SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 18
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
STRUKTURNE SPREMEMBE KMETIJSKE DEJAVNOSTI V OBČINI SVETI JURIJ OB ŠČAVNICI PO LETU 1991
Alenka Mihalič, 2009, diplomsko delo

Opis: Potreba po obravnavanju in spodbujanju kmetijstva v Občini Sveti Jurij ob Ščavnici izhaja iz dejstva, da je to del Pomurja, ki je s strateškega vidika najpomembnejše območje za proizvodnjo hrane v Sloveniji. Kmetijstvo je v Občini Sveti Jurij ob Ščavnici temeljna gospodarska dejavnost. Ugodne naravnogeografske razmere omogočajo, da se v območju ravninskega dela po večini kmečko prebivalstvo ukvarja s poljedelstvom in živinorejo, v gričevnatem delu tudi z vinogradništvom. Velik pomen kmetijstva se kaže v precejšnem deležu kmetijskih zemljišč in deležu kmečkega prebivalstva.
Ključne besede: Občina Sveti Jurij ob Ščavnici, kmetijstvo, raba zemljišč, kmetijska pridelava, strukturne spremembe na kmetijah
Objavljeno: 23.12.2009; Ogledov: 1275; Prenosov: 141
.pdf Celotno besedilo (15,86 MB)

2.
Župnija Sveti Peter pod Svetimi gorami v luči matičnih knjig med leti 1918 in 1929
Mojca Geršak, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu z naslovom Župnija Sveti Peter pod Svetimi gorami v luči matičnih knjig med leti 1918 in 1929 je bil zastavljen cilj predstaviti nastanek in razvoj župnije, gibanje števila prebivalstva, socialno, družbeno in zdravstveno stanje v župniji ter običaje ob rojstvu, poroki in smrti. Pri izvedbi diplomskega dela so bile uporabljene različne metode dela. Uporabljena je bila metoda analize virov, saj diplomsko delo sloni predvsem na podatkih iz matičnih knjig. Zbrani podatki o rojstvih, porokah in smrti so analizirani ter prikazani z grafi in tabelami. Z deskriptivno metodo je predstavljen zgodovinski razvoj župnije in matičnih knjig, medtem ko je s komparativno metodo izvedena primerjava podatkov iz obravnavanega obdobja z današnjimi in med različnimi župnijami. S preučevanjem, opisovanjem in vzročnim razlaganjem preteklosti je uporabljena zgodovinska metoda. Diplomsko delo je zaključeno s sintezo spoznaj.
Ključne besede: Župnija Sveti Peter pod Svetimi gorami, 1918–1929, cerkvene matične knjige, rojstva in krsti, poroke, smrti, običaji.
Objavljeno: 09.11.2011; Ogledov: 2206; Prenosov: 176
.pdf Celotno besedilo (3,05 MB)

3.
PREBIVALSTVO ŽUPNIJE SVETI PETER IN PAVEL (MINORITSKA CERKEV) NA PTUJU MED LETOMA 1910 IN 1918
Iztok Milošič, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga predstavlja analizo in interpretacijo podatkov matičnih knjig. Zajema območje župnije Sveti Peter in Pavel na Ptuju v obdobju od leta 1910 do 1918. Namen diplomske naloge je predstaviti župnijo, kraje in njihove prebivalce, temeljne značilnosti matičnih knjig, običaj ob rojstvu, krstu, poroki in smrti, ter zbrati podatke iz rojstnih, poročnih in mrliških knjig ter jih statistično obdelati in podati ugotovitve. Na podlagi podatkov iz matičnih knjig je bila izračunana rodnost in smrtnost, ugotovljeno je bilo natančno število rojenih, poročenih in umrlih po letih, mesecih in naseljih, ugotovljeno je bilo natančno število rojenih dečkov in deklic, dvojčkov, mrtvorojenih otrok, nezakonskih otrok, število ženinov in nevest, vdov in vdovcev ter kaj so mladoporočenci bili po poklicu. Prav tako je bilo ugotovljeno natančno število umrlih po spolu in starosti ter vzroki, zaradi katerih so ljudje v župniji umirali. Metode katere so bile uporabljene pri izdelavi diplomske naloge so bile različne. Zbrani podatki o rojstvih, porokah in smrtnosti so bili v računalniškem programu Excel statistično obdelani, tabelarično in grafično prikazani ter primerjani s komparativno metodo in opisani z deskriptivno metodo. Če tudi statistični podatki ne morejo zaobjeti celotnega stanja življenja župnije, so vseeno kar dober pokazatelj dejanskega stanja v obravnavanem obdobju, torej med leti 1910 in 1918. Zato naj nam ta naloga pomaga, da se na nek način spomnimo dogodkov in običajev, ki so zaznamovali preteklost naših prednikov.
Ključne besede: župnija sveti Peter in Pavel, rojstne matične knjige, poročne matične knjige, mrliške matične knjige
Objavljeno: 13.04.2012; Ogledov: 1853; Prenosov: 83
.pdf Celotno besedilo (2,75 MB)

4.
SVETLOBNA ONESNAŽENOST NA OBMOČJU OBČIN LJUTOMER, ORMOŽ, SREDIŠČE OB DRAVI IN SVETI TOMAŽ
Petra Kontarček, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo prikazuje trenutno stanje svetlobnega onesnaženja v občinah Ljutomer, Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž. V zadnjem času se odgovorni zavedajo posledic prekomerne osvetlitve, vendar po večini samo z vidika stroškov porabe električne energije, ne toliko z vidika svetlobnega onesnaženja. Zaradi tega zamenjujejo stare svetilke z varčnejšimi, vendar je še vedno veliko na novo postavljenih svetilk, kar pa ne pripomore k zmanjšanju svetlobnega onesnaženja. Posledice se kažejo tako pri živih bitjih, v prometni varnosti, astronomskih opazovanjih in povečani porabi električne energije. Rešitev je več. Pravilna postavitev popolnoma zasenčenih svetilk in ugašanje le-teh takrat – po 23:00 – in tam, kjer ni potrebe ter ozaveščanje širše javnosti o posledicah prekomernega osvetljevanja.
Ključne besede: Svetlobno onesnaževanje, občine Ljutomer, Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž, posledice svetlobnega onesnaženja, popolnoma zasenčene svetilke.
Objavljeno: 22.11.2012; Ogledov: 1101; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (12,06 MB)

5.
FRAGMENTI STENSKE POSLIKAVE JANEZA AKVILE IZ STARE ŽUPNIJSKE CERKVE V TURNIŠČU
Gorazd Bence, 2012, diplomsko delo

Opis: Kljub temu, da je stara župnijska cerkev Marijinega vnebovzetja v Turnišču dobro znan spomenik gotskega stenskega slikarstva, se zahvaljujoč zanimanju številnih raziskovalcev vrednotenje njenega umetnostnozgodovinskega konteksta venomer dopolnjuje. Del k temu predstavljajo tudi »ponovno odkriti« fragmenti Akvilove stenske poslikave, ki so bili sneti ob zadnjih večjih konservatorsko-restavratorskih delih v sedemdesetih letih 20. stoletja. Od takrat pa so bili shranjeni v depojih Restavratorskega centra Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije v Ljubljani. Danes jih hrani Pomurski muzej v Murski Soboti. Gre za t. i. fragment s svetniškimi glavami in fragment z arhitekturnim členom iz prizora Marijine smrti in pogreba, ki sta se nahajala ob srednji konzoli južne stene prezbiterija, in z južne zunanjščine cerkvene ladje snet del monumentalne upodobitve svetega Krištofa. Ob že znanih fragmentih, uničene donatorske podobe dolnjelendavskih Bánfijev in Marije z Jezusom iz Narodne galerije v Ljubljani, predstavljajo slednji pravo novost, ki jim je do sedaj zaradi premajhne pričevalnosti in nedostopnosti bilo namenjeno razmeroma malo pozornosti. Diplomsko delo jih v smislu ikonografske rekonsktrukcije vpenja v izrazito domišljeno shemo stenske poslikave v turniški cerkvi.
Ključne besede: s. ž. c. v Turnišču, Janez Akvila, fragmenti stenske poslikave, Marijanska ikonografija, sveti Krištof, donatorska podoba Ladislava Bánfija, tretja četrtina 14. stoletja
Objavljeno: 11.09.2012; Ogledov: 1438; Prenosov: 231
.pdf Celotno besedilo (4,67 MB)

6.
V VSEH PRAVNIH ZADEVAH ŠKOFIJE ZASTOPA ŠKOFIJO KRAJEVNI ŠKOF
Mario Kolonić, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava kanon 393 zakonika cerkvenega prava, ki je jedrnat vendar vsebinsko izredno obsežen. Kanon se glasi »Krajevni škof zastopa škofijo v vseh pravnih zadevah«. V osebi škofa je po cerkvenem pravu združena trojna oblast: zakonodajna, sodna in izvršna. Krajevni škofje so zakoniti nasledniki apostolov in so odgovorni za življenje krajevne Cerkve. Škof je vključen v škofovski zbor, ta pa je v soglasju s papežem nosilec vrhovne oblasti nad vso Cerkvijo. Škofija je pravna oseba tako po cerkvenem kot po civilnem pravu. To med drugim potrjuje Sporazum ki ureja pravna vprašanja med RS in svetim sedežem, ki ga je z zakonom potrdil parlament leta 2004. ZCP opredeljuje škofijo kot najbolj popolno obliko krajevne Cerkve. Gre za skupnost vernikov, ki so teritorialno povezani. Nad vsako škofijo ima krajevni škof lastno in neposredno oblast. V ZCP je krajevni škof opredeljen kot pastir vseh župnij v svoji župniji, ker pa svojega poslanstva zaradi obsega dela ne more opravljati osebno, ga opravlja preko župnikov ki so njegovi avtonomni sodelavci. Župnik dela pod škofovo oblastjo, z njim je v hierarhičnem odnosu in mu je za delo neposredno odgovoren. Škof je dolžan njegovo delo nadzirati in v primeru škodljivega ravnanja ali celo storitve kaznivega dejanja tudi učinkovito ukrepati. V zakonskih besedilih svetega sedeža se zavrača enačenje razmerja škof- župnik z odnosom delodajalec- delojemalec. Zato tudi škof in škofija zavračata odškodninsko odgovornost za kazniva dejanja ki jih stori župnik. Cerkvev razpolaga z mnogimi gmotnimi dobrinami, s temi pa v primeru škofije v skladu s predpisi ZCP razpolaga škof. Zaradi narave stvari dobrine škofije upravlja škofijski ekonom pod avtoriteto krajevnega škofa, to pa ga ne odvezuje odgovornosti v primeru zlorab. Škof je v svoji škofiji tudi zakonodajalec. Gre za eno izmed treh oblasti ki poleg sodne in izvršne tvorijo vodstveno oblast, ki je v škofiji zaupana škofu. V škofiji je na prvi stopnji sodnik škof, ki pa svojo sodno oblast opravlja preko sodnega vikarja.
Ključne besede: Kanonsko pravo, krajevni škof, pravne zadeve, apostoli, sveti sedež, duhovniki, cerkveno premoženje, škofijski ekonom, sodnik.
Objavljeno: 16.09.2013; Ogledov: 848; Prenosov: 125
.pdf Celotno besedilo (395,29 KB)

7.
PRAVNI POLOŽAJ SVETEGA SEDEŽA VATIKANSKEGA MESTA IN PAPEŽA V MEDNARODNEM PRAVU
Katarina Vuk, 2014, diplomsko delo

Opis: Danes je v mednarodni praksi splošno sprejet položaj Svetega sedeža kot subjekta mednarodnega prava, ki je glede bistvenih značilnosti, kot sta pogodbena sposobnost in pravica poslanstva, izenačen s položajem držav. Sveti sedež je skozi stoletja pridobil pomemben mednarodni položaj, vendar danes ni povsem jasno, ali je ta status pridobil kot vrhovni poglavar katoliške Cerkve ali morda kot vladar majhne države Vatikan. Mednarodnopravni status Svetega sedeža, Vatikanskega mesta in papeža je predmet mnogih razlag. Papežu kot poglavarju rimskokatoliške Cerkve pripisujejo enak položaj kot šefu katerekoli države, zato uživa privilegije in imunitete ter časti, ki se izkazujejo šefu države. Sveti sedež je osrednji upravni organ katoliške Cerkve, ki ga sestavljajo papež, zbor kardinalov, državni tajnik in drugi organi, zadolženi za upravljanje katoliške Cerkve. Vatikansko mesto s svojim zelo majhnim ozemljem in maloštevilnim prebivalstvom, ki ga sestavljajo predvsem cerkveni dostojanstveniki in drugi uslužbenci, daje Svetemu sedežu simbolično teritorialno dimenzijo. Vendar po standardnih kriterijih državnosti ni možno opisati niti Svetega sedeža niti Vatikanskega mesta kot državo. Medtem ko se teoretične diskusije nadaljujejo glede zahtev za mednarodno subjektiviteto in glede opredelitve države v mednarodnem pravu, je Sveti sedež splošno sprejet kot mednarodnopravni subjekt, čeprav z atipičnim statusom v mednarodnih odnosih. Sveti sedež je pogodbena stranka različnih mednarodnih pogodb, je član mnogih mednarodnih organizacij ter aktivno nastopa v Organizaciji združenih narodov. Vprašanje posebnih medsebojnih odnosov Svetega sedeža in Vatikanskega mesta v praksi ni bistveno, saj države sklepajo mednarodne pogodbe in vzpostavljajo diplomatske odnose le s Svetim sedežem.
Ključne besede: Sveti sedež, Vatikansko mesto, rimskokatoliška Cerkev, mednarodnopravna subjektiviteta.
Objavljeno: 09.06.2014; Ogledov: 704; Prenosov: 193
.pdf Celotno besedilo (763,27 KB)

8.
LEDINSKA IN HIŠNA IMENA V IZBRANIH NASELJIH OBČINE RADLJE OB DRAVI
Lea Osrajnik, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu Ledinska in hišna imena v izbranih naseljih občine Radlje ob Dravi so predstavljena ledinska in hišna imena v naseljih Spodnja Orlica, Sveti Anton na Pohorju in Vuhred. Na tem območju se govori severnopohorsko-remšniško narečje, ki spada v koroško narečno skupino. Gradivo je v osnovi pridobljeno z ustnimi viri, je slovarsko urejeno in zapisano v fonetični obliki. Ledinska imena so predstavljena po naslednjem vzorcu: geslo sestavlja poknjižena iztočnica, ki ji za ločevalnim znakom || sledi z znanstveno dialektološko transkripcijo zapisano in onaglašeno narečno ime v osnovni slovarski obliki (imenovalnik, rodilnik) ter mestnik. Temu sledijo slovnična oznaka za spol, kategorija imena (hdn, mtn, odn, oron, tpn) z opisom kraja in etimološki podatki o besedi. Hišna imena so razporejena v skupine glede na njihov izvor in zapisana v fonetični obliki. V oklepaju je zapisan uradni priimek, temu pa sledi kratka razlaga o izvoru imena. Etimološki podatki so črpani iz naslednjih priročnikov: Bezlajev Etimološki slovar slovenskega jezika (ESSJ), Slovenska vodna imena (SVI), Snojev Slovenski etimološki slovar (SES); razlage besed so prikazane s pomočjo Slovarja slovenskega knjižnega jezika (SSKJ) in Pleteršnikovega slovarja (Plet.). Ledinska in hišna imena so na tem območju dobro ohranjena, še vedno se prenašajo iz roda v rod. Zbrana imena so večinoma slovanskega izvora, zaradi bližine Avstrije je nekaj tudi germanizmov.
Ključne besede: dialektologija, koroška narečna skupina, severnopohorsko-remšniško narečje, Spodnja Orlica, Sveti Anton na Pohorju, Vuhred, ledinska imena, hišna imena.
Objavljeno: 14.05.2014; Ogledov: 730; Prenosov: 131
.pdf Celotno besedilo (3,44 MB)

9.
DOM ZA OSTARELE SVETI TOMAŽ
Monika Rajh, 2014, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Naloga obsega kratek opis varstva starejših v Sloveniji, pregled normativov, kratek opis zgodovine kraja Sveti Tomaž in zgodovine šole ter projekt prenovo nekdanje šole z dograditvijo objekta ob njej. Šola je umeščena v center Svetega Tomaža, obkrožajo pa jo cerkev, župnišče in občina, kljub dobri lokaciji že dolgo sameva in nima svoje funkcije. V projektu predstavljamo eno izmed možnosti za prenovo stare šole, pri kateri bi umestili vanjo dom za ostarele in objektu s prenovo in dograditvijo povrnili funkcionalnost. V obstoječi objekt umeščamo prostore za dnevne dejavnosti, v dograjeni objekt pa bivalne enote. Prenova bi pripomogla k ohranitvi krajevnega jedra in razvoju kraja, dom za ostarele pa bi v domačem kraju rešil problem številnih starejših občanov.
Ključne besede: dom za ostarele, stara šola, Sveti Tomaž, prenova, bivalne enote
Objavljeno: 21.08.2014; Ogledov: 913; Prenosov: 92
.pdf Celotno besedilo (18,29 MB)

10.
KUŽNO ZNAMENJE V MARIBORU
Eva Božič, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sem razširila svoje dosedanje znanje o Kužnem znamenju v Mariboru. Primerjala sem ga z znamenji v Ljubljani, Radljah ob Dravi in na Ptuju. V prvem delu diplomske naloge me je zanimalo, zakaj so na znamenju poleg svetega Roka in svetega Sebastijana, ki sta priprošnjika zoper kugo, prisotni tudi drugi svetniki, ki so bili sicer v Mariboru posebej čaščeni, niso pa imeli posebne povezave s kugo; to so sveti Frančišek Asiški, Frančišek Ksaver, Donat in Anton Padovanski. Meščani Maribora so namreč sami določili, kateri svetniki bodo postavljeni na znamenje, glede na to, kateri so jim bili najbliže. Originalni kipi iz Kužnega znamenja so shranjeni v Zavodu za varstvo kulturne dediščine Maribor in v Pokrajinskem muzeju. Ugotovila sem, da so originali zelo slabo ohranjeni, saj se za znamenje ni pravilno skrbelo, kar je pripomoglo k njegovemu propadu. Izgubila sta se tudi dva kipa svetnikov – svetega Janeza Krstnika in Janeza Nepomuka. Tudi na kopiji znamenja se že poznajo vplivi vremena. Drug del diplomske naloge sem posvetila primerjavi Kužnega znamenja v Mariboru z znamenji v Ljubljani, Radljah ob Dravi in na Ptuju. Vsa znamenja so si izredno podobna, saj so zgrajena po določenem sistemu – spodaj imajo razgiban del, na katerem so velikokrat postavljeni kipi svetnikov, v višino pa se dviguje steber, na vrhu katerega stoji Marija, ki ima lahko v rokah Jezusa. Takšni sta znamenji v Mariboru in Radljah ob Dravi. V Ljubljani je del, na katerega so postavljeni svetniki, dvignjen v višino, na Ptuju pa je edina figura na znamenju Marija.
Ključne besede: Kužno znamenje, Marijin steber, kuga, Maribor, Ljubljana, Ptuj, Radlje ob Dravi, sveti Frančišek Asiški, sveti Frančišek Ksaver, sveti Sebastijan, sveti Rok, sveti Donat, sveti Anton Padovanski, Marija.
Objavljeno: 25.09.2014; Ogledov: 2652; Prenosov: 348
.pdf Celotno besedilo (4,79 MB)

Iskanje izvedeno v 0.1 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici