklenih profilov z uporabo genetskega algoritma
Anemari Gračnar, 2016, magistrsko delo

Opis: Optimizacija je v današnjem konkurenčnem in hitro odzivnem okolju bistvena za doseganje najboljših rezultatov in uspešno poslovanje. V podjetju Štore Steel d.o.o. nenehno stremijo k izboljšavam in povečanju produktivnosti posameznih proizvodnih obratov. V tem magistrskem delu se optimizacija nanaša na valjarno, in sicer na proces valjanja okroglih profilov jeklenih palic. Pri valjanju za preoblikovanje obdelovanca uporabljamo valjarska ogrodja, v katera so vstavljeni valji. Valji imajo po svojem obodu postružene oblike-kalibre, s katerimi z natančnim vodenjem valjanca neposredno v kalibro dajemo valjancu novo obliko in dimenzijo prereza. Vodenje se izvaja s skrinjami, ki so montirane na ogrodjih, pred in za valjem. Pri prehodu valjanja iz ene dimenzije na drugo se v sistemu pojavi prilagoditev posameznih valjev, tako da bomo z novo postavitvijo dosegli želeno dimenzijo. Ob tem se pojavi tudi prestavitev skrinj, tako da vodijo valjanec v zahtevano kalibro. Z analizo valjanja, opreme, s katero ga izvajamo, in planov, ki ji v proizvodnem procesu upoštevamo, smo iskali optimizacijo razmestitve kaliber na valjih ob montaži več skrinj na ogrodje. S tem smo želeli zmanjšati število menjav skrinj in zastoje, ki jih menjava povzroči. Z analizo valjev, kaliber in pripadajočih skrinj smo ugotovili glavne pogoje za optimizacijo. Za iskanje rešitve smo uporabili genetski algoritem. Cilj magistrskega dela je bil zmanjšati število menjav za 20 %, s predstavljeno optimizacijo pa se je število menjav zmanjšalo za 36,3 %. S tem je zastavljeni cilj dosežen. 
Ključne besede: valjanje, optimizacija, razmestitev kaliber, genetski algoritmi
Objavljeno: 21.10.2016; Ogledov: 1125; Prenosov: 130
.pdf Celotno besedilo (4,04 MB)

3.
Preoblikovalni postopki na obdelovalnih strojih
Kristijan Markež, 2016, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu so bili obravnavani tipi in vrste navojev. Le-ti imajo določene lastnosti, značilnosti in geometrijo. Glede na geometrijo, jih uporabljamo na različnih področjih za opravljanje svoje funkcionalnosti. Njihova izdelava lahko poteka na več načinov. Pri tem smo spoznali, da z raznolikimi obdelovalnimi postopki, dobimo različne kvalitete obdelanih površin. Zato te izbiramo glede na potrebe in zahteve. Pri primerjavi obdelovalnih postopkov smo ugotovili, da postopek valjanja navojev izstopa in ima veliko prednost pred ostalimi. Tukaj dobimo površinsko zelo utrjene in kvalitetne navoje z dolgo življenjsko dobo. Hipoteza, da so valjani navoji kvalitetnejši se je s tem potrdila.
Ključne besede: Navoji, rebričenje, označevanje, valjanje
Objavljeno: 28.09.2016; Ogledov: 838; Prenosov: 209
.pdf Celotno besedilo (6,53 MB)

4.
Vpliv zlitinskih elementov na trdnostne lastnosti valjev za valjanje pločevine
Janko Mastnak, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje postopek za ugotavljanje trdnostnih lastnosti plašča valjev za vroče valjanje pločevine v odvisnosti od vsebnosti zlitinskih elementov. Za preiskave smo namenili tri litine indefinit (ICDP) z različnimi stopnjami karbidotvornih elementov. Preizkušance smo s spreminjanjem obremenitve izpostavili dinamičnim preizkusom do preloma. Dobljene vrednosti smo prikazali v logaritemski Wöhlerjevi krivulji in primerjali rezultate za tri izbrane litine. Na prelomih preizkušancev smo analizirali potek prelomov pod mikroskopom in z EDS-analizo. Število nihajev dinamičnih preizkusov smo primerjali s praktično uporabo v valjarni Acroni.
Ključne besede: vroče valjanje, valji, napetostna metoda, prelomi, litina indefinit
Objavljeno: 13.09.2016; Ogledov: 571; Prenosov: 41
.pdf Celotno besedilo (4,15 MB)

5.
Posodobitev hladilnega sistema valjavskega olja
Miha Kapun, 2015, diplomsko delo

Opis: Pri procesu valjanja uporabljamo posebno valjavsko olje, ki hladi in maže ter izboljšuje druge lastnosti pri procesu valjanja. Hladilni sistem naj bi bil tako skonstruiran, da skozi ves proces valjanja vzdržuje konstantno temperaturo valjavskega olja. V ta namen je bilo potrebno posodobiti obstoječi sistem hlajenja. V diplomski nalogi je prikazana posodobitev oz. rekonstrukcija dodatnega hladilnega sistema olja, ki je bila izvedena z namenom doseči želene zahteve tehnologije valjanja. Glavni cilj je ohraniti želeno temperaturo valjanja skozi ves proces valjanja. V nalogi so na kratko opisane osnove procesa valjanja folije, postavitev filtra, strojne inštalacije, vzdrževanje filtra in na koncu stroški in z njimi povezana upravičenost projekta.
Ključne besede: valjanje aluminija, folija, valjavsko olje, distribucijski sistem
Objavljeno: 27.10.2015; Ogledov: 760; Prenosov: 78
.pdf Celotno besedilo (2,77 MB)

6.
Tehnologija valjanja radialno orebrenih cevi za prenos toplote
Peter Leš, Franc Dover, 1992, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Opis: Orebrene cevi uporabljamo za izdelavo izmenjevalcev toplote na različnih industrijskih področjih za hlajenje plinov, komprimiranega zraka, olja oz. vode v motorjih, hlajenje turbin in drugih energetskih naprav. V članku so prikazani različni načini izdelave orebrenih cevi, teorija izračunov sil s pomočjo ravnovesnih diferencialnih enačb in analitični pristop za reševanje diferencialnih enačb modela trenja na limitni plasti. Na koncu je še dodana osnovna konstrukcija orodja in stroja.
Ključne besede: plastično preoblikovanje, valjanje, orebrene cevi, izdelava, trenje, orodje, stroj, konstrukcija
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 945; Prenosov: 38
URL Povezava na celotno besedilo

7.
Analiza sposobnosti procesa valjanja na osnovi merjenja vibracij
Primož Galun, 2015, diplomsko delo

Opis: Pri valjanju aluminijskega traku (folije) se zaradi vibracij, ki nastanejo pri valjanju, začnejo pojavljati napake na izdelku in poškodbe strojnih delov (ležajev, zobnikov, osi- ). Da bi ugotovili, če so vibracije, ki nastanejo pri valjanju v mejah dopustnih vrednosti, ki jih predpisuje smernica VDI 2056 in čim prej ugotovili poškodbe strojnih delov ter napake na izdelku, smo namestili senzorje za merjenje vibracij. Po namestitvi senzorjev in vse pripadajoče opreme, smo izvedli meritve vibracij na najbolj obremenjenih delih pri valjanju. Namen diplomske naloge je predstaviti, kako pravočasno ugotoviti napake pri valjanju folije, obrabljenost in poškodbe strojnih delov z merjenjem vibracij. S tem bomo tudi zmanjšali stroške vzdrževanja in proizvodnje, saj bodo zastoji manjši.
Ključne besede: sposobnost procesa, valjanje, vibracije
Objavljeno: 14.04.2015; Ogledov: 685; Prenosov: 190
.pdf Celotno besedilo (3,65 MB)

8.
Analiza izbranih postopkov masivnega preoblikovanja
Dario Čivić, 2014, diplomsko delo

Opis: Postopki masivnega preoblikovanja predstavljajo pomembno vejo obdelave različnih vrst kovin. V uvodu diplomskega dela so v strnjeni obliki opisane kovine in kovinske zlitine, ki jih najpogosteje preoblikujemo s postopki masivnega preoblikovanja. Jedro diplomskega dela se osredotoča na teoretične osnove postopkov kovanja, valjanja, iztiskavanja in vlečenja. Za boljšo predstavo postopkov so na kratko opisani tudi stroji, ki se uporabljajo pri prej omenjenih postopkih. V zaključku diplomskega dela je na kratko predstavljena uporaba postopkov masivnega preoblikovanja v praksi in sicer v podjetju Metal Ravne, kjer dobimo še zadnjo potrditev, da je ta način obdelave kovin zelo kompleksen in uporaben.
Ključne besede: masivno preoblikovanje, kovanje, valjanje, iztiskavanje, vlečenje, Metal Ravne
Objavljeno: 20.11.2014; Ogledov: 1044; Prenosov: 327
.pdf Celotno besedilo (2,13 MB)

9.
Terciarno odškajanje med vročim valjanjem jeklenih profilov
Anemari Gračnar, 2013, diplomsko delo

Opis: Sposobnost valjati, oblikovati ali stiskati jeklo s čim manjšo prisotnostjo oksidnih plasti, je bistvenega pomena. Z odstranjevanjem oksidnih plasti izboljšamo kakovost materiala in preprečimo škodljiv učinek na valje preoblikovalnih ogrodij. Odškajanje valjancev mora biti izvedeno na mestih, kjer oksidne plasti najbolj izstopajo na površino. V diplomskem delu so raziskani parametri odškajalnih šob, na podlagi katerih je optimirano terciarno odškajanje kontinuirane valjarske proge v podjetju Štore Steel.
Ključne besede: valjanje, valjarna, odškajanje, terciarno odškajanje, udarni tlak vodnega curka, šobe
Objavljeno: 21.10.2013; Ogledov: 1155; Prenosov: 87
.pdf Celotno besedilo (1,30 MB)

10.
Valjanje in vtiskovanje navojev
Tadej Jurič, 2012, diplomsko delo

Opis: Na področju izdelave navojev, so zelo poznani postopki izdelave z odrezavanjem. S postopki preoblikovanja pa lahko dobimo navoje, ki so veliko bolj kakovostni, kar se tiče površine in trdnostnih lastnosti. V diplomski nalogi bom predstavil izdelavo navojev s preoblikovanjem. Sem spadajo različni postopki valjanja, ki sprva ločijo na zunanje in notranje valjanje navojev. Drug postopek preoblikovanja je vtiskovanje navojev, ki je precej novejši od valjanja in se uporablja za manjše premere navojev. Podal bom tehnološke postopke izdelave, jih opisal ter podal primere uporabe navojev. Pri izdelavi diplomske naloge bom uporabil metodo s študijem domače in tuje literature. Za zbiranje podatkov in ugotavljanje obstoječega stanja pa bom uporabil pomoč svojega mentorja in somentorja.
Ključne besede: preoblikovanje, valjanje, navoj, valjanje navojev, vtiskovanje
Objavljeno: 15.11.2012; Ogledov: 5121; Prenosov: 1229
.pdf Celotno besedilo (3,54 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici