| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 33
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
Numerična analiza hidravličnih razmer v področju usmerjevalnih lopatic dimovodnega kanala
Nejc Vovk, 2021, diplomsko delo

Opis: V sklopu diplomskega dela je bila izvedena numerična analiza hidravličnih razmer v kolenu dimovodnega kanala termoelektrarne s ciljem ugotoviti upravičenost uporabe usmerjevalnih lopatic kot načina za zmanjšanje tlačnega padca. Analiza je bila izvedena za dva nabora obratovalnih parametrov termoelektrarne – garancijski parametri in parametri za zasnovo. Ugotovljeno je bilo, da namestitev usmerjevalnih lopatic v dimovodni kanal zmanjša tlačni padec za 73% v primeru garancijskih parametrov ter za 75% v primeru parametrov za zasnovo. Rezultati numerične analize so bili kontrolirani z uporabo empiričnih nastavkov za izračun koeficienta lokalnih izgub. V sklopu diskusije so navedene nekatere iztočnice za nadaljnje delo.
Ključne besede: numerična analiza, CFD, usmerjevalne lopatice, dimovodni kanal, tlačni padec, koeficient izgub
Objavljeno: 08.09.2021; Ogledov: 18; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (3,69 MB)

2.
Aktivnosti medicinske sestre pri odpustu pacienta po poškodbi ledvenega dela hrbtenice
Mateja Grobelšek, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo opisali aktivnosti medicinske sestre pri pripravi na odpust pacienta po poškodbi ledvenega dela hrbtenice tekom hospitalizacije in na dan odpusta ter vključevanje svojcev skozi hospitalizacijo. Z raziskavo smo želeli ugotoviti katere negovalne diagnoze se pojavijo pri pripravi pacienta na odpust in kakšno vlogo imajo svojci pri pripravi na odpust pacienta. V teoretičnem delu smo uporabili deskriptivno metodo dela in vključili izbrano literaturo. V empiričnem delu smo uporabili kvalitativno metodologijo. Izvedli smo študiji primera. S pomočjo intervjuja in vprašalnika glede na 11 funkcijskih vzorcev po Marjory Gordon, smo izpostavili negovalne diagnoze. V študiji primera je sodelovala pacientka s poškodbo ledvenega dela hrbtenice s pridruženo poškodbo leve goleni.S pomočjo študije primera smo prišli do ugotovitve, da ima vključevanje svojcev pri načrtovanju odpusta veliko vlogo ter, da je pomembno njihovo vključevanje že pri sprejemu in tekom hospitalizacije. Pri obravnavani pacientki smo ugotovili osem negovalnih diagnoz, ki so nam pomagale, da smo izdelali načrt zdravstvene nege in s tem pacienta ter njegove svojce še bolje pripravili na sam odpust. Vsaka poškodba in sprejem pacienta v bolnišnico zanj in za svojce predstavlja stres. Zato je pomembno, da jih vključimo v zdravstveno vzgojni proces že ob sprejemu in jih tekom hospitalizacije spodbujamo, motiviramo in jih tako postopoma pripravimo na odpust. Veliko vlogo igra dobra komunikacija tako v timu, kot z pacientom in njegovimi svojci.
Ključne besede: Zdravstvena nega, padec, svojci, načrtovanje, Marjory Gordon, negovalne diagnoze.
Objavljeno: 29.01.2020; Ogledov: 588; Prenosov: 131
.pdf Celotno besedilo (523,70 KB)

3.
Kakovost življenja starostnika po zlomu kolka
Romana Markovič, 2019, diplomsko delo

Opis: Izhodišča: Zlom kolka je eden izmed najpogostejših poškodb starejših ljudi, ki povzroči nenadno spremembo v življenju. Za posledico ima lahko izrazito poslabšanje kakovosti življenja in je kljub napredku medicine še vedno smrtno nevarna poškodba. Samostojni posamezniki imajo lahko po poškodbi težave z gibanjem, postanejo odvisni pri izvajanju življenjskih aktivnosti. Metode: V zaključnem delu smo uporabili deskriptivno metodo dela za opisovanje že obstoječih stanj in dejstev. Iskanje literature smo opravili v Univerzitetni knjižnici Maribor, v knjižnici Fakultete za zdravstvene vede Maribor in v tujih podatkovnih bazah Medline, PubMed, COBISS. Pri iskanju literature smo uporabili jezikovni kriterij, omejili smo se na strokovne in znanstvene članke objavljene v angleščini ter slovenščini. Vključili smo članke do katerih smo lahko dostopali v obsegu celotnih besedil, ki niso starejši od 10let, se nanašajo na osebe starejše od 65let in na oceno kakovosti življenja po zlomu kolka. Rezultati: Zlom kolka ne glede na način in uspeh zdravljenja povzroči delno ali popolno izgubo pomičnosti in s tem zmanjšano kakovost življenja 1/3 bolnikov. Diskusija in zaključek: Ker zlom kolka močno poslabša kakovost življenja starostnika, bi bilo priporočljivo, da se njegova bivalna okolica prilagodi njegovi varnosti, kakor tudi upošteva nasvete glede zdravil in njihovih učinkov.
Ključne besede: geriatrija, padec, poškodba kolka, sposobnost gibanja, rehabilitacija
Objavljeno: 06.03.2019; Ogledov: 777; Prenosov: 213
.pdf Celotno besedilo (691,09 KB)

4.
Uporaba peščenih filtrov za čiščenje pitne in tehnološke vode
Jan Krneža, 2018, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava čiščenje pitne in tehnološke vode s peščenimi filtri. Predstavljeni sta pitna in tehnološka voda, njune kemične in fizikalne lastnosti, ter načini pridobivanja in priprave vode. Opisane so različne oblike filtracije, razdelana je zgradba peščenega filtra in procesi, ki se odvijajo med filtracijo. Prikazan je pomen porozne snovi in vplivi na filtracijo. V nalogi je izveden analitični preračun padca tlaka od pretoka skozi različne filtrne medije in velikosti zrna v mediju.
Ključne besede: Pitna voda, tehnološka voda, filtracija, peščeni filter, tlačni padec, priprava vode, čiščenje vode
Objavljeno: 04.12.2018; Ogledov: 2748; Prenosov: 104
.pdf Celotno besedilo (2,06 MB)

5.
GOSPODARSKA KRIZA IN ZADOLŽENOST SLOVENIJE
Aleksander Koren, 2016, diplomsko delo

Opis: Na podlagi analiziranja gospodarske krize in dolga Slovenije ter posameznih izbranih držav ugotavljamo, da je naraščanje javnega dolga tesno povezano z nastankom gospodarske krize. Največji poudarek je namenjen pregledu dogajanja v Sloveniji v obdobju pred in po gospodarski krizi, ki se je pojavila leta 2008. S pregledom točno določenega obdobja in posameznih držav ugotavljamo, da ima gospodarska kriza velik vpliv na celotni gospodarski sistem. Slovenija je ob izbruhu gospodarske krize, zaradi nepripravljenosti toliko bolj čutila padec gospodarske aktivnosti posebej pa so posledice vidne na področju javnih financ, zaposlenosti oziroma brezposelnosti in na zunanjetrgovinski bilanci. Čeprav slovenske javne finance v svoji zgodovini niso nikoli bile izrazito neuravnovešene je prav gospodarska kriza pokazala, da vendarle obstajajo težave v finančni strukturi države Slovenije. Zmanjšana gospodarska aktivnost, nekonkurenčnost izvoza, omejeno uspešni protkrizni ukrepi fiskalne politike in javnofinančni posegi za reševanje bančnega sistema so ustvarili izrazito povečanje javnega dolga v Sloveniji. Pred izbruhom gospodarske krize je Slovenija spadala med države z nizko zadolženostjo, po obdobju gospodarske krize pa je Slovenija zapadla v skupino srednje zadolženih države Evropske unije.
Ključne besede: gospodarska kriza, padec gospodarske aktivnosti, upravljanje dolga, javni dolg, zadolženost Slovenije.
Objavljeno: 14.11.2016; Ogledov: 740; Prenosov: 160
.pdf Celotno besedilo (1007,06 KB)

6.
VZROKI IN POGOSTOST NASTANKA NEZGOD PRI GRADNJI KOMUNALNE OPREME
Krešimir Alatič, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga predstavlja problematiko varnosti izvajalcev gradnje komunalne opreme, saj neupoštevanje varnostnih ukrepov, ki jih predpisuje Zakon o varnosti in zdravju pri delu in podzakonski akti, lahko pripeljejo do delovnih nezgod. Prikazani so vsi ukrepi, ki jih mora upoštevati delodajalec ob uporabi delovne opreme in osebne zaščitne opreme delavcev, vse z namenom zmanjšanja tveganja na najmanjšo možno mero. Še posebna pozornost je namenjena osebni zaščitni opremi, ki jo morajo obvezno uporabljati delavci pri gradnji komunalne opreme. V nalogi je opisan tudi predpisan varnostni načrt, ki je obvezen pri gradnji ter nadzor nad izvajanjem varnostnih ukrepov, ki jih opravljajo koordinatorji.
Ključne besede: varnost in zdravje pri delu, komunalna oprema, gradbena jama, padec v globino, nezgoda, osebna zaščitna oprema, tveganje
Objavljeno: 25.10.2016; Ogledov: 683; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (1,91 MB)

7.
Rekonstrukcija tlačnega cevovoda za komprimiran zrak v podjetju Forstek d.o.o.
Andrej Poberžnik, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo razčlenili problematiko podjetja Forstek d.o.o., ki ima težave z dobavo komprimiranega zraka oziroma premajnim tlakom pri končnem porabniku ter previsoko temperaturo v kompresorski postaji. Preverili smo tudi, ali lahko na obstoječo tlačno posodo priključimo dodatne porabnike. Po opravljenih izračunih za padec tlaka v cevovodu, preverjanju ustreznosti tlačne posode in prezračevanja kompresorske postaje, so se v podjetju odločili za rekonstrukcijo cevovoda, zamenjavo tlačne posode in kompresorjev. Po teh ukrepih proizvodnja zopet deluje optimalno.
Ključne besede: komprimiran zrak, padec tlaka, dimenzioniranje cevne mreže
Objavljeno: 13.09.2016; Ogledov: 688; Prenosov: 141
.pdf Celotno besedilo (2,11 MB)

8.
PRIMER GIBALNO ŠPORTNIH DEJAVNOSTI ZA OTROKA S SLADKORNO BOLEZNIJO TIPA I
Urška Jurgec, 2016, diplomsko delo

Opis: V teoretičnem delu diplomske naloge je natančneje opisana sladkorna bolezen, njeno diagnosticiranje, zdravljenje, zapleti ter opredelitev sladkorne bolezni na dva tipa. Poseben poudarek smo dali gibalno-športni aktivnosti otroka, ki ima sladkorno bolezen tipa I.
Ključne besede: sladkorna bolezen, gibalno-športna aktivnost, krvni sladkor, padec ravni sladkorja v krvi, otrok s sladkorno boleznijo
Objavljeno: 01.09.2016; Ogledov: 659; Prenosov: 73
.pdf Celotno besedilo (955,12 KB)

9.
NIHANJE CEN NAFTE IN SVETOVNO GOSPODARSTVO
Denis Člekovič, 2015, diplomsko delo

Opis: Na podlagi analize proizvodnje in porabe nafte ugotavljamo, v kolikšni meri so posamezna gospodarstva odvisna od izvoza oziroma uvoza nafte. Predstavljamo produkte, v katere predelujemo surovo nafte ter razmerja med ponudbo in povpraševanjem na trgu nafte. S pregledom zgodovinskih nihanj cen nafte dobimo vpogled v učinke, ki so jih prinašala večja nihanja. Največji poudarek je namenjen zadnjemu znižanju cen nafte, ki ga beležimo med julijem 2014 in januarjem 2015. Skozi spremembe v strukturi ponudbe in povpraševanja ugotavljamo, kaj je sprožilo omenjeni šok. V nadaljevanju predstavljamo posledica šoka, ki se razlikujejo pri državah uvoznica in izvoznicah nafte. Slednje, za razliko od držav uvoznic, pričakujejo negativne gospodarske učinke v naslednjem obdobju.
Ključne besede: Trg nafte, padec cen nafte, energetski viri, gospodarska rast
Objavljeno: 26.11.2015; Ogledov: 612; Prenosov: 124
.pdf Celotno besedilo (993,18 KB)

10.
REŠEVANJE NAPETOSTNIH RAZMER V NN-OMREŽJU S POMOČJO TRANSFORMACIJE SN NA 1 kV
Matic Štumpfl, 2015, magistrsko delo

Opis: Prevelik padec napetosti v večini primerov najbolj prizadene končne porabnike. Vsakdo izmed njih ima pravico do nemotene oskrbe z električno energijo. Za izboljšanje napetostnih razmer sta v nalogi opisana in predstavljena dva načina. Ena izmed rešitev je napetostni stabilizator, katerega delovanje je uvodoma natančneje opisano. Prav tako je opisana tudi druga rešitev, transformacija na 1 kV napetostni nivo. V drugem delu naloge so predstavljeni posamezni postopki modeliranja omrežja. Tako ena kot druga rešitev imata svoje prednosti in slabosti. V zadnjem delu so prikazani rezultati simulacij ter kratke ugotovitve smiselnosti reševanja napetostnih razmer za oba načina.
Ključne besede: napetostni stabilizator, padec napetosti, transformacija napetosti
Objavljeno: 07.07.2015; Ogledov: 1593; Prenosov: 205
.pdf Celotno besedilo (4,74 MB)

Iskanje izvedeno v 0.31 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici