| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
TURISTIČNI POTENCIAL SPODNJE MEŽIŠKE DOLINE
Andreja Mori, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sem si za tematiko izbrala turizem, saj le-ta v določeni regiji poudari pomen naravnih, kulturnih, zgodovinskih, etnoloških in drugih unikatnih značilnosti ter ob ustreznem koriščenju le-teh pripomore k splošnemu razvoju in boljši kvaliteti življenja prebivalcev regije. V okviru te tematike sem izbrala Koroško regijo, podrobneje sem se usmerila na turistični potencial spodnje Mežiške doline, to je na občini Ravne na Koroškem in Prevalje. Na obravnavanem območju je precej neizkoriščenih lepot in značilnosti, ki so zaradi različnih razlogov poznane le domačinom. Med glavnimi problemi za razvoj turizma v regiji je pomanjkanje finančnih virov, razkropljenost turistične infrastrukture ter pomanjkljivo sodelovanje med občinami. V uvodu sem opisala namen in cilje diplomske naloge ter predstavila načine in metode dela, ki sem jih v procesu nastajanja dela uporabila. Drugo poglavje je namenjeno geografski predstavitvi spodnje Mežiške doline. Opredelila sem lego in predstavila naravno in družbeno-geografske značilnosti obravnavanega območja. V naslednjem poglavju sem se usmerila v pregled turističnega potenciala in znamenitosti v obeh občinah. Opisala sem naravne danosti, zgodovinsko in kulturno dediščino, sakralne znamenitosti in arhitekturno-etnološke značilnosti. Četrto poglavje predstavlja že obstoječo bolj ali manj izkoriščeno turistično ponudbo, kjer sem predstavila gostinsko ponudbo, turistične kmetije in planinske koče, prenočitvene zmogljivosti, tematske poti, tradicionalne prireditve in športno infrastrukturo obeh občin. V drugem delu diplomske naloge sem naredila povzetek raziskave LAS-a o strategiji razvoja v Mežiški dolini, ki je bila narejena leta 2010. Naslednje poglavje vsebuje moje lastne predloge za preživljanje prostega časa v spodnji Mežiški dolini. Naredila sem program za dva enodnevna izleta (ekskurzijo za osnovnošolce in izlet za odraslega turista) in dve vikend ponudbi (prireditvena in športna tematika). Naredila sem zloženke, v katerih je posamezni program tudi predstavljen. V zaključku sem strnila ugotovitve ter povzela prednosti, slabosti, nevarnosti in priložnosti za večji razmah turizma v spodnji Mežiški dolini.
Ključne besede: Ključne besede: turizem, Koroška regija, občina Ravne na Koroškem, občina Prevalje, turistični potencial, turistična ponudba, turizem podeželja.
Objavljeno: 06.02.2012; Ogledov: 1822; Prenosov: 309
.pdf Celotno besedilo (13,04 MB)

2.
MOŽNOSTI RAZVOJA TURIZMA V OBČINI DUPLEK
Ana Rajšp, 2012, diplomsko delo

Opis: Temeljni namen diplomskega dela je bil proučiti možnosti razvoja turizma v občini Duplek. Na podlagi tega namena smo analizirali fizično-geografske in družbeno-geografske značilnosti tega območja. Na območju občine Duplek je bila v preteklosti razvita predvsem kmetijska dejavnost, počasi se to spreminja, danes prihajajo v ospredje nove gospodarske dejavnosti kot so trgovina, gradbeništvo in tudi turizem. Turizem, ki trenutno ni razvit, kot bi lahko bil, da bi postal pomembna gospodarska dejavnost za občino, zahteva vlaganja v določeno infrastrukturo in zavedanje o naravnih in kulturnih danostih, ki jih ima to območje. Na podlagi analize geografskih značilnosti občine, smo ugotovili, da ima občina ugodno prometno lego, saj leži ob regionalni cesti Maribor–Ptuj in je od obeh večjih mest oddaljena približno enako, kar je pomemben dejavnik za prihod turistov iz obeh smeri kot tudi iz smeri Lenarta in njegovih okoliških krajev. Občina ima ugodne klimatske razmere, ki omogočajo športne dejavnosti tako poleti kot tudi pozimi, precej topla do vroča poletja omogočajo možnost ribolova, nogometa, malega nogometa, sprehodov po sprehajalnih poteh. Zime s snegom omogočajo smučarske skoke. Pomemben vpliv ima podnebje tudi na kulturne prireditve, ki jih v občini ni malo. Od predstav na letnem gledališču na Vurberku, Vurberškega festivala kot tudi drugih prireditev na različnih prireditvenih prostorih v občini. Na območju občine je veliko naravnih in kulturnih spomenikov, ki so turistično zanimivi, vendar so pogosto premalo izpostavljeni in predstavljeni. S svojo gostoljubnostjo privabljajo tudi gostišča, turistične kmetije, kmečki turizmi in vinotoči. Potrebna bi bila vlaganja v turistične komplekse, kjer bi lahko turisti prenočili, saj bi se povečalo število gostov, ki bi prihajali za več dni in ne zgolj na kakšno prireditev. Z izgradnjo rekreacijskega centra bi se število možnosti za turizem bistveno povečalo, povečal bi se tudi delež turistov iz okoliških krajev, odprla bi se nova delovna mesta za prebivalce občine, zmanjšala bi se brezposelnost in povečal bi se bruto družbeni produkt na prebivalca.
Ključne besede: turizem, športno rekreacijski center, naravna in kulturna dediščina, prireditve, turistična ponudba, turistični potencial, občina Duplek.
Objavljeno: 12.02.2013; Ogledov: 2094; Prenosov: 240
.pdf Celotno besedilo (4,23 MB)

3.
Razvoj projekta »Agatine skrivnosti« v Razvojni agenciji Slovenske gorice
Tanja Vintar, 2016, diplomsko delo

Opis: Razvojna agencija Slovenske gorice d.o.o. deluje v javnem interesu na območju zahodnega dela Slovenskih goric, ki nima izrazitih razvojnih primerjalnih prednosti. Območje ima zlasti zaradi naravnih lepot in bogate kulturne dediščine določen turistični potencial, ki nudi številne razvojne priložnosti, vendar so te premalo zaznane in izkoriščene. Kot razvojna organizacija se stalno srečujemo s številnimi izzivi območja. To ni posebej prepoznavno niti v slovenskem, kaj šele v širšem evropskem prostoru. Ker so prisotni nekateri večji industrijski obrati in ker ljudje dnevno delovno migrirajo v bližnjo Avstrijo, ima območje relativno nizko brezposelnost. Zaradi vsega tega, skupaj z nizkimi bivanjskimi stroški in skromnostjo tukajšnjega prebivalstva, se tvorijo okoliščine, ki zahtevajo veliko dodatne stimulacije za razvoj novih poslovnih idej in dejavnosti, še posebej, ker so te vsaj v svojem začetku povezane s precejšnjo stopnjo tveganja. Za te izzive smo razvili in na trg uvedli novo turistično storitev, ki smo jo poimenovali Agatine skrivnosti. V tem diplomskem delu želim opisati razvoj in uvedbo konkretne nove storitve ter s strokovno in kritično presojo utemeljiti ali zavreči pravilnost izhodišč in aktivnosti s trženjskega vidika. V nadaljevanju pa želim identificirati alternative nadaljnjega razvoja te storitve.
Ključne besede: turistični potencial, trajnostna ponudba, neprepoznavnost, turistična storitev
Objavljeno: 08.08.2016; Ogledov: 372; Prenosov: 47
.pdf Celotno besedilo (1,18 MB)

4.
Turizem občine Luče
Andreja Kladnik, 2016, diplomsko delo

Opis: Turizem je pomembna gospodarska panoga, ki ima v Sloveniji in s tem v posameznih regijah ter občinah vedno večji pomen. Turizem je tudi v občini Luče pomemben dejavnik gospodarskega razvoja. Z razvojem in razširitvijo turistične ponudbe postaja občina Luče v zadnjih letih turističen kraj, zanimiv tako za domače kot tuje goste, katerih število se iz leta v leto povečuje. Turistična dejavnost ima v občini dolgoletno tradicijo, vendar pa ima to območje še številne, neizrabljene možnosti pri nadaljnjem razvoju. V diplomskem delu so s pomočjo literature predstavljene osnovne značilnosti turizma na podeželju in glavne naravno- in družbenogeografske značilnosti občine. Podrobneje je predstavljena turistična ponudba – področje naravnih in kulturnih znamenitosti, pomen prireditev, področje aktivnosti in rekreacije ter etnološke in kulinarične ponudbe, ki so zanimive in privlačne za turista. Analizirani so statistični podatki turističnega obiska in grafično prikazane naravne in družbene znamenitosti ter nastanitvene zmogljivosti v občini Luče. Za popestritev in dopolnitev ponudbe sem oblikovala štiri predloge, in sicer vodno pot, jamski treking v Snežni jami in adrenalinski vikend paket ter podala predlog za ekološko turistično kmetijo, ki je v občini Luče, kljub vsem možnostim, še ni. S pomočjo analize SWOT sem predstavila prednosti in slabosti ter priložnosti in nevarnosti razvoja turizma v Lučah.
Ključne besede: Geografija turizma, podeželski turizem, turistični potencial, turistična ponudba, trajnostni in sonaravni turizem, občina Luče.
Objavljeno: 23.06.2016; Ogledov: 665; Prenosov: 133
.pdf Celotno besedilo (6,31 MB)

Iskanje izvedeno v 0.56 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici