| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 15
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
A control of a z-axis rotation-tolerant wireless power transfer system using a double DD coil
Jure Domajnko, Nataša Prosen, 2023, izvirni znanstveni članek

Ključne besede: rotation-tolerant, digital control, bipolar coil, double DD coil, better misalignment tolerance, IPT
Objavljeno v DKUM: 20.12.2023; Ogledov: 299; Prenosov: 17
.pdf Celotno besedilo (3,42 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Odstopanja gradbenih in obrtniških del glede na gradbene tolerance : magistrsko delo
Žiga Štrajhar, 2023, magistrsko delo

Opis: Tolerance v gradbeništvu so dovoljena odstopanja pri izvedbi gradbenih, obrtniških in inštalacijskih del, to pomeni, da so izvedena dela narejena v mejah dovoljenih odstopanj. V magistrski nalogi so preučene tolerance v gradbeništvu, ki so določene v različnih mednarodnih standardih, z natančnejšim osredotočenjem na nemški standard DIN18202. Na realnem projektu gradnje objekta SG so predstavljeni primeri odstopanj pri izvedbi gradbenih in obrtniških del. Za nastala odstopanja sta podana tehnični ter ekonomski vidik, in sicer za dela, ki so bila izvedena znotraj toleranc. Pri tem ekonomski vidik vključuje določitev stroškov za nastala odstopanja kot razliko med predračunsko in končno vrednostjo za izvedbo gradbenih in obrtniški del.
Ključne besede: tolerance, gradbene tolerance, standard DIN18202, kalkulacija stroškov
Objavljeno v DKUM: 27.02.2023; Ogledov: 934; Prenosov: 229
.pdf Celotno besedilo (1,66 MB)

3.
Zasnova merilne priprave za preverjanje geometrijskih značilnosti tankostenskega odkovka : diplomsko delo
Tomaž Hohler, 2018, diplomsko delo

Opis: Podjetja težijo k čim hitrejšemu in zanesljivemu merjenju izdelkov, ki je hkrati ekonomično ugodno. Zato se v določenih primerih poslužijo merilnih priprav, s katerimi omogočijo ekonomično ugodnejše meritve pri nadzoru geometrijskih značilnosti večje količine izdelkov. V ta namen smo se v podjetju Unior d.d. odločili za izdelavo zasnove merilne priprave, ki bi bila najprimernejša za merjenje tankostenskega odkovka s specifičnimi geometrijskimi zahtevami. V nalogi sem na osnovi definiranih dimenzij in toleranc določil geometrijske značilnosti kalibrov za preverjanje pozicij izvrtin in analiziral odstopanja centrov izvrtin že izdelanih izdelkov. Na osnovi izvedene analize sem skonstruiral tri variante, katere smo na podlagi lastnih ocenjevalnih kriterijev ocenili. Izbrali smo konstrukcijsko in cenovno najbolj ugodno rešitev ki je predstavljena, na koncu diplomskega dela.
Ključne besede: merilna priprava, odkovek, veličine in tolerance, kalibri
Objavljeno v DKUM: 10.09.2018; Ogledov: 1428; Prenosov: 206
.pdf Celotno besedilo (1,82 MB)

4.
Connection between the originality level of pupils' visual expression in visual arts lessons and their level of tolerance for diversity
Miroslav Huzjak, Martina Krajnc, 2017, izvirni znanstveni članek

Opis: The aim of this research was to examine the connection between the originality level in children's expression during visual art lessons and their level of tolerance for difference. The participants comprised primary school pupils from grades one, two and three, a total of 110. It was confirmed that there was a statistically significant difference between the pupils who had an introduction to the lesson using the didactic model of visual problem-based teaching and those who had not. Learning and setting art terminology, the analysis of motifs and explanation, as well as demonstration of art techniques resulted in a higher level of creativity in visual performance, as well as a higher level of tolerance. It can be concluded that, with the proper choice of didactic models in teaching the visual arts, a wide range of pupil attitudes and beliefs can be improved.
Ključne besede: visual art, didactics, tolerance, originality, strereotype, children's drawing
Objavljeno v DKUM: 16.11.2017; Ogledov: 1206; Prenosov: 417
.pdf Celotno besedilo (684,96 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Vrednotenje geometrijskih značilnosti nosilca motorja s pomočjo trikoordinatne merilne tehnike
Anže Štukl, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno merjenje geometrijskih značilnosti na nosilcu motorja, ki se uporablja v manjših gospodinjskih aparatih. Na izdelku sem izbral določene geometrijske značilnosti, ki sem jih nato ovrednotil z uporabo dveh trikoordinatnih merilnih metod. V podjetju BSH Hišni aparati d. o. o. Nazarje se je za opravljanje meritev uporabil CT-stroj, v Laboratoriju za tehnološke meritve na Fakulteti za strojništvo v Mariboru pa tipalna koordinatna merilna naprava. Opisana je teorija trikoordinatne merilne tehnike, postopek opravljanja meritev ter primerjava izmerjenih rezultatov obeh metod.
Ključne besede: dimenzijske veličine in tolerance, nadzor proizvoda, trikoordinatna merilna tehnika, ugotavljanje skladnosti
Objavljeno v DKUM: 13.11.2017; Ogledov: 1446; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (2,29 MB)

6.
Delavniška dokumentacija preizkuševališča zobnikov
Vid Kovač, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema izdelavo tehnične dokumentacije unikatne izvedbe standardiziranega FZG preizkuševališča, ki se uporablja za preizkušanje zobniških parov in mazil. V sklopu diplome je bil napravljen 3D CAD model preizkuševališča, določeni so bili manjši konstrukcijski detajli. Opisan je postopek ustvarjanja dokumentacije in reševanja problemov v zvezi s predpisovanjem vseh potrebnih parametrov, ki jih zajema delavniška risba komponente. Poudarek je na določevanju natančnosti izdelave, saj se bodo na napravi preizkušali zelo kvalitetni zobniki.
Ključne besede: FZG, preizkuševališče zobnikov, tehnična dokumentacija, tehniška risba, geometrijske in dimenzijske tolerance
Objavljeno v DKUM: 07.09.2016; Ogledov: 1745; Prenosov: 190
.pdf Celotno besedilo (3,41 MB)

7.
8.
Preverjanje dobaviteljev in kakovosti materialov v podjetju Arcont
Tomaž Hodnik, 2013, diplomsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava področje nabave in kakovosti v podjetju Arcont. Natančneje opisuje izbrane materiale, ki mu jih dobavljajo strateški dobavitelji in proces izvajanja vhodne analize kakovosti teh materialov. Nedoseganje zahtevane kakovosti vhodnih materialov pomembno vpliva na končno kakovost izdelka, ki ga podjetje izdeluje. Gre za bivalne enote različnih dimenzij in namembnosti. Materiali, ki jih podjetje uporablja za izdelavo bivalnih enot, morajo ustrezati tehničnim zahtevam in njihovi odstopki morajo biti v dopustnem tolerančnem območju. To lahko preverjamo zgolj z meritvami. V samem delu smo se omejili na geometrijske značilnosti materialov. Posebno pozornost smo posvetili vogalnim stebrom, cevem, pločevini in strešnim profilom. Ti materiali sestavljajo ogrodje bivalne enote in so prisotni prav v vsaki enoti. Posledično je poraba teh materialov največja in njihova nekakovost lahko povzroča številne težave v proizvodnji ter poznejše reklamacije, kar pa povečuje stroške in s tem zmanjšuje dodano vrednost izdelka. Rezultat magistrskega dela je izvedena analiza merilnih inštrumentov, s katerimi bi lahko posamezne meritve izvajali, in merilni postopki meritev.
Ključne besede: Vhodna kakovost, preverjanje in ocenjevanje dobaviteljev, reklamacije, skladiščenje, stroški, meritve geometrijskih odstopanj, tolerance.
Objavljeno v DKUM: 01.07.2013; Ogledov: 2341; Prenosov: 290
.pdf Celotno besedilo (3,22 MB)

9.
PREHOD IZ SIX SIGMA V LEAN SIX SIGMA
Matjaž Veršič, 2010, diplomsko delo

Opis: Spoznanje podjetij, da ne morejo prodati vsega, kar proizvedejo, je s sabo prineslo zavedanje o pomenu kakovosti. Danes podjetja brez zagotavljanja kakovosti ne morejo obstati. Kakovost morajo opredeliti kot tisto, ki jo s svojimi željami opredelijo kupci oz. v ospredje je stopil glas kupca. Kupec je tisti, ki odloča, kaj je kvalitetno in kaj ni; podjetja pa se morajo prilagajati njegovim željam. V ospredje je stopilo nenehno zagotavljanje kakovosti. Razvile so se metode, ki težijo k nenehnemu izboljševanju kakovosti. Nastali sta dve glavni metodi za doseganje kakovosti, vsaka v svojem kulturnem okolju. Six Sigma je nastala v Ameriki v podjetju Motorola in se v zadnjih dvajsetih letih razširila v vse oblike podjetij. Na drugi strani sveta, na Japonskem v podjetju Toyota, pa je nastala druga metoda vitka proizvodnja. Skozi čas so podjetja spoznavala prednosti obeh metod in tako ugotovila, da je najboljša rešitev, če se obe metodi združita; tako je nastala nova metoda Lean Six Sigma, ki je enakopravno združila obe metodi. Glede na to, da je Slovenija na sredi poti med obema deloma sveta, so tudi v Slovenijo prišli pozno signali o prednostih uporabe omenjenih metod. Slovenska podjetja so v zaostanku za 10-15 let glede na uporabo metode Six Sigma. V zadnjem času je moč zaznati razvojni napredek na področju uporabe Six Sigma in Lean Six Sigma, saj se pojavlja vedno več podjetij, ki so začela vključevati omenjeni metodi v svoje procese.
Ključne besede: šest sigma, standardna deviacija, meja tolerance, DMAIC, vitka proizvodnja, vitka šest sigma, nenehno izboljševanje, razvoj v Sloveniji.
Objavljeno v DKUM: 13.12.2010; Ogledov: 4886; Prenosov: 913
.pdf Celotno besedilo (1,02 MB)

10.
CAE/CAD v elektroniki : Analiza in načrtovanje toleranc
Tomaž Dogša, 2010, univerzitetni, visokošolski ali višješolski učbenik z recenzijo

Opis:
Ključne besede: elektronska vezja, računalniško načrtovanje vezij, simulacije, CAD, CAE, občutljivost vezij, variabilnost parametrov, tolerance, načrtovanje toleranc, učbeniki
Objavljeno v DKUM: 02.07.2010; Ogledov: 3986; Prenosov: 219
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

Iskanje izvedeno v 11.29 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici