| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
NADZOR IN KRMILJENJE NAPRAV V INTELIGENTNEM OKOLJU Z UPORABO USMERJEVALNIKA
Uroš Kumer, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo podaja zasnovo in realizacijo krmiljenja inteligentne hiše iz stališča minimalne porabe električne energije in minimalne cene. Raziskali smo načine in možnosti, kako krmiliti in nadzorovati sistem in kako povezati posamezne segmente v funkcionalno celoto. Uporabljena zasnova je zastavljene modularno, celoten sistem sestoji iz dveh modulov. Kot osnovni modul smo izbrali usmerjevalnik, ki smo ga nadgradili s programskimi paketi, ki so bili potrebni za izvedbo sistema in dodatno strojno opremo, da smo zagotovili dovolj flash in RAM pomnilnika za izvajanje zahtevanih programskih paketov. Osnovni modul služi kot spletni strežnik za nastavitev želenih in spremljanje trenutnih vrednosti, kot podatkovna baza, kot Java navidezni mehanizem ter izvaja regulacijo in komunicira s sekundarnimi moduli. Sekundarni moduli imajo tri poglavitne dele. Xport za komunikacijo med sekundarnim in osnovnim modulom ter pretvorbo signalov. Mikrokrmilnik, ki pretvarja signale med serijsko komunikacijo z Xportom in senzorji ter izvršilnimi členi. Tretji del sekundarnega modula predstavljajo izvršilni členi, ki skrbijo za regulacijo veličin in senzorji oziroma tipala, ki merijo trenutne vrednosti fizikalnih veličin. Zasnovo in realizacijo sistema smo predstavili s pomočjo regulacije temperature v prostoru.
Ključne besede: inteligentno okolje, omrežni usmerjevalnik, krmiljenje naprav, strežnik - odjemalec
Objavljeno: 04.06.2009; Ogledov: 1760; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (2,63 MB)

2.
PRENOVA OMREŽJA Z ZAGOTAVLJANJEM POLNE FUNKCIONALNOSTI ISO/OSI SLOJEV
Žiga Kočevar, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava predlog prenove komunikacijskega omrežja v podjetju Status d.o.o.. V nalogi so opisane osnove računalniških omrežij, posnetek obstoječega stanja in predlog rešitve, ki bi najbolj ustrezala organizaciji. Predlog prenove računalniškega omrežja obravnava zamenjavo aktivne omrežne opreme na centralni in oddaljeni lokaciji s komunikacijsko opremo proizvajalca Cisco. Uporabili smo centralno stikalo, dostopovna stikala in usmerjevalnik, ki opravlja tudi funkcijo požarne pregrade. Na oddaljeni lokaciji se predvideva namestitev usmerjevalnika in stikala. Oddaljeno lokacijo smo z glavno lokacijo povezali preko OpenVPN omrežja. Rezultat predloga prenove omrežja je stabilno, varno in zanesljivo komunikacijsko omrežje, ki zagotavlja podporo vsem procesom, ki tečejo v podjetju.
Ključne besede: računalniško omrežje, komunikacijske naprave, Cisco, stikalo, usmerjevalnik
Objavljeno: 24.11.2010; Ogledov: 1578; Prenosov: 102
.pdf Celotno besedilo (3,77 MB)

3.
GRAFIČNI VMESNIK ZA KONFIGURACIJO KRAJEVNIH OMREŽIJ NA USMERJEVALNIKIH
Tomaž Prelog, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava grafično podporo za konfiguracijo krajevnih omrežij na usmerjevalnikih. Osredotočili smo se na grafični vmesnik podjetja Cisco — Security Device Manager (SDM) ter preučili njegove lastnosti in prednosti ter slabosti. Postavili smo manjše omrežje, kjer smo s pomočjo SDM-ja konfigurirali vmesnike, povezave, usmerjanje, sezname za nadzor dostopa, požarni zid ter prevajanje omrežnih naslovov.
Ključne besede: krajevna omrežja, usmerjevalnik, konfiguracija, grafični uporabniški vmesnik
Objavljeno: 01.03.2011; Ogledov: 1514; Prenosov: 134
.pdf Celotno besedilo (5,91 MB)

4.
ZASNOVA KRAJEVNEGA OMREŽJA SREDNJE VELIKOSTI
Mitja Sekavčnik, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu predstavimo zasnovo srednje velikega krajevnega omrežja, ki je bilo postavljeno in skonfigurirano v programu Cisco Packet Tracer(PT). PT je emulator dejanskih omrežnih naprav in omrežja. Za neko novo podjetje moramo postaviti celotno omrežje. Ker se podjetje širi, pridobiva nove zaposlene, ter nove oddelke, moramo tudi njihovo omrežje nadgrajevati. V omrežje smo vključili usmerjevalnik, dostopna in distribucijska stikala, ter končne naprave. V začetku smo definirali krajevno omrežje in glavne značilnosti v njem. Izpostavili smo tudi vse Cisco-ve naprave, ki se v tem omrežju uporabljajo. Na praktičnem primeru je na različne načine prikazan postopek izgradnje in zasnove varnosti v omrežju. Posebej smo se posvetili konfiguracijam stikal, saj so pri takšni zasnovi ključnega pomena.
Ključne besede: računalniško omrežje, LAN, VLAN, konfiguracija, stikalo, usmerjevalnik
Objavljeno: 26.09.2011; Ogledov: 1354; Prenosov: 193
.pdf Celotno besedilo (1,11 MB)

5.
MODEL IZVEDBE KOMUNIKACIJ V RADIJSKEM NADZORNO-MERILNEM SISTEMU
Matija Brodnik, 2012, magistrsko delo

Opis: Agencija za pošto in elektronske komunikacije Republike Slovenije uporablja za nadzor radiofrekvenčnega spektra dvanajst lokacij, ki so daljinsko upravljane in razporejene po ozemlju države. V magistrski nalogi je na kratko predstavljen radijski nadzorno-merilni sistem, ki se trenutno uporablja. Za daljinski dostop do posameznih lokacij se uporabljajo različne vrste tehnologij (ISDN, ADSL, UMTS, optika, mikrovalovna usmerjena zveza). Nekatere od teh tehnologij so že zastarele, nekatere aktualne in druge prihodnost. V magistrski nalogi je opravljena primerjalna analiza vseh uporabljanih komunikacijskih tehnologij in predlagan prihodnji razvoj po treh možnih različnih modelih sodobnejših tehnologij. Ti so uporaba optičnih priključkov, uporaba mikrovalovnih usmerjenih zvez in kombinacija uporabe obeh tehnologij. Za vsak model je narejena analiza SWOT. Izpostavljen je najprimernejši model izvedbe komunikacij, ki vsebuje kombinacijo uporabe obeh tehnologij. Utemeljen je po stroškovni strani in uporabnosti. Podanih je nekaj smernic in pogledov na nadaljnji razvoj.
Ključne besede: širokopasovni dostop (ADSL), mobilna telefonija tretje generacije (UMTS), optični priključek, mikrovalovna usmerjena zveza, kapaciteta prenosa, usmerjevalnik
Objavljeno: 21.01.2013; Ogledov: 966; Prenosov: 66
.pdf Celotno besedilo (2,09 MB)

6.
ZAZNAVANJE NENAVADNIH DOGODKOV S POMOČJO KAMERE PRIKLJUČENE NA USMERJEVALNIK
Jernej Rezec, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo se ukvarjali z razvojem preprostega programskega sistema za zaznavo gibanja na osnovi računalniškega vida, ki se izvaja na usmerjevalniku. Sistem sestoji iz usmerjevalnika, na katerem je naložen operacijski sistem OpenWrt, spletne kamere in treh različnih računalniških algoritmov. Za zaznavanje gibanja smo implementirali naslednje tri algoritme, in sicer algoritem slika razlik, algoritem modeliranje ozadja in algoritem akumulirana slika razlik. Razvite algoritme smo pod istimi pogoji (tj. ob istem številu zajetih slik in isti sceni) preizkusili tako na osebnem računalniku, kakor tudi na usmerjevalniku. Rezultati so pokazali, da se zaradi svoje preprostosti najhitreje izvede algoritem slika razlik. Ugotovili pa smo tudi, da zaznavanje gibanja s tem algoritmom ni tako zanesljivo kot pri ostalih dveh algoritmih, ki sicer obdelata manjše število slik na sekundo. S pomočjo algoritma slika razlik lahko v povprečju obdelamo 34 slik na sekundo, z najpočasnejšim algoritmom, tj. algoritem modeliranje ozadja, pa obdelamo 9 slik na sekundo, pri čemer smo uporabili usmerjevalnik ASUS WL-500G V1.
Ključne besede: usmerjevalnik, kamera, OpenWrt, programski jezik C, računalniki vid, zaznavanje gibanja, obdelava digitalnih slik
Objavljeno: 22.05.2013; Ogledov: 1096; Prenosov: 96
.pdf Celotno besedilo (2,17 MB)

7.
ZAGOTAVLJANJE VARNOSTI RAČUNALNIŠKIH SISTEMOV
Boštjan Čeh, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu se bomo posvetili delovanju požarnega zida, sistemov za zaznavanje vdorov in nekaterim grožnjam, ki nam pretijo iz interneta. Cilj diplomske naloge je, da se seznanimo z delovanjem orodij, ki nas varujejo pred napadi in spoznati nekatere metode, ki se uporabljajo za napade na običajne uporabnike. V prvem delu diplomske naloge bomo predstavili delovanje obrambnega mehanizma našega računalniškega sistema in nekaterih protokolov, ki nam omogočajo prenos podatkov iz interneta. V drugem delu pa se bomo posvetili grožnjam našemu računalniškemu sistemu in nekaterim poizkusom vdora v sistem. Na koncu diplomskega dela bomo opisali možnosti za izboljšanje varnosti naših domačih računalniških omrežij.
Ključne besede: požarni zid, usmerjevalnik, varnost, napadalec, računalniški vdor
Objavljeno: 25.11.2013; Ogledov: 891; Prenosov: 139
.pdf Celotno besedilo (2,59 MB)

8.
PROBLEM PRENAPIHNJENIH MEDPOMNILNIKOV
Primož Prešern, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen problem prenapihnjenosti medpomnilnikov. Zanimalo nas je, kdaj problem nastane, kako deluje usmerjevalnik in kakšne so metode nadzora nad količino podatkov, shranjenih v medpomnilniku omrežnega vozlišča. Opisali smo vlogo transportnega sloja pri nadzoru zamašitve. Raziskovali smo napredek pri odpravljanju problema prenapihnjenosti medpomnilnikov. Predstavili smo novo metodo za aktivno upravljanje vrst, ki lahko pripomore k zmanjšanju tega problema. Na koncu smo predstavili rezultate testov, ki smo jih izvedli za različne tehnologije dostopa do interneta. Z njimi smo ugotavljali prisotnost problema prenapihnjenosti medpomnilnikov in rezultate uporabili za izračun velikosti medpomnilnikov za uporabljeno opremo.
Ključne besede: prenapihnjenost medpomnilnikov, usmerjevalnik, aktivno upravljanje vrst, transportni sloj, nadzor zamašitve
Objavljeno: 20.10.2016; Ogledov: 249; Prenosov: 27
.pdf Celotno besedilo (1,44 MB)

9.
Vzpostavitev in upravljanje orodja pfSense
Uroš Hlebec, 2017, diplomsko delo

Opis: Usmerjevalniki imajo danes veliko vlogo in pomembno nalogo na področju omrežnega usmerjanja. Najdemo jih skoraj vsepovsod, kjer je omogočen ali potreben internetni dostop, še posebej v obliki brezžične dostopne točke. pfSense je usmerjevalna programska oprema, ki vključuje vse, kar potrebujemo za upravljanje oz. usmerjanje omrežja. Skozi vzpostavitev ter upravljanje orodja pfSense bomo dokazali in utemeljili razloge, zakaj je pfSense, ko pride do usmerjanja ter upravljanja omrežja, ena izmed boljših izbir za uporabnika oziroma administratorja omrežja.
Ključne besede: pfSense, upravljanje, usmerjevalnik, omrežje, požarni zid
Objavljeno: 06.10.2017; Ogledov: 2820; Prenosov: 93
.pdf Celotno besedilo (2,93 MB)

10.
Primerjava mostičenega in usmerjalnega brezžičnega podatkovnega omrežja z uporabo mikrotikove infrastrukture
Primož Jančar, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sta predstavljena modela ISO/OSI in TCP/IP. Opisane so razlike med razdelilnikom, stikalom in usmerjevalnikom. Opisana je tudi namestitev in postavitev testnega brezžičnega podatkovnega omrežja. Za analizo podatkov in za lažje preučevanje so bili konfigurirani tudi zaledni sistemi, s pomočjo katerih je bilo ugotovljeno, kdaj brezžično omrežje v mostičeni konfiguraciji pri zagotavljanju ustreznih hitrosti, odzivnosti in varnosti prenosa podatkov ter enostavnosti nadzora samega omrežja, odpove, in ga je potrebno migrirati v usmerjalno brezžično omrežje. Uporabljena je bila oprema proizvajalca Mikrotik. Meritve so bile narejene na živem omrežju s priključenimi uporabniki. Predstavitev in analiza zajetih podatkov pa je bila izvedena s pomočjo MRTG analizatorja prenosa podatkov, ki je eden prosto dostopnih Netflow analizatorjev.
Ključne besede: brezžično omrežje, stikalo, usmerjevalnik, Mikrotik
Objavljeno: 27.10.2017; Ogledov: 251; Prenosov: 41
.pdf Celotno besedilo (4,49 MB)

Iskanje izvedeno v 0.13 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici