| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 130
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Pametna vremenska postaja za napoved temperature s pomočjo strojnega učenja
Nejc Jeušnik, 2021, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bil razviti pametno vremensko postajo s spletno aplikacijo, ki bi omogočala napoved temperature do pet dni vnaprej. Želeli smo tudi preizkusiti kako natančne so napovedi z različnimi modeli in metodami. V diplomskem delu predstavimo zasnovo in implementacijo rešitve. Na koncu podamo rezultate napovedi. Celoten sistem je sestavljen iz razvojne plošče platforme Arduino, senzorja temperature in vlage, oblačne podatkovne baze in računalniškega strežnika z integracijo napovednih metod, ki omogoča uporabniku dostop do spletne aplikacije z vsemi rezultati v domačem omrežju.
Ključne besede: napoved temperature, Arduino, LSTM, SARIMA
Objavljeno: 18.10.2021; Ogledov: 4; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (1,67 MB)

2.
Izolacija kefirana iz kefirja
Zala Mesec, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu opisujemo potek fermentacije kefirnih zrn v mleku in nadaljnji postopek izolacije eksopolisaharida kefirana ter določitev vsebnosti sladkorjev. Najprej smo poskušali kefiran izolirati iz kefirnih zrn, vendar je bila zmes preveč gosta in zato izolacija ni bila možna. Izolacijo smo nato izvedli iz mlečnega kefirja. V sklopu eksperimentalnega dela smo spreminjali temperaturo fermentacije in vrsto mleka. Ugotavljali smo vpliv spremembe temperature na količino glukoze in galaktoze v kefiranu. Za določitev sladkorjev smo uporabljali sistem za tekočinsko kromatografijo visoke ločljivosti sklopljen z detektorjem za merjenje lomnega količnika (HPLC-RI). Fermentacija mlečnega kefirja je potekala v 1 L stekleni posodi, ki smo jo za en dan postavili v termostat. Po enem dnevu smo po določenem postopku izolirali kefiran in s pomočjo HPLC določili vsebnost sladkorjev. Ugotovili smo, da po izolaciji v vseh vzorcih dobimo višjo masno koncentracijo glukoze kot galaktoze, kar potrjuje prisotnost kefirana. Z dobljenimi rezultati smo potrdili, da je pri višji temperaturi višja masna koncentracija tako glukoze kot tudi galaktoze. Za primerjavo s polnomastnim mlekom smo izvedli fermentacijo tudi z mlekom, ki vsebuje manj mlečnih maščob (1,5 %).
Ključne besede: kefir, mleko, fermentacija, odvisnost od temperature, HPLC
Objavljeno: 22.09.2021; Ogledov: 43; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (3,59 MB)

3.
Zapisovalnik podatkov o temperaturi za krušno peč
Tadej Gaber, 2020, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomskega dela je izdelati elektronsko vezje, ki bo zajemalo podatke o temperature v določenih časovnih intervalih v krušni peči. V programskem okolju Altium Designer smo razvili tiskano vezje, ki vsebuje mikročip ATMEGA32U4, 3 termočlene za merjenje temperature v peči, en temperaturni senzor za merjenje temperature zunaj peči, elektrokemični senzor za merjenje CO ter ostale komponente za potrebno delovanje elektronskega vezja. Za program smo uporabili programsko okolje Atmel Studio 7 in programski jezik C.
Ključne besede: temperatura, temperaturni senzor, zapisovalnik podatkov temperature, krušna peč, baterijsko napajanje, termočleni, ogljikov monoksid, CO senzor
Objavljeno: 20.11.2020; Ogledov: 342; Prenosov: 41
.pdf Celotno besedilo (2,16 MB)

4.
Spreminjanje kontinentalnosti v Evropi med leti 1938 in 2018
Tanja Vajs, 2020, magistrsko delo

Opis: V delu predstavimo spreminjanje kontinentalnosti v Evropi med leti 1938 in 2018. Pri tem uporabimo podatke za 443 klimatskih postaj, od česar je 387 evropskih in 56 neevropskih klimatskih postaj. Za izračun klimatskih indeksov uporabimo indekse kontinentalnosti po Supanu, Gorczynskem, Conradu, Ivanu, Hromovu ter Johanssonu in Ringlebu. Podatke obdelamo s programskim paketom MATLAB. Izrise konturnih kart naredimo s programskim okoljem ArcGIS, izrise grafikonov pa s programom Excel. Izkaže se, da so klimatski indeksi, glede na zvezne konturne karte, med seboj dobro primerljivi, nekoliko odstopanj je le pri indeksu kontinentalnosti po Hromovu. V primerjavi s tem pri diskretnih konturnih kartah med posameznimi indeksi prihaja do razlik. Ugotovili smo, da so se trendi indeksov kontinentalnosti v obravnavanem obdobju spremenili. Pokazali smo, da postaja podnebje v Evropi bolj maritimno, predvsem na območju Severne in Vzhodne Evrope, v nekaterih predelih postaja tudi bolj kontinentalno, predvsem območja ob Sredozemskem morju. Trend temperatur ni pozitiven v celotni Evropi, ampak je predvsem na območjih ob Sredozemskem morju tudi negativen, vendar ne čez celotno leto. Prav tako smo pokazali, da je trend temperatur močno odvisen od časa v letu oziroma meseca.
Ključne besede: indeksi kontinentalnosti, trendi indeksov kontinentalnosti, temperature, trendi temperatur, kontinentalnost, globalno segrevanje, indeks kontinentalnosti po Supanu, indeks kontinentalnosti po Gorczynskem, indeks kontinentalnosti po Condradu, indeks kontinentalnosti po Hromovu, indeks kontinentalnosti po Johanssonu in Ringlebu, indeks kontinentalnosti po Kernerju, Evropa
Objavljeno: 23.07.2020; Ogledov: 245; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (19,41 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Izdelava prototipa zorilnice in razvoj energetskega dela ter regulacije za izvajanje procesa suhega zorenja mesa
Blaž Kralj, 2019, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo prikazali postopek izdelave in razvoja prototipa zorilnice za suho zorenje mesa. Samostojno smo izdelali konstrukcijo, kjer smo se osredotočili na primernost umestitve v bivalni prostor ter zagotavljanje možnosti za optimalno delovanje. Ustreznost mehanskih in električnih komponent smo testirali eksperimentalno. Iskali smo najboljša razmerja med funkcionalnostjo, kvaliteto in ceno. PI-regulator temperature smo izdelali na podlagi izmerjenih stopničnih odzivov in prenosne funkcije. Njegovo delovanje smo zaradi uporabe termoelektričnega hlajenja notranjosti zorilnice lahko uporabili tudi za regulacijo relativne vlažnosti. Medsebojne odvisnosti konstrukcije, električnih komponent in regulatorja smo optimizirali. S tem smo dosegli zastavljeni cilj izdelave prototipa zorilnice za suho zorenje mesa, katere kakovost delovanja je primerljiva s profesionalno zorilnico.
Ključne besede: zorilnica mesa, 3D-modeliranje, identifikacije, vodenje temperature, vodenje vlage
Objavljeno: 12.11.2019; Ogledov: 1327; Prenosov: 177
.pdf Celotno besedilo (3,12 MB)

6.
Konstrukcijska zasnova in izvedba analogne regulacije grelne mize za namene 3D tiskanja z industrijskim robotom ABB IRB 1200
Kristjan Fišer, 2019, diplomsko delo

Opis: Izdelovanje tridimenzionalnih fizičnih objektov je danes preprosto, od načrtovanja izdelka v programu, do izdelave izdelka na CNC stroju, kar je klasična metoda. Danes pa se večkrat poseže po 3D tiskalnikih, kadar želimo izdelek iz polimerov. Trenutno je najbolj razširjena FDM (fused deposition modeling) tehnologija, torej tiskanje z dodajnim materialom. Na trgu je več vrst dodajnega materiala, najbolj razširjena sta ABS in PLA, pri tiskanju z temi je potrebna uporaba grelne mize, ki je največkrat velikosti 220x220 mm, to pa zelo omejuje velikost natisnjenih objektov. Z uporabo takšnih štirih grelnih plošč, sestavljenih v kvadrat in električno ožičenih za ogrevanje, bi se delovni prostor močno povečal, kar bo uporabljeno pri 3D tiskanju s pomočjo robota IRB 1200 podjetja ABB.
Ključne besede: 3D tiskalnik, grelna miza, Solidworks, analogna regulacija temperature
Objavljeno: 20.09.2019; Ogledov: 382; Prenosov: 34
.pdf Celotno besedilo (2,86 MB)

7.
Design and implementation of a Fuzzy control algorithm on a programmable logic controller
Andrej Jozić, 2019, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je prikazano snovanje in uporaba mehkega (Fuzzy) regulacijskega sistema na primeru regulacije pretoka zraka skozi sistem dveh tlačnih posod in regulacije temperature grelca. Izvedba algoritma mehkega sklepanja je bila zasnovana na osnovi Siemens Fuzzy Control ++ orodja, ki pa ga v novejših krmilnikih ni bilo mogoče uporabiti. Razvit in implementiran je bil algoritem mehkega sklepanja v Siemens TIA portalu. V obeh primerih je bila izvedena primerjava mehkega regulatorja z linearnim PID regulatorjem. Za prikaz in analizo delovanja regulacijskega sistema je bil izdelan uporabniški vmesnik SCADA s programom Siemens WinCC.
Ključne besede: Fuzzy control system, Fuzzy inference algorithm, SIEMENS TIA portal, Temperature and flow control
Objavljeno: 26.04.2019; Ogledov: 784; Prenosov: 89
.pdf Celotno besedilo (3,90 MB)

8.
Avtomatizirana peka pri pokritem žaru
Darko Hergan, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi se obravnava konkreten primer izdelave krmilnika, ki regulira temperaturo v pokritem žaru Weber. Krmilnik deluje na mikrokrmilni platformi Arduino Nano. Po opravljenih testiranjih sta se za najustreznejši temperaturni tipali za merjenje temperature v žaru in sredici mesa izbrala dva različna uporovna merilnika NTK. Rezultati primerjave med ročnim krmiljenjem temperature in samodejnim reguliranjem temperature so pokazali, da je slednja zmožna znatno natančneje vzdrževati želeno temperaturo, z veliko manjšim odstopanjem dejanske temperature od želene. V diplomskem delu prikazana razvita oprema se uporablja kot pripomoček pri peki v zaprtem žaru. Prvotni namen izdelka je razbremenitev uporabnika oziroma dvig njegove produktivnosti.
Ključne besede: Avtomatizacija peke, regulacija temperature, krmilnik, Arduino, Weber žar, uporovni merilnik z negativnim temperaturnim koeficientom (NTK)
Objavljeno: 25.10.2018; Ogledov: 684; Prenosov: 112
.pdf Celotno besedilo (4,61 MB)

9.
Vpliv temperature na volumetrične lastnosti binarnih mešanic alkoholov
Viktorija Flucher, 2018, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo prikazuje študijo vpliva alkoholov z eno ali več OH skupinami na strukturo vode in vpliv temperature na volumetrične lastnosti binarnih mešanic alkoholov. Uporabljali smo 2-butanol, butan-1,2-diol, butan-1,2,4-triol in Eritritol. Merili smo viskoznost in gostoto ter iz teh podatkov izračunali navidezni molski raztopine in parcialni molski volumen topljneca pri neskončnem razredčenju v temperaturnem območju med 293,15 K in 333,15 K. Navidezni molski volumen razredčenih raztopin izbranih alkoholov se zmanjšuje z naraščajočo koncentracijo in povečuje z dvigom temperature pri posameznih alkoholih. V skladu z literaturo smo na osnovi matematičnih zvez, ki vključujejo spremembo predznaka za Debye Hückel-ov limitni naklon molskega volumna, spremembo vrednosti za drugi odvod parcialnega molskega volumna topljenca pri neskončnem razredčenju s temperaturo, ki je večji ali manjši od nič, ter vrednost temperaturnega koeficienta viskoznosti B, ki je prav tako ali večji ali manjši od nič okarakterizirali vpliv topljenca na organizacijo molekul topila v razredčenih raztopinah izbranih alkoholov. Vsi trije omenjeni parametri potrjujejo, da imajo vsi štirje alkoholi pri izbranih koncentracijah v temperaturnem območju med 293,15 K in 333,15 K oblikovalni vpliv na strukturo vode.
Ključne besede: parcialni molski volumen, viskoznost, gostota, navidezni molski volumen, vpliv temperature, binarne mešanice
Objavljeno: 05.10.2018; Ogledov: 615; Prenosov: 92
.pdf Celotno besedilo (2,23 MB)

10.
Razvoj krmilnega sistema za hlajenje testirnega mesta močnostnih krmilnikov
Jurij Filipančič, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen razvoj programske opreme za regulacijo temperature na hladilnem sistemu. Predstavljen je sistem podjetja Emsiso, ki skrbi za hlajenje testirnega mesta močnostnih krmilnikov. Na že obstoječem sistemu je bilo potrebno zagnati krmilnik Pigeon RB300 ter ga sprogramirati, da je omogočal regulacijo temperature hladilnega sistema ter zajemal, izračunal in na prikazovalniku LCD prikazoval potrebne merilne veličine, kot so temperatura, pretok in toplotne izgube. Opisan je tudi postopek testiranja dela programa za meritev pretoka in dela programa, ki skrbi za regulacijo temperature.
Ključne besede: Hladilni sistem, regulacija temperature, Pigeon RB300, Python, Raspberry PI.
Objavljeno: 21.09.2018; Ogledov: 585; Prenosov: 63
.pdf Celotno besedilo (3,07 MB)

Iskanje izvedeno v 0.13 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici