| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
ODNOS VRSTNIKOV DO IZOBRAŽEVANJA UČENCEV S PRIMANJKLJAJI NA POSAMEZNIH PODROČJIH UČENJA
Jure Ozvatič, 2015, magistrsko delo

Opis: Učenci s primanjkljaji na posameznih področjih učenja so ena izmed skupin učencev s posebnimi potrebami, ki se šolajo v rednih osnovnih šolah. Pri svojem učenju potrebujejo različne oblike dodatne strokovne pomoči in didaktične pripomočke za premostitev učnih primanjkljajev. Namen magistrske naloge je raziskati stališča vrstnikov do učencev s primanjkljaji na posameznih področjih učenja in njihove poglede na te učence. Stališča mladostnikov do slednjih vplivajo na njihove informacije, socialne odnose in sprejetost. V teoretičnem delu so predstavljeni: obravnavana skupina učencev s primanjkljaji na posameznih področjih učenja, terminologija, zakonodaja, prilagoditve, didaktične metode, oblike in pripomočki, odnos vrstnikov, oblikovanje stališč vrstnikov do učencev s primanjkljaji na posameznih področjih učenja in dosedanje raziskave z omenjenega področja. V empiričnem delu me je zanimalo, kakšno je stališče vrstnikov do učencev s primanjkljaji na posameznih področjih učenja, kakšna je njihova pripravljenost glede druženja ter prijateljevanja s temi mladostniki, kako poteka izvajanje vrstniške pomoči pri učnih težavah in kako učenci sprejemajo strokovno pomoč ter kako poteka uporaba didaktičnih pripomočkov za učence s primanjkljaji na posameznih področjih učenja med poukom. V raziskavi je sodelovalo 150 učencev osmih in devetih razredov. Podatki, zbrani s pomočjo anketnega vprašalnika, prikazujejo, da imajo vrstniki pozitivno stališče do učencev s primanjkljaji na posameznih področjih učenja, pripravljeni so se družiti z njimi, jim pomagati ter z njimi sodelovati. Vrstniki kažejo razumevanje do uporabe didaktičnih pripomočkov in pomagal. Prav tako so strpni do organizacijskih in kadrovskih podpor, s katerimi se skuša premostiti učne težave otrok s primanjkljaji na posameznih področjih učenja.
Ključne besede: učenci s primanjkljaji na posameznih področjih učenja, vrstniki, stališča, izobraževanje
Objavljeno: 07.10.2015; Ogledov: 995; Prenosov: 159
.pdf Celotno besedilo (1,02 MB)

2.
Obravnava disleksije pri učencih v osnovi šoli
Tanja Furek, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu z naslovom Obravnava disleksije pri učencih v osnovni šoli smo v teoretičnem delu obravnavali učence z učnimi težavami, predvsem smo se osredotočili na specifične učne težave in primanjkljaje. Pregledali smo tudi zakonodajo, ki se nanaša na otroke s posebnimi potrebami. Razložili smo pojem disleksije, vzroke disleksije in njene značilnosti. Zanimalo nas je, kako lahko ugotovimo disleksijo in predvsem, kako lahko učencem z disleksijo v osnovni šoli pomagamo. Zanimali so nas načini in stopnje pomoči otrokom s posebnimi potrebami. Razložili smo, kakšne so vloge posameznih strokovnih delavcev, kot so učitelji, razredniki, svetovalni delavci in specialni pedagogi. Dotaknili smo se tudi pozitivnih strani oziroma prednosti disleksije. Predvsem pa smo se osredotočili na težave, ki jih imajo učenci z disleksijo pri pouku slovenščine. Zanimale so nas prilagoditve, ki bi jih naj učitelji upoštevali pri teh učencih. V empiričnem delu smo zato intervjuvali tri učiteljice slovenščine, dve specialni pedagoginji, mamo dislektika in otroka z disleksijo. Analizirali smo podatke o številu učencev s posebnimi potrebami iz zadnjega desetletja. S podatki, ki smo jih pridobili z intervjuji, smo preverili zastavljene hipoteze. Pripravili smo tudi prilagoditev preverjanja znanja iz slovenščine za učenca z disleksijo. V diplomskem delu smo prišli do naslednjih ugotovitev: Ugotovili smo, da je disleksija nevrološka motnja, da možgani dislektika delujejo drugače, kot možgani ostalih ljudi. Zaradi tega drugačnega načina razmišljanja imajo ti učenci na nekaterih področjih učenja primanjkljaje, na drugih pa so lahko zelo uspešni. Težave se pojavljajo predvsem na področju branja in pisanja. Disleksije torej ne gre zamenjevati z lenobo. Ugotovili smo, da največkrat disleksijo pri učencih odkrijejo učitelji. Učitelj je namreč tisti, ki je z učencem v vsakodnevnem stiku in zato lahko presodi, kdaj gre za specifično učno težavo pri učencu in kdaj samo za neutrjeno snov. Ugotovili smo, da je disleksija specifična učna težava, ki zahteva dolgoročno pomoč in prilagoditve, zato je načeloma treba sprožiti postopek o usmeritvi. Učencu z disleksijo, zaradi katere si je pridobil odločbo, pripadajo individualne ure z učiteljem in s specialnim pedagogom. Učitelji so dolžni upoštevati prilagoditve, zapisane v strokovnem mnenju in odločbi. Gre za prilagoditve pouka in prilagoditve preverjanja in ocenjevanja. Ključno funkcijo pri pomoči učencem z disleksijo imajo specialni pedagogi. Ugotovili smo, da lahko učenec z disleksijo ob ustreznih prilagoditvah, pomoči in podpori težave uspešno kompenzira ter dosega enake uspehe kot ostali učenci, za kar pa je treba vložiti več dela in truda tako s strani učenca kot s strani učitelja, specialnega pedagoga in staršev. Za otrokov napredek in uspeh je zelo pomembno, da vsi našteti med seboj dobro sodelujejo.
Ključne besede: učenci s posebnimi potrebami, primanjkljaji na posameznih področjih učenja, disleksija, postopek o usmeritvi, odločba, disleksija pri pouku slovenščine, specialni pedagog.
Objavljeno: 17.08.2016; Ogledov: 2720; Prenosov: 259
.pdf Celotno besedilo (6,18 MB)

Iskanje izvedeno v 0.05 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici