| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 64
Na začetekNa prejšnjo stran1234567Na naslednjo stranNa konec
1.
Učinkovitost aktivnih politik zaposlovanja v nekaterih evropskih državah
Brina Kos, 2020, diplomsko delo

Opis: S problematiko brezposelnosti se sooča praktično vsaka država. Pojav, ki označuje ekonomsko-socialno stanje, ko je posameznik zmožen za delo, a ga ne more dobiti, ima posledice na družbo in posameznika, ki so lahko tako ekonomske kot socialne narave. Namen dela diplomskega projekta je predstaviti, kako različne evropske države posegajo na trg dela in tako uravnavajo njegovo delovaje z namenom vzdrževanja visoke stopnje zaposlenosti in zmanjšanja stopnje brezposelnosti. V drugem in tretjem poglavju dela so opisani pojmi trga delovne sile, brezposelnosti in aktivne politike zaposlovanja (APZ). Četrto poglavje je namenjeno predstavitvi trgov delovne sile določenih evropskih držav ter ukrepom in programom APZ, ki se jih določene države poslužujejo. Zaradi precej velikih razlik med stopnjami zaposlenosti in brezposelnosti so bile ciljne države dela diplomskega projekta Slovenija, Češka, Grčija, Nizozemska in Španija. Na podlagi naše raziskave smo ugotovili, da so bile vse analizirane države uspešne z vidika kriterijev povečanja stopnje zaposlenosti in zmanjšanja stopnje brezposelnosti s pomočjo ukrepov in programov politike zaposlovanja.
Ključne besede: trg delovne sile, brezposelnost, aktivna politika zaposlovanja, ukrepi aktivne politike zaposlovanja
Objavljeno: 02.12.2020; Ogledov: 226; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (1,08 MB)

2.
Medgeneracijske razlike zaposlenih in management generacijsko raznolike delovne sile
Janja Živko, 2020, magistrsko delo

Opis: Generacije in razlike med njimi postajajo osrednja tema pogovorov na področju managementa človeških virov. Trg dela trenutno združuje posameznike iz različnih generacij, ki se med seboj v veliki meri razlikujejo po pričakovanjih in potrebah. Avtorji (Kapoor in Solomon, 2011) poudarjajo, da je poznavanje značilnosti vseh generacij ter kako se med seboj razlikujejo izjemno pomembno za upravljanje z njimi. Bolj kot managerji poznajo svoje zaposlene, bolj bodo uspešni pri motiviranju in izboljšanju njihove produktivnosti (Wagman in VanZante, 2011). Namen tega magistrskega dela je predstaviti celovit pogled na področje medgeneracijskih razlik in raziskati značilnosti upravljanja z njimi v podjetjih. V raziskavi so sodelovala tri podjetja. Na vzorcu zaposlenih smo ugotavljali razlike v delovnih vrednotah, značilnostih na delovnem mestu in stopnjo zadovoljstva na delovnem mestu. Pri vodjah kadrovskih oddelkov pa smo preverjali njihov pogled na temo medgeneracijskih razlik in upravljanje z njimi. Prišli smo do zaključka, da razlike v delovnih vrednotah in značilnostih med generacijami na delovnem mestu obstajajo. Ugotovili smo tudi, da se managerji zavedajo medgeneracijskih razlik in da se na njih pri svojem delu tudi skušajo prilagajati. Stopnja zadovoljstva zaposlenih je bila višja v podjetjih, ki se prilagajajo medgeneracijskim razlikam.
Ključne besede: generacije, delovne vrednote, značilnosti na delovnem mestu, upravljanje generacijsko raznolike delovne sile
Objavljeno: 19.08.2020; Ogledov: 234; Prenosov: 31
.pdf Celotno besedilo (926,94 KB)

3.
Trg delovne sile in brezposelnost na Portugalskem
Sara Brumec, 2019, diplomsko delo

Opis: V delu diplomskega seminarja predstavimo in analiziramo trg delovne sile in brezposelnost na Portugalskem. V prvem delu teoretično opredelimo trg delovne sile in brezposelnost. Odgovorimo na vprašanje, kako se trg delovne sile deli, in opredelimo, kako se brezposelnost meri in kakšne so njene osnovne vrste. V drugem delu analiziramo trg delovne sile in brezposelnost na primeru Portugalske. Izbrana tema je zanimiva, saj je bila Portugalska zaradi finančne krize ena izmed najbolj prizadetih držav v Evropski uniji, vendar je kljub temu zelo uspešno izpeljala proces okrevanja in prilagajanja, s čimer je postala vzgled drugim evropskim državam. Z uporabo izbranih kazalnikov raziščemo, kakšne razmere so vladale na trgu delovne sile v zadnjih desetih letih. Pojasnimo problematiko migracij in odgovorimo na vprašanje, kakšni so trendi med zaposlenimi in brezposelnimi v tem obdobju. V nadaljevanju opredelimo v katerih gospodarskih dejavnostih je zaposleno največ ljudi. Na koncu definiramo, na katerih področjih je povpraševanje po delovni sili največje. Ugotovimo, da se je v opazovanem obdobju brezposelnost zmanjšala in se vrnila na raven pred krizo. Še vedno je veliko dela potrebnega pri stopnji nizko izobražene delovne sile in visoki brezposelnosti mladih.
Ključne besede: Trg delovne sile, brezposelnost, zaposlenost
Objavljeno: 29.10.2019; Ogledov: 314; Prenosov: 48
.pdf Celotno besedilo (554,85 KB)

4.
Model motivacijskega ravnanja s starejšimi zaposlenimi v velikem proizvodnem podjetju
Suzana Štumpfl, 2016, magistrsko delo/naloga

Opis: Staranje prebivalstva prinaša nove izzive, s katerimi se bomo morali spopasti vsi: posamezniki, skozi celoten proces aktivnega staranja, država ter podjetja. V magistrskem delu smo se osredotočili na raven organizacije in motivacijsko ravnanje s starejšimi zaposlenimi znotraj nje. Z raziskavo smo želeli preveriti povezavo med staranjem zaposlenih in upadanjem delovne sposobnosti, vpliv staranja na zapostavljenost starejših v podjetju, zadovoljstvo starejših zaposlenih s pogoji dela ter povezavo med morebitno diskriminacijo starejših delavcev in motivacijo. Pri delodajalcih je pogosto še vedno prisoten negativni stereotip zaposlovanja starejših delavcev in najpogostejši ukrep vidijo v zmanjševanju njihovega števila. Z raziskavo smo želeli ugotoviti, kateri so motivacijski dejavniki za posamezne starejše zaposlene, da bi si želeli in seveda tudi zmogli ostati produktivni v delovnem procesu tudi v prihodnje. Na podlagi preučitve obstoječih raziskav in teoretičnih podlag in analize obstoječega stanja v raziskanem podjetju smo razvili model motivacijskega ravnanja s starejšimi zaposlenimi. Pri razvoju modela smo se osredotočili na medgeneracijsko sodelovanje vseh zaposlenih generacij. V primeru implementacije motivacijskega modela ravnanja s starejšimi zaposlenimi v raziskovano podjetje, bo le ta predstavljal primer dobre prakse ter pomenilo konkurenčno prednost podjetja. Model bi lahko prenesli na nivo celotne skupine ter tudi v ostala podjetja. Dobre prakse so pokazale, da tudi ukrepanje samo na določenem področju, ki je za podjetje in njegove zaposlene najbolj relevantno, pripelje do dobrih rezultatov, ki kasneje postanejo navdih za nadaljnje razvijanje managementa starejših zaposlenih na vseh ostalih nivojih.
Ključne besede: motivacijski model ravnanja s starejšimi zaposlenimi na delovnem mestu medgeneracijsko sodelovanje aktivnih na trgu delovne sile diskriminacija starejših delavcev človeški kapital aktivno staranje
Objavljeno: 17.10.2016; Ogledov: 1202; Prenosov: 140
.pdf Celotno besedilo (3,65 MB)

5.
Pridobivanje prve zaposlitve pri mladih
Sanja Klemenčič, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Mlad človek se mora dokaj hitro odločiti, katero karierno pot bo izbral za svoje življenjsko poslanstvo. Z drugimi besedami, kateri poklic bo njemu pisan na kožo in ga bo posledično z veseljem opravljal. S to odločitvijo se mlad človek opredeli za smer in stopnjo izobrazbe, ki bi mu kasneje omogočila opravljanje izbranega poklica. Skozi diplomsko nalogo smo se posvetili mlajši generaciji stari od 15 – 29 let, ki so že zaposleni in tisti, ki so v fazi iskanja svoje prve zaposlitve. V teoretičnem delu bomo pogledali, kakšen je položaj mladih na trgu delovne sile, opisali dejavnike, ki so ključni za zaposlitev mladih ter katere so značilnosti kategorije mladih na trgu delovne sile. Osredotočili se bomo tudi na opis metod in možnosti, ki se ponujajo mladim pri iskanju prve zaposlitve. V empiričnem delu smo izvedli anketo med mladimi v dveh sklopih, pri čemer smo na tej osnovi pridobljene podatke statistično obdelali. V zaključku diplomskega dela smo odgovorili na 6 raziskovalnih vprašanj, in sicer se je polovica raziskovalnih vprašanj nanašala na anketo razdeljeno mladim, ki že imajo zaposlitev, medtem ko se je druga polovica raziskovalnih vprašanj nanašala na anketo razdeljeno mladim, ki šele iščejo prvo zaposlitev. Diplomsko nalogo smo zaključili s povzetkom ugotovitev, kritično analizo in predlogi za izboljšave, s katerimi verjamemo, da bi vsaj deloma rešili velikokrat izpostavljeno problematiko mladih na trgu delovne sile tekom celotnega diplomskega dela.
Ključne besede: Prva zaposlitev, Mladi, Brezposelnost, Trg delovne sile
Objavljeno: 03.10.2016; Ogledov: 894; Prenosov: 130
.pdf Celotno besedilo (1,12 MB)

6.
Vloga in pomen zaposlitvenih agencij v Sloveniji in Avstriji
Alenka Recek, 2016, diplomsko delo

Opis: Zaposlitvene agencije so specializirane organizacije, ki se ukvarjajo s posredovanjem delovne sile podjetjem, ki povprašujejo po njej. Najem delovne sile je ena izmed fleksibilnih oblik zaposlovanja. Predstavlja ga tristransko razmerje med zaposlitveno agencijo, delavcem in podjetjem uporabnikom. Delo preko zaposlitvenih agencij ustreza tako podjetjem uporabnikom glede prožnosti kot tudi potrebi zaposlenih glede usklajevanja njihovega poklicnega in zasebnega življenja. Tako prispeva k odpiranju novih delovnih mest tek k udeležbi na trgu dela in vključevanju vanj. V Sloveniji so delovanje zaposlitvenih agencij in delo preko njih zakonsko prvič uredili leta 2003, v Avstriji pa leta 1980. Leta 2013 je bilo v Sloveniji registriranih 215 zaposlitvenih agencij, ki so zaposlovale 15.918 delavcev, v Avstriji pa je bilo istega leta registriranih 2.078 zaposlitvenih agencij, preko katerih je delo opravljalo 71.741 agencijskih delavcev. V obeh državah je to sodoben trend zaposlovanja, njegov obseg pa se veča iz leta v leto.
Ključne besede: zaposlitvene agencija, posredovanje delovne sile, agencijski delavec, fleksibilno zaposlovanje
Objavljeno: 23.06.2016; Ogledov: 968; Prenosov: 184
.pdf Celotno besedilo (1,69 MB)

7.
Prost pretok delovne sile in delovne migracije iz Pomurja na avstrijsko Štajersko
Lidija Horvat, 2015, magistrsko delo

Opis: Tematika magistrske naloge je usmerjena k vplivu prostega pretoka oseb na čezmejne delovne migracije med Pomurjem in avstrijsko Štajersko. Avstrija je 1. maja 2011 odpravila omejitve glede prostega gibanja delavcev iz Slovenije, zato pričakujemo, da ima ta ukrep pomemben vpliv na povečanje delovnih migracij predvsem v smeri iz Pomurja na avstrijsko Štajersko. V teoretičnem delu naloge postavljamo izhodišča za raziskovalni del. Zanima nas predvsem, kako delovnopravna zakonodaja Evropske unije, Slovenije in Avstrije ter sodelovanje med obema državama na področju trga dela pogojuje čezmejne delovne migracije. Zanima nas tudi, kakšne so razlike med regijama na gospodarskem in zaposlitvenem področju. Osrednji cilj naloge pa je raziskati razsežnost delovnih migracij med regijama po prehodnem obdobju, dejavnike, ki jih pogojujejo, ter njihove učinke na gospodarstvo regij, predvsem Pomurja. Zato v raziskovalnem delu naloge preverjamo, katero regijo bi za zaposlitev Pomurci raje izbrali, kakšne so delovne izkušnje že zaposlenih na avstrijskem Štajerskem ter kateri so tisti dejavniki, ki motivirajo posameznika za delo na avstrijskem Štajerskem. Naše ugotovitve kažejo, da so se delovne migracije iz Pomurja na avstrijsko Štajersko leta 2011 znatno povečale. Med dejavniki odločanja za delo na avstrijskem Štajerskem pa pomembno izstopa želja po boljšem zaslužku za isto ali podobno delo. Vendar se pomembnost tega in drugih dejavnikov razlikuje glede na socialno-demografske karakteristike posameznikov. Prišli smo tudi do sklepa, da čezmejne delovne migracije iz Pomurja na avstrijsko Štajersko prinašajo več pozitivnih kot negativnih učinkov v domači regiji.
Ključne besede: prost pretok delovne sile, čezmejne delovne migracije, delovnopravna zakonodaja, dejavniki in učinki delovnih migracij, Pomurje, avstrijska Štajerska
Objavljeno: 27.05.2016; Ogledov: 962; Prenosov: 109
.pdf Celotno besedilo (3,24 MB)

8.
Vključevanje mladih brezposelnih oseb v aktivne politike zaposlovanja
Laura Južnik, 2008, izvirni znanstveni članek

Opis: Aktivne politike zaposlovanja predstavljajo ključno intervencijo države na trgu dela in so namenjene določenim skupinam ljudi. Ukrepi za mlade se na primer nanašajo na posebne programe za mlade in so namenjeni lažjemu in hitrejšemu prehodu iz šole na delovno mesto. Cilj aktivnih politik zaposlovanja je v osnovi povečanje zaposljivosti ali povečanje prihodnjih obetov glede dohodka za brezposelne osebe oziroma skupine ljudi, ki imajo težave z vstopom na trg dela. V skladu s tem prihaja do vidnega prehoda od pasivnih k aktivnim ukrepom. V članku poskušamo z uporabo modelov binarne izbire ugotoviti, kateri dejavniki vplivajo na vključenost mladih brezposelnih oseb v programe zaposlovanja.
Ključne besede: zaposlovanje, brezposelnost, trg delovne sile
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 966; Prenosov: 55
URL Povezava na celotno besedilo

9.
DNEVNE MIGRACIJE IN PROST PRETOK DELOVNE SILE IN STORITEV V EVROPSKI UNIJI NA PRIMERU AVSTRIJE
Tanja Štruc Gerold, 2014, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga z naslovom: Dnevne migracije in prost pretok delovne sile in storitev v Evropski uniji na primeru Avstrije je sestavljena iz dveh delov: s teoretičnega in z empiričnega. Evropska unija na kratko EU je gospodarska in politična povezava 28 evropskih držav. Ustanovljena je bila po drugi svetovni vojni, s Pogodbo o Evropski uniji (Maastrichtsko pogodbo). Migracije predstavljajo gibanje ljudi iz enega kraja v drugega. Dandanes so v družbi zelo kompleksen in raznovrsten pojav. V največji meri pa se vse vrti okoli denarja, ki v današnjih časih obrača svet. Največji delež ljudi se seli, da bi dobili boljšo službo, zaslužili več in seveda posledično živeli boljše življenje. Med tipi migracij prevladujejo ekonomske migracije. Velik je tudi delež ilegalnih migracij, ki označujejo nedovoljen prehod državne meje. Prost pretok delovne sile poleg prostega pretoka storitev, blaga in kapitala predstavlja eno od štirih temeljnih svoboščin na notranjem trgu Evropske unije. Pri teoretičnem delu spoznamo pojme kot so: Evropska unija (osnovne informacije o Evropski uniji, njeno širjenje, delovanje, institucije in organe, naloge in težave), migracije (vzroki, posledice, vloga migracij v današnjem času, vpliv globalizacije na migracije) in prost pretok delovne sile. V empiričnem delu magistrske naloge smo želeli dejavnike dnevnih migracij spoznati tudi v praksi. Raziskavo smo naredili s pomočjo anketnega vprašalnika, ki smo ga razdelili med tiste, ki so zaposleni v Avstriji. Zanimalo nas je, zakaj so se anketiranci odločili, da si zaposlitev poiščejo v Avstriji, kaj so prednosti le-te, v katerem sektorju so zaposleni, v kako velikem podjetju delajo, koliko kilometrov prevozijo, da prispejo v službo ter ostale zadeve v zvezi z zaposlitvijo, ki so opisane v analizi ankete.
Ključne besede: Evropska unija, migracije, vloga migracij, dnevne migracije, delavci migranti, prost pretok delovne sile, brezposelnost, zaposlitev v Avstriji.
Objavljeno: 10.11.2014; Ogledov: 2523; Prenosov: 472
.pdf Celotno besedilo (1,36 MB)

10.
PRIDOBIVANJE KADROV IN ISKANJE ZAPOSLITVE
Tamara Gerdej, 2014, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu raziskujemo uporabnost in prepoznavnost metod pridobivanja kadrov in metod iskanja zaposlitve, z namenom, da bi podjetjem olajšali delo pri pridobivanju novega kadra. Raziskovali smo katere metode pridobivanja kadrov v podjetju poznajo, katere uporabljajo, katere so tiste, ki so zaželene, ter katere so še neprepoznane. Zanimal nas je tudi vidik študentov, iskalcev zaposlitve in zaposlenih, zato smo izvedli raziskavo, v kateri smo prepoznali katere metode iskanja zaposlitve so največkrat uporabljene, katere so tiste, ki so med iskalci zaposlitve zaželene, kako selekcijski postopek vpliva na odločitev o kandidiranju za prosto delovno mesto, ter kaj vse vpliva na odločitev za kandidiranje za prosto delovno mesto v nekem podjetju. S pomočjo pregleda domače in tuje literature smo dobili vpogled v proces kadrovanja, metode pridobivanja kadrov in metode iskanja dela. Nato smo naredili analizo že izvedenih raziskav na preučevanem področju, s pomočjo katerih smo postavili tezo in raziskovalne hipoteze. V empiričnem delu smo izvedli tudi študijo primera v slovenskem podjetju, s katero smo opisali trenutno stanje in podali predloge za izboljšave. Kasneje smo izvedli pilotno raziskavo, na podlagi katere smo izdelali končen inštrument merjenja, ti. anketni vprašalnik. Na podlagi študije primera smo pripravili niz predlogov, povezanih s pridobivanjem nove delovne sile. Predlagali smo izobraževanje in usposabljanje managerjev za redno in dosledno uporabo orodja za kadrovanje, večjo uporabo pridobivanja s pomočjo priporočil sodelavcev ter nagrajevanjem dobrih priporočil, več sodelovanja s kariernimi centri, ki bi lahko v podjetje usmerjali najboljše kandidate in sodelovanje z ZRSZ v smeri posredovanja odličnih dijakov in študentov ter tudi ostalih iskalcev zaposlitve. V predstavitvi rezultatov smo zavrnili vse postavljene raziskovalne hipoteze, vendar je raziskava zagotovo pripomogla k boljšemu razumevanju stanja na trgu dela in lažjem opisu preseka med metodami pridobivanja kadrov in metodami iskanja zaposlitve. Kot najbolj pogosta metoda iskanja zaposlitve je identificirana metoda iskanja zaposlitve prek študentskega dela. Kot najbolj zaželena metoda pridobivanja kadrov je identificirana metoda pridobivanja kadrov s ponujanjem praks in pripravništev. Selekcijski postopek, ki bi kandidate najbolj pritegnil h kandidiranju za prosto delovno mesto, je poskusna doba (uvajanje na delo). Kandidate pa bi najbolj odvrnil selekcijski postopek, pri katerem bi uporabljali grafologijo. Ključni razlogi za odločitev o kandidiranju za prosto delovno mesto v podjetju so: v podjetju obstaja pozitivno delovno okolje, možnost stalne zaposlitve in možnost napredovanja znotraj organizacije.
Ključne besede: trg delovne sile, blagovna znamka podjetja, pridobivanje kadrov, iskanje zaposlitve, selekcija kadrov
Objavljeno: 23.09.2014; Ogledov: 2229; Prenosov: 551
.pdf Celotno besedilo (2,03 MB)

Iskanje izvedeno v 0.19 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici