| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
TONE KRALJ IN POSLIKAVE CERKVA NA SLOVENSKEM PRIMORSKEM
Mojca Benčina, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi želim predstaviti Toneta Kralj in njegove cerkvene poslikave na slovenskem Primorskem. Tone Kralj je od začetka dvajsetih do poznih šestdesetih let na Primorskem ustvaril gigantski likovni opus, s katerim je skušal utrjevati slovensko nacionalno zavest na območju, ki je po letih 1918 pripadalo Italiji. Poslikal je več kot štirideset cerkva. Doslej še ni bil narejen sistematičen popis vseh Kraljevih poslikav na Primorskem, česar se loteva pričujoča diplomska naloga. Za okvir topografskega popisa si jemlje slovenske državne meje, v interpretaciji pa skuša naloga odpreti vprašanje stilnega razmerja obravnavanih del. Na začetku naloge na kratko predstavim Kraljevo umetniško pot, začetek cerkvenega slikarstva in takratno zgodovinsko dogajanje. V nadaljevanju obravnavana dela razdelim na tri poglavja glede na slikarjev stilni razvoj. Namen naloge je narediti sistematičen popis poslikav na slovenskem Primorskem in jih interpretirati glede na ikonografska izhodišča.
Keywords: Tone Kralj, ekspresionizem, cerkvene poslikave, slovenska Primorska, svetniki, križev pot
Published: 18.01.2011; Views: 4900; Downloads: 529
.pdf Full text (67,29 MB)

2.
FOTOGRAFIJE, OBJAVLJENE V REVIJI MLADINA V SEDEMDESETIH LETIH 20. STOLETJA
Anja Iskra, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen pomen tednika Mladina v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja za razvoj slovenske fotografije. Mladina je bila v sedemdesetih letih ena redkih revij, ki je skrbela za objavo kakovostnih fotografij domačih in tujih avtorjev. Od preostalih revij in časnikov se je razlikovala predvsem v tem, da se ni zadovoljila z »lepimi« fotografijami, ki bi ugajale širši javnosti, želela je predstaviti drzne in inovativne fotografe, ki so svojo kreativnost izražali s pomočjo fotografije. Za to je bil zaslužen predvsem fotograf Tone Stojko, ki se je v uredništvu Mladine zaposlil leta 1971 in ostal tehnični urednik 24 let. Skrbel je primeren izbor fotografij in objavil tudi veliko število lastnih fotografij. Tako so bile v tedniku zastopane različne smeri tega vizualnega medija. Cilj diplomskega dela je bil ugotoviti pomen Mladine v sedemdesetih letih dvajsetega stoletja za razvoj slovenske fotografije. S pregledom in analizo številk tednika Mladina, ki so izhajale od leta 1970 do 1980, sem ugotovila, da je celotno desetletje Mladina nazorno predstavljala razvoj aktualne slovenske fotografije. Tedaj objavljene fotografije še danes uvrščamo v sam vrh tega izraznega medija.
Keywords: slovenska fotografija, Mladina, Tone Stojko, reportažna fotografija, avtorska fotografija, publicistika, sedemdeseta leta
Published: 19.09.2013; Views: 1572; Downloads: 159
.pdf Full text (1,56 MB)

3.
LEVSTIKOVI NAGRAJENCI
Maša Dornik, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Levstikove nagrade so prva tovrstna potrditev mladinskega leposlovja pri nas. Diplomsko delo prikazuje razvoj in zgodovino podeljevanja nagrad, priznanj kvalitetnemu mladinskemu leposlovju, ki jih podeljujejo od leta 1949. Gre za založniško nagrado založbe Mladinska knjiga (osnovni namen založbe je bil izdajanje najboljših del otroške in mladinske literature), ki jo je začela podeljevati z namenom spodbujanja književnikov in ilustratorjev za mlade bralce. Diplomsko delo v osrednjem delu predstavlja mladinski literarni opus osmih nagrajencev Levstikove nagrade za življenjsko delo na področju izvirnega leposlovja, ki jo podeljujejo od leta 1999. Prvič so jo podelili Kristini Brenkovi, ki je pri Mladinski knjigi tudi vrsto let sodelovala, bila je njena prva urednica mladinskega leposlovja. Njen literarni opus se začenja z Deklico Delfino in lisico zvitorepko, ki ji je prinesla omenjeno nagrado. Kajetan Kovič je leta 2001 prejel Levstikovo nagrado za življenjsko delo na področju izvirnega leposlovja za svoja mladinska dela, njegova slikanica Pajacek in punčka je dobila Levstikovo nagrado leta 1985. Tone Pavček, ki si je že s svojimi prvimi objavami prislužil sloves klasika, je prejel Levstikovo nagrado za življenjsko delo na področju izvirnega leposlovja leta 2003, njegov Juri Muri v Afriki pa je doživel nešteto ponatisov in prejel Levstikovo nagrado (1958), ki ji je leta 1961 sledila še ena, in sicer za zbirko Velesenzacija. Dane Zajc (Levstikovo nagrado za življenjsko delo na področju izvirnega leposlovja je prejel leta 2005) je za zbirko Abesedarija, v kateri vsaka pesem pomeni novo domislico, prejel Levstikovo nagrado leta 1977. Pri Niku Grafenauerju, ki je dobil Levstikovo nagrado za življenjsko delo na področju izvirnega leposlovja leta 2007, se je vse začelo s Pedenjpedom, nadaljevalo pa s pesniško zbirko Nebotičniki, sedite in Majhnico, zanju je dobil Levstikovi nagradi leta 1980 in 1987. Polonca Kovač je za svoj vrhunski opus pravljično-fantastičnih zgodb Levstikovo nagrado za življenjsko delo na področju izvirnega leposlovja prejela leta 2009. Prejemnica Levstikove nagrade za življenjsko delo na področju izvirnega leposlovja (2011) Svetlana Makarovič je prejela Levstikovo nagrado že s prvo zbirko pravljic Miška spi leta leta 1973, sledila je še Levstikova nagrada za knjige Kam, kam kosovirja?, Kosovirja na leteči žlici in Pekarna Mišmaš (1975). Leta 2013 je Levstikovo nagrado za življenjsko delo na področju izvirnega leposlovja prejela Neža Maurer. Mladinska knjiga tako s svojo dolgo tradicijo še vedno drži pobudo kvalitetnega branja.
Keywords: nagrade mladinskega leposlovja, Levstikova nagrada, Mladinska knjiga, Tone Pavček, Dane Zajc, Svetlana Makarovič, Kajetan Kovič, Polonca Kovač, Niko Grafenauer, Neža Maurer
Published: 16.05.2014; Views: 1520; Downloads: 426
.pdf Full text (2,27 MB)

4.
Strains and stresses of workers caused by exposure to noise
Andrej Polajnar, Nataša Vujica-Herzog, Borut Buchmeister, Simona Jevšnik, 2012, original scientific article

Abstract: This paper examines basic aspects of determining strain due to noise on workers in an industrial environment. Technological development enables better working conditions which then demands changes in methods for measuring strain and stress loadings. A modified method is now presented since the existing method for determining strains caused by exposure to noise is proving insufficient. The objective of the modified method is to eliminate the shortcomings of the existing method by taking into account the complex effects of noise in specific working environments. The effects of exposure to noise will be assessed by using a new strain-assessment procedure which incorporates the effects of nature of noise, characteristics of noise, current standards on protection from noise, and the influence of noise on different jobs. This new noise-assessment approach uses new measurement techniques based on tonality and impulsive noise corrections. The modified method has been tested at various workplaces in the metal-working industry. A comparison of the results obtained by using both methods confirms the suitability of the modified method, thus providing a more complete approach to evaluating strain due to noise.
Keywords: ergonomija, hrup na delovnem mestu, strain, stresses, ergonomic coefficient, noise, impulsive noise correction, tone correction
Published: 10.07.2015; Views: 452; Downloads: 11
URL Link to full text

5.
KULTURNOZGODOVINSKA PODOBA RIBNICE NA POHORJU IN JOSIPDOLA
Tina Fric, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom Kulturnozgodovinska podoba Ribnice na Pohorju in Josipdola obravnava del zgodovine omenjenih krajev. Poleg šolstva in kulturnih dejavnosti so predstavljene še gospodarske dejavnosti, predvsem steklarne in kamnolom, ker imajo pomembno vlogo za razvoj krajev in posledično tudi za razvoj šolstva (z večanjem števila otrok takratnih delavcev se je namreč širilo tudi organizirano izobraževanje). Da bi vsaj okvirno zajela vse kulturnozgodovinske dejavnosti, sem vključila še delovanje župnije, ki je imelo v preteklosti velik vpliv na izobraževanje. Prikazana je tudi turistična dejavnost, znane osebnosti, med katerimi sem zajela le nekaj najpomembnejših, ki so krojile oz. še krojijo zgodovino na izobraževalno-kulturnem področju. Opozorjeno je tudi na naravno dediščino ter ustno izročilo, ki razkriva zanimivosti o Ribnici na Pohorju in Josipdolu. Predmet zanimanja je tudi kulturna dejavnost, predvsem delujoča društva, ki imajo pomembno vlogo za razvoj krajev.
Keywords: Ribnica na Pohorju, Josipdol, šolstvo, društva, kultura, steklarstvo, kamnolom, muzejske zbirke, Stane Sever, Tone Partljič, škof Držečnik.
Published: 28.07.2016; Views: 466; Downloads: 99
.pdf Full text (4,22 MB)

6.
EKSPRESIONIZEM V SLOVENSKI UMETNOSTI IN V MOJEM LASTNEM LIKOVNEM SNOVANJU
Anita Škrlec, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo Ekspresionizem v slovenski umetnosti in v mojem lastnem ustvarjanju je sestavljeno iz teoretičnega in praktičnega dela. Namen dela je predstaviti ekspresionistično gibanje v Evropi in njegov vpliv na slovensko slikarstvo. V prvem delu naloge so obravnavani začetki evropskega ekspresionističnega gibanja, temeljne značilnosti ter predstavitev najizrazitejših skupin Die Brücke in Der Blaue Reiter. Drugo poglavje je posvečeno začetkom slovenskega ekspresionizma, bistvenim značilnostim in razvoju sloga pri glavnih predstavnikih. Ekspresionizem je najbolj izrazit v delih bratov Franceta in Toneta Kralja, v delih Vena Pilona in Božidarja Jakca. V praktičnem delu so predstavljena moja lastna dela in kako se ekspresionistične prvine evropskih in slovenskih slikarjev kažejo v mojem lastnem likovnem snovanju.
Keywords: Ekspresionizem, Die Brücke, Der Blaue Reiter, slovenski ekspresionizem, slovenski ekspresionistični slikarji, France Kralj, Tone Kralj, Veno Pilon, Božidar Jakac.
Published: 20.09.2016; Views: 3025; Downloads: 381
.pdf Full text (2,21 MB)

Search done in 0.11 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica