| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 19
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Obvladovanje škodnih dogodkov v podjetju XYZ
Emina Mešić, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi z naslovom Obvladovanje škodnih dogodkov v podjetju XYZ smo obravnavali problematiko transportnih poškodb in kraj tovora v mednarodnem prometu. V uvodnem delu je na kratko predstavljeno podjetje XYZ, ki spada med vodilne evropske izdelovalce aparatov za dom. Nato sledi teoretični del naloge, kjer so definirani bistveni pojmi, ki se nanašajo na transport, varnost, zavarovanje in predpise, ki so usmerjeni na mednarodni transport. V nadaljevanju sledi predstavitev internih navodil oziroma operacij podjetja, ki jih je treba opraviti pred, med in po razkladanju in prevzemu izdelkov, zaradi možnosti kasnejšega uveljavljanja škodnih dogodkov. Sledi obravnava dveh različnih primerov po različnih dostavnih lokacijah, in sicer opis škodnega dogodka v Rusiji, na Češkem in v Makedoniji.
Ključne besede: škodni dogodki, transport, transportno zavarovanje, mednarodni tovorni list, Incoterms
Objavljeno v DKUM: 02.08.2018; Ogledov: 905; Prenosov: 87
.pdf Celotno besedilo (1,34 MB)

2.
Zavarovanje tovora med transportom in reševanje reklamacij v podjetju Intereuropa d.d. (cargo zavarovanje)
Andreja Žafran, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomska naloga je bila opravljeno s pomočjo prisotnosti v podjetju Intereuropa d.d. v Celju, kjer sem opravljala praktično usposabljanje, ves čas smo imeli strokovno pomoč usposobljenih, vodeni smo bili skozi delovne procese na oddelku domačega transporta in tako spoznali vse logistične procese, ki so ob koordiniranju prevozov potrebni. Posebej smo se opredelili na manipulacijo z blagom, reklamacije in zavarovanje blaga med transportom. Spoznala sem vse postopke, ki so ključnega pomeni od prevzema blaga (naklad), vmesne manipulacije in oddaje blaga stranki oziroma skladišču (razklad). Ob tem sem spoznala tudi vso potrebno dokumentacijo, ki se uporablja pri poslovanju. Cestni prevoz je ena izmed najstarejših prevoznih panog. Prav tako je tudi transportno zavarovanje najstarejša vrsta zavarovanj. Predvidevamo, da je zavarovanje v transportnih in logističnih storitvah zelo pomembno, saj z njim zaščitimo sebe, blago in finančne situacije pred nevarnostmi, ki pretijo na poti ves čas. Namen diplomske naloge je predstaviti vrste transportnega zavarovanja, osredotočili se bomo na domači kargo, saj smo se z njim srečevali v podjetju Intereuropa d.d. med opravljanjem praktičnega usposabljanja. Predstavili pa bomo tudi nekaj primerov reklamacij za katere je bil predložen odškodninski zahtevek. Reklamacije so v podjetju zelo pomembne in potrebno jih je jemati resno in rešiti kar se da hitro in v skladu z zakonskimi predpisi. Ker pišemo diplomsko delo s pomočjo prisotnost v podjetju Intereuropa d.d. PE Celje, smo večji del naloge posvetili podjetju in dejanskim primerom s katerimi smo se srečali. V prvem delu smo predstavili samo podjetje, podrobneje opisali oddelek domačega transporta in zapisali ugotovitve, ki smo jih pridobili s pomočjo izkušenih zaposlenih. V osrednjem delu naloge smo zapisali nekaj že znanih definicij transportnega zavarovanja. V zadnjem delu diplomske pa smo zapisali nekaj primerov nastalih reklamacij. V največji meri je šlo za poškodbe blaga, ki so se dogodile zaradi napačne manipulacije z blagom ali napačno označenimi tovorki in neprimerno zaščito paketov.
Ključne besede: transportno zavarovanje, domači kargo, reklamacije, riziko, prevozniška odgovornost
Objavljeno v DKUM: 09.11.2015; Ogledov: 1537; Prenosov: 293
.pdf Celotno besedilo (1,52 MB)

3.
4.
POMEN TRANSPORTNIH ZAVAROVANJ PRI KONTEJNERSKEM POMORSKEM TRANSPORTU
Domen Merc Kunej, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem seminarju smo preučili pomen transportnih zavarovanj v pomorskem transportu s poudarkom na kontejnerskem transportu. V prvem delu smo opredelili pomorski transport in naraščajočo potrebo po kontejnerizaciji tovora za zagotovitev ekonomske učinkovitosti, nakar smo predstavili vrste pomorskih transportnih zavarovanj ter njihov vpliv na pomorski transport. V naslednjem delu diplomskega seminarja smo preučili razmere na trgu pomorskih transportnih zavarovanj s poudarkom na zavarovanju tovora med prevozom in zavarovanju plovil. Temu je sledila tudi analiza transportnih rizikov, s katerimi se srečujemo pri transportnem zavarovanju. Naslednji del smo namenili preučitvi transportnih zavarovanj na primeru nesreče ladje MOL Comfort, kjer se odraža pomen zavarovanja tovora med prevozom. V zadnjem delu smo predstavili pomorska transportna zavarovanja, ki jih nudi Zavarovalnica Triglav ter podrobneje analizirali zavarovanje tovora med prevozom s posamičnim zavarovanjem in zavarovanje tovora z generalno polico.
Ključne besede: pomorski transport, kontejnerizacija, transportno zavarovanje, kargo zavarovanje, Zavarovalnica Triglav
Objavljeno v DKUM: 05.11.2014; Ogledov: 1854; Prenosov: 212
.pdf Celotno besedilo (608,19 KB)

5.
Zavarovanje tatvine blaga pri prevozih
Maja Marčec, 2013, diplomsko delo

Opis: Transport tovora je ključna logistična dejavnost in je zahteven proces zaradi velike količine tovora, ki se prevaža po svetu in vse večjega obsega poslovanja podjetij »brez zalog« (»just in time«) v mnogih proizvodnih podjetjih, ki zahtevajo dostavo ob pravem času in na pravem mestu. Tako je transportno zavarovanje ključnega pomena za uspešno poslovanje podjetja in izvedbo mednarodne trgovine, kajti nudi zaščito pred finančnimi posledicami nezgodnih dogodkov. Podjetja skušajo stroške svojega poslovanja minimizirati, zato prihaja v tej transportni verigi do uporabe sredstev in opreme, ki so izrabljena in neustrezna, kar še povečuje možnost nastanka nesreč. Podjetja se večinoma odločajo za sklepanje samo osnovnih zavarovanj in s tem neustreznih oziroma nepopolnih zavarovanj. Skrbna preučitev zavarovalne pogodbe in pogojev zavarovanja ter sklenitev zavarovanj bi jim nudila večjo zaščito pred posledicami škodnih dogodkov.
Ključne besede: transport, tovor, zavarovanje, logistična dejavnost, transportno zavarovanje.
Objavljeno v DKUM: 14.08.2013; Ogledov: 1477; Prenosov: 159
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

6.
7.
8.
9.
10.
VLOGA ZAVAROVALNIŠTVA V LOGISTIKI
Albina Urbanč, 2012, diplomsko delo

Opis: Transportno zavarovanje je ena najstarejših vrst zavarovanja. Namen diplomskega dela je predstavitev te vrste zavarovanja v cestnem prometu in prikazati obstoječe stanje. Glede na razvitost in obseg transporta in logističnih storitev predvidevamo, da je zavarovanje prevoza tovora pomembna zaščita in finančna varnost pred nevarnostmi, katerim je tovor med logističnimi operacijami in transportom izpostavljen. V prvem delu diplomskega dela smo predstavili transport in njegov pomen skozi vso zgodovinsko obdobje. V osrednjem delu diplomskega dela smo predstavili kargo zavarovanje, zavarovanje prevozniške odgovornosti in zavarovanje špediterske odgovornosti. Predstavili smo pomembne elemente zavarovalne pogodbe, zavarovalne police in pogoje zavarovanja ter pravne podlage.V zadnjem delu diplomskega dela smo prikazali obstoječe stanje transportnih zavarovanj v cestnem prometu v zavarovalni družbi Adriatic Slovenica, d. d., obseg transportnih zavarovanj pri ostalih zavarovalnicah v Sloveniji in svetu. Podatke smo zajemali s pomočjo sektorja za statistiko in aktuariat v zavarovalni družbi Adriatic Slovenica, d. d., podatkov zavarovalnega združenja, podatkov Generalne Policijske Uprave Republike Slovenije, letnih poročil posameznih zavarovalnic in s pomočjo pripravljene ankete. Podrobnejših podatkov v zvezi s transportnim zavarovanjem tovora in o škodah pri prevozih tovora zaradi konkurenčnosti ni mogoče pridobiti. Zelo pomembno je, kako smo prepoznavni na trgu in kako stranki kakovostno in razumljivo predstavimo zavarovanje, da bomo kljub trenutni gospodarski krizi uspešnejši.
Ključne besede: KLJUČNE BESEDE: Transport, Transportno zavarovanje, Kargo zavarovanje, Prevozniška odgovornost, Riziko
Objavljeno v DKUM: 06.05.2012; Ogledov: 2657; Prenosov: 343
.pdf Celotno besedilo (1,80 MB)

Iskanje izvedeno v 3.85 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici