| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 145
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Soodvisnost logističnega sistema in taktike terorizma : diplomsko delo
Boštjan Kopše, 2008, undergraduate thesis

Keywords: terorizem, teroristična organizacija, logistika, taktika
Published: 14.11.2008; Views: 3075; Downloads: 256 
(2 votes)
.pdf Full text (1,31 MB)

2.
Vpliv ameriškega imperializma na islamski fundamentalizem
Valentina Kavnik, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Vse pogosteje smo priča terorističnim dejanjem, ki so naperjena proti Ameriki in Zahodu. Namen tega diplomskega dela je predstaviti glavne vzroke za nastanek radikalnih islamističnih organizacij, ki so odgovorne za nekatera izmed teh dejanj. Vse teroristične organizacije kot glavni vzrok navajajo naraščajoče nezadovoljstvo in selektivno vmešavanje ameriške politike v svetovno dogajanje. To je še posebej očitno na primeru Bližnjega vzhoda, kjer že desetletja traja spor med Izraelom in Palestino.
Keywords: fundamentalizem, terorizem, imperializem, islam, Judje, muslimani, Arabci, Združene države Amerike, Izrael, Palestina
Published: 12.05.2009; Views: 4248; Downloads: 660
.pdf Full text (1,22 MB)

3.
4.
5.
RAZVOJ MEDNARODNOPRAVNIH INŠTRUMENTOV ZA BOJ PROTI TERORIZMU
Robert Geisler, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Teroristični napad na World Trade Center v New Yorku in Pentagon na domačih tleh ZDA leta 2001 je povzročil mnoge spremembe v delu mednarodne skupnosti in posledično pripeljal do vrste povračilnih ukrepov, med drugim tudi do vojaškega posredovanja. V diplomski nalogi najprej predstavljam poskuse definicije mednarodnega terorizma, še posebej različne konceptualne pristope k definiciji, saj večina avtorjev še vedno opozarja na pomanjkanje univerzalne definicije in raje opisuje pojem terorizma. V drugem poglavju predstavim mednarodni boj proti terorizmu, kratek zgodovinski pregled, reakcijo držav članic Evropske unije v povezavi s tem vprašanjem in pojasnjujem pojem dejanj, ki so povezana s terorizmom. Naštejem mednarodne univerzalne inštrumente boja proti terorizmu in jih na kratko predstavim, Nato se osredotočim še na mednarodne inštrumente regionalne narave — to so inštrumenti Evropske unije in Sveta Evrope. V nadaljevanju opišem tudi zgodovino boja proti terorizmu v Republiki Sloveniji (pred in po napadu na WTC), proces implementacije naštetih in opisanih dokumentov v zakonodajo Republike Slovenije in razvoj in intenziteto boja proti terorizmu v Republiki Sloveniji, še posebej v luči vstopa naše države v Evroatlantske povezave. Namen diplomske naloge je zbrano in celovito predstaviti pregled mednarodnih, tako regionalnih kot univerzalnih, dokumentov v boju proti terorizmu in se do njih kritično opredeliti.
Keywords: mednarodni terorizem, mednarodne konvencije, mednarodnopravni inštrumenti za boj proti terorizmu, Organizacija združenih narodov, Svet Evrope, Evropska unija
Published: 16.09.2009; Views: 2744; Downloads: 442
.pdf Full text (1,05 MB)

6.
Teroristični napad v Madridu 2004 : diplomsko delo
Jasmina Rabrenovič, 2009, undergraduate thesis

Keywords: terorizem, teroristični napadi, študije primerov, Madrid, diplomske naloge
Published: 03.12.2009; Views: 2548; Downloads: 409
.pdf Full text (546,42 KB)

7.
8.
9.
10.
Terorizem - poskus realne definicije
Alojzija Drevenšek, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Večina objavljenih definicij terorizma se srečuje z mnogimi težavami. Osnovne težave teh definicij so predvsem opredelitev žrtev ter ciljev terorizma. Cilj diplomske naloge Terorizem - poskus realne definicije je definicija terorizma, ki bi se tem težavam izognila. V delu so tako predstavljena pravila za tvorjenje definicij ter pregled različnih vrst definicij in opredelitev modusa pomena. Sledi odgovor na vprašanje, ali definicijo terorizma sploh potrebujemo in čemu bi naj definicija terorizma služila. V nadaljevanju so predstavljene različne definicije terorizma. Sprva so predstavljene definicije iz različnih medijev ter njihove pomanjkljivosti. Kot protiutež le-tem so predstavljene definicije različnih uradnih institucij ter njihove težave. Sledi predstavitev nekaterih definicij iz Slovarja terorizma (Dictionary of Terrorism), nato pa analize definicij, ki jih v svojih prispevkih predstavljajo I. Primorac, C.A.J. Coadya in A.M. Jaggar. Na osnovi pregleda predstavljenih definicij in njihovih težav, sledi poskus lastne realne definicije in njene utemeljitve.
Keywords: definicija, pravila definiranja, vrste definicij, terorizem, definicija terorizma
Published: 21.05.2010; Views: 2760; Downloads: 378
.pdf Full text (352,89 KB)

Search done in 0.23 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica