| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 33
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Preiskava navara iz stelita 21 na avstenitno nerjavno jeklo : diplomsko delo
Aljaž Plešej, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi bo najprej opisan cilj same naloge. Temu sledi kratka predstavitev podjetja. Pred izvajanjem kakršnihkoli preizkusov bo opisano še teoretično ozadje plazemskega varjenja, navarjanja ter izvedenih preizkusov za splošno razumevanje tematike. Nato bo po korakih detajlno opisano eksperimentalno delo od začetka izdelave plošče z navarom do vseh analiz in preizkusov. Po vseh opravljenih preizkusih bodo predstavljeni rezultati: nateznih preizkusov, udarne žilavosti in meritve trdote. Narejena bo tudi analiza mikrostrukture navara.
Ključne besede: navarjanje, mehanski preizkusi, natezni preizkus, trdota, udarna žilavost
Objavljeno v DKUM: 05.03.2024; Ogledov: 263; Prenosov: 22
.pdf Celotno besedilo (4,80 MB)

3.
Nadzor nad kakovostjo procesa laserskega kaljenja labirintnega obroča
Martin Nerad, 2023, magistrsko delo

Opis: Nadzor procesa laserskega kaljenja na osnovi meritev mehanskih in geometrijskih lastnosti je pomemben dejavnik pri zagotavljanju načrtovanih lastnostih materiala po njegovi toplotni obdelavi. Neustrezen nadzor nad procesom lahko vpliva na kaljivost jekla in s tem posledično na kakovost izdelka. V magistrski nalogi smo na osnovi raziskav določili posamezne vplivne dejavnike, ki so vplivali na kakovost kaljenega sloja labirintnega obroča. Omejili smo se le na tiste, ki so ključno vplivali na mehanske in geometrijske lastnosti izdelka in njihov nadzor ta trenutek ni popolnoma zadovoljiv.
Ključne besede: merilna negotovost, trdota, lasersko kaljenje, labirintni obroč
Objavljeno v DKUM: 21.12.2023; Ogledov: 192; Prenosov: 10
.pdf Celotno besedilo (2,35 MB)

4.
Preiskava navara iz kobaltove zlitine na avstenitno nerjavno jeklo : diplomsko delo
Andrej Smrtnik, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi bom najprej predstavil problem, ter cilj same naloge. Nato bom predstavil teoretične osnove za boljšo razumevanje eksperimentalnega dela. Eksperimentalni del bo zajemal merjenje trdote vseh preizkušancev s pomočjo Vickersove metode pri kateri se bo ugotavljala trdota osnovnega materiala, navara ter mesto TVP področja. Nato bom na instrumentiranem Charpy udarnem kladivo izvedel preizkus udarne žilavosti ko material obremenimo iz mehkega področja (osnovni material) proti trdemu (navar). Prelome bom analiziral pod svetlobnim mikroskopom, ter jih nato primerjal z že storjenimi preizkusi in sicer ko je bil material obremenjen iz trdega področja proti mehkemu.
Ključne besede: plazemsko varjenje, zvar, navar, trdota, udarna žilavost
Objavljeno v DKUM: 09.10.2023; Ogledov: 479; Prenosov: 30
.pdf Celotno besedilo (4,08 MB)

5.
Določanje udarne žilavosti na atig zvarnih spojih iz nerjavnega jekla : diplomsko delo
Jan Rebernik, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo najprej opisali cilje same naloge. Temu je sledila predstavitev problema in prevzem določenih delov že zaključene podobne diplomske naloge. Pred eksperimentalnim delom diplomske naloge je opisano še teoretično ozadje za splošno razumevanje tematike. Prav tako smo opisali materiale in postopke, ki smo jih koristili, pred eksperimentalnim delom. Nato pa je po korakih detajlno opisano eksperimentalno delo od začetka, ko so bili pridobljeni preizkušanci, do vseh analiz in preizkusov, kjer je pred prikazom preizkusa vsaka metoda tudi kratko teoretično predstavljena. Na koncu pa so predstavljene tudi vse primerjave in ugotovitve zaključnega dela.
Ključne besede: varjenje, mehanski preizkusi, trdota, udarna žilavost
Objavljeno v DKUM: 09.10.2023; Ogledov: 483; Prenosov: 23
.pdf Celotno besedilo (4,58 MB)

6.
Konstruiranje naprave za površinsko hlajenje valjev : diplomsko delo
Denis Marš, 2022, diplomsko delo

Opis: Toplotna obdelava je ključni del v postopku izdelave kvalitetnega izdelka, v tem primeru valja. Med postopkom izdelek večkrat segrevamo in ohlajamo, da s tem zmanjšamo zaostale napetosti v valju in zagotovimo ustrezno trdoto. Diplomsko delo zajema konstruiranje naprave, katere naloga je ta, da med procesom toplotne obdelave po ciklu segrevanja opravlja proces prislinega hlajenja. Proces prisilnega hlajenja, ki bo potekal na napravi je sledeč. Segret valj, ki se bo horizontalno položil na napravo se mora med delovanjem vrteti, posledično enakomerno ohlajati po celotni površini, škaja, ki nastane med ohlajevanjem se mora avtomatsko odstraniti, zagotoviti se mora ustrezna zaščita pred hlajenjem na delih valja kjer je to zahtevano in hkrati se mora zagotoviti tudi, da se valj med celotnim procesom ne bo pomikal v smeri svoje horizontalne osi.
Ključne besede: toplotna obdelava, prisilno hlajenje, zaostale napetosti, ustrezna trdota, enakomerno hlajenje, segrevanje.
Objavljeno v DKUM: 13.07.2022; Ogledov: 567; Prenosov: 0

7.
Vpliv postopkov termičnega rezanja na lastnosti rezne površine in dobo trajanja nosilnega elementa : magistrsko delo
Kristjan Hostnik, 2021, magistrsko delo

Opis: Z raziskavami v obsegu tega magistrskega dela sem želel prikazati vpliv različnih postop-kov termičnega rezanja jekla na trdoto rezne površine in na njeno hrapavost kot ključni parameter na vpliv iniciacije mikrorazpok in posledično življenjsko dobo elementa. Naloga obsega tako eksperimentalni del, kot računalniško numerično simulacijo po metodi konč-nih elementov. V eksperimentalnem delu se bom osredotočil na samo pripravo preizku-šancev za namene merjenja hrapavosti površine in trdot po višini reznega roba. Rezultati meritev hrapavosti bodo služili za pripravo numeričnega modela pojava koncentracij maksimalnih nateznih napetosti na rezni površini preizkušancev in simulacijo iniciacije razpoke kot posledice poškodbe na površini.
Ključne besede: termično rezanje, konstrukcijski element, doba trajanja, numerična analiza, hrapavost, trdota
Objavljeno v DKUM: 01.10.2021; Ogledov: 827; Prenosov: 51
.pdf Celotno besedilo (6,41 MB)

8.
Vpliv trdote materiala pločevine na profil reza izdelka in obrabo pestiča v orodju za izsekovanje : diplomsko delo
Matic Knez, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava, kako se profil reza izsekanega izdelka spreminja z spreminjanjem trdote vhodnega materiala pločevine. Na začetku je na kratko predstavljena teorija izsekovanja, s pomočjo katere bralec lažje razume sam proces izsekovanja. Ker diplomsko delo obravnava tudi obrabo pestiča, sledi nekoliko več besed o pripravi pestiča pred uporabo v orodju, ki zmanjša njegovo obrabo. Informativno pa je prikazana tudi trdnostna simulacija pestiča in matričnega vložka v programskem paketu Solidworks. Na kratko je predstavljeno orodje in ekscentrična stiskalnica s postrojenjem, s katerima se izvaja omenjeni preizkus. V zaključnem delu naloge je opisan celoten potek raziskave ter predstavitev rezultatov z njihovim ovrednotenjem.
Ključne besede: Orodje za izsekovanje, pločevina, trdota materiala, izsekovanje, medenina, obraba, profil reza.
Objavljeno v DKUM: 01.10.2020; Ogledov: 808; Prenosov: 62
.pdf Celotno besedilo (3,26 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

9.
Zasnova tehnologije varjenja zahtevnih varilskih del za nerjavne materiale : diplomsko delo
Kenan Pašalić, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema preizkušanje navadnega TIG postopka varjenja ter TIG postopka z dodajanjem vroče žice. Varili smo polcevno kačo na plašč iz avstenitnega nerjavnega jekla, pri čemer smo uporabili različne varilne ter formirne pline. Cilj je bil izbrati najkvalitetnejšo tehnologijo varjenja in kombinacijo varilnih parametrov. Računali smo varilne hitrosti in vnose energije ter primerjali parametre, ki so prikazani na raznih grafih. Izdelani so bili makro obrusi vzorcev, v laboratoriju pa sta bili izvedeni vizualna in penetrantska kontrola. Merili smo tudi trdote vzorcev po Vickersovi metodi, kar omogoča natančnejšo oceno kvalitete mikrostrukture zvarov ter produktivnosti varjenja. Na koncu smo določili najproduktivnejšo metodo ter izdelali WPS.
Ključne besede: TIG varjenje, varilni plini, avstenitno nerjavno jeklo, trdota po Vickersu, neporušne preiskave
Objavljeno v DKUM: 05.06.2019; Ogledov: 1873; Prenosov: 101
.pdf Celotno besedilo (4,74 MB)

10.
Kakovost mesa bikov lisaste pasme v povezavi z zorenjem
Žana Hriberšek, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi smo analizirali lastnoti kakovosti mesa bikov lisaste pasme, njihovo medsebojno povezanost ter vpliv zorenja na lastnosti kakovosti mesa s poudarkom na trdoti. V poskus smo zajeli 103 vzorce dolge hrbtne mišice (m. longissimus dorsi), na katerih smo izmerili parametre barve (L*a*b*), pH vrednost, sposobnost za vezavo vode (izceja vode, izgube pri vakuumskem pakiranju in izgube pri kuhanju) in trdoto mesa (strižna sila). Meritve smo izvedli na svežih oziroma nezorjenih vzorcih in ponovno ob koncu dvotedenskega obdobja zorenja. V okviru statistične analize smo izračunali povezanost i) med lastnostmi kakovosti nezorjenega mesa in ii) med lastnostmi nezorjenega in zorjenega mesa ter analizirali vpliv zorenja na preučevane lastnosti. Ugotovili smo šibke do srednje močne povezave med preučevanimi lastnostmi kakovosti mesa ne glede na zorenje. Rezultati so pokazali značilen vpliv zorenja na vse preučevane lastnosti razen na izgubo vode pri kuhanju. Pri zorjenih vzorcih smo izmerili višjo pH vrednost ter višje vrednosti parametrov L*a*b* (zorjeni vzorci so bili svetlejši, bolj intenzivno rdeči in bolj rumenkasti). Najizrazitejši vpliv zorenja smo ugotovili pri trdoti mesa, ki smo jo izmerili kot strižno silo. Meso (surovo in kuhano) je bilo po zorjenju za 13 % oz. 27 % mehkejše kot nezorjeno meso.
Ključne besede: biki, kakovost mesa, zorenje, trdota mesa
Objavljeno v DKUM: 29.11.2018; Ogledov: 2383; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (576,63 KB)

Iskanje izvedeno v 2.06 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici