| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 3417
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Bivalne potrebe športnih konj in finančna analiza gradnje hleva
Nika Turk, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Lastniki konj želijo svojim konjem omogočiti čim boljše bivalne pogoje, zato se investira v gradnje novih hlevov. V diplomskem delu so opisani standardi sodobnih individualnih boksov za konje, kakšne razmere potrebujejo in kateri so še drugi pripadajoči objekti, ki jih pri vrhunski oskrbi športnih konj potrebujemo. V praktičnem delu diplomske naloge je opisan novo grajen hlev na klubu Jahalni klub Kasco Svečina, na katerem je narejena tudi finančna analiza. Podrobno so prikazani vsi stroški, ki so nastali pri gradnji novega hleva in ostali stroški ter prihodki, ki spadajo k hlevu. Za investicijo v hlevu je ocenjena tudi doba povratka investicije in sicer pri obrestni meri 3 %. Pri oceni neto sedanje vrednosti smo ugotovili, da se investicija ob predpostavki konstantnega letnega denarnega toka, povrne v četrtem letu. Ugotovili smo tudi, da je poslovanje oddajanja boksov v novem hlevu ekonomično, saj je koeficient ekonomičnosti 2,5.
Keywords: športni konji, bivalne potrebe, finančna analiza, gradnja hleva
Published: 17.09.2021; Views: 25; Downloads: 5
.pdf Full text (1,61 MB)

2.
Primerjava mehanskih lastnosti in vrednostna analiza bitumenskih hidroizolacij za trajnostno učinkovitost hidroizolacije ravnih streh
Kaja Pevec, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Z razvojem tehnologije se je pojavil tudi močan razvoj izdelkov v gradbeništvu. Trg je preplavljen z raznimi tujimi in domačimi ponudniki, vedno več je novih, naprednejših materialov in izdelkov. Bitumenska hidroizolacija je že od nekdaj prisotna na trgu zaradi dobre dostopnosti bitumna in ker se lahko uporablja na vseh področjih, kjer je potrebna zaščita konstrukcije pred vlago in vodo. Je najboljša izbira za izvedbo hidroizolacije ravnih streh, saj ima mnogo dobrih lastnosti in zagotavlja dolgo zaščito konstrukcije. Ker je vedno več povpraševanja po gradnji objektov z ravnimi strehami, se nam poraja vprašanje, kakšne lastnosti mora imeti dobra bitumenska hidroizolacija, da doseže čim daljšo življenjsko dobo. V diplomskem delu smo primerjali različne vrste bitumenske hidroizolacije za ravne strehe in poiskali najprimernejšo izbiro po upoštevanju mehanskih lastnosti in z uporabo metode vrednostna analiza.
Keywords: bitumenska hidroizolacija, natezni preizkus, vrednostna analiza, hidroizolacija ravnih streh, trajnostno
Published: 16.09.2021; Views: 50; Downloads: 6
.pdf Full text (1,82 MB)

3.
4D in 5D BIM modeliranje objekta viadukt Pesnica
Matic Bračič, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema 4D in 5D BIM modeliranje objekta viadukt Pesnica, na podlagi že izdelanega 3D BIM modela, v občini Pesnica. Za izdelavo modela smo uporabili programsko orodje Trimble Vico Office. Opisan je postopek izdelave 4D in 5D BIM modeliranja, kjer je končen rezultat časovno in stroškovno ovrednoten objekt z animacijo postopka gradnje. Diplomsko delo je razdeljeno na teoretični in praktični del. V teoretičnem delu so podane osnovne informacije o BIM pristopu pri infrastrukturnih objektih in opis viadukta Pesnica. V praktičnem delu je nazorno prikazan postopek za 4. in 5. polje.
Keywords: gradbeništvo, BIM modeliranje, viadukt, časovna in stroškovna analiza
Published: 14.09.2021; Views: 85; Downloads: 18
.pdf Full text (5,38 MB)

4.
Trdnostna analiza industrijske mešalne posode
Patrik Šavli, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opisana trdnostna analiza industrijske mešalne posode, opravljene v programu SolidWorks. Gre za 30.000 litrsko že obstoječo posodo, za katero menimo, da bi jo bilo možno izboljšati in tako zmanjšati proizvodne stroške. Največji poudarek bomo namenili pozicioniranju nog posode, ker bi z manjšim zamikom montažnega mesta lahko olajšali sestavo posode. Obenem bomo poskušali spremeniti debelino komponent. Izboljšave bodo dale vpogled, kje bi bilo možno uvesti podobne spremembe pri drugih posodah. Po zaključenih simulacijah smo prišli do ugotovitve, da zamik nog ne bo mogoč, uspelo pa nam je znatno zmanjšati maso posode.
Keywords: Industrijska mešalna posoda, trdnostna analiza, računalniške simulacije, metoda končnih elementov
Published: 10.09.2021; Views: 100; Downloads: 30
.pdf Full text (2,10 MB)

5.
Tehnološke smernice za izboljšavo montažne linije mlina za kavo
Andraž Bosilj, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljen postopek snovanja tehnoloških smernic za avtomatizacijo montažne linije za izdelavo kavnih mlinov. Z avtomatizacijo linije pripomoremo k zmanjšanju napak ter zagotovimo večjo produktivnost in ponovljivost. S pomočjo metod kot sta LoA in ABC analiza pridobimo sliko trenutnega stanja linije in vpogled v zmožnost avtomatizacije linije. Iz predhodnih tehnoloških smernic pridobimo zahteve za posamezni sestavni del in tako podamo tehnološke smernice zunanjim izvajalcem, ki glede na naše zahteve in rezultate posodobijo linijo. V diplomski nalogi sem podal oceno možnosti avtomatizacije proizvodnje izdelka in tehnološke smernice za popolno ali delno avtomatizacijo montažne linije. S posodobitvijo linije bomo povečali produktivnost, natančnost in zmanjšali število delovnih mest.
Keywords: montaža, kavni mlin, posodobitev, tehnološke smernice, raven avtomatizacije (angl. LoA), ABC analiza
Published: 10.09.2021; Views: 78; Downloads: 0

6.
Različni pristopi pri pridelavi jabolčnega vina
Peter Vogrin, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede je bil v sodelovanju s KGZ Maribor in Biotehniško šolo Maribor izveden poskus, v katerem smo pri potencialnih potrošnikih različnega spola in starosti ugotavljali všečnost različno pripravljenih jabolčnih vin. Surovina za izdelavo bistrega jabolčnega soka in jabolčnega vina so bila jabolka sorte 'Idared'. Uporabljena dodatka jabolčnemu vinu sta bila rektificiran sladkor (v 1 % in 2 % koncentraciji) in jabolčni sok (v 15 % in 30 % koncentraciji), kontrolo je predstavljalo jabolčno vin brez dodatkov. Dodatno je bil vsem navedenim obravnavanjem dodan ogljikov dioksid. Izvedena je bila hedonska senzorična analiza, kjer so pokuševalci ocenjevali bistrost, barvo, čistost vonja, intenzivnost vonja, čistost okusa, intenzivnost okusa, svežino in pookus ter podali skupno oceno. Rezultati so pokazali, da je vpliv spola pokuševalca na spremljane parametre minimalen (potrjen le pri oceni intenzivnosti vonja), vpliv starosti pokuševalca pa se je odrazil pri oceni parametrov barva, čistost vonja in intenzivnost vonja. Izmed vseh pokuševalca vzorcev sta najvišjo oceno dobila vzorca, kjer je bil jabolčnemu vinu dodan jabolčni sok (neodvisno od koncentracije), ob tem pa je dodatek CO2 pri vseh obravnavanjih povišal skupno oceno vzorca, predvsem na račun svežine in polnosti okusa.
Keywords: senzorična analiza, jabolčno vino, jabolčni sok, aromatiziranje
Published: 08.09.2021; Views: 31; Downloads: 17
.pdf Full text (881,20 KB)

7.
Ergonomska analiza in primerjava delovnih mest v dveh tiskarnah
Lucija Pacek, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sta prikazani analizi dveh podobnih delovnih mest v tiskarnah (podjetje A in podjetje B), ki se ukvarjata s tiskanjem revij, časopisov in reklam. Cilj diplomskega dela je preveriti in analizirati ustreznost dela ter s primerjavo dela v podjetju A in podjetju B pridobiti čim več informacij o možnostih izboljšav opazovanega delovnega mesta. Delovni mesti sta v diplomskem delu, ročno in s pomočjo programskega okolja Jack, analizirani z opazovalno metodo telesnih položajev OWAS (Ovaco Working Analysing System). Na podlagi izmerjenih podatkov in izvedene analize delovnih mest v podjetju A in B sem ugotovila, da kljub temu da sta si delovni mesti med seboj zelo podobni, se tudi zelo razlikujeta. Ne razlikujeta se zgolj v postavitvi delovnega okolja, temveč tudi po težavnosti dela in ergonomski ustreznosti.
Keywords: ergonomija, ergonomska analiza, OWAS, tiskarna
Published: 08.09.2021; Views: 27; Downloads: 7
.pdf Full text (2,11 MB)

8.
Numerična analiza hidravličnih razmer v področju usmerjevalnih lopatic dimovodnega kanala
Nejc Vovk, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V sklopu diplomskega dela je bila izvedena numerična analiza hidravličnih razmer v kolenu dimovodnega kanala termoelektrarne s ciljem ugotoviti upravičenost uporabe usmerjevalnih lopatic kot načina za zmanjšanje tlačnega padca. Analiza je bila izvedena za dva nabora obratovalnih parametrov termoelektrarne – garancijski parametri in parametri za zasnovo. Ugotovljeno je bilo, da namestitev usmerjevalnih lopatic v dimovodni kanal zmanjša tlačni padec za 73% v primeru garancijskih parametrov ter za 75% v primeru parametrov za zasnovo. Rezultati numerične analize so bili kontrolirani z uporabo empiričnih nastavkov za izračun koeficienta lokalnih izgub. V sklopu diskusije so navedene nekatere iztočnice za nadaljnje delo.
Keywords: numerična analiza, CFD, usmerjevalne lopatice, dimovodni kanal, tlačni padec, koeficient izgub
Published: 08.09.2021; Views: 21; Downloads: 5
.pdf Full text (3,69 MB)

9.
Ocena upravičenosti investicijskega projekta v javno cestno infrastrukturo s pomočjo analize stroškov in koristi
Uroš Zavernik, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov. Fokus prvega dela je teoretična opredelitev metode ocene stroškov in koristi, skupaj z definiranjem vseh potrebnih elementov, kazalnikov in parametrov. Na podlagi preučenih teoretičnih izhodišč smo preverjali problematiko vpliva izbire parametrov analize stroškov in koristi na rezultat analize stroškov in koristi. Predvidevali smo, da je upravičenost investicijskega projekta odvisna od subjektivne izbire predračunskih vrednosti parametrov, uporabljenih v okviru metode ocene upravičenosti. Ugotovitve so pokazale, da na izbor nekaterih parametrov ne moremo vplivati, saj so poenoteni in določeni za posamezne skupine projektov, vrednost preostalih pa je podana na podlagi mnenj in izkušenj izdelovalcev investicijske dokumentacije ter na podlagi referenc. Ker gre praviloma za ključne parametre analize stroškov in koristi, katerih vrednosti so subjektivno izbrane, smo sklep potrdili. Teoretične osnove analize stroškov in koristi predstavljene v prvem delu, so potrebne za prikaz izdelave ustrezne ocene stroškov, ki je predstavljen v drugem delu diplomskega dela. Prikaz izdelave analize stroškov in koristi temelji na študijskem primeru investicije X, ki smo si ga zadali na podlagi prebrane investicijske dokumentacije podobnih projektov. Na podlagi preučenih teoretičnih izhodišč smo ob manjših omejitvah, ki so posledica narave izbranega projekta prikazali izdelavo ustrezne analize stroškov in koristi investicijskega projekta. V sklopu prikaza smo predstavili podatke o projektu in prikazali vse pomembnejše elemente analize stroškov in koristi. Nadalje smo problematiko izbora parametrov povezali z obravnavanim primerom, kjer smo v sklopu prikaza občutljivostne analize preverjali robustnost investicije X na spremembe ključnih parametrov analize. Sklepali smo, da je obravnavan projekt ekonomsko upravičen zgolj v ozkih mejah vrednosti parametrov ocene stroškov in koristi. S pomočjo delne analize občutljivosti smo najprej izbrane parametre vsakega posebej maksimirali do skrajne vrednosti ter tako ugotovili relativno spremembo parametrov do meje upravičenosti projekta. Nato smo izvedli scenarijsko analizo kjer smo upravičenost projekta izpostavili kumulativi sprememb parametrov. Ob 15 odstotni spremembi vrednosti parametrov je projekt izkazoval pozitivno vrednost ekonomske NPV kar je preseglo naša pričakovanja. Sklep smo ovrgli, saj je obravnavan projekt bolj robusten kot smo predvidevali.
Keywords: investicija, projekt, analiza stroškov in koristi, upravičenost, občutljivost
Published: 06.09.2021; Views: 43; Downloads: 7
.pdf Full text (998,91 KB)

10.
Analiza prodaje in raziskava trga lokalnih izdelkov v Kmetijsko-gozdarski zadrugi Slov. Konjice
Jerneja Kotnik, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V tem diplomskem projektu želimo predstaviti analizo prodaje lokalnih izdelkov pod imenom Pohorski cekar v Kmetijsko-gozdarski zadrugi Slovenske Konjice. Prav tako bomo predstavili rezultate raziskave trga za omenjene izdelke. V sklopu analize prodaje bomo šli skozi pet različnih analiz, in sicer: analiza prodajnega asortimenta, prodajnih območij, poti, cen in stroškov prodaje. Te smo na kratko opisali in jih kasneje v praktičnem delu podkrepili z dejanskim primerom. S pomočjo ankete smo želeli raziskati trg in smo tako ugotovili želje, potrebe in navade kupcev lokalnih izdelkov Pohorski cekar. Ugotovili smo, da kupci lokalne izdelke radi kupujejo zaradi tega, ker s tem podpirajo lokalne kmete in ker so ti izdelki domači in kakovostni. Cene se jim zdijo zmerne v skladu s kakovostjo, asortiment pa dovolj velik. Kupci si želijo tudi potujočega Pohorskega cekra oz. možnost spletnega naročila lokalnih izdelkov. Pri nakupu svežega mesa so ljudem pomembni sledljivost in kakovost mesa, prav tako poreklo in ponudnik, cena pa pri tem ni tako pomembna. Kupci bi si želeli, da bi Kmetijsko-gozdarska zadruga Slov. Konjice prodajala tudi sveže meso lokalnih kmetov. Za to meso so pripravljeni plačati tudi višjo ceno.
Keywords: Pohorski cekar, lokalni izdelki, prodaja, kupci, analiza
Published: 03.09.2021; Views: 55; Downloads: 12
.pdf Full text (2,72 MB)

Search done in 0.46 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica