| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 246
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Razvoj modula za obravnavo reklamacij na storitve carinskega posredovanja
Lara Pičman, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava razvoj in implementacijo specifične programske rešitve – aplikacije za obravnavo reklamacij na storitve carinskega poslovanja. Izdelana je specifikacija zahtev končnega naročnika - Pošte Slovenije, in analizirana zakonodaja ter obstoječi sistem, s katerim bo povezana nova aplikacija za vnos in evidenco reklamacij. Procesi in podatki so modelirani. Razvit in testiran je bil modul, ki podpira reševanje reklamacij, vezanih na poštne storitve preko aplikacije. Rezultati testiranja so pokazali učinkovitost same aplikacije, ki zaradi prehoda na avtomatski postopek sam proces reklamacij pospeši ter skrajša čas, ki bi bil v nasprotnem primeru potreben za ročno izpolnjevanje obrazcev, zmanjša pa se tudi možnost napak pri samem vnosu. Programska oprema je bila uspešno izdelana, povezana in preizkušena.
Ključne besede: Programski inženiring, specifikacija zahtevanih lastnosti, modul CBR, testiranje programske opreme
Objavljeno v DKUM: 01.02.2024; Ogledov: 75; Prenosov: 10
.pdf Celotno besedilo (1,67 MB)

2.
Testiranje podatkovnega skladišča : diplomsko delo
Maja Gracej, 2023, diplomsko delo

Opis: Zagotavljanje verodostojnosti in celovitosti uporabljenih ter vnesenih podatkov v podatkovno skladišče je ključnega pomena. Testiranje podatkovnega skladišča omogoča zagotovitev zanesljivosti integriranih podatkov, kar je ključno za informirano odločanje podjetja in pravilno analitiko. Namen diplomskega dela je zajeti temeljne koncepte podatkovnih skladišč ter raziskati področje testiranja s poudarkom na testiranju procesa ETL in v obsegu tega raziskati različne tehnike testiranja ter izpostaviti pogoste izzive, ki jih testiranje prinaša. Podrobneje se bomo usmerili v področje testiranja procesa ETL, in sicer kako ga načrtovati in avtomatizirati. Vključili bomo praktični prikaz testiranja procesa ETL z uporabo orodja Apache NiFi, vse to pa zahteva tudi pripravo testnega okolja.
Ključne besede: podatkovno skladišče, proces ETL, testiranje, Apache NiFi
Objavljeno v DKUM: 31.01.2024; Ogledov: 151; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (2,79 MB)

3.
Nadzor kakovosti in izdelava avtomatskega testiranja v podjetju nevron
Aljaž Zupan, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava izdelavo avtomatskih testov in nadzor kakovosti programske rešitve v podjetju, ki se ukvarja z zagotavljanjem vsebin za turiste, prebivalce stanovanjskih kompleksov in križarke. Cilji diplomskega dela je izboljšati kakovost programske rešitve za testerje in poenostaviti njihovo delo. Predstavljeno je razvojno okolje, ki ga sestavljajo različni moduli: spletna stran, zaledje, aplikacija za televizijo, mobilna aplikacija in vmesnik za e-pošto. Za izdelavo avtomatskih testov je bilo uporabljeno orodje Selenium. Predlagane spremembe postopkov nadzora kakovosti so: uvedba cevovoda CI/CD, statična analiza kode, vzajemno programiranje in programiranje v parih, uporaba neodvisne stranke za preverjanje in zunanje izvajanje testiranja mobilne aplikacije, izboljšanje organizacijske kulture, izboljšanje kakovosti dokumentacije in dodelitev več virov za dokumentacijo.
Ključne besede: avtomatsko testiranje, kakovost, sistem, delovni tok, programiranje
Objavljeno v DKUM: 11.12.2023; Ogledov: 232; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (1,55 MB)

4.
Načrtovanje in izdelava merilnega sistema za validacijo naprednih sistemov za pomoč vozniku in analiza dobljenih podatkov : magistrsko delo
Bojan Čontala, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu se najprej osredotočimo na pregled osnovne terminologije ter standardov, ki se uporabljajo pri vozilih z naprednimi sistemi za pomoč vozniku ter avtonomnih vozilih, in kratek opis uporabljenih oziroma vgrajenih tehnologij v teh vozilih ter potrebnih testiranj za zagotovitev delovanja in varnosti vozil. Temu sledi glavni del in sicer zahteve, koncept, razvoj, sestava proizvodne dokumentacije, izdelava ter sestava celotnega referenčnega merilnega sistema za verifikacijo delovanja sistemov za pomoč vozniku. Na koncu je opisanih še nekaj primerov dobave in sprejemnih testov za zagotovitev pravilnega delovanja in točnosti celotnega sistema ter meritve z rezultati enega izmed mnogih testov po Euro NCAP standardu.
Ključne besede: testiranje, avtonomna vožnja, meritve, načrtovanje merilnega sistema, Euro NCAP, napredni sistemi za pomoč vozniku
Objavljeno v DKUM: 05.12.2023; Ogledov: 172; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (14,81 MB)

5.
Računski model za analizo trdnosti smrekovega lesa : magistrsko delo
Jure Fakin, 2023, magistrsko delo

Opis: Čeprav je les v uporabi že od pradavnine, je splošno razumevanje njegovega mehanskega obnašanja zelo skromno. V magistrskem delu je na osnovi rezultatov izvedenih statičnih in dinamičnih tri-točkovnih upogibnih preizkusov, bil določen materialni model smrekovega lesa. Vrednosti statičnih materialnih parametrov so bile določene s postopkom inverzne določitve, ki temelji na zaporednem izvajanju numeričnih simulacij. Na osnovi rezultatov dinamičnih upogibnih preizkusov je bila določena enačba S-N krivulje, na osnovi katere je bila potrjena S-N krivulja, pridobljena z numeričnimi simulacijami. Končen rezultat je bil razvit in potrjen materialni model, s katerim je mogoče predvideti odziv komponent iz smrekovega lesa izpostavljenih statični obremenitvi in napovedati njihovo življenjsko dobo pri cikličnem utripnem obremenjevanju v tangencialni orientaciji lesnih vlaken.
Ključne besede: smrekov les, eksperimentalno testiranje, numerične simulacije, inverzna določitev materialnih parametrov, S-N krivulja.
Objavljeno v DKUM: 07.11.2023; Ogledov: 189; Prenosov: 26
.pdf Celotno besedilo (3,80 MB)

6.
Razvoj sistema za testiranje funkcionalnosti avtomobilskih svetil
Jure Lednik, 2023, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo opisuje razvoj testnega sistema za testiranje avtomobilskih svetil. Najprej predstavi najpogosteje uporabljene komunikacijske protokole avtomobilske industrije. Za tem predstavi regulativne zahteve, ki se navezujejo na avtomobilske luči. Na koncu pa opišemo izdelavo in predstavimo uporabo razvitega testnega sistema.
Ključne besede: komunikacijski protokoli, testiranje nadzorna škatla
Objavljeno v DKUM: 03.11.2023; Ogledov: 347; Prenosov: 20
.pdf Celotno besedilo (2,81 MB)

7.
Zasnova in izdelava merilne priprave za kontrolo nastavne mere bovden potega za podiranje avtomobilskih sedežev
Žan Smej, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je na kratko predstavljeno podjetje TBP d.d., v sodelovanju s katerim sem opravljal diplomsko nalogo. Predstavljene so različne izvedbe bovden potegov, ki se izdelujejo v podjetju, kateri se uporabljajo v avto industriji. Opisali smo bovden potege, za katere smo konstruirali merilno pripravo, katera omogoča kontrolo nastavne mere direktno ob proizvodni liniji. V nalogi smo modelirali sestavne dele merilne priprave ter izdelali delavniške risbe ter kosovnico, sestavili pripravo v strojegradnji in izvedli preskus meritev ter izdelali Gage R&R analizo.
Ključne besede: kontrola, nastavna mera, bovden, bovden poteg, ležišče, končnik, žica, meritev, nosilec, sklop, testiranje, modeliranje, merilna priprava, variacija, merjenje
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 116; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (7,30 MB)

8.
Odnos otrok in adolescentov do izvajanja športnovzgojnega kartona v osnovni šoli : magistrsko delo
Urša Kralj, 2023, magistrsko delo

Opis: Namen magistrske naloge je bil ugotoviti, kakšen odnos imajo dekleta in fantje drugega in tretjega vzgojno izobraževalnega obdobja do izvajanja športnovzgojnega kartona v osnovni šoli. Prav tako nas je zanimalo, ali odnos učitelja vpliva na odnos učencev. V raziskavo smo vključili 162 učencev, starih med 9 in 15 let, dveh osnovnih šol zgornje Savinjske doline. Vzorec je temeljil na neslučajnostnem priložnostnem vzorcu učencev. Uporabili smo deskriptivno metodo in kavzalno-neeksperimentalno metodo empiričnega pedagoškega raziskovanja. Rezultate smo obdelali s programom SPSS. Rezultate ŠVK smo standardizirali in jih pretvorili v vrednosti ter nato na tej osnovi merjence razdelili po kategorijah: gibalno podpovprečni, gibalno povprečni in gibalno nadpovprečni. Za ugotavljanje razlik v odnosu do izvajanja športnovzgojnega kartona med skupinami smo uporabili enosmerno analizo variance ANOVA. Razlike smo natančneje opredelili s Scheffe post-hoc preizkusom. Rezultati kažejo, da ne obstaja statistično značilna razlika v odnosu otrok do izvajanja športnovzgojnega kartona med različno gibalno učinkovitimi skupinami. Prav tako ne obstaja statistično značilna razlika pri preverjanju vpliva učitelja na odnos učencev do testiranja. Statistično značilno razliko pri rezultatih smo zaznali zgolj pri nevednosti učencev o posameznih meritvah pri testih športnovzgojnega kartona. Ugotovili smo, da rezultati ŠVK niso povezani s pozitivnim oziroma negativnim odnosom do izvajanja ŠVK. Prav tako smo ugotovili, da odnos učiteljev do ŠVK ni pomemben dejavnik učenčevega odnosa do športnovzgojnega kartona.
Ključne besede: odnos, športnovzgojni karton ali SLOfit, testiranje, gibalni razvoj
Objavljeno v DKUM: 15.09.2023; Ogledov: 346; Prenosov: 38
.pdf Celotno besedilo (1,43 MB)

9.
Zagotavljanje kakovosti spletnih mest
Blaž Skuber, 2023, magistrsko delo

Opis: V današnjem času, kjer se posamezniki zanimajo za nakup produkta ali storitve, to najprej preverijo na spletu. Zato so spletna mesta pogosto prvi stik, ki ga ima potencialna stranka z danim podjetjem. Zaradi visoke stopnje konkurenčnosti je prvi vtis, ki ga ima potencialna stranka z nekim podjetjem, izredno pomemben. Kvaliteta ponujenih produktov in storitev ima precejšni vpliv na ugled danega podjetja. Vendar pa si lahko potencialne stranke ustvarijo mnenje o podjetju že ob prvem stiku s spletnim mestom podjetja. Uporabnikom so lastnosti kot so odzivnost, izgled in ustreznost ponujenih informacij ter nasploh dobra uporabniška izkušnja, zelo pomembne. V magistrski nalogi smo predstavili, zakaj je zagotavljanje kakovosti spletnih strani tako pomembno, katere lastnosti so uporabnikom pomembne ter s katerimi testi se preverja ustreznost spletnega mesta. Predstavili smo naloge QA analistov, ter življenjski cikel testiranja spletnega mesta. Preverili smo tudi ali lahko avtomatizirano testiranje v celoti nadomesti ročno testiranje. Sklepi naše magistrske naloge so nam pokazali, da je zaradi narave projektov razvoja programske opreme smiselno deljenje nalog med dve ekipi, razvojno ekipo ter ekipo za zagotavljanje kakovosti. Razvojna ekipa se lahko tako bolje posveča nalogam razvoja. Ekipa za zagotavljanje kakovosti lahko razvojni ekipi pomaga s podajanjem mnenja ter predlogov za izboljšavo. To vodi do manj zastojev pri razvoju ter nasploh boljši končni izdelek. Dodatno smo ugotovili, da avtomatizirano testiranje, kljub napredkom v umetni inteligenci, še zaenkrat ne mora v celoti nadomestiti ročnega testiranja. Čeprav se je obseg pokritosti testnih primerov z avtomatizacijo povečal, se morajo nekateri testni primeri kljub temu izvesti ročno. Razlog za to je običajno kompleksnost testnega primera, dodatno pa so določene subjektivne napake, ki jih avtomatiziran test običajno ne prepozna.
Ključne besede: Zagotavljanje kakovosti, testiranje, spletna mesta, življenjski cikel testiranja, avtomatizacija testiranja.
Objavljeno v DKUM: 19.07.2023; Ogledov: 286; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (2,57 MB)

10.
Vedenjsko voden razvoj programske opreme : diplomsko delo
Benjamin Petelinek, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo povzeli ključne značilnosti vedenjsko vodenega procesa razvoja programske opreme. Metodologija BDD (angl. Behavior-Driven Development BDD) se osredotoča na obnašanje aplikacije, pri čemer uporablja konkretne primere za opisovanje posameznih funkcionalnosti. Metodologija BDD v ospredje postavlja uporabnika, kar vodi do večjega zadovoljstva uporabnikov in pomaga zagotoviti razvoj visokokakovostne programske opreme. V razvojnem ciklu se za opredelitev in testiranje zahtev uporabljajo uporabniške zgodbe, scenariji in prevzemni kriteriji. Uporabniške zgodbe opisujejo, kaj želi uporabnik doseči in zakaj. Scenarije uporabljamo za opis obnašanja aplikacije v specifičnih situacijah, prevzemni kriteriji pa opredeljujejo zahteve, ki morajo biti izpolnjene, da se funkcija šteje za dokončano. V osrednjem delu diplomskega dela opisujemo značilnosti in principe vedenjsko vodenega razvoja ter prikažemo njihovo uporabo na konkretnem primeru.
Ključne besede: Vedenjsko voden proces, scenariji, uporabniške zgodbe, avtomatizirano testiranje
Objavljeno v DKUM: 12.07.2023; Ogledov: 583; Prenosov: 74
.pdf Celotno besedilo (1,92 MB)

Iskanje izvedeno v 0.26 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici