| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 11
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Odločitveni model za izbiro gasilskega vozila
Matjaž Lapi, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Občini Trbovlje in Hrastnik sta zaradi zastarelosti gasilskega voznega parka in za ustrezno požarno zaščito njunih prebivalcev, namenili v svojih proračunih sredstva za nabavo novega gasilskega vozila. Poleg zadovoljstva ob zagotovljenih finančnih sredstvih, pa je nastal problem izbire najustreznejše ponudbe gasilskega vozila. Zato smo za podporo tej odgovorni in pomembni odločitvi razvili odločitveni model s programskim orodjem za večparametrsko odločanje DEXi, ki je v našem primeru, v fazi vrednotenja in analize variant, precej očitno nakazal najugodnejšo varianto. Kljub temu smo opravili še podrobnejšo analizo, s katero so bili prikazani ključni parametri, na osnovi katerih je prišlo do razlik. Pri tem smo si dodatno pomagali z računalniškim programom Vredana, ki je rezultate programa DEXi ustrezno dopolnil in potrdil. Dodana vrednost razvitega modela je poleg predloga odločitve, tudi v določitvi pomembnih kriterijev, ki vplivajo na izbor, njihova urejenost in preglednost, predvsem pa prepričljiv grafični prikaz rezultatov.
Ključne besede: izbira gasilskega vozila, odločitveni model, program DEXi
Objavljeno: 13.10.2016; Ogledov: 501; Prenosov: 55
.pdf Celotno besedilo (1,21 MB)

2.
UPORABA VEČPARAMETRSKEGA MODELA PRI RAZVOJU KADROV V PODJETJU
Jernej Potočnik, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V podjetju novi PLAMEN, Kropa, d.o.o. ima vodstvo podjetja premalo informacij in časa za sistematično in organizirano kadrovanje. V diplomski nalogi smo predstavili večparametrski odločitveni model pri razvoju kadrov v podjetju novi PLAMEN, Kropa, d.o.o.. Odločitveni model smo zgradili s pomočjo orodja DEXi. S pomočjo DEXi-ja smo oblikovali drevo kriterijev, kriterijem dali pomembnost in dobili kvalitetnejše rezultate. Predstavljen model bo koristil vodstvu podjetja novi PLAMEN, Kropa, d.o.o. pri vsakokratnih odločitvah o izbiri kandidata za dodatna izobraževanja. Služilo bo kot glavno orodje ali pa kot pomagalo pri sprejemanju odločitev. Model je prilagodljiv in ga je možno spreminjati s časom glede na potrebe.
Ključne besede: • razvoj kadrov • večparametrsko odločanje • program Dexi
Objavljeno: 05.10.2016; Ogledov: 510; Prenosov: 53
.pdf Celotno besedilo (4,03 MB)

3.
ODLOČITVENI MODEL ZA IZBOR ASISTENTA ZA PODPORO POSLOVANJU V PODJETJU
Dejan Krstev, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Ustrezni, usposobljeni, učinkoviti in motivirani kadri so vse bolj ključen faktor uspešnosti podjetja. Zaradi trenutnih gospodarskih in ekonomskih razmer ter visoke stopnje brezposelnosti v državi podjetja vsakodnevno prejemajo številne ponudbe za delo, še posebej takrat, ko objavijo povpraševanje po določenem delovnem mestu. Ker je konkurenca med iskalci zaposlitve ogromna, je za podjetje tako bistvenega pomena, da si pri odločanju in izbiri pomaga tudi z orodji oziroma modeli, ki so namenjeni hitri, a objektivni in kvalitetni izbiri. Cilj diplomske naloge je predstaviti odločitveni model, zgrajen v računalniškem programu DEXi, ki nam je pomagal izbrati najustreznejšega kandidata za delovno mesto asistenta za podporo poslovanju, s tem pa se je sam postopek izbire bistveno pospešil in hkrati tudi olajšal. V programu DEXi smo namreč s pomočjo vnaprej določenih parametrov izdelali drevo kriterijev, katerega smo ocenili s pomočjo merskih lestvic. Parametre smo izbrali in določili glede na potrebe izbranega podjetja in razpisanega delovnega mesta. Predstavljeni računalniški program za večparametrsko odločanje se je izkazal za zelo uporabnega, saj ne le da je njegova uporaba dokaj enostavna, temveč omogoča celovitejšo analizo posameznih kriterijev, posledično pa hitrejšo, objektivno in kvalitetnejšo izbiro kandidata za določeno delovno mesto. Prav tako je predstavljeni program zadovoljil pričakovanja vodstva podjetja.
Ključne besede: proces zaposlovanja, odločitveni model, izbira kadrov, asistent za podporo poslovanju, večparametrsko odločanje, program DEXi
Objavljeno: 04.07.2016; Ogledov: 854; Prenosov: 53
.pdf Celotno besedilo (1,31 MB)

4.
ODLOČITVENI MODEL ZA IZBIRO PROGRAMA ZA BLAGAJNIŠKO POSLOVANJE
Uroš Opara, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo obravnava razvoj in izgradnjo modela za večparametrsko odločanje, katerega smo uporabili pri izbiri najbolj optimalnega programa za blagajniško poslovanje. Uporabljena je metodologija večkriterijskega hierarhičnega kvalitativnega odločanja DEX. Odločitveni model je bil računalniško realiziran z orodjema DEXi in Vredana. Na začetku smo zgradili bazo znanja, nato smo analizirali variante ter razložili pridobljene rezultate. Program Vredana nam je omogočil tudi analizo metode »kaj-če«. Cilj diplomskega dela je bil izbira najboljšega programa za blagajniško poslovanje v podjetju Salvita d.o.o.. Izmed vseh prispelih ponudb smo izbrali 5 najprimernejših, izmed katerih smo izbrali najustreznejši program, našo odločitev pa potrdili z rezultati podrobnih analiz.
Ključne besede: Program za blagajniško poslovanje, odločitveni model, večparametrsko odločanje, DEXi, Vredana.
Objavljeno: 22.04.2016; Ogledov: 846; Prenosov: 82
.pdf Celotno besedilo (2,12 MB)

5.
PRENOVA POSLOVNO INFORMACIJSKEGA SISTEMA V TRGOVSKEM PODJETJU
Nejc Jeraša, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu bomo v teoretičnem delu predstavili informacijske sisteme. V praktičnem delu diplomskega dela pa bomo prikazali posodobitev oziroma nadgradnjo poslovno informacijskega sistema in zamenjave poslovnega programa, ki ga opazovano trgovsko podjetje uporablja pri poslovanju. Na začetku bomo pogledali trenutno stanje in okolje v podjetju ter način poslovanja podjetja pred posodobitvijo. Opisali in prikazali bomo delovanje starega programa, narejenega še v MS-DOS okolju, ki so ga uporabljali pred posodobitvijo za vodenje podjetja in poslovanju, ter težave, do katerih prihaja pri delu z njim. Pogledali bomo razloge in želje za nadgradnjo oziroma za zamenjavo obstoječega poslovno informacijskega progama z novejšim, kakšne in katere so najbolj primerne opcije za nadgradnjo in na kaj moramo biti pozorni pri nadgradnji. S pomočjo večkriterijskega odločanja in programa DEXi, bomo primerjali tri ponudnike za podjetje ustrezne opcije in izbrali optimalnega glede na dane kriterije in težo posameznih kriterijev. Pri izbiri ustreznega ponudnika programa in posodobitvi bo velik poudarek na možnosti prenosa obstoječe baze šifrantov iz starega programa v novega, saj je možnost prenosa baze in obstoječih podatkov iz starega programa v novega eden izmed glavnih pogojev pri izbiri ustreznega ponudnika. Po izbiri bomo naredili postavitev izbrane rešitve, pregledali, kako poteka migracija oziroma nadgradnja iz starega v novega, katere so faze pri migraciji, na kaj moramo biti pozorni pri migraciji oziroma nadgradnji in katera tveganja se pojavijo. Podjetju bomo ob nadgradnji vključili v poslovanje še uporabo eRačunov, ki so prav tako eden izmed pogojev za nadgradnjo sistema in so v veljavo vstopili v začetku leta 2015. Posodobitev sistema mora steči brez večjih težav, nastanejo lahko le pri prenosu podatkov in baze šifrantov iz starega programa v novega, zaradi različnih vrst in zapisov podatkovnih baz, vendar tudi to s pomočjo nekaj dodatnega urejanja steče brez zapletov. Uporabnike bo treba na koncu naučiti uporabe novega programa ter jim nuditi pomoč in podporo pri uporabi, če bo star program nadomestil novejši poslovno informacijski program za novejše Windows okolje, ki ga je razvilo podjetje Melom d.o.o. Tržič.
Ključne besede: informacijski sistem, nadgradnja poslovno-informacijskega sistema, MS-DOS aplikacija, eRačuni, večkriterijsko odločanje, program DEXi
Objavljeno: 23.12.2015; Ogledov: 766; Prenosov: 119
.pdf Celotno besedilo (2,54 MB)

6.
IZBIRA USTREZNEGA TOVORNEGA VOZILA V PODJETJU MARA D. O. O.
Timotej Kegl, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu bomo obravnavali problem izbire ustreznega tovornega vozila v podjetju Mara d. o. o.; ta problem nastane zaradi pomanjkanja transportnih vozil ob povečanem obsegu dela. V teoretičnem delu bomo predstavili pridobivanje lesa in razvoj tehnik in tehnologije pridobivanja lesa. Nadaljevali bomo s predstavitvijo prevoznih sredstev v cestnem prometu ter predstavili vrste prevoznih sredstev. Razčlenili smo tudi delitev tovornih vozil v cestnem prometu, s katerimi je moč izvajati cestni transport. V cestnem transportu namreč poznamo več vrst tovornih vozil, ki se delijo na tovornjake in vlačilce, priklopna vozila pa delimo na priklopnike in polpriklopnike. Predstavili bomo tudi različne vrste pogonov in opisali zakonodajo glede pritrjevanja tovora. V zaključnem delu diplomskega dela bomo za iskanje najustreznejše rešitve zaznanega problema uporabili program DEXI. Uporaba tega programa nam bo olajšala delo in izbor ustreznega tovornega vozila, saj nam program omogoča, da lahko s pomočjo funkcij nastavimo ustrezne parametre in uteži pri izbiri.
Ključne besede: tovorna vozila, prevoz hlodovine, transport, program DEXI
Objavljeno: 06.10.2015; Ogledov: 1446; Prenosov: 210
.pdf Celotno besedilo (2,64 MB)

7.
8.
OVREDNOTENJE IN IZBIRA PROTIVIRUSNIH PROGRAMOV Z IZGRADNJO ODLOČITVENEGA MODELA
Dejan Korošak, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi je predstavljena izgradnja odločitvenega modela za pomoč pri izbiri protivirusnega programa. V uvodu je predstavitev z obrazložitvijo katere težave lahko povzroči škodljiva programska oprema ter opis vrst teh škodljivih kod. Predstavljen je potek celotnega odločitvenega procesa pred nadaljevanjem naloge. V nalogi je bilo potrebno izbrati ustrezne kriterije, ki smo jih definirali in so nam služili za pomoč pri izgradnji odločitvenega modela v DEXi-ju. Izbrani kriteriji so opisani. Glavni cilj naloge je bila izgradnja odločitvenega modela za izbiro najprimernejšega protivirusnega programa za domače okolje. Na koncu smo opravili še dodatne analize kaj-če, v primeru izboljšave katerega programa ali spremembi uteži posameznim kriterijem.
Ključne besede: odločitveni model, DEXi, protivirusni program
Objavljeno: 14.09.2011; Ogledov: 1568; Prenosov: 149
.pdf Celotno besedilo (2,54 MB)

9.
MODEL VREDNOTENJA SPLETNIH PLATFORM ZA PROMOCIJO GLASBENEGA IZVAJALCA
Renata Mohorič, 2010, diplomsko delo

Opis: Z vstopom v informacijsko dobo se je močno spremenil način delovanja glasbene industrije. Ker je glasba v obliki mp3-jev in drugih digitalnih zapisov postala brezplačno dostopna širši javnosti, se je njena prodaja v zadnjih desetih letih močno zmanjšala, kar je že nakazovalo na zaton glasbene industrije. Kljub temu, da je večina velikih založb glasbi in izvajalcem napovedovala črno prihodnost, pa se je v resnici zgodilo ravno nasprotno. Medtem ko je bila v preteklosti promocija glasbenih izvajalcev odvisna predvsem od glasbenih managerjev, založnikov in založb, ki so zastopali le ozek krog predvsem znanih izvajalcev, se je to z razmahom interneta močno spremenilo. Izvajalci so s pomočjo interneta in spletnih platform za posredno komuniciranje, sami začeli skrbeti za promocijo, poleg tega pa so jim nova orodja omogočila, da je njihova glasba prešla meje lokalne skupnosti ali države in dosegla poslušalce po celem svetu. Danes imamo na voljo veliko različnih spletnih platform, ki jih glasbeniki lahko uporabijo za promocijo svojih del. Te v primerjavi s tradicionalnimi načini promocije omogočajo bolj neposreden pristop z možnostjo prilagoditve promocijskih strategij svojim potrebam in pričakovanjem oboževalcev. S svojo usmerjenostjo k poslušalcem se te moderne metode promocije pogosto izkažejo kot učinkovitejše. Kljub številnim prednostim, ki jih prinašajo, pa so te nove metode ustvarile tudi nove probleme, s katerimi se glasbeni izvajalci srečujejo. Zaradi velike izbire spletnih platform je izvajalcu namreč težko izbrati tako, ki bi mu na eni strani zagotavljala uspešno promocijo, na drugi strani pa bi bila dovolj enostavna za uporabo in ne bi terjala preveč energije in časa, ki bi ju izvajalec sicer lahko namenil ustvarjanju in ostalim kreativnim elementom svojega dela. Problema izbire ustrezne platforme smo se lotili s pomočjo izgradnje modela odločanja, s katerim je v diplomski nalogi predstavljen postopek vrednotenja spletnih platform uporabnih za promocijo glasbenih izvajalcev. S pomočjo predstavljenega modela naj bi bila izbira platforme za glasbenega izvajalca in njegovo promocijo veliko bolj premišljena, enostavna in prilagojena njegovim željam ter potrebam.
Ključne besede: internetna promocija promocija glasbe program DEXi program Vredana večkriterijsko odločanje
Objavljeno: 15.04.2011; Ogledov: 1507; Prenosov: 138
.pdf Celotno besedilo (1,89 MB)

10.
ODLOČITVENI MODEL ZA VKLJUČEVANJE OSNOVNIH ŠOL V MEDNARODNE PROJEKTE ZA VSEŽIVLJENJSKO UČENJE
Maruška Spasovski, 2009, diplomsko delo

Opis: V devetletni osnovni šoli si čedalje več učiteljev prizadeva popestriti učne ure. Učence želijo spodbuditi k samostojnemu delu in učenju. Z vključevanjem v razne projekte tako učitelji kot učenci na zanimiv način pridobivajo nova znanja in spoznanja. Mednarodni projekti in sodelovanje v njih predstavljajo velik izziv za šolo. Sodelovanje v projektu in uspešna izvedba projekta sta zelo zapletena, zato je potrebno natančno preučiti, kateri projekt ustreza določenim zahtevam. V diplomski nalogi je predstavljen postopek vrednotenja mednarodnih projektov za osnovne šole. S pomočjo modela ocenjevanja je predstavljen nov, preprost in natančen način izbire najprimernejšega projekta, ki bo olajšal delo učitelju, ki se spopada s tovrstnimi problemi.
Ključne besede: vseživljenjsko učenje, program Dexi, večkriterijsko odločanje, vrednotenje mednarodnih projektov
Objavljeno: 21.10.2009; Ogledov: 1957; Prenosov: 158
.pdf Celotno besedilo (518,97 KB)

Iskanje izvedeno v 0.24 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici