| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 15
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
ORGANIZACIJA IZOBRAŽEVANJA V KARATE ZVEZI SLOVENIJE
Matjaž Bertoncelj, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga prikazuje izobraževalne procese, ki potekajo v Karate zvezi Slovenije. Izobraževanje v KZS je v nalogi razdeljeno na štiri poglavja. V poglavju Napredovanje v karateju - stopnje znanja - pasovi je opravljena primerjava treh različnih programov polaganj za pasove pogojev za pridobitev mojstrskih nazivov. Stopnja znanja v karateju je razvidna iz pasa, ki ga karateist nosi. Kljub dejstvu, da so vsi programi iz iste šole karateja, med temi programi obstajajo razlike. Znotraj zveze bi bilo potrebno poenotiti sistem napredovanja po stopnjah. Sistem mora biti pravičen in enak za vse posameznike in klube. Na področju izobraževanja trenerjev, ki je naslednje poglavje diplomskega dela je narejeno še največ. Težave, ki so obravnavane na tem področju so vezane predvsem na problematiko trenerjev, ki so trenerske nazive pridobili v mladih letih razvoja karateja, še posebej tisti brez ustrezne šolske izobrazbe in so prestari za dodatna izobraževanja. V poglavju namenjenem izobraževanju sodnikov je problematika povezana predvsem s kvaliteto sodnikov posameznikov. Kot pripomoček za pridobitev informacij je pri preučevanju omenjene problematike poleg preučevanja pisanih virov uporabljena metodo ankete. Zadnje področje opisano v nalogi je področje pridobivanja licenc za opravljanje vzgojno-izobraževalnega ali strokovno-organizacijskega delo v karate športu. To področje je najbolj urejeno področje strokovnih izobraževanj organiziranih v KZS. Temeljna problematika v nalogi je neurejenost na področju izobraževanja. Karate je na slovenskem prisoten že od konca šestdesetih let in neenakost urejenosti določenih področij izvira še iz časov nastanka Karate zveze Jugoslavije. Centralizirana ureditev in enaki pogoji za vse postajata nuja tudi zaradi dejstva, da se karateju odpirajo vrata udeležbe na olimpijskih igrah leta 2016 in tudi zaradi spreminjanja negativnih stereotipov, ki so povezani z borilnimi veščinami v družbi nasploh.
Keywords: karate – duhovna in fizična samoobrambna borilna veščina trener – učitelj, ki prenaša znanje na učenca DAN – stopnja mojstrskega znanja v karateju KYU – stopnja znanja pri začetnikih in učencih
Published: 17.07.2009; Views: 1937; Downloads: 239
.pdf Full text (10,43 MB)

2.
POGLED PLAVALCA ADOLESCENTA NA DELO TRENERJA
Tatjana Lapuh, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Tema diplomske naloge je odnos, ki je v tandemu adolescent plavalec in trener izredno pomemben. Že v teoretičnemu delu je razvidno, da se vsak posameznik takoj po rojstvu znajde v odnosu s svojim okoljem. V začetku je posameznik v odnosu z ožjim krogom svoje družine, ki ga zaznamuje najprej z genskimi značilnostmi, pozneje skozi interakcijo pa tudi z vzgojnimi, družbenimi in intelektualnimi principi. V adolescenci, ko si vsak posameznik želi pripadati neki skupnosti, čutiti, da je enak med enakimi, hkrati pa si sam želi doseči nek cilj neodvisno od drugih, je čustveno še toliko bolj občutljiv. Športniki plavalci, ki so v adolescenčnem obdobju, imajo glede na svoje vrstnike nešportnike zahtevno nalogo, saj morajo treninge usklajevati z ostalimi obveznostmi in za to potrebujejo veliko organiziranosti, discipline in moči za uresničevanje zastavljenih ciljev. Odnos med trenerjem in plavalcem je posebej izpostavljen, ker je plavanje individualen šport, trener in plavalec pa sta soodgovorna za svoj odnos in športne dosežke slednjega. V diplomski nalogi smo v raziskovalnem delu predstavili rezultate ankete, ki smo jo izvedli v šestih plavalnih klubih po Sloveniji s plavalci, ki so vsi adolescenti. Zanimal nas je pogled plavalca adolescenta na delo trenerja in ali se kažejo kakšne razlike glede na spol in starost adolescentov. Na našem vzorcu anketiranih se razlike med spoloma in po starosti niso pokazale, razveseljiv pa je podatek, da so vsi, ne glede na spol in starost, med elementi motiviranja v prvi vrsti navedli veselje do plavanja. To kaže na to, da glede na spol in starost plavalcev v njih še vedno prevladuje tako imenovana notranja motivacija za ukvarjanje s plavanjem. Kot drugi najpomembnejši element pa so oboji navedli pripadnost ekipi in klubu, kar kaže na zdravo klimo v klubu ali ekipi, kjer trenirajo. Iz tega torej sledi, da je odnos med plavalci adolescenti in trenerjem še vedno toliko zdrav in motivacijsko naravnan, da pri adolescentih zunanja motivacija (rezultat po številu doseženih točk in medalje) nima osrednjega pomena.
Keywords: šport, plavanje, adolescenca, odnos, motivacija, trener, plavalec.
Published: 23.07.2009; Views: 1669; Downloads: 258
.pdf Full text (582,61 KB)

3.
KOŠARKARSKA ŠOLA
Aleš Fabjan, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Predstavitev uspešne zasebne košarkarske šole.
Keywords: Košarka, košarkarska šola, mladi košarkarji, trener
Published: 14.04.2010; Views: 1955; Downloads: 213
.pdf Full text (1,57 MB)

4.
OBIČAJNE ŠPORTNE POŠKODBE PRI IGRI ODBOJKE IN NJIHOVO PREPREČEVANJE
Aljoša Štros, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljene tipične poškodbe pri odbojkarski igri, njihov izvor, dejavniki tveganja, simptomi in znaki, osnove zdravljenja in možnosti preprečitve. Opisane so poškodbe rame, zapestja in roke, kolena, gležnja in ledvene hrbtenice. Vse poškodbe se pojavljajo tako pri otrocih in odraščajočih, kot pri odraslih igralcih. Najobsežneje je obravnavana patelarna tendinopatija. Poudarjene so nekatere preventivne strategije v okviru sestave in vodenja treningov zaradi preprečevanja posameznih vrst poškodb. Posamezne vaje smo tudi slikovno prikazali. Trener je obvezni član rehabilitacijskega tima, ki se ukvarja s preventivo poškodb in rehabilitacijo odbojkarja, saj je neposredno vključen v preventivo športnih poškodb odbojkarjev in skrbi za postopen in nadzorovan povratek odbojkarja v trenažni program in tekmovanja.
Keywords: preobremenitveni sindromi, utesnitveni sindrom rame, patelarna tendinopatija, medicinske vaje, fizikalna terapija, rehabilitacija, trener.
Published: 07.07.2010; Views: 3202; Downloads: 695
.pdf Full text (2,06 MB)

5.
VLOGA TRENERJA IN POMEN MANAGEMENTA V NOGOMETU
Sašo Habjanič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Management in trenersko delo se v nogometu dopolnjujeta in imata nekatere skupne lastnosti, zato sem se odločil v diplomskem delu raziskati in opisati funkcije, ter naloge managemanta in trenerskega dela. Z delom sem želel prikazati razlike med managementom in trenerskim delom v Sloveniji in Angliji, kot najmočnejši deželi v svetu nogometa, ki obe funkciji nekako združuje. V uvodu je zapisano nekaj dejstev, ki so značilna za nogomet in management. V osrednjem delu diplomskega dela je opisan management, management v športu, opisane so naloge in sposobnosti nogometnega trenerja oziroma športnega managerja, opravljena je primerjava obeh funkcij (managerske in trenerske), opisan je nogometni management v Sloveniji. Podrobneje sem opisal najuspešnejše slovenske nogometne trenerje, nato sem opisal zgodovino managementa v Angliji in podrobneje opisal nekaj znanih angleških in evropskih trenerjev-managerjev. V sklepu diplomskega dela sem naredil primerjavo tržnega nogometnega managementa in financiranja v Sloveniji in Angliji.
Keywords: management, športni managament, trener, Ferguson, nogomet
Published: 23.11.2012; Views: 1449; Downloads: 208
.pdf Full text (334,05 KB)

6.
OSEBNI TRENER NA MOBILNI PLATFORMI ANDROID
David Mesarič, 2015, master's thesis

Abstract: Cilj magistrske naloge je bil razviti mobilno aplikacijo, ki nam bo pomagala do bolj učinkovite fitnes vadbe ter do hitrejših in vidnejših rezultatov, predvsem pa pravilnejšega izvajanja vaj. V aplikacijo smo vključili uporabniški vmesnik in generator, ki bo učinkovito izdeloval fitnes programe za uporabnike glede na njihove želje. Opisali smo tudi vsa razvojna okolja, ki so bila potrebna za razvoj te aplikacije.
Keywords: Osebni trener, mobilna platforma, fitnes, Android, SDK, Java, MySQL
Published: 30.10.2015; Views: 659; Downloads: 73
.pdf Full text (3,20 MB)

7.
INTERESNE ŠPORTNE AKTIVNOSTI PREDŠOLSKIH OTROK
Barbara Lejko, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi Interesne športne aktivnosti predšolskih otrok smo želeli podrobneje raziskati, pojasniti in ovrednotiti pomen vključevanja predšolskih otrok v interesno športne aktivnosti na področju Prekmurja. S pomočjo deskriptivne metode smo v vsebinskem delu teoretičnega dela podrobneje predstavili pomen gibanja za celostni razvoj in zdravje predšolskega otroka ter posledice pomanjkanje le-tega. Nato smo se osredotočili na gibalni razvoj predšolskega otroka, pomen gibalno/športnih aktivnosti za otrokov razvoj in aktivno preživljanje prostega časa predšolskega otroka. V nadaljevanju smo se osredotočili na možnosti za dodatne športno interesne dejavnosti predšolskega otroka v Prekmurju in predstavili izsledke dosedanjih raziskav in ugotovitev na tem področju. Vsebinski del empiričnega dela predstavlja raziskava s pomočjo kvantitativne tehnike. Na podlagi le-te smo ugotavljali, v kolikšni meri so otrokom ponujene interesne športne aktivnosti, v kolikšni meri starši vključujejo svoje otroke v interesne športne aktivnosti in v kolikšni meri starši nudijo otrokom aktivno preživljanje prostega časa. Ugotovili smo, da starši niso zadovoljni z izbiro organiziranih oblik vadb v Prekmurju, kar se odraža tudi v majhnem deležu vključenosti predšolskih otrok v interesno športne aktivnosti. Najbolj obiskana oblika je ples; aktivnost otroci največkrat obiskujejo enkrat na teden in sicer več deklic kot dečkov; glavni vzrok za vključevanje starši navajajo željo otrok ter hkrati izražajo zadovoljstvo z vrtcem pri zadovoljevanju in spodbujanju k izvajanju različnih športnih dejavnostih.
Keywords: predšolski otrok, gibalni razvoj, interesno športne aktivnosti, prosti čas, trener, starši
Published: 22.07.2015; Views: 1242; Downloads: 232
.pdf Full text (1002,71 KB)

8.
OBDAVČITEV ŠPORTNIH TRENERJEV V SLOVENIJI
Valerija Veberič, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Osebni dohodki fizičnih oseb ter njihova obdavčitev je vedno zanimiva tema pogovora. V našem diplomskem seminarju smo podrobneje proučili obdavčitev dohodkov športnih trenerjev v Republiki Sloveniji. Naredili smo primerjavo med športnimi trenerji, ki so zaposleni v športnem društvu, in športnim trenerjem, kot samostojnim podjetnikom. Namen diplomskega seminarja je bil, proučiti obdavčitev športnih trenerjev v Republiki Sloveniji po veljavni zakonodaji. V prvem delu diplomskega seminarja smo opredelili status športnega trenerja. Predstavili smo športnega trenerja kot samostojnega podjetnika ter športnega trenerja, ki je zaposlen v športnem društvu. Definicije o športnih trenerjih in dohodkih smo podkrepili z Zakonom o dohodnini in Zakonom o športu. Drugi del diplomskega seminarja temelji na izračunih dohodnine športnih trenerjev. Pod drobnogled smo vzeli štiri športne trenerje. Dva športna trenerja sta zaposlena v športnem društvu, kjer ima eden dohodek bruto plačo 789,15 €, drugi pa dohodek v višini 1.498,51 €. Prav tako smo vzeli pod drobnogled dva športna trenerja, ki sta samostojna podjetnika. Naredili smo primerjalne izračune za samostojna podjetnika, ki vodita poslovne knjige na osnovi dejanskih prihodkov in odhodkov. Prav tako smo naredili izračun dohodnine samostojnega podjetnika, ki si plačuje prispevke od minimalne zavarovalne osnove 789,15 €, in športnega trenerja kot samostojnega podjetnika, ki si plačuje prispevke od zavarovalne osnove, v skladu z doseženim dobičkom, katerega slednja je 1.620,00 €. Na podlagi podatkov iz leta 2014 smo naredili simulacije izračunov dohodnin športnih trenerjev, ki so zaposleni v Republiki Sloveniji. Na podlagi izračunov dohodnin športnih trenerjev smo prišli do zaključka, da je obdavčitev športnega trenerja kot samostojnega podjetnika, z vidika obdavčitve ugodnejša, in sicer v primeru doseganja nižjih prihodkov, kjer davčna osnova ne presega 10.866,37 €. Obdavčitev športnega trenerja kot samostojnega podjetnika pri doseganju višjih dohodkov pa je obdavčitev manj ugodna, kot če bi bil športni trener zaposlen v društvu.
Keywords: športni trener, samostojni podjetnik, športno društvo, dohodnina, primerjava, analiza.
Published: 26.08.2015; Views: 658; Downloads: 176
.pdf Full text (650,31 KB)

9.
KONDICIJSKI TRENING NOGOMETAŠEV U-18
Matjaž Dugina, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Sodoben nogomet zahteva od nogometaša sposobnost vzdržljivosti in odlično kondicijsko pripravljenost. Da se igralec lahko razvije v profesionalnega nogometaša, se morajo kondicijske priprave začeti že v mladinskih selekcijah skozi različne metode in oblike kondicijskega treniranja. Pri mladih nogometaših se motorične in funkcionalne sposobnosti trenirajo skozi vaje, skladno z njihovim fizičnim in duševnim razvojem, ki so tesno povezane s tehničnim in taktičnim znanjem nogometa. Kondicijski trener mora kondicijske priprave prilagoditi tako skupinam kot posameznikom znotraj ekipe. Glavne motorične sposobnosti, ki jih mora mladi nogometaš osvojiti, so: moč, hitrost, gibljivost, preciznost, koordinacija in ravnotežje. Mladi nogometaš se kondicijsko pripravlja skozi kombinacijo različnih oblik in metod kondicijskega treniranja za osvajanje navedenih motoričnih sposobnosti ter večjo vzdržljivostjo na način, ki ne predstavlja 'mučenja', ampak ga spodbudi za osvajanje veščin, ki mu bodo v pomoč v nogometni igri.
Keywords: nogomet, kondicija, trener, nogometaš, vzdržljivost
Published: 05.08.2016; Views: 1927; Downloads: 278
.pdf Full text (5,82 MB)

10.
Učeča se organizacija med trenerji smučarjev skakalcev
Mitja Mežnar, 2017, master's thesis/paper

Abstract: Zaradi vse hitrejšega tehnološkega in informacijskega napredka v svetu, se okolje ves čas spreminja. Da pa bi se posameznik kot tudi organizacije čim hitreje prilagodile tem spremembam ter izrabile nove možnosti, ki so jim ponujene morajo svoje znanje, veščine ter spretnosti ves čas izpopolnjevati in nadgrajevati. Nenehno učenje je torej dandanes ključnega pomena. Eden izmed najsodobnejših managerskih pristopov nenehnega učenja in managementa znanja pa je prav koncept učeče se organizacije, ki je tudi glavna tema te magistrske naloge. Magistrska naloga obsega teoretični in empirični del. V teoretičnem je opisano razumevanje in opredelitev učeče se organizacije, organizacijsko učenje ter opisana učeča se organizacija v športu. Opisane pa so tudi sposobnosti in lastnosti (uspešnega) trenerja ter njegovo delovanje. V empiričnem delu pa so predstavljeni rezultati raziskave, v kateri nas je zanimal vpliv uporabe elementov učeče se organizacije, ob nenehnem izpopolnjevanju znanja trenerja smučarjev skakalcev, na najboljši doseženi rezultatom njegovega najuspešnejšega varovanca ter pri katerem elementu učeče se organizacije je vpliv na najboljši doseženi rezultat največji. Rezultati raziskave so pokazali, da uporaba učeče se organizacije ob nenehnem izpopolnjevanju znanja trenerja smučarjev skakalcev lahko napove rezultat najuspešnejšega tekmovalca. Z enajstimi napovednimi spremenljivkami (komuniciranje, učenje na preteklih izkušnjah, eksperimentiranje, sistematično reševanje problemov in sistemsko razmišljanje, učenje od drugih, skupna vizija, mentalni modeli, timsko učenje, osebno znanje, prenos znanja in merjenje napredka) in eno dihotomno spremenljivko (trenerjevo nenehno izpopolnjevanje znanja) pojasnimo kar 50 % variabilnosti najboljšega rezultata najuspešnejšega tekmovalca, ki ga je posamezni trener (v zadnjih dveh sezonah - sezoni 2013/14 in 2014/15) treniral. Med vsemi enajstimi sklopi učeče se organizacije in nenehnega izpopolnjevanja znanja trenerja pa vpliv na najboljši rezultat najuspešnejšega tekmovalca, ki ga je trener treniral kaže kar šest spremenljivk. Negativno na najboljši rezultat vpliva: eksperimentiranje, učenje od drugih ter merjenje napredka. Pozitivno pa: prenos znanja, skupna vizija ter nenehno izpopolnjevanja znanja trenerja. Omenimo še, da je za koncept učeče se organizacije slišalo že skoraj polovica vprašanih trenerjev smučarjev skakalcev.
Keywords: učeča se organizacija, organizacijsko učenje, športni trener, smučarski skoki, odnos trener – športnik
Published: 25.01.2017; Views: 1128; Downloads: 91
.pdf Full text (2,40 MB)

Search done in 0.2 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica