| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 12
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Otroška proza Andreja Rozmana Roze
Klavdija Vogrin, 2020, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu so analizirana otroška prozna dela sodobnega ustvarjalca Andreja Rozmana Roze. Andrej Rozman Roza je pisatelj, pesnik, dramatik in igralec. Je vsestranski sodobni ustvarjalec, ki s svojim humorjem in stilom pisanja navdušuje otroke, mladino in odrasle. Njegova dela so kakovostna in izvirna, zato je dobitnik mnogih nagrad. V začetnem delu magistrskega dela je predstavljen Andrej Rozman Roza in njegova biografija. V jedrnem delu magistrskega dela so analizirana vsa prozna dela Andreja Rozmana Roze po metodi analiziranja iz dela Poetika slikanice (2013) Dragice Haramije in Janje Batič. Razdeljena so v dve skupini glede na oblikovne značilnosti: slikanice: Krava, ki jo je pasel Mihec (1999), Balon velikan (2001), Najbolj dolgočasna knjiga na svetu (2001) in O začaranem žabcu (2019), in ilustrirane knjige: Skrivnost špurkov (1997), Kako je Oskar postal detektiv (2007), Gospod Filodendron (2011), Gospod Filodendron in Marsovci (2011), Gospod Filodendron in nogomet (2012), Čofli (2012) in Predpravljice in popovedke (2015). Dela so razdeljena še na podskupine glede na književno vrsto. Analizirano je vsako delo posebej, v zaključku so skupne točke in ugotovitve povezane v smiseln zaključek.
Keywords: Andrej Rozman Roza, otroška proza, slikanica, ilustrirana knjiga, pravljica, kratka fantastična zgodba, fantastična pripoved, realistična kratka zgodba, humor, strip.
Published: 30.07.2020; Views: 384; Downloads: 87
.pdf Full text (744,98 KB)

2.
Implementacija napadov na protokol TLS/SSL
Tadej Črnko, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo preučili delovanje protokola TLS/SSL in pet napadov nanj. Preučili smo napade SSL Strip, BREACH, POODLE, Heartbleed in Pasivno opazovanje. Predstavili smo delovanje napadov in pogoje, pod katerimi jih lahko izvedemo, zato smo za vsak napad vzpostavili primerno okolje. Napade smo izvedli in z vsemi razkrili del šifrirane vsebine. Poiskali smo tudi možnosti zaščite za lastnike strežnikov. Za SSL Strip, ki je viden uporabnikom, smo tudi prikazali, na kaj so lahko ti pozorni.
Keywords: protokol TLS/SSL, napad, SSL Strip, POODLE, Heartbleed
Published: 22.11.2019; Views: 286; Downloads: 39
.pdf Full text (1,38 MB)

3.
Effect of particle roundness and morphology on the shear failure mechanism of granular soil under strip footing
Babak Karimi Ghalehjough, Suat Akbulut, Semet Çelik, 2018, original scientific article

Abstract: This study investigates the effect of particles roundness and morphology on the shear failure mechanism of soil. A strip footing was modeled under laboratory conditions. Calcareous soil was tested with three roundness classes: angular, rounded and well-rounded shapes with sizes of 0.30 mm to 4.75 mm. These were divided into six different groups at three relative densities of 30%, 50% and 70%. A series of photographs was taken during the tests and analyzed using the particle image velocimetry (PIV) method to understand the soil-deformation mechanism. The results showed that increasing the sample sizes increased the affected area of the soil. At the same time, increasing the relative density caused a punching failure mechanism that went towards the general failure. The shear failure mechanism of the soil changed from general toward punching shear failure with increasing particle roundness. This effect was larger with the smaller materials. Underneath the affected layers of soil, the angular samples were deeper than the rounded and well-rounded samples. The affected depth in the angular soil was approximately 1.5B in the smallest size group. This was more than 3B and near 4B in the largest size group. Both the sides and the underlying soil layers should be considered on angular soils. The area under the footing becomes more important than the side parts after increasing the roundness of the particles.
Keywords: particle roundness, morphology of particles, shear failure mechanism, strip footing, PIV method, ultimate bearing capacity
Published: 11.10.2018; Views: 763; Downloads: 304
.pdf Full text (701,47 KB)
This document has many files! More...

4.
Strip kot literarnodidaktična metoda dela za premostitev razlik med spoloma v bralni pismenosti na razredni stopnji šolanja
Maja Kerneža, 2016, doctoral dissertation

Abstract: Doktorska disertacija obravnava uporabo stripa kot literarnodidaktične metode dela za zmanjšanje razlik med spoloma v bralni pismenosti na razredni stopnji šolanja. Razlike med spoloma se v šolskem okolju pogosto pojavljajo, tudi na področju bralne pismenosti. Pismenost predstavlja eno osnovnih spretnosti posameznika, ki jih nujno potrebuje za uspešno funkcioniranje v sodobni družbi. Bralna pismenost je kot ena izmed vrst pismenosti sestavljena iz različnih faktorjev, na njihov razvoj pa z upoštevanjem sodobnih načel in smernic vpliva tudi učitelj, ki s svojim izborom uporabljenih metod vpliva na uspešnost ali neuspešnost doseganja z učnim načrtom določenih ciljev. Osrednji namen raziskave je bil kvazieksperimentalno preveriti učinke sistematične uporabe stripa kot literarnodidaktične metode dela na zmanjšanje razlik med spoloma v bralni pismenosti na razredni stopnji šolanja. V empiričnem delu disertacije je sodelovalo 143 učencev od drugega do petega razreda dveh slovenskih osnovnih šol iz ruralnega okolja. Od tega je 73 učencev predstavljalo eksperimentalno, 70 učencev pa kontrolno skupino. Oblikovali smo intervencijski program uporabe stripa kot literarnodidaktične metode dela v razredu in preučevali učinek njegove uporabe na bralno pismenost na razredni stopnji šolanja. V obstoječo vzgojno-izobraževalno prakso smo pri pouku slovenščine in likovne umetnosti v obliki literarnodidaktične metode dela vnesli strip in preverjali njegov učinek na bralno pismenost, odnos do branja, bralno motivacijo in bralne interese. Rezultati niso potrdili zastavljenih hipotez. Naša predvidevanja so bila osnovana na raziskavah, izvedenih na vzorcih starejših učencev, rezultati, pridobljeni na vzorcu mlajših učencev pa kažejo, da je potrebno uporabo stripa na razredni stopnji načrtovati drugače kot smo predvidevali. Uporaba stripa pri učencih razredne stopnje se je izkazala kot zelo kompleksna in jo je potrebno obravnavati ter raziskovati, predvsem pa program uporabe načrtovati, ob upoštevanju starosti in zmožnosti učencev na razredni stopnji. Na podlagi pridobljenih empiričnih spoznanj oblikujemo smernice za nadaljnje raziskave in delo v razredu.
Keywords: bralna pismenost, bralna motivacija, literarnodidaktična metoda, razlike med spoloma, strip, učenci razredne stopnje
Published: 16.11.2016; Views: 1889; Downloads: 203
.pdf Full text (22,59 MB)

5.
Morfološka in slogovna analiza sodobobnega popularnega ameriškega, evropskega in japonskega stripa
Ivan Prevedan, 2016, master's thesis

Abstract: Namen tega magistrskega dela je raziskati stripe kot edinstven medij. Vsak strip je sestavljen od vizualnega dela in literarnega dela, ki skupaj tvorita nekakšno zgodbo. Za dobro razumevanje stripa je potrebno definirati vse vizualne in literarne dele in njihove medsebojne vezi. Stripi imajo svoj vizualni jezik ki se razlikuje odvisno od kulture in geografske lokacije avtora. Zaradi tega se bo delala analiza stripov s področja ameriškega, evropskega in japonskega trga. Glede na rezultate analize, se bodo različni elementi stripa delili v skupine po geografski lokaciji in po žanrih, da bi vzpostavili kateri elementi prevladujejo v te dve kategoriji.
Keywords: strip, analiza, kompozicija, razporeditev, zgodba, branje
Published: 27.10.2016; Views: 1515; Downloads: 94
.pdf Full text (7,43 MB)

6.
Reorganizacija embalaže programa LED svetil v podjetju STRIP's d.o.o.
Mateja Škorjanc, 2014, bachelor thesis/paper

Abstract: Namen diplomskega dela je analiza načina embaliranja specifičnih izdelkov (LED profilov), raziskava možnih izboljšav in na koncu predlog izboljšanja embaliranja v podjetju STRIP's d.o.o. V času obratovanja procesa je potrebno stremeti k novim trendom, biti ekološko ozaveščen in z inovativnostjo pomagati k rasti podjetja. Zato bom v diplomskem delu analizirala in raziskala del logističnega procesa podjetja, in sicer embaliranje specifičnih izdelkov.
Keywords: LED profil, pakiranje, kartonska embalaža, STRIP's d.o.o.
Published: 28.01.2015; Views: 677; Downloads: 60
.pdf Full text (1,46 MB)

7.
MANGE IN ANIMEJI OSVAJAJO SVET
Vesna Kokošinek, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi sem predstavila mange in animeje, ki so fenomen, saj se skozi desetletja uspešno uveljavljajo na japonskem in drugih tržiščih. Zadevno snov razčlenjujem na historiat mang in animejev, razvitih iz ameriških stripov in animiranih filmov. Zanima nas nadalje, kako so se ustvarjalci mang in animejev nenehno prilagajali potrebam tržišča, ko proučujejo želje občinstva in so lucidni, ko gre za novosti, še posebno je to vidno pri uvajanju novih pripovednih tehnik. Superherojski 'mainstream' strip so s tem zanesljivo potisnili v ozadje.
Keywords: Manga, anime, strip, animcija.
Published: 14.05.2014; Views: 1166; Downloads: 139
.pdf Full text (7,78 MB)

8.
Analysis of composite T beam composed of timber, concrete and carbon strip
Matjaž Tajnik, Peter Dobrila, Miroslav Premrov, 2007, original scientific article

Abstract: This paper provides a mathematical model and numerical example of composite T-section composed of a concrete plate and a timber beam strengthened at the bottom tension side with a carbon fibre-reinforced polymer (CFRP) strip. Analysis is provided in accordance with the European standards for timber, steel and concrete structures. The tensile strength of the carbon strip as well as the compressive strength of the concrete plate are higher than the bending strength of the timber beam, therefore it is convenient to use such composition of material to gain a higher load bearing capacity. It has been shown that the inclusion of CFRP strip reinforcement on the increase of load carrying and bending stiffness capacity was not as high as expected. On the other hand, we realized the importance of variety of material grade and geometrical properties combinations between sub-components which can significantly improve load bearing capacity and stiffness of composed beam. Furthermore, the CFRP strip contribution to the bending resistance and stiffness of the element is presented as a function of the fastener spacing intervals between concrete plate and timber beam.
Keywords: composite structures, timber structures, carbon strip, load bearing capacity, modeling
Published: 31.05.2012; Views: 1489; Downloads: 56
URL Link to full text

9.
PREDSTAVITEV STRIPA Z ANIMACIJO
Gregor Lešnjak, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi se ukvarjamo z možnostmi predstavitve stripa s pomočjo računalniške animacije. Definicijama stripa in animacije sledi kratek pregled njunih razvojev. V nadaljevanju pregledamo nekaj bolj pomembnih poskusov vzporednih predstavitev zgodbe v obeh medijih. Nato se posvetimo postopku izdelave računalniške animacije, kjer so predstavljene faze predprodukcije, produkcije in postprodukcije. Poudarek je na geometrijskem modeliranju likov, na izgradnji kontrolnega okostja in na prevlačenju, slednje je oznaka za postopek, s katerim združimo model z nadzornim okostjem. Sledi prikaz tehnike animiranja z zajetim gibanjem, s kakršno smo izdelali animacije na podlagi stripa. V enem primeru smo animacijo izvedli tudi s tehniko animiranja s ključnimi slikami, kar nam omogoča primerjavo obeh tehnik.
Keywords: strip, računalniška animacija, zajemanje gibanja, animiranje s ključnimi slikami, geometrijsko modeliranje, prevlačenje, izgradnja okostja
Published: 21.02.2012; Views: 7438; Downloads: 165
.pdf Full text (14,06 MB)

10.
Primerjava slogovnih sredstev v izvirniku in prevodu stripa "Dogodivščine Zvitorepca, Trdonje in Lakotnika"
Gordana Lešnik, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V tej diplomski nalogi so prikazana pomembnejša slogovna sredstva, ki jih pri prevodu stripa ne smemo zanemariti, saj podajajo pomembne informacije. Ta slogovna sredstva so osebna lastna imena, medmeti in frazemi. Namen diplomske naloge je prikazati in opisati izbrana slogovna sredstva, ki se pojavljajo v stripu Mikija Mustra Dogodivščine Zvitorepca, Trdonje in Lakotnika – Turki, Turki in težave, ki nastajajo pri prevajanju le-teh. Temu sledi analiza izbranih primerov osebnih lastnih imen, medmetov in frazemov. Za analizo pa primerjava izhodiščnega besedila oz. primerov s prevodom. Primerjava bo pokazala ali je prevajalka ustrezno prevedla strip ter ali je v primeru neustreznega prevoda prišlo do razlike med slogom izvirnika in prevoda. S pomočjo analize želimo tudi ugotoviti v kolikšni meri sprememba sloga vpliva na prevod stripa kot celoto.
Keywords: strip, slog, slogovna sredstva, medmeti, osebna lastna imena, frazemi, prevod.
Published: 18.11.2011; Views: 3043; Downloads: 282
.pdf Full text (2,84 MB)

Search done in 0.22 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica