| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 54
Na začetekNa prejšnjo stran123456Na naslednjo stranNa konec
1.
Učni park Sonce v občini Ruše
Matej Mencinger, Nejc Novak, Tanja Vajs, Matjaž Majcen, Maja Žalik, Matic Rakovec, Loredana Štumberger, Patricia Jagarinec, Tea Kenda, Josef Sabbagh, Blaž Prepadnik, 2018, končno poročilo o rezultatih raziskav

Ključne besede: urejanje okolja, učni park
Objavljeno: 22.10.2018; Ogledov: 587; Prenosov: 104
.pdf Celotno besedilo (12,20 MB)

2.
Urejanje števil z algoritmom radix na GPE
Boštjan Koštomaj, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi raziščemo področje urejanja števil z algoritmom radix in paralelizacijo algoritma na grafični procesni enoti (GPE). Za računanje na GPE smo uporabili tehnologijo CUDA, ki omogoča hitrejšo in učinkovitejšo uporabo grafičnih procesorjev. V nadaljevanju smo primerjali hitrosti urejanja različnih podatkovnih tipov, različnih velikosti podatkov in časovne razlike pri paralelnem in zaporednem urejanju radix. Ugotovili smo, da je paralelno urejanje približno 50-krat hitrejše.
Ključne besede: algoritmi urejanja, urejanje radix, CUDA, paralelizacija, GPE
Objavljeno: 09.10.2018; Ogledov: 664; Prenosov: 78
.pdf Celotno besedilo (1,60 MB)

3.
Družbeni vidiki trajnostnosti in občinski prostorski planski akti
Jože Kos Grabar, 2011, strokovni članek

Opis: Avtor obravnava družbene vidike trajnostnosti z zornega kota vsebine in postopka priprave prostorskih aktov za občine v Sloveniji. Osrednjo pozornost namenja: (1) vsebinskim prostorsko načrtovalskim vzvodom za ohranjanje in razvoj vrednot pravičnosti, enakosti, blaginje, socialne vključenosti, zdravja ljudi; (2) uresničevanju načel odprtosti, sodelovanja, soodločanja in demokratičnosti v postopkih priprave prostorskih aktov; (3) strokovni dodelanosti in koherentnosti prostorskih aktov. Na podlagi predstavljenih razkorakov med deklariranim in zaželjenim ter praktično udejanjenim avtor podaja predloge za zmanjšanje oziroma odpravo teh razkorakov.
Ključne besede: Slovenija, občine, prostorsko urejanje, prostorsko planiranje, načrti, vrednote, trajnostni razvoj
Objavljeno: 04.04.2018; Ogledov: 263; Prenosov: 41
.pdf Celotno besedilo (227,00 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Priročnik za pisanje in urejanje besedil Fakultete za turizem Univerze v Mariboru
Mitja Gorenak, Borut Vojinović, Andreja Trdina, Boris Prevolšek, Marko Koščak, Barbara Pavlakovič, Maja Rosi, Nejc Pozvek, 2017, strokovna monografija

Opis: Učni proces na fakulteti ne zahteva samo udeležbe na predavanjih in dejavnega sodelovanja na vajah, temveč tudi intenzivno individualno delo študenta. To se mnogokrat predstavi v obliki seminarske naloge oziroma pisnega dela. Najbolj pomembno samostojno delo študenta pa je zagotovo zaključna – diplomska ali magistrska naloga. Da bi študentom Fakultete za turizem Univerze v Mariboru predstavili in olajšali pripravo pisnih del, smo na fakulteti pripravili priročnik za pisanje in urejanje besedil. Strokovna monografija zajema poglavja, ki študenta vodijo skozi celoten proces raziskovanja in pisanja dela. Od začetnega iskanja ideje, osnov znanstvenega pisanja in raziskovanja v turizmu, do posameznih korakov raziskovalnega procesa in raziskovalnih metod. V strokovno monografijo je vključeno tudi poglavje o osebnih odnosih, ki še posebej nagovarja odnos med študentom in mentorjem pri pisanju zaključnih del. Priročnik podaja tudi praktične nasvete o jezikovnem in tehničnem oblikovanju besedila ter navajanju literature in virov. Strokovna monografija tako združuje temeljne informacije, ki jih bodo pri svojem delu uporabljali študenti in predavatelji, saj bodo skupaj sledili enotnim smernicam pisanja besedil v turizmu na Fakulteti za turizem.
Ključne besede: pisanje besedil, urejanje besedil, raziskovanje, citiranje, tehnično oblikovanje besedil
Objavljeno: 07.08.2017; Ogledov: 1192; Prenosov: 124
.pdf Celotno besedilo (1,17 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Vinske ceste kot element regionalnega razvoja obmejnih območij
Vladimir Drozg, 1993, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Opis: Prispevek obravnava vinske ceste kot enega izmed načinov za vzpodbujanje razvoja vinogradniških pokrajin. Navedeni so kriteriji, s katerimi določimo traso vinske ceste (krajinske kvalitete območja, razmestitev gostinske ponudbe, naselja in prireditve, naravni in kulturni spomeniki, obstoječe omrežje cest in in prometna dostopnost, dopolnilne dejavnosti ob vinski cesti)ter pričakovani učinki, ki bi se po ureditvi vinske ceste odražali v pokrajini oz. na območju (večji prihodek posameznih gospodinjstev, boljša infrastrukturna opremljenost, rekultivacija opuščenih zemljišč, zmanjševanje depopulacije, razvoj vzporednih dejavnosti). Kot primer urejanja je prikazana vinska cesta po Svečinskih goricah.
Ključne besede: geografija, urejanje podeželja, vinske ceste, Svečinske gorice
Objavljeno: 12.05.2017; Ogledov: 403; Prenosov: 264
.pdf Celotno besedilo (4,02 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
''PAS'' - ODTUJITVENI SINDROM
Urša Kasnik, 2016, diplomsko delo

Opis: Družina je skupnost ljudi, ki jih povezujejo medsebojna bližina, pozornost, skrb za drugega, sprejemanje in naklonjenost, hkrati pa je osnovna celica, v kateri se otrok ob vzgoji staršev razvije v samostojno odraslo osebo. Včasih se zaradi različnih razlogov vezi skrhajo in partnerska zveza kot posledica odmaknjenosti in nezaupanja razpade. Ker je ta proces povezan z ogromno čustvenosti, se pogosto zgodi, da se pozabi na svojo nalogo - nalogo starševstva. Otrok namreč živi v odvisnosti od staršev in četudi se starša ločita, za svoj zdrav duševni razvoj otrok potrebuje ljubečo vzgojo in redne stike z obema od staršev. Diplomsko delo je sestavljeno iz štirih delov, pri čemer prvi obsega pojem družine kot življenjske skupnosti staršev in otrok. Drugi del obsega pojem ločitve pojem ločitve oziroma razveze, razloge zaradi katerih pride do ločitve in kako se to odraža pri otrocih ter urejanje stikov med ločenimi starši in otroki. Tretji del obravnava ključni pojem - PAS sindrom ali sindrom odtujitve starševstva. V četrtem delu so predstavljena spoznanja, ki so rezultat diplomskega dela.
Ključne besede: družina, starševstvo, ločitev, razveza, varstvo otrok, urejanje stikov, odtujitveni sindrom.
Objavljeno: 02.12.2016; Ogledov: 2497; Prenosov: 283
.pdf Celotno besedilo (315,91 KB)

7.
IZDELAVA SPLETNE STRANI S SPLETNIM SISTEMOM ZA UREJANJE VSEBIN WEEBLY
Urša Remškar, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: S tem diplomskim delom smo želeli spoznati zakonitosti delovanja spletnega sistema za urejanje spletnih vsebin Weebly in z njegovo pomočjo izdelati spletišče za podjetje Urko Fishing Adventures, ki še nima lastnih spletnih strani. Te so v prvi vrsti namenjene predstavitvi ponudbe in enostavnejši komunikaciji z domačimi, predvsem pa tujimi strankami, ki jih zanima športni ribolov na slovenskih rekah. Izdelava spletišča je zajemala več korakov od zasnove projekta, njegovega vodenja in organizacije do končne izvedbe, ko je spletišče "ugledalo luč sveta". V prvem poglavju diplomskega dela so predstavljeni problem, predpostavke in omejitve, metode dela in podjetje Urko Fishing Adventures. V teoretičnem delu diplomskega dela so s pomočjo deskriptivne metode predstavljeni pojmi kot so internet, splet, spletišče, spletna stran ter sistemi za urejanje spletnih vsebin. V praktičnem delu diplomskega dela je predstavljena izdelava spletišča z uporabo spletnega sistema za urejanje spletnih vsebin Weebly. V zaključku pa so podani nekateri že vidni učinki, ki jih prinaša objava spletišča na spletu, pomembnejši koraki ob uvedbi in možnosti nadaljnjega razvoja spletišča.
Ključne besede: Internet, Svetovni splet, Spletna stran, Spletni sistemi za urejanje vsebin, Weebly
Objavljeno: 11.11.2016; Ogledov: 1338; Prenosov: 232
.pdf Celotno besedilo (1,72 MB)

8.
IDEJNA ZASNOVA REGULACIJE POTOKA LAHOMNICA NA OBMOČJU POPLAVNE OGROŽENOSTI
Nataša Jurgelj, 2016, diplomsko delo

Opis: Z diplomskim delom želimo prikazati idejno zasnovo regulacije potoka Lahomnica, ki vsebuje predlog izboljšave pretočnosti, razlivnih con, kar bi zagotovilo tamkajšnjim prebivalcem, ki živijo ob neposredni bližini potoka varnost pred pogostimi pojavi poplav, hkrati bodo prikazane možnosti za nadaljnji prostorski razvoj. V začetnih poglavjih so podrobno opisane splošne lastnosti poplav, zgodovina poplav in škode, ki jih je povzročila Lahomnica. V osrednjem delu bomo prikazali z načrti idejno zasnovo regulacije vodotoka Lahomnica, ki je bila izvedena s pomočjo računalniškega programa AutoCAD.
Ključne besede: regulacija, poplave, urejanje vodotokov, poplavna ogroženost, potok Lahomnica, Lahomno, hidrologija
Objavljeno: 03.11.2016; Ogledov: 1036; Prenosov: 76
.pdf Celotno besedilo (7,04 MB)

9.
Izbrani koncepti programskega jezika kotlin
Mirjam Založnik, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavimo izbrane koncepte programskega jezika kotlin. Opišemo njegove prednosti, slabosti in primerjamo koncepte s programskim jezikom java. Največ poudarka je predvsem na opisu osnovnih konceptov, kot so podatkovni tipi, operatorji, funkcije in razredi. Za potrebe primerjave jezikov na kratko opišemo tudi algoritma urejanja, urejanje z navadnim vstavljanjem in Shellovo urejanje. V praktičnem delu primerjamo algoritma urejanja v programskem jeziku kotlin in java ter z meritvami primerjamo hitrost delovanja.
Ključne besede: Programski jezik kotlin, koncepti, programski jezik java, algoritmi urejanja, algoritem z navadnim vstavljanjem, Shellovo urejanje
Objavljeno: 27.09.2016; Ogledov: 1536; Prenosov: 209
.pdf Celotno besedilo (1,68 MB)

10.
Implementacija transformacije BWT na tehnologiji Maxeler
Matjaž Pirtovšek, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili podatkovno-vodeno arhitekturo. Razložili smo idejo arhitekture in njeno delovanje za stroj Maxeler. Opisali smo delovanje Maxelerjevih podatkovno-vodenih enot in prevajalnika MaxCompiler. Razložili smo delovanje algoritma Burrows-Wheelerjeve transformacije in njegovega inverza. Algoritem BWT smo nato implementirali na tehnologiji Maxeler. Implementacijo smo podrobneje opisali ter predstavili njen usmerjen graf. Izpostavili smo tudi težave pri tej implementaciji.
Ključne besede: podatkovno-vodena arhitektura, razvoj podatkovno-vodenega algoritma, bitonično urejanje
Objavljeno: 23.09.2016; Ogledov: 451; Prenosov: 44
.pdf Celotno besedilo (1,96 MB)

Iskanje izvedeno v 0.31 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici