| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Psihološki profil teroristov in njihov vpliv na civilno prebivalstvo : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Ljilja Milanković, 2012, diplomsko delo

Opis: Živimo v svetu, v katerem se pogosto pojavljajo napadi, katere z eno besedo imenujemo terorizem. Sam pomen besede je zelo močan, saj pomeni grozo, strah. To potrjuje tudi sam cilj terorističnih napadov, ki je zastraševanje čim večje množice ljudi. Vedno pa se sprašujemo, kdo so ti ljudje, ki realizirajo te napade. V ta namen se v diplomski nalogi ukvarjamo z vprašanji, kakšen je psihološki profil teh napadalcev, teroristov in kako s temi dejanji vplivajo na civilno prebivalstvo. Sam vpliv napadov je lahko različen. Različen zato, ker se tudi ljudje oziroma nacije razlikujemo glede na način življenja, kulturo, vero in okolje v katerem živimo. Zato smo v diplomsko delo vključili primerjavo dveh različnih držav. Na eni strani imamo nacijo (Amerika), ki je v samem središču gonje proti terorizmu in na drugi strani nacijo, katere se terorizem praktično še ni dotaknil (Slovenija). Tudi psihološki profil teroristov ni tako poseben kot bi si nekateri mislili. Strokovnjaki se v večini strinjajo, da so čisto normalni ljudje, v dobrem psihofizičnem stanju. Res pa je, da so v večini pod vplivom verskih ali katerih drugih radikalnimi prepričanj. Raziskava, je bila opravljena v obliki ankete. Potekala je med prebivalci Republike Slovenije, katere smo povprašali o tem, ali se bojijo potencialnega terorizma pri nas. Zanimivo je, da je strah prisoten pri skoraj polovici vprašanih. V primerjavi z Združenimi državami Amerike, kjer je odstotek ljudi, ki se bojijo terorizma višji (81 %). Ta razlika je sicer občutna, vendar ni toliko različna, kot bi si mislili.
Ključne besede: terorizem, teroristi, teroristične skupine, profiliranje, psihološki profili, diplomske naloge
Objavljeno: 12.07.2012; Ogledov: 2067; Prenosov: 174
.pdf Celotno besedilo (496,20 KB)

2.
Terorizem in profil teroristov : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varstvoslovje
Boštjan Plavčak, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo govori o zgodovini terorizma, o prvih pojavih in oblikah ter njegovem zgodovinskem poreklu. V družbi oziroma v medčloveških odnosih je prisoten že od nekdaj in ima dolgo zgodovino v različnih religijah. Terorizem je nezakonita uporaba sile ali nasilja nad ljudmi ali posestjo s strani posameznika ali posamezne organizacije zaradi ideoloških ali političnih razlogov ter z namenom zastraševanja ali represije vlad in civilnega prebivalstva. Prvi del diplomskega dela opisuje, kdo so teroristi, kaj jih pripelje do odločitve, da postanejo teroristi in svoje življenje izročijo teroristični organizaciji oziroma celici. V tem delu so pojasnjeni tudi razlogi zakaj določeni posamezniki dovolijo, da tovrstna organizacija manipulira z njihovimi čustvi, jim vzame tudi življenje in v čem se teroristi med seboj razlikujejo glede na spol, kakšne so te razlike in kako vplivajo na teroriste. Drugi del diplomskega dela govori o idejnih vodjih terorizma, o njihovih profilih in okolju, kjer se gibajo in živijo, ter kako ti različni faktorji vplivajo na posameznika in o vzrokih za sovraštvo do držav, proti katerim izvajajo teroristične akcije. Zaključni del diplomskega dela pojasni, zakaj so teroristi danes označeni kot zločinci ali storilci kaznivih dejanj, zakaj sedanja globalna kriza še povečuje nevarnost terorizma in s tem njegovega simpatizerstva ter zakaj se posledično spreminjajo tudi sredstva za doseganje ciljev in izvajanje terorističnih dejanj.
Ključne besede: terorizem, teroristi, teroristične skupine, profiliranje, diplomske naloge
Objavljeno: 12.07.2012; Ogledov: 2976; Prenosov: 712
.pdf Celotno besedilo (462,82 KB)

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici