| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 122
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Izvajanje procesa popisa materiala v obratu sestave pogonske baterije
Matic Zaplotnik, 2021, bachelor thesis/paper

Abstract: V vsakem podjetju, tako majhnem kot velikem, je treba narediti popis materiala v tekočem letu. Še toliko bolj pomemben dejavnik pa je popis materiala v avtomobilski industriji, saj s tem preprečimo marsikatero nevšečnost, tudi samo zaustavitev proizvodnje. Pravočasno lahko odpravimo anomalije, ki smo jih zaznali ob popisu (manko materiala, višek materiala, neustrezna embalaža, neustrezna količina po embalaži, neustrezna lokacija uskladiščenega materiala). V diplomskem delu bomo pisali o popisu materiala v tovarni Revoz, d.d., opisali bomo različne vrste popisa materiala. Na koncu pa bomo novo napisana navodila uporabili kot rešitev problema. Na začetku bomo podali teoretične osnove, s katerimi bomo prikazali delovanje dela oddelka logistike, t. j. popisovanje materiala, ter povezave s skladiščem. V praktičnem delu diplomskega dela bomo s pomočjo na novo napisanih navodil za popisovanje materiala skušali izboljšati trenutno stanje. Navedli bomo različne vrste popisa materiala in na kratko poudarili, na kaj vse popis materiala vpliva. Izdelali bomo štiri navodila in štiri procesne karte, dve navodili in dve procesni karti za obstoječe stanje ter dve navodili in dve procesni karti za predlog za rešitev problema ž. Opisali bomo kritično analizo, kjer bomo izpostavili in opisali različne dejavnike, ki lahko vplivajo na samo izvedbo popisa materiala. Na koncu bomo opisali, kako in na kakšen način se rešitev lahko začne izvajati ter tudi, kakšne so možne rešitve za vnaprej (glede na sredstva, ki so na voljo).
Keywords: popis materiala, skladišče, skladiščno poslovanje, načini oskrbe, logistika
Published in DKUM: 12.11.2021; Views: 280; Downloads: 16
.pdf Full text (1,31 MB)

2.
Reorganizacija proizvodnje v podjetju NIEROS d.o.o. : diplomsko delo
Timotej Laure, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V sklopu diplomskega dela sem skupaj s podjetjem NIEROS Metal d.o.o. obravnaval problem reorganizacije dela njihove proizvodnje. V prvem delu diplomske naloge sem se osredotočil predvsem na teoretične osnove, ki sem jih spoznaval tekom dosedanjega študija, v nadaljevanju pa sem pridobljeno znanje uporabil za reševanje realnega problema. Naloga temelji na premestitvi in obnovi zastarelega dela proizvodnje, ki je podjetju predstavljal nepotrebne dodatne stroške, neizkoriščen prostor ter daljše pretočne čase proizvodov. Svoje ideje in rešitve sem prikazal s tlorisnimi in 3D načrti, za skladišča pa sem predstavil tudi dva sistema za bolj organizirano in sistematično vodenje zalog.
Keywords: organizacija proizvodnje, planiranje proizvodnje, načrtovanje proizvodnje, layout proizvodnje, skladiščenje materiala, obvladovanje zalog
Published in DKUM: 13.10.2021; Views: 362; Downloads: 107
.pdf Full text (2,64 MB)

3.
Nadgradnja obstoječega sistema za nakladanje ter prevažanje peska in drugega sipkega materiala : diplomsko delo
Žan-Mišel Jerman, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema konstruiranje izboljšane naprave za zajemanje in transportiranje peska in drugega sipkega materiala s pomočjo viličarja. Delo bo zajemalo več manjših izboljšav, glavna pozornost bo na novem mehanizmu, ki bo omogočal, da bo sedaj napravo lahko upravljala ena sama oseba, kajti prej sta bili za upravljanje potrebni dve. Vsa tehniška dokumentacija (CAD) bo izdelana v programskem paketu Solidworks, trdnostne analize (CAE) pa bodo izvedene v programu Ansys.
Keywords: nalaganje materiala, transportiranje materiala, nadgradnja, Solidworks, Ansys
Published in DKUM: 06.09.2021; Views: 271; Downloads: 40
.pdf Full text (2,46 MB)

4.
Rekonstrukcija glave kovaške stiskalnice 25/30 MN : magistrsko delo
Marko Veber, 2020, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi je predstavljen postopek rekonstrukcije glave kovaške stiskalnice SH 25/30 MN, ki je v lasti podjetja SIJ Metal Ravne. V podjetju so se odločili za zamenjavo glave, saj so se na obstoječi konstrukciji z leti obratovanja pojavile razpoke. Naloge smo se lotili tako, da smo najprej opravili informativen analitični preračun, ki mu je sledila numerična analiza obstoječe konstrukcije po metodi končnih elementov. S pomočjo numerične simulacije smo določili kritična mesta z lokalno koncentracijo napetosti ter določili predviden obratovalni čas do tvorbe razpoke. V nadaljevanju smo na podlagi pridobljenih rezultatov opravili izboljšave kritičnih detajlov. Ustreznost nove konstrukcije smo preverili s ponovno izvedbo numerične simulacije, za kontrolo zvarnih mest pa smo uporabili smernice DS 952. Na koncu je nastal nov ojačan model glave, s katerim je trajno odpravljena problematika tvorjenja utrujenostnih razpok.
Keywords: kovaška stiskalnica, rekonstrukcija, trdnostna analiza, MKE, utrujanje materiala
Published in DKUM: 01.10.2020; Views: 495; Downloads: 0

5.
Vpliv trdote materiala pločevine na profil reza izdelka in obrabo pestiča v orodju za izsekovanje : diplomsko delo
Matic Knez, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava, kako se profil reza izsekanega izdelka spreminja z spreminjanjem trdote vhodnega materiala pločevine. Na začetku je na kratko predstavljena teorija izsekovanja, s pomočjo katere bralec lažje razume sam proces izsekovanja. Ker diplomsko delo obravnava tudi obrabo pestiča, sledi nekoliko več besed o pripravi pestiča pred uporabo v orodju, ki zmanjša njegovo obrabo. Informativno pa je prikazana tudi trdnostna simulacija pestiča in matričnega vložka v programskem paketu Solidworks. Na kratko je predstavljeno orodje in ekscentrična stiskalnica s postrojenjem, s katerima se izvaja omenjeni preizkus. V zaključnem delu naloge je opisan celoten potek raziskave ter predstavitev rezultatov z njihovim ovrednotenjem.
Keywords: Orodje za izsekovanje, pločevina, trdota materiala, izsekovanje, medenina, obraba, profil reza.
Published in DKUM: 01.10.2020; Views: 348; Downloads: 36
.pdf Full text (3,26 MB)
This document has many files! More...

6.
Konstruiranje in numerična analiza obrabe pločevine presipnega mesta tračnega transporterja z uporabo metode dem : magistrsko delo
Žan Grum, 2020, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi smo izdelali DEM analizo obrabe pločevine presipnega mesta tračnega transporterja z uporabo programa EDEM. V numerični analizi smo najprej določili geometrijo presipnega mesta, ki jo sestavljajo dohodni del tračnega transporterja, odhodni del tračnega transporterja, pogonski boben in presipno mesto. S pomočjo računalniško podprtega orodja EDEM smo izdelali numerično DEM analizo obrabe pločevine presipnega mesta, pri čemer smo spreminjali parametre oblike presipnega mesta, material (pločevine) presipnega mesta, hitrost transportiranih delcev in velikost masnega toka transportiranih delcev. Pri analizi obrabe pločevine presipnega mesta smo dobili ustrezne mere izbrane oblike presipnega mesta in ustrezno hitrost transportiranega materiala, ki nam prinaša najdaljšo življenjsko (obratovalno) dobo presipnega mesta. Izdelali smo tudi primerjavo obrabe pločevine presipnega mesta, ki nastane pri različnih masnih tokih transportiranih delcev, vlažnostih transportiranih delcev in materialnih lastnostih pločevine presipnega mesta. Vsi rezultati so tudi grafično prikazani.
Keywords: logistika, transport sipkega materiala, DEM analiza, analiza obrabe z uporabo programa EDEM
Published in DKUM: 25.09.2020; Views: 305; Downloads: 37
.pdf Full text (3,57 MB)

7.
Organizacija nabave materiala in upravljanje zalog za modularne pregradne stene plus line v podjetju Arcont d.d. : diplomsko delo
Nejc Belec, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V današnjem poslovnem okolju je pomembno uspešno upravljanje zalog materiala. V podjetjih se potreba po materialu hitro in neprestano spreminja, kar pomeni, da je dobra organiziranost nabave zelo pomembna. V diplomskem delu obravnavamo teorijo upravljanja zalog ter sistem nabave v podjetju Arcont. Izvedli bomo analizo zalog v podjetju Arcont za material, ki je potreben za izdelavo pregradne stene. Analiza bo zajemala obseg oziroma nivoje zalog, izračun optimalnih količin naročila, stroške naročanja ter stroške skladiščenja oziroma vzdrževanja. Izvedena bo analiza stroškov nabave za staro in novo modularno pregradno steno. Analizirali in izdelali bomo tabelo materialov, potrebnih za izdelavo pregradne stene in jih analizirali s pomočjo ABC in XYZ analize. V diplomskem delu bomo preverili, če je nabava v podjetju že optimizirana ali je možno stroške nabave še zmanjšati.
Keywords: kvaliteta, cena, sistem nabave, opredelitev zalog, ABC analiza, XYZ analiza, načrtovanje potreb materiala, vrste zalog
Published in DKUM: 24.09.2020; Views: 316; Downloads: 132
.pdf Full text (1,89 MB)

8.
Izboljšava nihajne ročice na krožni žagi : diplomsko delo
Jure Tumpej, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je obravnavana nihajna ročica krožne žage, ki je izpostavljena dinamičnim obremenitvam. Najprej je predstavljen računalniški model dinamike v programskem okolju SolidWorks. Dobljene obremenitve iz dinamičnega modela so bile nato osnova za preračun utrujanja gradiva. Izkazalo se je, da obstajajo mesta, kjer obstaja nevarnost, da pride do poškodb zaradi utrujanja gradiva. Kasneje je opisan postopek optimizacije oblike in dimenzij nihajne ročice. Cilj izboljšane oblike je bil odpraviti kritična mesta in zmanjšati maso. Na koncu so predstavljeni rezultati dinamične analize izboljšane nihajne ročice z namenom, da se potrdi ustreznost izboljšane oblike. Diplomsko delo je nastalo v sodelovanju s podjetjem Ledinek Engineering d. o. o.
Keywords: simulacija dinamike, utrujanje materiala, razbremenitev vztrajnosti, optimizacija oblike, optimizacija dimenzij, SolidWorks
Published in DKUM: 08.09.2020; Views: 446; Downloads: 0

9.
Organizacija maloserijske proizvodnje s pomočjo metod vitke proizvodnje : diplomsko delo
Jernej Bračko Mally, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V tej diplomski nalogi bomo govorili o organizaciji proizvodnje, predvsem o tem, kako jo je možno izboljšati. Govorili bomo o različnih metodah in tehnikah, s katerimi si lahko pomagamo. Vedeti moramo, da so to le smernice, ki jih lahko upoštevamo in ne točno določena pravila, ki bodo veljala za vse podobne tipe proizvodnje. Cilj je čimbolj izboljšati produktivnost proizvodnje s čim manjšim vložkom. To bomo poskusili doseči na različne načine, kot na primer z drugačno razporeditvijo dela, z drugačno dostavo materiala, tudi z boljšo dokumentacijo za izdelavo. Predstavili bomo, kako se je vsaka sprememba uvedla, kakšen vpliv je imela, ter ali jo je bilo smiselno uvesti. Omejeni bomo pri določanju natančnih rezultatov, saj so se spremembe uvajale dlje časa, vmes pa so se spremenili pogoji, število zaposlenih in podobno. Vpliv ima tudi tip proizvodnje, saj ni serijska, v kateri si lahko natančno določimo čas izvajanja različnih del. Za določitev čim natančnejši rezultatov bomo uporabil različne metode, kot so opazovanje, komparacija, analiza.
Keywords: vitke metode, organizacija proizvodnje, VSM, tok materiala.
Published in DKUM: 12.02.2020; Views: 596; Downloads: 78
.pdf Full text (1,23 MB)

10.
Sistem sledenja granulata od zalogovnika do brizgalnega stroja : diplomsko delo
Max Klančar, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je popisan celoten sistem, ki z materialom oskrbuje brizgalni stroj. Simuliran je tok zraka in materiala skozi sistem s programom ANSYS Fluent. Narejena je morfološka matrika in s pomočjo le-te izbrana najprimernejša rešitev za ugotovitev, kdaj sveža serija materiala doseže brizgalni stroj. Rezultati so prikazani v programu CFD Post, v obliki histogramov in slik.
Keywords: Centralni sistem, ANSYS Fluent, zalogovnik, pnevmatski prenos materiala, razredčena faza prenosa, CFD, CFD Post.
Published in DKUM: 19.12.2019; Views: 595; Downloads: 95
.pdf Full text (3,72 MB)
This document has many files! More...

Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica