| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 24
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
ELEKTRONSKO BORZNIŠTVO
Mojca Šubernik, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo E-borzništvo je razdeljeno na šest poglavij. V uvodnem delu je opredeljena problematika diplomskega dela, predstavljen je namen raziskovanja, zastavljeni cilji, predpostavke in omejitve ter uporabljene metode raziskovanja. Drugo poglavje zajema splošne opredelitve elektronskega poslovanja in njegov vsebinski pomen. Govori o prehodu podjetij na elektronsko poslovanje in o značilnostih poslovanja, ki so nastale zaradi uporabe interneta. Opisane so tudi vrste elektronskega poslovanja glede na udeležence, ter najpogostejše pojavne oblike elektronskega poslovanja, ki jih srečujemo v našem vsakdanjem življenju. V naslednjem, tretjem poglavju so zajete predvsem informacije o borzništvu, od opredelitve pojma borza, do zapovedi trgovanja na borzi. Prav tako je opisana zgodovina borzništva, od starih Grkov, vse do razvoja moderne borze. V tem poglavju je govora tudi o poteku trgovanja na borzi, predstavljen je trg vrednostnih papirjev v Sloveniji in Ljubljanska borza z strukturo borznega trga . Poglavje pa se prav tako dotakne osrednje teme, elektronskega borzništva z opisom delovanja trgovalnih sistemov elektronskega borzništva ter prednosti in pomankljivosti, ki jih uporaba le tega prinaša. Četrto poglavje je osredotočeno na analizo konkretnih primerov trgovalnih sistemov elektronskega borzništva, in sicer E-Trade Germany in GBD-Online. Opisana je uporaba obeh sistemov in razložene funkcije, ki jih ponujata. Na podlagi analiziranih funkcij sistemov iz četrtega poglavja, sta v petem poglavju trgovalna sistema primerjana in ocenjena. Izpostavljene so izrazitejše ugotovitve, kot je na primer trgovanje v živo, vpogled v globino trga in prijaznost ter kompleksnost uporabniškega vmesnika. Šesto, zaključno poglavje je zasnovano na podlagi ugotovitev delovanja trgovalnih sistemov spletnega borzništva in s tem povezanih možnih smernic in trendov nadaljnjega razvoja.
Ključne besede: E-borzništvo, elektronsko poslovanje, borza, zgodovina borzništva, trgovanje na borzi, elektronsko borzništvo, trgovalni sistemi elektronskega borzništva, E-Trade Germany, GBD-Online, trgovanje v živo
Objavljeno: 22.12.2009; Ogledov: 2138; Prenosov: 188
.pdf Celotno besedilo (1,43 MB)

2.
INSTRUMENTI ZUNANJETRGOVINSKE POLITIKE EU DO DRŽAV GCC
Anja Zupanc, 2009, diplomsko delo

Opis: Integraciji EU in GCC se pogajata za prostotrgovinski sporazum, ki bo prvi sporazum med dvema regionalnima integracijama. Sporazum bo celovit in bo vseboval različna področja, ki spadajo tudi v širše sodelovanje med EU in GCC. Pogajanja trajajo že od leta 2003 in navzven izgleda, kot da se nikamor ne premaknejo. Vendar pa vključujejo najrazličnejša področja, pri katerih je potrebno uskladiti ekonomijo in politiko obeh regij in prilagoditi posamezne zakone. Pri tako zapletenem sporazumu, ki je prvi sporazum s takšno širino in bo predstavljal osnovo za nadaljnje sporazume med integracijami, ni nič čudnega, da pogajanja trajajo že vrsto let in da sporazum še ni podpisan. Pojavljajo se tudi različne ovire, kot so varnost v integraciji GCC, bilateralni sporazumi med posameznimi evropskimi državami in članicami GCC, kulturne razlike in še mnoge druge omejitve, ki postopek le še zavlačujejo. Vsekakor pa obe strani upata na hitro razrešitev nesoglasij in podpis sporazuma, ki bi prinesel obojestransko korist. EU bi imela zagotovljene stalne in zanesljive zaloge nafte, GCC pa bi s pomočjo EU postala varna regija, ki bi se lahko razvijala in postajala vse bolj samostojna. Trgovanje med regijama bi postalo cenejše, saj bi se carinske tarife znižale oziroma za večino proizvodov izničile. Sodelovanje bi se povečalo tudi na področju izobraževanja, kjer bi se študenti iz GCC vključevali v šolanje na evropskih univerzah in obratno. Prostotrgovinski sporazum med EU in GCC bo vsekakor prinesel veliko koristi za obe strani, prav tako pa tudi za ostale države in regije, ki bodo dobile osnovo za sporazume takšne vrste in si bodo z obstoječim sporazumom lahko pomagale, se iz njega učile in marsikaj povzele. Za tako zapleten sporazum pa je potrebno veliko časa za primerno in obsežno ureditev, ki bo narekovala nadaljnje sodelovanje med integracijama EU in GCC ne le na ekonomskem, ampak tudi na političnem in socialnem področju.
Ključne besede: - Evropska unija, - Gulf Cooperation Council, - prostotrgovinski sporazum, - pogajanja za prostotrgovinski sporazum, - skupna zunanjetrgovinska politika, - instrumenti skupne zunanjetrgovinske politike, - enotni notranji trg, - carinske in necarinske omejitve, - World Trade Organisation, - mednarodno trgovanje, - nafta, - regionalna integracija, - carinska unija, - trgovinski režim.
Objavljeno: 12.02.2010; Ogledov: 2618; Prenosov: 208
.pdf Celotno besedilo (425,55 KB)

3.
SISTEMI SPLETNEGA TRGOVANJA NA PRIMERIH GBD ON-LINE IN E*TRADE WEBSITE
Leon Ozmec, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga z naslovom Sistemi spletnega trgovanja na primerih GBD On-Line in E*TRADE Website, je razdeljena na pet poglavij in sklep. V uvodnem delu je opredeljena problematika diplomskega dela, njeni cilji, omejitve in predvidene metode dela. V drugem poglavju je zajeta opredelitev sistemov za spletno trgovanje. Poglavje se začne z zgodovino borze in zajema obdobje od prvih zametkov borzništva v stari Grčiji do elektronskega borznega poslovanja v Sloveniji. V tem poglavju je še razloženo spletno borzno posredništvo doma in v tujini ter primerjava spletnega borznega trgovanja s klasičnim. V osrednjem delu diplomskega dela je obširna raziskava dveh spletnih trgovalnih sistemov domačega in tujega ponudnika. Predstavljene so družbe teh sistemov, njihovo poslovanje ter deleži v primerjavi s konkurenti. V obeh primerih je opisana varnost, ki jo borzni posrednik nudi uporabnikom in tehnične specifikacije, ki so potrebne za normalno trgovanje oziroma investiranje. Raziskava vključuje tudi rokovanje in nenazadnje tudi uporabnost trgovalnih platform. Detajlno sta opisani tehnična in temeljna analiza, ki se ju je mogoče poslužiti z uporabo domačega in tujega spletnega trgovalnega sistema. Podpoglavje Zakonodaja vsebuje posnetek stanja zakonodaje, ki je trenutno v veljavi, napotke ter nasvete trgovalcem in investitorjem z davčnega vidika. Pri zakonodaji spletnega trgovalnega sistema E*TRADE Website je predstavljena še metoda, ki uporabniku omogoča legalno izogibanje 40% davka od dobička izvedenih finančnih instrumentov in prikazovanje negativne davčne osnove davčnemu organu. Predstavljena je podpora spletnih borznih posrednikov in v skladu s tem tudi njihov cenik storitev. Zadnji del diplomskega dela zajema primerjavo obeh spletnih trgovalnih sistemov in sklep. Sistema sta vrednotena in ocenjena na vsaki točki posebej tako s stroškovnega in tehničnega kot uporabniškega vidika. Podane so tudi smernice za domačega ponudnika in v sklepu priporočila za začetnika, ki se prvič podaja na borzne trge.
Ključne besede: spletni trgovalni sistem, borza, zgodovina borzništva, trgovanje, investiranje, borzni posrednik, davek od dobička, E*TRADE Website, GBD On-Line, temeljna analiza, tehnična analiza.
Objavljeno: 26.08.2010; Ogledov: 2735; Prenosov: 143
.pdf Celotno besedilo (2,46 MB)

4.
TRGOVANJE Z ZLATIMI PALICAMI
Grega Pauko, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Kot smo lahko videli, je zlato od odkritja okrog 4000 let pr. n. št., do danes pridobivalo na svoji pomembnosti, predvsem v gospodarstvu. Nekaj stoletij po odkritju se pojavijo prvi zlati kovanci, ki so služili za plačilo, in s tem zlato dobi svojo najpomembnejšo vlogo, kot hranilec vrednosti. Skozi zgodovino se je tudi veliko špekuliralo oziroma manipuliralo s cenami zlata. Okrog leta 1900 je t.i zlati standard (valute teh držav so torej vedno ustrezale določeni količini zlata (ali srebra), zaradi česar je bil menjalni tečaj med valutama stabilen) uporabljalo 50 držav. Ta zlati standard se je odpravil leta 1914 zaradi financiranja prve svetovne vojne. Drugi zlato-devizni standard se pojavi leta 1944, s tako imenovanim BrettonWoodskim sporazumom , katerega pa enostransko prekine predsednik ZDA Nixon, zaradi razvrednotenja dolarja. Prodaje in posojanje zlata igrajo torej v procesu manipulacij z zlatom osrednjo vlogo. Ko bo trg spoznal, da centralne banke nimajo več zalog, bo cena zlata neizogibno zrasla, saj se bo odnos ponudba-povpraševanje bistveno poslabšal. Trg zlatih palic je globalni trg. Z zlatimi palicami se lahko trguje po vsem svetu, čeprav je središče trgovanja v Londonu na LBMA. Londonski trg plemenitih kovin je trg veleprodaje, kjer je minimalna količina trgovanja med klienti po navadi 1.000 unč za zlato, ter 50.000 unč za srebro. Zapiski transakcij plemenitih kovin v Londonu segajo v 17. stoletje. Trgovanje na takšnih trgih poteka po nekakšnem utečenem vrstnem redu, za kar skrbi standardna dokumentacija. Priznavanje dokumentacije s strani članov LBMA, pripomore k temu, da ni potrebno vedno znova preverjat pogojev in ostalih pravil, ki so nujna pri bilateralnih sporazumih. Seveda pa je ta trg reguliran s strani FSA. Na teh trgih se trguje z različnimi velikosti zlatih palic. Seveda je izbira s kakšnimi palicami bo trgoval posameznik ali kakšna finančna organizacija, prepuščena lastni izbiri oziroma lastnim zmožnostim. Če se odločimo da začnemo trgovati z zlatimi palicami je pri tem potrebno upoštevat določene kriterije. Kot prvo je potrebno imeti dovolj začetnega kapitala. Potrebno je tudi izbrati najustreznejšega trgovca, izbrati primerno blagovno znamko, preučiti ceno zlata, kje bomo zlato palico hranili, kakšne so možnosti dostave in kakšni so še drugi stroški pri prodaji oziroma nakupu zlate palice. Seveda pa trgovanje ne poteka samo v Londonu. Pomembnejši trgi so še COMEX, BM&F, DMCC, IGE, MCX, TOCOM, SGE, SHFE in CGSE. Kot lahko vidimo je trgovanje z zlatimi palica in drugimi oblikami zlata postala enormna operacija, katere se udeležuje vse več ljudi predvsem zaradi možnosti velikega zaslužka.
Ključne besede: Trgovanje z zlatimi palicami, BrettonWoodski sistem, Gold Pool, Gold Carry Trade, LBMA, Zlata palica
Objavljeno: 26.01.2011; Ogledov: 1354; Prenosov: 100
.pdf Celotno besedilo (248,25 KB)

5.
TEMELJNA ANALIZA GIBANJA DEVIZNEGA TEČAJA NA PRIMERU EUR/USD
Andrej Pauman, 2012, diplomsko delo

Opis: V okviru diplomske naloge sem predstavil različne modele določanja deviznih tečajev, ki skupaj tvorijo temeljno analizo. Na eni strani so to klasični modeli h katerim prištevamo: pariteto kupne moči, pariteto obrestne mere, monetarno ter plačilno bilančno teorijo. Na drugi strani sem uporabil novejše pristope pri določanju deviznih tečajev, primer katerega je napovedovanje deviznih tečajev s pomočjo novic. Poleg splošnih teorij determiniranja deviznega tečaja sem osvetlil tudi najpomembnejše fundamentalne indikatorje za območje EU in ZDA. Ugotovil in poiskal sem razloge za prevladujoč položaj ameriškega dolarja v primerjavi z evrom. Na primeru EUR/USD sem testiral ali je gibanje valutnega para v skladu s temeljno teorijo. Gibanje valutnega para sem primerjal tako z vidika klasičnim modelov determiniranja deviznih tečajev, kot tudi posameznih makroekonomskih komponent. Ugotovil sem, da je pri večini modelov prišlo do precejšnjih neskladij, skozi različna obdobja, gibanje valutnega para pa je pogosto tudi v nasprotju z izbrano teorijo. Tako z gotovostjo na primeru EUR/USD ne morem potrditi nobene izmed teorij. Tudi številne empirične študije ugotavljajo, da prihaja do odstopanj med modeli ter dejanskim gibanjem tečajev. Razloge za takšno stanje gre verjetno iskati v kompleksnosti in nepredvidljivosti valutnega trga, predvsem pa v udeležencih samih ter njihovem špekulativnem ravnanju. Značilno za teorije deviznih tečajev je, da so se spreminjale, oziroma dopolnjevale ter nastajale vedno nove, kljub temu pa do danes ne razpolagamo s končno teorijo pri pojasnjevanju deviznih tečajev. Teorija, ki bi lahko zanesljivo napovedovala oziroma analizirala spremembe deviznih tečajev ne obstaja, saj gre za kompleksno prepletenost, kjer vseh informacij ni mogoče zajeti. To potrjujejo tudi empirične raziskave.
Ključne besede: fundamentalna analiza, devizni tečaj, apreciacija, depreciacija, pariteta kupne moči, pariteta obrestne mere, EUR/USD, carry-trade, mednarodni Fisherjev učinek, monetarni premoženjski modeli, portfeljska teorija, fundamentalni indikatorji, obrestna mera, ponudba denarja, trgovinski pristop, pristop plačilne bilance
Objavljeno: 04.07.2012; Ogledov: 2580; Prenosov: 336
.pdf Celotno besedilo (1,20 MB)

6.
Numerical optimisation of a waste-to-energy plant's operating parameters using CFD
Miran Kapitler, Niko Samec, Filip Kokalj, 2011, izvirni znanstveni članek

Opis: The combustion process for using municipal solid waste as a fuel within a waste to energy plant calls for a detailed understanding of the following phenomena. Firstly, this process depends on many input parameters such as proximate and ultimate analyses, the season of the year, primary and secondary inlet air velocities and, secondly, on output parameters such as the temperatures or mass-flow rates of the combustible products. The variability and mutual dependence of these parameters can be difficult to manage in practice. Another problem is how these parameters can be tuned to achieving optimal combustible conditions with minimal pollutant emissions, during the plant-design phase. in order to meet these goals, a waste-to-energy plant with bed combustion was investigated by using computational fluid-dynamics approach. The adequate variable input boundary conditions based on the real measurement are used and the whole computational work is updated using real plant geometry and the appropriate turbulence, combustion, or heat transfer models. The operating parameters were optimized on output parameters through a trade-off study. The different operating conditions were varied and the combustible products were predicted and visualized. Finally, the response charts and matrix among the input and output parameters during the optimization process are presented, which monitored the dependence among these parameters.
Ključne besede: municipal solid waste, bed combustion, computational fluid dynamics, numerical optimization, goal driven optimization, trade-off study, parameters correlation
Objavljeno: 01.06.2012; Ogledov: 1081; Prenosov: 61
.pdf Celotno besedilo (1,83 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
8.
9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici