| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
PRAVNO VARSTVO OTROKOVIH SOCIALNIH IN EKONOMSKIH PRAVIC – IZBRANI VIDIKI : magistrsko delo
Špela Lešnik, 2023, magistrsko delo

Opis: Zadnjih nekaj let se je svet soočal s pomembnimi prelomnicami, ki segajo od ekonomske krize do pandemije covid-19. V tem času so bili na preizkušnji vsi vidiki človekovega obstoja. Takšni dogodki vplivajo na državo blagostanja, brezposelnost in revščino, zdravstvo ter izobraževanje. Kar pa ima pomemben vpliv na otrokove pravice, njihovo uresničevanje in varstvo. Kljub vseobsegajoči zmedi so posamezniki in državni organi, pri uresničevanju ter varstvu otrokovih socialnih in ekonomskih pravic, kot temeljno vodilo dolžni upoštevati otrokovo korist. Socialne in ekonomske pravice otrok so varovane na mednarodni, regionalni in nacionalni ravni. Na mednarodni ravni je pomembna predvsem Konvencija o otrokovih pravicah, katera je povzročila prenos težišča od varstva otroka na varstvo njegovih pravic. Socialne in ekonomske pravice otrok so označene kot pravice pozitivnega statusa, kar pomeni, da je za njihovo uveljavljanje potrebna določena stopnja aktivnosti države, enako velja za njihovo varstvo. Ne glede na njihovo naravo, pa so za njihovo uresničevanje v prvi vrsti odgovorni starši. Slednji morajo vedno gledati na otrokove najboljše interese in njegovo dobrobit. Le v primeru, da to s strani primarnih nosilcev zagotavljanja otrokovih pravic ni zadovoljivo doseženo, stopijo v ospredje različni ukrepi, s katerimi se posega v starševsko skrb in ki predstavljajo intervencijo države. Kljub širokemu spektru ureditve, lahko še vedno zaznamo kakšno odprto vprašanje oziroma področje, ki bi ga bilo potrebno raziskati in urediti.
Ključne besede: socialne pravice otrok, socialna varnost, pravica do najvišjega možnega dosegljivega standarda, ekonomske pravice otrok, pravica do zasebne lastnine in dedovanja, pravica do dela, pravica do izobraževanja
Objavljeno v DKUM: 08.09.2023; Ogledov: 31; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (944,38 KB)

2.
ISO 14001 KOT ORODJE ZA DOSEGANJE TRAJNOSTNEGA RAZVOJA ORGANIZACIJE
Maša Bonča, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: Namen diplomskega dela je proučiti dosedanja spoznanja na področju proučevanja vpeljave standarda ISO 14001 ter analizirati prednosti, ki jih standard lahko prinese organizaciji. Del diplomskega dela temelji na kritični analizi dosedanjih spoznanj iz literature. V aplikativnem delu diplome predvidevamo izvedbo konceptualne zasnove modela nadgradnje obstoječe verzije standarda ISO 14001. Priložnost obravnavane teme se izkazuje v tem, da nam poda bolj specifičen vpogled v mehanizme vpeljave standarda ISO 14001. Ravno tako diplomsko delo obravnava standard ISO 14001 v luči trajnostnega razvoja organizacije. Rezultati v diplomskem delu so podani v obliki pregleda literature s področja sistemov ravnanja z okoljem. Identificirali smo ključne korake vpeljave standarda ISO 14001, izvedli smo primerjalno analizo aktualne in prihajajoče verzije standarda. Diplomsko delo ravno tako predlaga okvir za izvedbo analize razkoraka, ki je organizacijam lahko v pomoč pri nadgradnji obstoječe verzije standarda ISO 14001:2004 v novo verzijo ISO 14001:2015. Organizacija naj bi z vpeljavo nove verzije standarda izboljšala komunikacijo na vseh ravneh v podjetju, sistematično identificirala in obvladovala tveganja ter izboljšala sistem merjenja učinkovitosti in uspešnosti na področju varstva okolja. Od nove verzije standarda lahko predvidevamo večji prispevek/učinek na doseganje ciljev trajnostnega razvoja. V tem kontekstu predvidevamo, da bo prihajajoča verzija standarda zmanjšala nekatere pomanjkljivosti obstoječe verzije, še zlasti tiste, povezane z družbenimi vidiki trajnostnega razvoja organizacije, kot tudi tiste, povezane s strateško vključitvijo okoljskih in širših s trajnostnim razvojem povezanih vprašanj.
Ključne besede: ISO 14001, nadgradnja standarda ISO 14001, trajnostni razvoj, okoljska učinkovitost, prednosti, standard.
Objavljeno v DKUM: 16.09.2015; Ogledov: 1474; Prenosov: 297
.pdf Celotno besedilo (1,14 MB)

3.
ANALIZA UČINKOV SISTEMA KAKOVOSTI STANDARDA ISO 9001 V IZBRANEM PODJETJU
David Anžel, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sem poskušal ugotoviti učinke, ki jih prinaša sistem standarda kakovosti ISO 9001:2008 v izbranem podjetju. Predmet raziskave so vsi učinki, ki vplivajo na celotno delovanje organizacije. Tako so zajeti učinki iz poslovanja in uspešnosti podjetja, vpliva na odjemalce, zaposlene ter dobavitelje. V diplomski nalogi je zajeta anketa o zadovoljstvu odjemalcev, ki kaže, da ima podjetje dobre odnose z vsemi svojimi odjemalci ter najpomembnejše, da so z ponujenimi izdelki in storitvami zadovoljni. V teoretičnem delu naloge sem predstavil pojem kakovosti in prikazal njegov razvoj ter izhodišča različnih avtorjev. V nadaljevanju sem predstavil kaj je standardizacija, kdo so njeni nosilci ter zakaj je standardizacija pomembna. Sledi predstavitev standarda ISO 9001 ter družine standardov, kaj so njegovi sestavni deli ter kakšne so prednosti in slabosti le-tega standarda. V praktičnem delu naloge sem se posvetil analizi sistema kakovosti v izbranem podjetju. Najbolj vidni pozitivni učinki so zadovoljstvo odjemalcev, manj reklamacij, boljše sodelovanje z dobavitelji in motiviranost zaposlenih.
Ključne besede: management kakovosti, standard ISO 9001:2008, standardizacija, učinki standarda
Objavljeno v DKUM: 31.07.2014; Ogledov: 1851; Prenosov: 418
.pdf Celotno besedilo (2,48 MB)

4.
Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici