| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 30
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
Fizikalni eksperimenti 2 : zbirka laboratorijskih vaj
Robert Repnik, Mitja Slavinec, Eva Klemenčič, 2022, higher education exercise book

Abstract: Fizikalni eksperimenti 2 – zbirka laboratorijskih vaj je namenjena študentom 2. letnika študijskega programa Fizika in študijskega programa Predmetni učitelj, usmeritev Izobraževalna fizika, na Fakulteti za naravoslovje in matematiko v Mariboru. Laboratorijske vaje se izvajajo pri predmetu Fizikalni eksperimenti 2 in obravnavajo področje elektromagnetizma in termodinamike. Zbirka je razdeljena na tri poglavja. V prvem poglavju so predstavljene obvezne, v drugem delu pa izbirne laboratorijske vaje, pri katerih gre za vsebinsko ali izvedbeno nadgradnjo. Tretje poglavje je namenjeno osnovam priprave in analize grafov v različnih računalniških programih.
Keywords: fizika, fizikalni eksperimenti, elektromagnetizem, termodinamika, laboratorijsko delo
Published in DKUM: 12.07.2022; Views: 687; Downloads: 113
.pdf Full text (16,16 MB)
This document has many files! More...

5.
Preučitev izvedljivosti pretvorbe modela motorja iz 1D v AVL CruiseM 0D (na primeru stranke) : diplomsko delo
Nejc Jarc, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Glavni namen diplomske naloge je izdelava in kalibracija 0D modela v simulacijskem orodju AVL CRUISE™ M na podlagi obstoječega, delujočega 1D modela v okolju GT-Power. V skladu s slednjim sta v prvem delu naloge opisana delitev in osnovno teoretično ozadje na področju motorjev z notranjim zgorevanjem. Sledita opis in razlaga osnovnih veličin, ki so pomembne pri ocenjevanju delovnega krožnega procesa motorja. Opisano je teoretično ozadje notranjih in efektivnih veličin; prav tako so opisane posamezne veličine, ki spadajo v okvir prej omenjenih, ter njihov vpliv na delovanje motorja. Sledi praktični del naloge. V slednjem je najprej opisana osnovna postavitev 0D modela motorja. Prav tako so opisane v modelu uporabljene komponente ter osnovni parametri, ki jih definirajo. Simuliranje motorja je potekalo pri obratih od 1000 min-1 do 6000 min-1, po intervalu 1000 min-1. Skupaj je steklo vsega 12 simulacij, 6 pri polni in 6 pri delni obremenitvi motorja. Postopek kalibracije je potekal s pomočjo programa Microsoft Excel; po končani simulaciji 0D modela so bili pridobljeni rezultati o temperaturi in tlaku v valju v odvisnosti od kota motorne gredi namreč izvoženi v poprej omenjen program; prav tako so bili vanj izvoženi podatki istih veličin iz 1D modela. Iz teh sta bila ustvarjena dva grafa. Prvi predstavlja spremembo tlaka iz obeh simulacij v odvisnosti od kota motorne redi, drugi pa temperaturo. Nato se je pričel proces kalibracije, kjer so se z namenom izenačitve krivulj spreminjali določeni parametri, ki odločilno vplivajo na zgorevanje in posledično na zmogljivost motorja. Po uspešni kalibraciji modela motorja pri polni obremenitvi je sledila pretvorba slednjega v model pri delni oz. 80 % obremenitvi. Slednje je bilo doseženo predvsem s pomočjo omejevanja dotoka zraka motorju. Sledi prikaz rezultatov prej omenjenih notranjih in efektivnih veličin. Le-ti so na grafih predstavljeni v parih 1D in 0D, saj je tako odstopanje jasno vidno. Prav tako je odstopanje rezultatov 0D modela od 1D modela izraženo v procentnem deležu prikazano v dveh tabelah. Nato je predstavljena ustreznost rezultatov; v diskusiji sledijo še predlogi za možno dodatno delo in predlogi za morebitne izboljšave
Keywords: AVL CRUISE™ M, 0D simulacija, kalibracija, motorji z notranjim zgorevanjem, termodinamika, validacija
Published in DKUM: 27.01.2020; Views: 978; Downloads: 15
.pdf Full text (1,56 MB)

6.
Termoenergetski preračun dimnika za kotel na kurilno olje
Aleš Mlinarič, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je zajet preračun dimnika za kotel na kurilno olje. Skozi delo lahko pridobimo podatke o pravilni izbiri kotla in dimnika pri prenovi ali novogradnji. V računskem delu je zajet preračun dimnika za tri vrste kotlov, njihova medsebojna primerjava in energetska učinkovitost. V zaključku pridemo do ugotovitve, da je s pravilno izbiro možno prihraniti pri enakem energentu do 25 % toplotne energije in do 24 % manjše izpuste CO2 v okolje.
Keywords: energetski preračun dimnika, termodinamika, energetika
Published in DKUM: 07.11.2019; Views: 1591; Downloads: 123
.pdf Full text (2,46 MB)

7.
Fizika : nihanje, valovanje, termodinamika
Anita Prapotnik Brdnik, 2016, other educational material

Keywords: fizika, nihanje, valovanje, termodinamika, učbeniki za visoke šole
Published in DKUM: 09.11.2016; Views: 1942; Downloads: 173
.pdf Full text (356,84 KB)

8.
Fizika : nihanje, valovanje, termodinamika
Anita Prapotnik Brdnik, 2016, other educational material

Keywords: fizika, nihanje, valovanje, termodinamika, učbeniki za visoke šole
Published in DKUM: 04.11.2016; Views: 1057; Downloads: 7

9.
Zbirka rešenih nalog iz fizikalne kemije I : zbrano gradivo
Aljana Petek, 2009, other educational material

Keywords: lastnosti plinov, termodinamika, enostavne mešanice, kemijsko ravnotežje
Published in DKUM: 30.12.2015; Views: 1719; Downloads: 47
URL Link to full text

10.
Termodinamika mešanic polimerov v raztopini
Manica Ulčnik-Krump, Tatjana Malavašič, 1996, original scientific article

Abstract: Teoretična smo proučevali termodinamsko stanje raztopin mešanic sintetiziranega termoplastičnega poliuretana (TPU) in kloriranega termoplastičnega poliuretana (CTPU) s stiren/akrilonitrili (SAN) z različnimi vsebnostmi akrilonitrila. Na osnovi modificirane Flory-Hugginsove teorije raztopin smo izračunali interakcijski parameter (X12) mešanic različnih sestav.
Keywords: polimeri, raztopine, mešanice, termodinamika, termoplasti
Published in DKUM: 10.07.2015; Views: 1081; Downloads: 44
URL Link to full text

Search done in 0.24 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica