| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
UGOVOR VESTI V ZDRAVSTVU V RS
Lea Fabjan, 2015, diplomsko delo

Opis: Uvodoma so predstavljeni pojmi s katerimi sem se najpogosteje srečala ob branju literature in drugih virov nanašajoč se na dotični predmet raziskovanja t.j. ugovor vesti v zdravstvu v Republiki Sloveniji. V nadaljevanju sem se posvetila zgodovinskemu aspektu ugovora vesti t. j. kako je ugovor vesti postal ena izmed ustavno priznanih temeljnih človekovih pravic v sistemu zdravstva oziroma se je razvijal do te stopnje tako na mednarodni ravni kot tudi na nacionalni ravni. Podana in pojasnjena je pozitivna zakonodaja v Republiki Sloveniji, ki umešča ugovor vesti kot pravico v zdravstvenem sistemu. Predstavljen je tudi postopek uveljavljanja dotične pravice in pa njena problematičnost glede na konflikt interesov med posameznimi subjekti. V diplomski nalogi je obravnavana ureditev uveljavljanja ugovora vesti na posameznih področjih zdravstva, ki izhaja iz poklicnoetičnih kodeksov. Izpostavljeni so primeri medicinskih posegov na posameznih zdravstvenih področjih, kjer se najbolj pogosto udejanja pravica do ugovora vesti. V sklepu so podane ugotovitve, da je pravica do ugovora vesti v zdravstvu v konfliktu s pravico do zdravstvenega varstva in da je v slovenski zakonodaji določena relativno ohlapno, vendar dovolj določno, da se jo lahko zagotavlja. Institut je urejen tako v Ustavi RS kot v področnih zakonih in drugih predpisih. Predstavljene so tudi rešitve, ki bi morda odpravile problematiko uporabe ugovora vesti.
Ključne besede: Etika, vest, ugovor vesti, moralna pravica, objektivizacija morale, pravica zdravstvenega osebja, zdravstveni poseg.
Objavljeno: 16.07.2015; Ogledov: 1803; Prenosov: 520
.pdf Celotno besedilo (666,53 KB)

2.
ODNOS PODJETNIKOV ZGORNJE SAVINJSKE DOLINE DO OBDAVČITVE
Maja Lešnik, 2014, magistrsko delo

Opis: Davčna morala je bila v preteklosti velikokrat predmet raziskovanja in analiziranja različnih raziskovalcev tako v tujini kot pri nas. Enako je tudi sedaj in verjetno se bo ta trend nadaljeval tudi v prihodnosti. Z njenimi dejavniki lahko vplivamo na davkoplačevalce in njihovo davčno moralo. Raziskava, izvedena v Italiji, je bila osnova za raziskavo, ki smo jo izvedli za potrebe magistrske naloge, v katero so bili vključeni podjetniki Zgornje Savinjske doline. Organizacijska oblika njihovih podjetij je bodisi s. p. bodisi d. o. o. Z raziskavo smo ugotovili, da podjetniki v Zgornji Savinjski dolini nimajo nizke morale, da je njihova raven davčne morale odvisna od organizacijske strukture in velikosti podjetja ter da sta njena pomembna dejavnika starost in izobrazba. S teoretičnim in z empiričnim delom magistrske naloge smo opredelili davčno etiko in moralo ter pregledali literaturo s tega področja. V empiričnem delu smo oblikovali vzorec in izvedli raziskavo ter predstavili rezultate. Hipoteze, ki smo si jih zastavili, smo v empiričnem delu potrdili.
Ključne besede: davčna morala, dejavniki davčne morale, indeks davčne morale, zavest podjetnikov, raven davčne morale
Objavljeno: 28.01.2015; Ogledov: 1118; Prenosov: 188
.pdf Celotno besedilo (1,85 MB)

Iskanje izvedeno v 0.03 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici