| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 32
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
VPELJAVA ORODJA ZA STRIŽENJE V REDNO PROIZVODNJO
Bojan Onič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Tržišče zahteva od proizvajalcev vedno krajši razvojni cikel in boljšo kakovost izdelkov, ki postajajo vse zahtevnejši. Globalizacija narekuje nizke cene in visoko prilagodljivost željam kupcev. Zaradi kompleksnosti zahteva vodenje tako projekta kot proizvodnje sistematičen pristop in sprotno analizo stanja s potrebnimi korekcijami in dopolnili. V nalogi je predstavljen sistem, ki je v veljavi v podjetju Iskra Mehanizmi d. d. in s pomočjo katerega sem izpeljal projekt od naročila do redne proizvodnje v delavnici IM Štance. Ves čas projekta je bilo treba usklajevati želje in zahteve naročnika, izdelovalca orodja in proizvodnih procesov in pokazale so se potrebe po novih korakih v projektu ter zahteve za dopolnitev oziroma spremembo dokumentacije.
Keywords: Ključne besede: stiskalnica, orodje, projektno vodenje, vodenje proizvodnje, dokumentacijski sistem, prenova procesov, avtomobilska industrija, statistično spremljanje proizvodnje, dodana vrednost
Published: 03.06.2010; Views: 1683; Downloads: 153 
(1 vote)
.pdf Full text (2,17 MB)

6.
PREGLED IN ANALIZA SODOBNIH POSTOPKOV IZSEKOVANJA PLOČEVINE
Anton Pernat, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Postopki in obdelovalni stroji za izsekovanje pločevine so dokaj dobro raziskani in primerno opisani v literaturi. Gre predvsem za dlje časa poznane, dobro preizkušene postopke in izvedbe strojev. V uporabi ali v razvoju pa so tudi že stroji in postopki s povsem na novo razvitimi mehanizmi izsekovanja, ki obljubljajo krajše proizvodne čase, boljšo obstojnost orodja in nižje stroške proizvodnje. Ti stroji in postopki v slovenski literaturi skorajda niso omenjeni, zato je njihov pregled zajet v tem delu. Znani izsledki samega postopka izsekovanja veljajo za nižje hitrosti izsekovanja, nekje do 150 udarcev v minuti. Novi obdelovalni stroji na področju izsekovanja pa omogočajo tudi več kot 10-kratno povečanje števila udarcev, tam do 2000 v minuti in več. S tem se na obdelovancih pojavijo povsem drugačne, ugodnejše obremenitve, ki vplivajo na večjo natančnost končnih izdelkov. Na tem mestu se srečamo tudi z izrazom »visokohitrostno izsekovanje« (ang. High Speed Punching). Nove možnosti zniževanja stroškov se tako kažejo na področju obdelovalnih strojev, ki so vse manjši in zmogljivejši (Bruderer, Schuler, Trumpf). Zelo zanimiv je način izsekovanja »brez uporabe obdelovalnih strojev« — v mislih imamo visokohitrostne elektromagnetne stiskalnice (izdeluje jih ameriško podjetje WinSet Technologies, LLC.), ki niso kaj dosti večje od izsekovalnega orodja samega, imajo zelo malo gibajočih se delov in s tem manj možnosti za nepričakovane napake v njihovem delovanju ter nenačrtovane izpade proizvodnje. Opisana je še cela vrsta drugih postopkov, ki utegnejo v nekaj letih prodreti na trg in pomembno vplivati na sodobno proizvodnjo izsekovanja pločevin.
Keywords: visokohitrostno izsekovanje, izsekovalna orodja, izsekovalni stroji, sodobni izsekovalni postopki, visokohitrostna elektromagnetna stiskalnica
Published: 07.07.2010; Views: 2108; Downloads: 482
.pdf Full text (5,09 MB)

7.
ZASNOVA PROGRESIVNEGA PREOBLIKOVALNEGA ORODJA ZA PREOBLIKOVANJE PLOČEVINE IZ AlMg3
Vladimir Kopić, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi predstavljam postopek in izdelavo progresivnega orodja za avtomobilsko industrijo. Na začetku diplomske naloge sem opisal AlMg zlitino, kemično sestavo in kako jo pridobimo. Preračuni sile rezanje in upogibanja, ki so potrebni, za izbiro stroja za preoblikovanje pločevine. V diplomi so predstavljeni najpomembnejši deli preoblikovalnega orodja, ki so ponazorjeni z tehnično dokumentacijo. Opisal sem tudi strošek orodja.
Keywords: Avtomobilska industrija, orodje za preoblikovanje pločevine, upogibanje, progresivno orodje, stroški orodja, stiskalnica.
Published: 07.12.2010; Views: 3136; Downloads: 711
.pdf Full text (9,93 MB)

8.
ANALIZA STROJA ZA STISKANJE PANELOV
Martin Vrbančič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljen stroj za stiskanje panelov. Stroj je delo podjetja PROCESS d.o.o., katerega končni izdelki - paneli so poslovna skrivnost in zato ne bodo vključeni v diplomsko delo. Naloga vsebuje kratek opis računalniškega programa oziroma okolja v katerem je model stroja nastal. Razložen je nastanek celotnega računalniškega modela, na podlagi katerega je bila izvedena dinamična simulacija, iz katere so razvidne obremenitve posameznih pogonskih delov stroja. Hkrati so dobljeni rezultati podlaga za analizo z metodo končnih elementov, na podlagi katere so razvidne napetosti v stroju. Naloga se zaključuje z rezultati in idejami kako konstrukcijsko izboljšati trenuten model.
Keywords: konstruiranje, konstruiranje za proizvodnjo, stiskalnica, dinamična simulacija, MKE
Published: 12.07.2011; Views: 1573; Downloads: 95
.pdf Full text (8,55 MB)

9.
Zasnova hidravlične opreme za stiskanje bučnih semen
Jernej Mrvič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je prikazana zasnova hidravlične opreme za stiskalnico bučnih semen. V prvem delu so zajete fizikalne osnove in na njih temelječe osnove hidravlike. Seznanimo se s prednostmi, ki jih nudi hidravlika in tudi določenimi omejitvami. Stiskalnica je celovita hidravlična naprava, saj vsebuje poleg hidravličnega sistema še električni krmilni sistem. Del dejavnosti podjetja APS – servis, projektiranje in inženiring strojev in naprav predstavlja servisiranje in sanacijo rabljenih stiskalnic, kakor tudi projektiranje in izdelavo hidravlične opreme za novogradnje. Razvili smo svojo alternativno rešitev, katere ključni del je hidravlični multiplikator. Najprej so predstavljene obstoječe rešitve zasnove hidravlične opreme, s katerimi se srečujemo pri servisiranju. Nato je natančno razdelana naša izvedba in ovrednotene prednosti takšne rešitve pred konkurenco.
Keywords: hidravlika, hidravlični sistem, stiskalnica, hidravlični multiplikator, zasnova hidravlične opreme, oljarstvo
Published: 07.03.2013; Views: 1655; Downloads: 425
.pdf Full text (2,49 MB)

10.
GEOMETRIJSKA PARAMETERIZACIJA PAHA STISKALNICE
Alen Uršnik, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bil razvoj parametričnega modela paha. Da bi lahko nalogo izpeljali, je bilo potrebno predhodno ugotoviti parametre, na podlagi katerih se pah zgradi. Ideja je temeljila na želji, da bi z nastavitvijo parametričnega modela paha podjetju omogočili enostavnejšo, hitrejšo in učinkovitejšo konstruiranje ter izdelavo pahov. Z natančnim pregledom literature smo analizirali, kaj je potrebno storiti za izdelavo želenega modela paha. Z znanimi podatki smo konstruirali parametiziran model paha, ga analizirali, če ustreza, ter preverili, če sta bila konstruiranje in nastavitev parametrov uspešna. Konstruiranemu parametričnemu modelu paha je bila dodana interna standardizacija komponent ter MKE analiza. Z MKE analizo smo preverili trdnost paha. S tem delom bo podjetju Litostroj Ravne d. o. o. pri razvijanju novih stiskalnic omogočeno hitrejše in učinkovitejše konstruiranje pahov. V pomoč mu bo tudi pri izdelavi tehniške dokumentacije pahov.
Keywords: stiskalnica, parameterizacija, pah, tlačna enota, izravnalni cilinder, stojine, vodila.
Published: 07.11.2013; Views: 1155; Downloads: 158
.pdf Full text (1,78 MB)

Search done in 0.27 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica