| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Analiza izgub trifaznega asihronskega motorja T112 M4
Gorazd Veber, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je analiziran trifazni asinhronski motor T112 M4. Predstavljena je zgodovina razvoja asinhronskega motorja, princip delovanja in način uporabe. Na motorju tip T112 M4 so opravljene meritve v različnih obratovalnih stanjih pri napajanju s frekvenčnim pretvornikom. Opravljen je analitičen izračun magnetnega kroga ter izračun karakteristik motorja s pomočjo računalniškega orodja emLook. Opravljena je primerjava rezultatov analitičnega izračuna, izračuna z pomočjo programa emLook ter rezultatov, dobljenih z meritvijo v Laboratoriju za električne stroje Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru.
Ključne besede: trifazni asinhronski motor, frekvenčni pretvornik, analiza izgub
Objavljeno: 16.09.2016; Ogledov: 980; Prenosov: 134
.pdf Celotno besedilo (8,92 MB)

2.
Vpliv kombinacije števila utorov in navitja na hrup trifaznega asinhronskega motorja
Sašo Kodrič, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava analizo vpliva različnih kombinacij navitij in števila utorov na hrup trifaznega asinhronskega motorja. V uvodnem delu so predstavljeni osnovni pojmi in lastnosti asinhronskih motorjev. V nadaljevanju so prikazani rezultati izračunov in meritev osnovnih karakteristik motorjev z različnimi kombinacijami števila utorov statorja, rotorja in navitij statorja ter vpliv le-teh na hrup motorja.
Ključne besede: trifazni asinhronski motor, statorsko navitje, kombinacije utorov, hrup
Objavljeno: 06.09.2016; Ogledov: 795; Prenosov: 78
.pdf Celotno besedilo (2,07 MB)

3.
ANALIZA ŠTIRIPOLNEGA EKSPLOZIJSKO VARNEGA TRIFAZNEGA ASINHRONSKEGA ELEKTROMOTORJA
Andrej Leskovar, 2015, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je analiziran protieksplozijski trifazni asinhronski motor s kratkostično kletko. Predstavljeno je osnovno delovanje motorja z opisom fizikalnih dogajanj v ohišju motorja. Opisana je protieksplozijska zaščita in naš merjenec, ki mora ustrezati standardom. V nalogi primerjamo rezultate analitičnega izračuna, izračuna s programskim orodjem emLook in z opravljenimi meritvami. Prav tako delo vsebuje različne pogoje, izvedbe in ostale dejavnike, kateri so ključni del za izvedbo elektromotorjev. Meritve so bile opravljene v laboratoriju za električne stroje (LABES) na fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru (FERI).
Ključne besede: analiza, trifazni asinhronski motor, kratkostična kletka
Objavljeno: 05.06.2015; Ogledov: 1146; Prenosov: 138
.pdf Celotno besedilo (5,71 MB)

4.
BATERIJSKO NAPAJAN AVTOMATSKO VODENI VOZIČEK
Marko Škvarč, 2014, magistrsko delo

Opis: Zadana naloga zajema preučitev porabe avtomatsko vodenega vozička in pridobitev ostalih informacij, povezanih z njim. Predstavljen je obstoječi voziček, ki je ožičeno napajan. Za pridobitev podatkov glavnega pogona obstoječega vozička so bile izvedene meritve na neobremenjenem in obremenjenem vozičku. Izračunane so sile, ki delujejo na voziček med pospeševanjem, enakomernim gibanjem in pojemanjem vozička. Opravljene so tudi meritve uporabljenega asinhronskega motorja v prostem teku in kratkem stiku za določitev parametrov, ki so uporabljeni v modelu. Prikazano je tudi nadomestno vezje asinhronskega motorja, pripadajoče enačbe in enačbe za dvoosni dinamični model stroja. Na koncu naloge so podane še primerjave rezultatov meritev in rezultatov uporabljenega modela pogona za neobremenjeni in obremenjeni voziček, poraba energije in določitev kapacitete baterije.
Ključne besede: Avtomatsko voden voziček, baterijsko napajanje, trifazni asinhronski motor, odprtozančno vodenje.
Objavljeno: 05.12.2014; Ogledov: 1457; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (2,35 MB)

5.
NAČRTOVANJE NAVITIJ TRIFAZNIH ASINHRONSKIH MOTORJEV (IEC 132)
Andrej Tratnik, 2011, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge je bil predstaviti in prikazati možnosti vlaganja različnih vrst navitij asinhronskega motorja v standardne reze pločevin za različno število polov. Potrebno je bilo izvesti analitični izračun navitij za različno število polov za ustrezne reze pločevin in nato primerjati dobljene rezultate izračunanih navitij za enako število polov. Pogoj za izvedbo navitij je bila teoretična in praktična izvedljivost, tako da je bilo obravnavanih več vrst navitij, vstavljenih v izbrano statorsko in rotorsko pločevino višine gredi 132 mm po IEC. Vso delo v zvezi z diplomsko nalogo je bilo opravljeno na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru.
Ključne besede: trifazni asinhronski motor, navitja, analitični izračun
Objavljeno: 10.08.2011; Ogledov: 2786; Prenosov: 326
.pdf Celotno besedilo (42,84 MB)

6.
ANALIZA DELOVANJA TRIFAZNEGA ASINHRONSKEGA MOTORJA ZA POGON GOLF VOZIČKA
Marko Jezernik, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena analiza delovanja trifaznega asinhronskega motorja za pogon golf vozička. Za potrebe meritev je bil vzpostavljen merilni sistem, ki je v napajalnem delu omogočal meritve v širšem frekvenčnem področju, vse tja do 160 Hz. Napajalni del merilnega sistema je bil izveden s tremi transformatorji in pretvornikom, kar je predstavljalo stacionarno elektrarno. Ustreznost slednje je bila potrjena z laboratorijsko rotacijsko elektrarno. Na analiziranem trifaznem asinhronskem motorju so bili izvedeni preizkusi prostega teka, obremenitve in meritev omahne točke. Izvedena je bila tudi primerjava rezultatov meritev in analitičnih izračunov. Vso delo v zvezi z diplomskim delom je bilo opravljeno v laboratoriju za električne stroje na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru.
Ključne besede: trifazni asinhronski motor, pogon, pretvornik
Objavljeno: 29.05.2009; Ogledov: 2867; Prenosov: 626
.pdf Celotno besedilo (2,12 MB)

7.
IZPAD ENE FAZE MED OBRATOVANJEM TRIFAZNEGA ASINHRONSKEGA MOTORJA
Franc Čebulj, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je preučen primer izpada ene faze v času nazivnega obratovanja trifaznega asinhronskega motorja v vezavi zvezda in trikot. Iz meritev prostega teka in kratkega stika so določeni parametri nadomestnega vezja, ki so uporabljeni v analitičnih izračunih. Prav tako je izvedena primerjava izračunanih in izmerjenih vrednosti. Ugotovljeno je, da so izračunani in izmerjeni rezultati med seboj primerljivi. Vse potrebne meritve in analitične izračune za diplomsko delo so bile opravljene v
Ključne besede: trifazni asinhronski motor, preskušanje, izračuni parametrov
Objavljeno: 18.03.2009; Ogledov: 3087; Prenosov: 454
.pdf Celotno besedilo (2,52 MB)

8.
9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.24 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici