| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 14
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Izboljšava geometrije kovaškega orodja za nosilec motorja z uporabo računalniških simulacij
Jani Vehovar, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja potek izboljšave kovaškega orodja za izdelavo nosilca motorja proizvajalca Daimler, ki je je bilo narejeno v sodelovanju s podjetjem Marovt d. o. o. V uvodnem poglavju so predstavljeni problem in cilji diplomskega dela. Nato sledi analiza dosedanje proizvodnje in izvedba računalniške simulacije obstoječe rešitve. Sprememba je bila potrebna zaradi slabe obstojnosti obstoječega orodja. Narejeni sta bili sprememba geometrije orodja in računalniška simulacija po spremembi. Za računalniško simulacijo je bil uporabljen programski paket QForm, za spremembo geometrije pa programski paket Visi Vero 2020. Sledita primerjava rezultatov in potrditev predlagane rešitve. Rezultati računalniške simulacije so pokazali zadovoljivo izboljšanje obstojnosti kovaškega orodja in zapolnjeno gravuro na utopu.
Keywords: kovanje, kovaško orodje, toplo kovanje, utopno kovanje, simulacija kovanja, metoda končnih elementov
Published: 24.09.2020; Views: 199; Downloads: 0

2.
Odprava površinskih napak na odkovku s spremembo oblike gravure utopa
Domen Stamenov, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava iskanje rešitev za pojavo razpok na površju ohišja kovanega volanskega končnika v podjetju Unior. S simuliranjem kovanja v programskem paketu DEFORM – 3D smo spremljali razporejanje materiala v utopu in iskali razloge za nastanek razpok. Na podlagi rezultatov računalniških simulacij smo spreminjali geometrijo gravure utopa in dodajali faze kovanja ter iskali najboljše možne variante. Preizkus končne verzije orodja in dodane vmesne faze kovanja v proizvodnji je pokazal, da se napake na odkovku ne pojavljajo več.
Keywords: utopno kovanje, geometrija gravure, računalniške simulacije, DEFORM – 3D, faze kovanja, testiranje orodja
Published: 31.08.2020; Views: 205; Downloads: 64
.pdf Full text (3,28 MB)

3.
Konstrukcija glave ohišja krmilnega mehanizma z vidika izdelovalnosti
Jurij Gačnik, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje konstrukcijo glave ohišja krmilnega mehanizma, ki ga je mogoče izdelati samo s postopkom preoblikovanja, kot je to zahteval kupec. Naloga zajema konstruiranje in optimiranje različnih variant glave ohišja krmilnega mehanizma s pomočjo računalniških simulacij toplega preoblikovanja (kalibriranja). Predstavljeni so glavni robni pogoji, brez katerih ni mogoče priti do realnih rezultatov. Na podlagi dobljenih rezultatov je predstavljena najustreznejša varianta, ki se najbolj približa kupčevim zahtevam. Ker je izdelek v začetni fazi razvoja, so na koncu predstavljeni še napotki za nadaljnje delo.
Keywords: utopno kovanje, topla kalibracija, računalniške simulacije, metoda končnih elementov, orodje
Published: 25.10.2018; Views: 456; Downloads: 56
.pdf Full text (3,40 MB)

4.
Konstruiranje premnika za električno vozilo
Damir Ploj, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen postopek konstruiranja premnika s CAD programom Creo 3.0 in postopek numerične analize po metodi končnih elementov s programom Abaqus. Premnik je konstruiran za električno vozilo, zato je teža premnika velikega pomena in prav tako njegova geometrija, saj je izdelan kot aluminijast odkovek.
Keywords: konstruiranje, premnik, električno vozilo, numerična analiza, Abaqus, Creo 3.0, utopno kovanje
Published: 27.09.2017; Views: 563; Downloads: 11
.pdf Full text (3,02 MB)

5.
Postopki kovanja jekla
Damjan Hribernik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomske naloge je predstaviti postopke preoblikovanja jekla, izzive pri kovanju, preoblikovalne stroje primerne za kovanje ter njihovo izbiro pri kovanju. Pri preoblikovanju jekla ločimo prosto in utopno kovanje, pri čemer prosto delimo na ročno in strojno kovanje. Zelo pomembna je tudi pravilna izbira peči, saj če dosežemo pravilno temperaturo v peči, na surovcih nastane manj okujin. V diplomski nalogi pa sem navedel tudi nekaj strojev, ki so primerni za kovanje, opisal kaj je pomembno pri njihovi izbiri ter naredil izračun za izbiro primernega stroja. V diplomi sem želel raziskati, ali je pravilna izbira postopka kovanja pomembna za kakovost izdelka, čas izdelave in njegovo ceno. Omejitve, ki sem jih pričakoval pa so povezane z dimenzijo in ceno končnega izdelka.
Keywords: AutoCAD, kovanje, prosto kovanje, utopno kovanje, ročno kovanje, preoblikovalni stroji, konstruiranje, surovec, Pro/ENGINEER.
Published: 21.09.2016; Views: 2648; Downloads: 502
.pdf Full text (5,95 MB)

6.
Konstruiranje samodejne podajalne naprave za segrevanje surovcev
Marcel Mikša, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje konstruiranje samodejne podajalne naprave za segrevanje surovcev. Pripravljeno je bilo v sodelovanju s podjetjem Marovt d.o.o. iz Stranic. V uvodnem delu je opisana problematika, cilji in zahteve diplomskega dela. Glavni cilji diplomske naloge je skonstruirati napravo za segrevanje in podajanje surovcev, s katero bi razbremenili delavca in povečali učinkovitost ter kakovost kovanja. V drugem delu je predstavljeno konstruiranje same naprave, katere cilj je čim bolj učinkovito in natančno delovanje. Za modeliranje smo uporabili programski paket Visi Vero 20.
Keywords: kovanje, toplo kovanje, utopno kovanje, surovec, konstruiranje, podajalna naprava
Published: 03.03.2016; Views: 935; Downloads: 125
.pdf Full text (3,44 MB)

7.
Manipulacija surovcev in ohlajanje odkovkov pri toplem kovanju
Andraž Koren, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu Manipulacija surovcev in ohlajanje odkovkov pri toplem kovanju je zajeto iskanje primerne rešitve za zmanjšanje poškodb surovcev, ki nimajo primerne temperature za kovanje. V uvodnem delu so predstavljene zahteve, katere morajo biti izpolnjene za nemoteno delovanje same proizvodnje, glavni cilj pa je predvsem, da bi se s to napravo zmanjšale poškodbe surovcev, zaradi česar bi se zmanjšalo število reklamacij. V drugem delu je predstavljeno konstruiranje izolacijskih pokrovov za ohlajevalne trakove, katerih cilj je zagotoviti čim bolj optimalne pogoje za ohlajanje odkovkov. Za modeliranje smo uporabili programski paket Catia V5R20.
Keywords: toplo kovanje, utopno kovanje, ohlajanje odkovkov
Published: 27.10.2015; Views: 741; Downloads: 112
.pdf Full text (2,45 MB)

8.
Postopki kovanja jekla
Primož Pečoler, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomske naloge je predstaviti postopke preoblikovanja jekla z različnimi postopki kovanja. Pred samim začetkom kovanja je dobro pridobiti nekaj osnovnega znanja o samem delu in o napakah, na katere je potrebno biti pozoren, da ne poškodujemo orodja in stroja za kovanje. Navedel sem nekaj strojev za preoblikovanje, ki se v današnjem času najpogosteje uporabljajo v malih in srednje velikih proizvodnjah, nekaj besed pa sem namenil tudi ročnemu kovanju. Glavna težava kovanja pa se pojavi pri samem začetku načrtovanja, kjer je potrebno vedeti, ali bo utopno orodje potrebovalo upogibno in predkovalno orodje, saj lahko le tako preprečimo nepravilnosti na odkovku.
Keywords: Ključne besede: kovanje, kovaški zamiki, Pro/ENGINEER, stroji za kovanje, utopno kovanje, surovec, AutoCAD, konstruiranje.
Published: 11.12.2014; Views: 1552; Downloads: 486
.pdf Full text (4,09 MB)

9.
Konstrukcija orodja za utopno kovanje spodnjega križa prednjih vilic motorja
Matic Očko, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Osnovo za konstruiranje orodja za utopno kovanje spodnjega križa prednjih vilic motornega kolesa predstavlja virtualen model križa pred končno obdelavo. Če kupec pošlje model, na katerem so zmodelirane že končne obdelave (rezkanje, vrtanje, struženje), je najprej potrebno model spremeniti tako, da ga bo sploh mogoče kovati, torej zapreti luknje, spremeniti naklon površin itd. Naslednji problem je, da se ugotovi, ali se za ta model potrebuje upogibno in pred-kovalno orodje, da ne bi prišlo do kasnejših zagub in nepravilnosti na odkovku. Potrebno je tudi razčistiti, kje bo potekala delitev in na kakšen način naj bo skonstruirano obrezilno orodje.
Keywords: utopno kovanje, model, končne obdelave, upogibno orodje, pred-kovalno orodje, obrezilno orodje, konstruiranje, modeliranje
Published: 16.01.2014; Views: 1792; Downloads: 332
.pdf Full text (5,22 MB)

10.
Optimiranje izdelave orodja za utopno kovanje
Milan Leskovar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V kolikor želi podjetje čimbolj izkoristiti svoj potencial in s čim večjim dobičkom proizvesti kar se da veliko kvalitetnih izdelkov v čim krajšem času je nujno, da so vsi procesi, ki privedejo do končnega rezultata izvedeni z optimalno porabo časa in denarja. V diplomski nalogi bom preučil postopek izdelave vložkov za utopno kovanje in poskušal tehnološki postopek prirediti tako, da bo izdelava čim krajša in cenejša. Dotaknil se bom tudi izdelave preostalih orodij za utopno kovanje in izdelal njihove stroškovne analize.
Keywords: utopno kovanje, tehnološki postopek, stroškovna analiza, orodje, stroški
Published: 26.11.2012; Views: 2103; Downloads: 475
.pdf Full text (7,91 MB)

Search done in 0.25 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica