| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 129
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Izolacija kefirana iz kefirja
Zala Mesec, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu opisujemo potek fermentacije kefirnih zrn v mleku in nadaljnji postopek izolacije eksopolisaharida kefirana ter določitev vsebnosti sladkorjev. Najprej smo poskušali kefiran izolirati iz kefirnih zrn, vendar je bila zmes preveč gosta in zato izolacija ni bila možna. Izolacijo smo nato izvedli iz mlečnega kefirja. V sklopu eksperimentalnega dela smo spreminjali temperaturo fermentacije in vrsto mleka. Ugotavljali smo vpliv spremembe temperature na količino glukoze in galaktoze v kefiranu. Za določitev sladkorjev smo uporabljali sistem za tekočinsko kromatografijo visoke ločljivosti sklopljen z detektorjem za merjenje lomnega količnika (HPLC-RI). Fermentacija mlečnega kefirja je potekala v 1 L stekleni posodi, ki smo jo za en dan postavili v termostat. Po enem dnevu smo po določenem postopku izolirali kefiran in s pomočjo HPLC določili vsebnost sladkorjev. Ugotovili smo, da po izolaciji v vseh vzorcih dobimo višjo masno koncentracijo glukoze kot galaktoze, kar potrjuje prisotnost kefirana. Z dobljenimi rezultati smo potrdili, da je pri višji temperaturi višja masna koncentracija tako glukoze kot tudi galaktoze. Za primerjavo s polnomastnim mlekom smo izvedli fermentacijo tudi z mlekom, ki vsebuje manj mlečnih maščob (1,5 %).
Keywords: kefir, mleko, fermentacija, odvisnost od temperature, HPLC
Published: 22.09.2021; Views: 18; Downloads: 6
.pdf Full text (3,59 MB)

2.
Zapisovalnik podatkov o temperaturi za krušno peč
Tadej Gaber, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomskega dela je izdelati elektronsko vezje, ki bo zajemalo podatke o temperature v določenih časovnih intervalih v krušni peči. V programskem okolju Altium Designer smo razvili tiskano vezje, ki vsebuje mikročip ATMEGA32U4, 3 termočlene za merjenje temperature v peči, en temperaturni senzor za merjenje temperature zunaj peči, elektrokemični senzor za merjenje CO ter ostale komponente za potrebno delovanje elektronskega vezja. Za program smo uporabili programsko okolje Atmel Studio 7 in programski jezik C.
Keywords: temperatura, temperaturni senzor, zapisovalnik podatkov temperature, krušna peč, baterijsko napajanje, termočleni, ogljikov monoksid, CO senzor
Published: 20.11.2020; Views: 327; Downloads: 41
.pdf Full text (2,16 MB)

3.
Spreminjanje kontinentalnosti v Evropi med leti 1938 in 2018
Tanja Vajs, 2020, master's thesis

Abstract: V delu predstavimo spreminjanje kontinentalnosti v Evropi med leti 1938 in 2018. Pri tem uporabimo podatke za 443 klimatskih postaj, od česar je 387 evropskih in 56 neevropskih klimatskih postaj. Za izračun klimatskih indeksov uporabimo indekse kontinentalnosti po Supanu, Gorczynskem, Conradu, Ivanu, Hromovu ter Johanssonu in Ringlebu. Podatke obdelamo s programskim paketom MATLAB. Izrise konturnih kart naredimo s programskim okoljem ArcGIS, izrise grafikonov pa s programom Excel. Izkaže se, da so klimatski indeksi, glede na zvezne konturne karte, med seboj dobro primerljivi, nekoliko odstopanj je le pri indeksu kontinentalnosti po Hromovu. V primerjavi s tem pri diskretnih konturnih kartah med posameznimi indeksi prihaja do razlik. Ugotovili smo, da so se trendi indeksov kontinentalnosti v obravnavanem obdobju spremenili. Pokazali smo, da postaja podnebje v Evropi bolj maritimno, predvsem na območju Severne in Vzhodne Evrope, v nekaterih predelih postaja tudi bolj kontinentalno, predvsem območja ob Sredozemskem morju. Trend temperatur ni pozitiven v celotni Evropi, ampak je predvsem na območjih ob Sredozemskem morju tudi negativen, vendar ne čez celotno leto. Prav tako smo pokazali, da je trend temperatur močno odvisen od časa v letu oziroma meseca.
Keywords: indeksi kontinentalnosti, trendi indeksov kontinentalnosti, temperature, trendi temperatur, kontinentalnost, globalno segrevanje, indeks kontinentalnosti po Supanu, indeks kontinentalnosti po Gorczynskem, indeks kontinentalnosti po Condradu, indeks kontinentalnosti po Hromovu, indeks kontinentalnosti po Johanssonu in Ringlebu, indeks kontinentalnosti po Kernerju, Evropa
Published: 23.07.2020; Views: 233; Downloads: 46
.pdf Full text (19,41 MB)
This document has many files! More...

4.
Izdelava prototipa zorilnice in razvoj energetskega dela ter regulacije za izvajanje procesa suhega zorenja mesa
Blaž Kralj, 2019, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi smo prikazali postopek izdelave in razvoja prototipa zorilnice za suho zorenje mesa. Samostojno smo izdelali konstrukcijo, kjer smo se osredotočili na primernost umestitve v bivalni prostor ter zagotavljanje možnosti za optimalno delovanje. Ustreznost mehanskih in električnih komponent smo testirali eksperimentalno. Iskali smo najboljša razmerja med funkcionalnostjo, kvaliteto in ceno. PI-regulator temperature smo izdelali na podlagi izmerjenih stopničnih odzivov in prenosne funkcije. Njegovo delovanje smo zaradi uporabe termoelektričnega hlajenja notranjosti zorilnice lahko uporabili tudi za regulacijo relativne vlažnosti. Medsebojne odvisnosti konstrukcije, električnih komponent in regulatorja smo optimizirali. S tem smo dosegli zastavljeni cilj izdelave prototipa zorilnice za suho zorenje mesa, katere kakovost delovanja je primerljiva s profesionalno zorilnico.
Keywords: zorilnica mesa, 3D-modeliranje, identifikacije, vodenje temperature, vodenje vlage
Published: 12.11.2019; Views: 1306; Downloads: 174
.pdf Full text (3,12 MB)

5.
Konstrukcijska zasnova in izvedba analogne regulacije grelne mize za namene 3D tiskanja z industrijskim robotom ABB IRB 1200
Kristjan Fišer, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Izdelovanje tridimenzionalnih fizičnih objektov je danes preprosto, od načrtovanja izdelka v programu, do izdelave izdelka na CNC stroju, kar je klasična metoda. Danes pa se večkrat poseže po 3D tiskalnikih, kadar želimo izdelek iz polimerov. Trenutno je najbolj razširjena FDM (fused deposition modeling) tehnologija, torej tiskanje z dodajnim materialom. Na trgu je več vrst dodajnega materiala, najbolj razširjena sta ABS in PLA, pri tiskanju z temi je potrebna uporaba grelne mize, ki je največkrat velikosti 220x220 mm, to pa zelo omejuje velikost natisnjenih objektov. Z uporabo takšnih štirih grelnih plošč, sestavljenih v kvadrat in električno ožičenih za ogrevanje, bi se delovni prostor močno povečal, kar bo uporabljeno pri 3D tiskanju s pomočjo robota IRB 1200 podjetja ABB.
Keywords: 3D tiskalnik, grelna miza, Solidworks, analogna regulacija temperature
Published: 20.09.2019; Views: 372; Downloads: 34
.pdf Full text (2,86 MB)

6.
Design and implementation of a Fuzzy control algorithm on a programmable logic controller
Andrej Jozić, 2019, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je prikazano snovanje in uporaba mehkega (Fuzzy) regulacijskega sistema na primeru regulacije pretoka zraka skozi sistem dveh tlačnih posod in regulacije temperature grelca. Izvedba algoritma mehkega sklepanja je bila zasnovana na osnovi Siemens Fuzzy Control ++ orodja, ki pa ga v novejših krmilnikih ni bilo mogoče uporabiti. Razvit in implementiran je bil algoritem mehkega sklepanja v Siemens TIA portalu. V obeh primerih je bila izvedena primerjava mehkega regulatorja z linearnim PID regulatorjem. Za prikaz in analizo delovanja regulacijskega sistema je bil izdelan uporabniški vmesnik SCADA s programom Siemens WinCC.
Keywords: Fuzzy control system, Fuzzy inference algorithm, SIEMENS TIA portal, Temperature and flow control
Published: 26.04.2019; Views: 773; Downloads: 89
.pdf Full text (3,90 MB)

7.
Avtomatizirana peka pri pokritem žaru
Darko Hergan, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi se obravnava konkreten primer izdelave krmilnika, ki regulira temperaturo v pokritem žaru Weber. Krmilnik deluje na mikrokrmilni platformi Arduino Nano. Po opravljenih testiranjih sta se za najustreznejši temperaturni tipali za merjenje temperature v žaru in sredici mesa izbrala dva različna uporovna merilnika NTK. Rezultati primerjave med ročnim krmiljenjem temperature in samodejnim reguliranjem temperature so pokazali, da je slednja zmožna znatno natančneje vzdrževati želeno temperaturo, z veliko manjšim odstopanjem dejanske temperature od želene. V diplomskem delu prikazana razvita oprema se uporablja kot pripomoček pri peki v zaprtem žaru. Prvotni namen izdelka je razbremenitev uporabnika oziroma dvig njegove produktivnosti.
Keywords: Avtomatizacija peke, regulacija temperature, krmilnik, Arduino, Weber žar, uporovni merilnik z negativnim temperaturnim koeficientom (NTK)
Published: 25.10.2018; Views: 673; Downloads: 110
.pdf Full text (4,61 MB)

8.
Vpliv temperature na volumetrične lastnosti binarnih mešanic alkoholov
Viktorija Flucher, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo prikazuje študijo vpliva alkoholov z eno ali več OH skupinami na strukturo vode in vpliv temperature na volumetrične lastnosti binarnih mešanic alkoholov. Uporabljali smo 2-butanol, butan-1,2-diol, butan-1,2,4-triol in Eritritol. Merili smo viskoznost in gostoto ter iz teh podatkov izračunali navidezni molski raztopine in parcialni molski volumen topljneca pri neskončnem razredčenju v temperaturnem območju med 293,15 K in 333,15 K. Navidezni molski volumen razredčenih raztopin izbranih alkoholov se zmanjšuje z naraščajočo koncentracijo in povečuje z dvigom temperature pri posameznih alkoholih. V skladu z literaturo smo na osnovi matematičnih zvez, ki vključujejo spremembo predznaka za Debye Hückel-ov limitni naklon molskega volumna, spremembo vrednosti za drugi odvod parcialnega molskega volumna topljenca pri neskončnem razredčenju s temperaturo, ki je večji ali manjši od nič, ter vrednost temperaturnega koeficienta viskoznosti B, ki je prav tako ali večji ali manjši od nič okarakterizirali vpliv topljenca na organizacijo molekul topila v razredčenih raztopinah izbranih alkoholov. Vsi trije omenjeni parametri potrjujejo, da imajo vsi štirje alkoholi pri izbranih koncentracijah v temperaturnem območju med 293,15 K in 333,15 K oblikovalni vpliv na strukturo vode.
Keywords: parcialni molski volumen, viskoznost, gostota, navidezni molski volumen, vpliv temperature, binarne mešanice
Published: 05.10.2018; Views: 588; Downloads: 90
.pdf Full text (2,23 MB)

9.
Razvoj krmilnega sistema za hlajenje testirnega mesta močnostnih krmilnikov
Jurij Filipančič, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen razvoj programske opreme za regulacijo temperature na hladilnem sistemu. Predstavljen je sistem podjetja Emsiso, ki skrbi za hlajenje testirnega mesta močnostnih krmilnikov. Na že obstoječem sistemu je bilo potrebno zagnati krmilnik Pigeon RB300 ter ga sprogramirati, da je omogočal regulacijo temperature hladilnega sistema ter zajemal, izračunal in na prikazovalniku LCD prikazoval potrebne merilne veličine, kot so temperatura, pretok in toplotne izgube. Opisan je tudi postopek testiranja dela programa za meritev pretoka in dela programa, ki skrbi za regulacijo temperature.
Keywords: Hladilni sistem, regulacija temperature, Pigeon RB300, Python, Raspberry PI.
Published: 21.09.2018; Views: 568; Downloads: 61
.pdf Full text (3,07 MB)

10.
Numerična simulacija prenosa toplote pri toplotni obdelavi aluminjastih vzorcev
Luka Kevorkijan, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Opravljena je numerična simulacija segrevanja in ohlajanja aluminijastih vzorcev med raztopnim žarjenjem in gašenjem. Simulacija je pripravljena z uporabo toplotne prehodnosti izračunane iz meritev temperature, kjer so vzorci obravnavani kot telesa idealne toplotne prevodnosti. Ugotovljeno je, da takšen pristop omogoča hitre in zadovoljive rezultate v primeru segrevanja dimenzijsko podobnih vzorcev med raztopnim žarjenjem. Pri ohlajanju med gašenjem z vodo ob predpostavki telesa idealne toplotne prevodnosti je napaka večja. Prikazane so meritve mehanskih lastnosti, ki pokažejo vpliv odstopanja izvedbe toplotne obdelave na končne lastnosti. Predstavljen je predlog oblikovanja velikostnih razredov vzorcev z namenom zmanjšanja razlik časov raztopnega žarjenja.
Keywords: numerična simulacija, prenos toplote, telo idealne toplotne prevodnosti, aluminij, raztopno žarjenje, gašenje, merjenje temperature, mehanske lastnosti
Published: 07.09.2018; Views: 807; Downloads: 89
.pdf Full text (3,13 MB)

Search done in 0.28 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica