| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 89
Na začetekNa prejšnjo stran123456789Na naslednjo stranNa konec
1.
Spletno postopanje študentov pri opravljanju študentskega dela : magistrsko delo
Dunja Lemajić, 2022, magistrsko delo

Opis: Spletno postopanje bi lahko opredelili kot skupek dejanj, pri katerih se uporabljajo službene ali osebne naprave, da se med delovnim časom izvajajo aktivnosti, ki niso povezane z delom. Empirične raziskave ugotavljajo, da je spletno postopanje treba razumeti kot enoten pojav, ki organizacijam prinaša tako prednosti kot slabosti. Ko spletno postopanje organizacijam predstavlja finančne izgube, kibernetske grožnje in škodo na področju informacijsko-komunikacijske tehnologije, ga lahko vrednotimo kot deviantno ravnanje. Za odpravljanje negativnih posledic spletnega postopanja je treba ugotoviti njegove pojavne oblike, razloge in vplive nanj ter možne ukrepe za preprečevanje najhujšega. V ta namen nas je zanimala razširjenost spletnega postopanja med trenutnimi študenti, ki imajo določena informacijska znanja, obenem pa predstavljajo bodoči zaposlitveni kader. V spletni raziskavi je sodelovalo 342 študentov, ki spletno postopajo okoli 5 % delovnega časa oz. približno do 20 minut glede na osemurni delavnik. Študenti v splošnem spletno postopajo redko oz. do približno trikrat mesečno. Pri tem najpogosteje izvajajo naslednje aktivnosti spletnega postopanja: pošiljanje ali prebiranje elektronske pošte ter naključno brskanje po spletu, najredkeje pa igrajo igrice in iščejo nepremičnine. Ugotovitve analize pokažejo, da študenti za spletno postopanje pogosteje uporabljajo osebne kot službene naprave ter da obstajajo razlike glede na pogostost spletnega postopanja in zaposlitveni sektor. Problematiko smo aktualizirali z analizo pomembnosti informacijsko-varnostnih ukrepov in učinka nadzora na spletno postopanje. Obe spremenljivki imata pozitiven vpliv na spletno postopanje. Študenti so pri opravljanju študentskega dela najpogosteje deležni nadzora s strani nadrejenih ter nadzora v obliki elektronskega beleženja prihodov in odhodov. Kot najpomembnejša varnostna ukrepa znotraj organizacij študenti smatrajo protivirusne programe in redno posodabljanje sistemov. Magistrsko delo zaključujemo s smernicami in predlogi za nadaljnje raziskovanje tega pojava.
Ključne besede: študenti, zaposlitev, svetovni splet, študentsko delo, spletno postopanje, informacijska varnost, magistrska dela
Objavljeno v DKUM: 31.08.2022; Ogledov: 78; Prenosov: 22
.pdf Celotno besedilo (2,12 MB)

2.
Spodbujevalniki za spletno uporabniško zasebnost in varnost
Tomi Perša, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo raziskali, kako delujejo spodbujevalniki za uporabniško zasebnost in varnost na spletu. Izvedli smo sistematični pregled literature, s katerim smo raziskali tehnike in načine uporabe spodbujevalnikov. Analizirali in ocenili smo 36 primarnih raziskav, ob pregledu katerih smo pridobili podatke za odgovore na zastavljena raziskovalna vprašanja. Ugotovili smo, da so trenutni trendi v razvoju spodbujevalniki za ustvarjanje varnejših uporabniških gesel, poosebljeni spodbujevalniki in uvedba spodbujevalnikov na mobilne naprave. Odkrili smo, da so spodbujevalniki učinkoviti za povečanje zasebnosti in varnosti ter so dobro sprejeti s strani uporabnikov.
Ključne besede: spodbujevalniki, varnost, svetovni splet, zasebnost, sistematični pregled literature
Objavljeno v DKUM: 10.08.2022; Ogledov: 129; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (1,98 MB)

3.
PRIMERJAVA REZULTATOV TEKMOVANJA V MARATONU MED SPOLOMA SKOZI ZGODOVINO SVETOVNIH PRVENSTEV : diplomsko delo
Boris Fluher, 2012, diplomsko delo

Opis: Na vzorcu zmagovalk in zmagovalcev maratonov na svetovnih prvenstvih v atletiki, od leta 1983 do 2011, sem opravil analizo zmagovalnih časov. Zanimal me je razvoj zmagovalnega časa moških in žensk ter ali se le-ta izboljšuje ali slabša. Analiza teh prvenstev je bila opravljena tudi za starost tekmovalk in tekmovalcev, pri čemer me je zanimalo, ali se le-ta pri tekačicah in tekačih zvišuje ali znižuje.
Ključne besede: Maraton, atletika, svetovno prvenstvo, svetovni rekord, starostna analiza, svetovni prvak, 42.195 metrov.
Objavljeno v DKUM: 28.01.2022; Ogledov: 219; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (1,33 MB)

4.
Poezija za predšolske otroke v povezavi s praznovanjem praznikov in svetovnih dni : diplomsko delo
Valerija Belej, 2021, diplomsko delo

Opis: V teoretičnem delu diplomskega dela so na podlagi strokovne literature obravnavane in opisane različne razlage definicij poezije za otroke. Razložen je kontekst estetike v otroški pesmi. Zajema opis, kako avtorji doživljajo otrokov svet in kaj jim ponujajo. V empiričnem delu je zbrana otroška poezija v povezavi s praznovanjem državnih praznikov in določenih svetovnih dni. Praznovanje državnih praznikov in svetovnih dni ter osebnih praznikov ima v vrtcu velik pomen. Praznovanje praznikov se izvaja tako, da se otrokom prilagodijo vsebine. Otroci se seznanjajo s slovenskimi navadami in kulturo. Svetovni dnevi ponujajo priložnost za osredotočenost na določene vrednote, na primer svetovni dan otroka, svetovni dan družine, svetovni dan poezije. Glavni cilj svetovnih dni je ozaveščanje svetovnega prebivalstva in opozarjanje na težavo, na katero se praznik navezuje. Različni avtorji se strinjajo, da je potrebno za lažje razumevanje umetniškega besedila umetniško delo razstaviti, razčleniti oziroma ga analizirati. Sestavne dele umetniškega dela je treba poimenovati, vedeti, kako se obnašajo kot celota, šele nato je omogočeno opazovati, kako učinkujejo na bralca. V analizi in interpretaciji pesmi so izpostavljene literarne sestavine izbranega literarnega dela. Za vsak praznik ali svetovni dan so navedeni primeri dejavnosti in do pet primerov otroške poezije. Estetsko bogata avtorska pesem otroka doživljajsko bogati.
Ključne besede: otroška poezija, estetika, praznovanje praznikov, svetovni dnevi
Objavljeno v DKUM: 13.01.2022; Ogledov: 238; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (783,97 KB)

5.
Analiza orodij za optimizacijo spletnih strani
Mirche Nikolovski, 2021, diplomsko delo

Opis: Pojav interneta in njegova hitra širitev po vsem svetu sta povzročila shranjevanje in skupno uporabo ogromnih količin podatkov, ustvarjene so bile številne spletne strani, kar je uporabnikom otežilo pridobivanje informacij iz določenega iskalnega omrežja. Optimizacija za spletne iskalnike je strategija, brez katere bi marsikatero spletno stran težko našli. Če nam uspe priti na prvo stran med zadetki iskanja v Google iskalniku, si bodo uporabniki zagotovo zapomnili našo spletno stran in jo obiskali. Optimizacija spletne strani nikakor ni enkraten projekt, temveč dolgoročni postopek izboljšav oziroma prizadevanje, ki nam prinaša dolgoročne prednosti. Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov. V prvem delu predstavljamo dejavnike, ki vplivajo na uvrstitev spletne strani med rezultate iskanja v spletnem iskalniku. V drugem delu predstavljamo orodja, ki podpirajo in omogočajo izvedbo vseh potrebnih korakov v procesu optimizacije spletne strani. Rezultati obsegajo teoretično predstavitev korakov pri optimizaciji na spletni strani in izven spletne strani ter prikaz in navodila za uporabo spletnih orodij.
Ključne besede: optimizacija spletne strani, orodja za optimizacijo spletne strani, spletna stran, svetovni splet
Objavljeno v DKUM: 05.01.2022; Ogledov: 357; Prenosov: 48
.pdf Celotno besedilo (2,93 MB)

6.
Organizacija svetovnega pokala v športni gimnastiki : diplomsko delo
Sašo Bertoncelj, 2021, diplomsko delo

Opis: Gimnastika je v Sloveniji rezultatsko gledano že desetletja izjemno uspešna. Na velikih mednarodnih športnih tekmovanjih so telovadci dosegali številne vrhunske dosežke, med katere v novejšem obdobju uvrščamo tudi visoke uvrstitve na tekmovanjih za svetovni pokal. Organiziranje tekmovanj za svetovni pokal in v zadnjem obdobju tekmovanj za svetovni challenge pokal ima v Sloveniji dolgoletno tradicijo. Slovenski športniki so praviloma na tovrstnih tekmovanjih izredno uspešni. Leta 2016 (po Olimpijskih igrah v Riu leta 2016) se je tekmovanje za svetovni pokal razdelilo na dve vrsti tekmovanj, svetovni pokal in svetovni challenge pokal. V Sloveniji od takrat naprej organiziramo tekmovanja za svetovni challenge pokal, ki za razliko od tekmovanj za svetovni pokal niso del kvalifikacijskega sistema za nastop na olimpijskih igrah. V diplomski nalogi bomo teoretično opredelili športna tekmovanja in z uporabo modela managementa velikih športnih tekmovanj (Kolar, Zaletel, 2013) predstavili celoten proces od strateškega načrtovanja do managementa projekta organizacije svetovnega pokala v športni gimnastiki. Organizacija tekmovanj za svetovni pokal organizatorjem po svetu predstavlja obilico težav. V procesu strateškega načrtovanja bomo naredili analizo notranjega in zunanjega okolja, saj bomo lahko le tako realno ocenili, ali je projekt izvedljiv, ali bomo s projektom dosegli svoj namen in ali bomo s strategijo, ki jo bomo izbrali, dosegli namen strateškega načrta. V nadaljevanju bomo pripravili operativni načrt za uveljavitev.
Ključne besede: Svetovni pokal, model, projekt, management, športna tekmovanja
Objavljeno v DKUM: 13.12.2021; Ogledov: 258; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (4,19 MB)

7.
Vsakdanja uporaba svetovnega spleta in z uporabo povezane grožnje : magistrsko delo
Ana Novak, 2021, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava vsakdanjo uporabo svetovnega spleta med posamezniki in grožnje zlonamerne programske opreme, ki so z uporabo povezane. Zlonamerna programska oprema je v delu predstavljena kot del kibernetske kriminalitete. Namen dela je narediti pregled groženj, s katerimi se posameznik lahko sreča na različnih področjih uporabe svetovnega spleta, in ugotoviti, kaj za posameznika pomenijo te grožnje z različnih vidikov. Cilj dela je ugotoviti, katere grožnje posamezniki poznajo in s katerimi se srečujejo, medtem ko uporabljajo svetovni splet za zadovoljevanje vsakdanjih potreb; kako se pred grožnjami zaščitijo in kako se na grožnje odzivajo. Dodaten cilj je tudi določiti raven ozaveščenosti in raven digitalnih veščin ter prikazati pomen posameznikovega pravilnega ravnanja med uporabo svetovnega spleta ter aktivnega odzivanja na grožnje. Delo vsebuje predstavitev različnih definicij in podaja ugotovitev, da kibernetska kriminaliteta sega čez meje naše države. Težave informacijsko-komunikacijskega sveta so globalne in zahtevajo tudi globalno povezovanje. Obenem delo poda tudi pregled zakonodajne ureditve v EU, svetu in v Sloveniji. Lahko rečemo, da je zakonodaja pri nas še precej okorna in na nek način otežuje lažje reševanje problematike kibernetske kriminalitete. Zaradi zanimanja o dejanskem stanju med posamezniki je bila narejena tudi manjša raziskava. Pridobljeni podatki so bili kasneje analizirani in ustrezno predstavljeni. Rezultati raziskave so med drugim pokazali, da stanje sploh ni tako slabo, da pa je za izboljšanje le-tega pomembno ozaveščanje ljudi in dejstvo, da je lasten prispevek najbolj pomemben pri zavarovanju pred grožnjami zlonamerne programske opreme.
Ključne besede: svetovni splet, varnost, informacijska varnost, kibernetski prostor, kibernetske grožnje, magistrska dela
Objavljeno v DKUM: 29.10.2021; Ogledov: 455; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (1,69 MB)

8.
The online communication of corporate social responsibility in subsidiaries of multinational companies in Hungary
Richard Szanto, 2018, pregledni znanstveni članek

Opis: Background and Purpose: Many studies have explored the differences in the management of corporate social responsibility (CSR) of multinational companies across the globe. The main question of the study was, are there differences between CSR practices between home country and host country operations? Design/Methodology/Approach: This study investigates the differences in online CSR communication between global corporate websites and the webpages of local subsidiaries in Hungary. The sample contains 70 multinational companies (MNCs) and their Hungarian subsidiaries. All the subsidiaries of the sample are listed amongst the largest 200 companies (based on turnover) in Hungary. Both the local (Hungarian) and the global internet sites of these MNCs were visited, and pre-defined categories were sought on the corporate websites. The presence/lack of these CSR themes and topics on the websites were recorded. Results: The findings show that online CSR disclosure of the subsidiaries is usually more limited than the global communication. Moreover, distance from the headquarters seems to matter, the farther the headquarters of the MNC is located, the narrower CSR presence on the websites of the local subsidiary can be observed. Conclusion: The paper’s main contribution is to deepen our knowledge about the CSR strategies of the multinational companies across their operations. It was confirmed that their CSR practices significantly differ between the host and home countries.
Ključne besede: Madžarska, multinacionalne družbe, družbena odgovornost, komuniciranje, svetovni splet
Objavljeno v DKUM: 10.10.2018; Ogledov: 1029; Prenosov: 281
.pdf Celotno besedilo (477,47 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

9.
Skupina DHLM
Natalija Cigut, 2017, magistrsko delo

Opis: Skupina DHLM je delovala med leti 1970–1974. Ustanovili so jo likovni umetniki, ki so izhajali iz obrobja slovenskega prostora. Prekmurje je imelo v takratnem času še vedno videz provincialnega okolja, kar se je odražalo tudi na kulturno-umetniškem področju. Ladislav Danč (1932–1979), Štefan Hauko (roj. 1935), Lojze Logar (1944–2014) in Franc Mesarič (roj. 1938) so na začetku sedemdesetih let dvajsetega stoletja ustanovili likovno skupino, ki je spremenila likovno dogajanje v Prekmurju. Ko so končali s študijem na Likovni akademiji v Ljubljani, so se vsi, razen Logarja, ki je nadaljeval študij na grafični specialki, vrnili v domače okolje. V iskanju lastnega likovnega izraza so se povezali v skupino, ki pa ni bila programsko zasnovana, ampak je bila ustvarjena na podlagi prijateljstva in iskanja raznolikih likovnih poti. Umetniki so skupaj razstavljali in posledično poskrbeli za zanimivo likovno dogajanje v Prekmurju in ostali Sloveniji. Skupni nastop jim je omogočil tudi večjo prepoznavnost ter možnosti nadaljnjega razstavljanja. V času njihovega ustvarjanja in osnovanja skupine so na slovenski likovni prostor iz zahoda prodirale nove likovne smeri, ki so jih v svoja dela na različne načine vključevali tudi umetniki iz skupine. Najbolj je bil pri tem dosleden Logar, ki ga je navdihnil popart. Njegova popartistična dela so pomemben segment v razumevanju poparta v Sloveniji. Logar je bil med vsemi umetniki iz skupine tudi najbolj prepoznaven, saj si je že pred ustanovitvijo skupine zagotovil pomembno mesto v slovenski likovni umetnosti takratnega časa. Logar je imel tako že pred skupnim nastopom izoblikovan likovni program, ki je vključeval vsakdanjost in popularni svet. V času delovanja skupine je Danč začel v svoja dela vključevati modernistične prvine in je naredil številna dela, ki vsebujejo ekspresionistične in simbolistične elemente. V osnovi je izhajal iz pokrajine, ki jo je upodabljal s pomočjo geometrijskih in organskih form. Hauko se je ukvarjal s figuraliko, ki ga je zanimala predvsem vsebinsko. Njegova dela so prežeta z melanholijo in temami, kot sta življenje in smrt. Mesarič je, podobno kot Logar, izhajal iz vsakdanjosti. Sprva je bil njegov likovni izraz zelo ekspresiven, kasneje pa ga je začela zanimati mestna pokrajina. Najprej je ta pokrajina sestavljena iz geometrijskih teles, kasneje pa se na njegova dela naselijo dejanski mestni prostori, ki so upodobljeni skrajno realistično. Mesarič se je s temi deli močno približal hiperrealizmu. Skupina DHLM je prenehala obstajati leta 1974. Zatem so umetniki vsak zase nadaljevali svoje likovne poti. Skupina je bila vsekakor pomembna iztočnica za njihovo nadaljnje ustvarjanje. Doprinesla jim je prepoznavnost ter jim pomagala pri izoblikovanju likovnega izraza. Skupina je pustila velik pečat v prekmurski in tudi slovenski likovni umetnosti; posledično so bili člani skupine vključeni v slovenske likovne preglede. Tudi prekmurski likovni prostor se je z njihovim delovanjem uveljavil in postal razstavno aktivnejši. Umetniki so v prekmurski likovni prostor vnesli moderne likovne tokove, hkrati pa so prispevali k večji prepoznavnosti prekmurskega likovnega dogajanja. Njihova vloga je bila vsekakor velika in si zasluži podrobno obravnavo.
Ključne besede: skupina DHLM, Ladislav Danč, Štefan Hauko, Lojze Logar, Franc Mesarič, svetovna likovna umetnost po drugi svetovni vojni, slovenska likovna umetnost po drugi svetovni vojni, prekmurska likovna umetnost 20. stoletja
Objavljeno v DKUM: 13.12.2017; Ogledov: 1186; Prenosov: 94
.pdf Celotno besedilo (3,42 MB)

10.
Vpliv svetovnega nazora staršev na razvoj otrokovih vrednot
Romanca Rapold, 2017, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je ugotoviti, ali svetovni nazor vpliva na razvoj otrokovih vrednot. Spraševali smo se predvsem, katere vrednote so staršem pomembne in kako te vrednote posredujejo svojim predšolskim otrokom. Znašli smo se namreč v času kapitalizma, ki je izrazito materialističen. Zaradi tega se starši nemalokdaj znajdejo pred odločilnim vprašanjem: »Kaj je prav in kaj ni prav?« Ali je odgovor na to vprašanje pogojen s svetovnim nazorom, pa smo se spraševali tudi mi. Najprej smo se v teoretičnem delu poglobili v samo teorijo. Katere vrednote naj bi nosili v sebi ljudje z različnimi svetovnimi nazori? Kaj jim zapoveduje vera in kako naj bi, pogojeno z vero, razvijali vrednote pri otrocih? Veliko smo razmišljali tudi o samih vrednotah in kako se vrednote pri predšolskih otrocih sploh razvijajo. Dotaknili pa smo se še načinov posredovanja vrednot. Cilj empirične raziskave je bil proučiti, katere vrednote so staršem otrok pomembne, ali je sistem vrednot pogojen s spolom, starostjo, z izobrazbo, z območjem bivanja ter s svetovnim nazorom in ali obstaja razlika v posredovanju vrednot glede na prej navedene spremenljivke. Diplomsko delo temelji na deskriptivni in kavzalno-neeksperimentalni metodi pedagoškega raziskovanja, podatke pa smo pridobili z anketnim vprašalnikom, ki je vseboval pretežno zaprti tip vprašanj. V raziskavi je sodelovalo 145 staršev iz podravske in pomurske regije. Sama analiza podatkov je pokazala, da svetovni nazor staršev predšolskih otrok vpliva na posredovanje vrednot otrokom, saj teistični starši težijo k istim vrednotam. Najpogosteje navajane vrednote so zdravje, ljubezen, družina, sreča in poštenost. Opazna razlika je bila samo pri tistih anketiranih starših, ki so islamske vere, kjer je raziskava pokazala, da so njihove najpomembnejše vrednote vernost, lepo vedenje ter moralnost. Tudi ateistične vrednote so podobne teističnim, le da so ateisti še bolj duhovni in povezani z naravo ter stremijo k temu, da bo njihov otrok skrbel za zdravje.
Ključne besede: svetovni nazor, vrednote, družina, otrok, islam, krščanstvo, ateizem
Objavljeno v DKUM: 28.07.2017; Ogledov: 938; Prenosov: 91
.pdf Celotno besedilo (1,73 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici