| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Slovenska podjetja in značilnosti start-up ekosistema : Slovenski podjetniški observatorij 2015
Dijana Močnik, Matej Rus, 2016, znanstvena monografija

Opis: V monografiji smo najprej analizirali vse gospodarske družbe in samostojne podjetnike v Sloveniji za leto 2014, nato pa smo za leto 2012 primerjali ključne podatke za podjetja EU-28 in Slovenije v nefinančnem sektorju gospodarstva (to so dejavnosti industrije, trgovine in storitev). V Sloveniji je bilo leta 2014 63.590 gospodarskih družb (skoraj 4 % več kot leto prej) in 67.500 samostojnih podjetnikov (3 % manj kot leto prej), to je skupaj 131.090 podjetij, ki so zaposlovala več kot 526.000 ljudi. Več kot četrtina podjetij v nefinančnem sektorju EU-28 je bila leta 2012 aktivna v dejavnosti trgovine; vzdrževanja in popravil motornih vozil. Ta dejavnost je tudi zagotavljala delo največ ljudem, skoraj četrtini vseh zaposlenih. Da bi bolje spoznali slovenska start-up podjetja in start-up ekosistem ter ključne izzive za izboljšave, smo s pomočjo primarnih podatkov v raziskavo vključenih 156 start-up podjetij s povprečno starostjo 2,1 leta analizirali značilnosti slovenskih start-up podjetij in start-up ekosistema.
Ključne besede: podjetniška demografija, EU-28 nefinančni sektor gospodarstva, primerjalna analiza, start-up podjetja, star-up ekosistem
Objavljeno v DKUM: 18.01.2017; Ogledov: 1828; Prenosov: 206
URL Povezava na celotno besedilo
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
BARTHESOVA ANALIZA MITOLOGIJE V STAR TREK FILMIH
Nik Arcet, 2015, magistrsko delo

Opis: Temeljni princip magistrske naloge je identificirati in analizirati različne mite v Star Trek filmih, s pomočjo literarne teorije. V nalogi so uporabljene primerjalne, korelacijske in deskriptivne metode raziskovalnega dela. Primarni teoretični vir je zbirka esejev imenovana Mitologije, avtorja Rolanda Barthesa. Teoretični principi opisani v esejih, so bili implicirani v vseh dvanajst znanstveno fantastičnih filmov. Miti so bili analizirani skozi dejanja protagonistov oziroma antagonistov, skozi izbor objektov in prostorov ter skozi potek filmske zgodbe. Teoretični del magistrske naloge se osredotoča na splošne informacije v zvezi s Star Trek franšizo. Podatki vključujejo: glavne karakterje, posamezne izstopajoče epizode ter napredno tehnologijo prihodnosti. Zraven tega lahko v tem delu preberemo tudi o različnih teoretičnih pristopih glede izvora mitologije in mitov nasploh. Empirični del magistrske naloge, pa uspešno združuje teoretične vidike s posameznim Star Trek filmom. Rezultati analize so prikazani v obliki argumentacije in obrazložitve določnega mita.
Ključne besede: mit, mitologija, znanstvena fantastika, Star Trek, nezemeljska bitja, potovanje s svetlobno hitrostjo
Objavljeno v DKUM: 14.12.2016; Ogledov: 1199; Prenosov: 151
.pdf Celotno besedilo (439,68 KB)

3.
Učinki dolgotrajnega tretiranja s sildenafil citratom na produkcijo testosterona starih samcev laboratorijskih podgan
Karmen Šarlah, 2016, magistrsko delo

Opis: Namen magistrske naloge je bil raziskati učinke dolgotrajnega in vivo tretiranja starih samcev laboratorijskih podgan s sildenafil citratom (zaviralec fosfodiesteraze tipa 5, PDE5) na produkcijo testosterona. Raziskave so potekale v laboratoriju na Naravoslovni-matematični fakulteti Univerze v Novem Sadu od januarja do julija 2015. Zanimalo nas je, ali se s starostjo zmanjšuje koncentracija serumskega testosterona in kako šestmesečno tretiranje s sildenafil citratom vpliva na produkcijo androgenov, nitritov in ključnega proteina, ki sodeluje pri sintezi androgenov, tj. steroidogenega akutno regulatornega proteina (StAR), ter encima solubilna gvanilil ciklaza (sGC-ß1), ki sintetizira cGMP. Analizirali smo ultrastrukturo Leydigovih celic netretiranih in tretiranih osebkov. Po šestmesečnem tretiranju s sildenafil citratatom (1,25 mg/kg telesne mase), smo podgane žrtvovali in merili koncentracije preiskovanih spremenljivk v serumu, testikularni intersticijski tekočini (TIF) in Leydigovih celicah. S transmisijsko elektronsko mikroskopijo smo pregledali ultratanke tkivne rezine. Rezultati so bili skladni z navedbami v literaturi. Koncentracija androgenov se je s starostjo na splošno zniževala, medtem ko so se pri tretiranih osebkih te vrednosti bistveno povečale. Koncentracija nitritov se je s starostjo osebkov zviševala, po tretiranju pa zniževala. Koncentracija StAR se je po tretiranju povečala, medtem ko je koncentracija sGC-ß1 upadla. Vidne so bile tudi spremembe v ultrastrukturi Leydigovih celic; v tretiranih osebkih je s starostjo plazmalema postajala vse bolj gladka, z manj izrastki in v citoplazmi je bilo manj endoplazmatskega retikuluma kot v citoplazmi mlajših osebkov. V vseh tretiranih samcih, mlajših in starejših, smo opazili povečane mitohondrije zaradi večje steroidogene aktivnosti celic. Plazmalema Leydigovih celic mlajših tretiranih osebkov je bila mestoma diferencirana v izrastke, ki niso bili tako izraziti kot pri netretiranih osebkih iste starosti. Plazmalema celic starejših tretiranih osebkov je bila nediferencirana, tako da je bil rob celice videti gladek. V citoplazmi Leydigovih celic ostarelih tretiranih in netretiranih osebkov so bili prisotni elektronsko gosti lipidni vključki.
Ključne besede: Leydigove celice, sildenafil citrat, testosteron, StAR, solubilna gvanilil ciklaza, struktura celic
Objavljeno v DKUM: 25.10.2016; Ogledov: 1164; Prenosov: 125
.pdf Celotno besedilo (1,72 MB)

4.
Case study of data warehouse development for monitoring of energy consumption in public buildings
Goran Kovačić, 2016, magistrsko delo

Opis: The goal of this case study was to examine which implementation of the data warehouse will yield better results in the observed scenario – monitoring of energy consumption in public buildings. Data warehouse (DW) is a type of database created with the goal of preparing data for analysis and reporting. We implemented two versions of DW, one based on the star and the other on the snowflake schema model. Series of tests were conducted to evaluate implemented solutions. Statistical analysis showed that for the observed scenarios, implementation based on snowflake schema performs better, in both shorter ETL execution time and smaller size of DW.
Ključne besede: data warehouse, dimensional model, star schema, snowflake schema, ETL process
Objavljeno v DKUM: 04.07.2016; Ogledov: 861; Prenosov: 94
.pdf Celotno besedilo (2,11 MB)

5.
GLOBALNE STRATEŠKE ZVEZE V ZRAČNEM TRANSPORTU
Sašo Verčko, 2013, diplomsko delo

Opis: Korenite spremembe v zračnem transportu v ZDA so se pričele po sprejetju Zakona o deregulaciji zračnega transporta. Zakon je omogočil lažje vstopanje novih družb v panogo, gibljivost cen in prosto odločanje družb o uvajanju novih prog ali njihovi opustitvi. V Evropi je liberalizacija potekala v treh fazah. Prvi paket smernic (1988) je vzpostavil mehanizem za postopno liberalizacijo, vplival pa je na večjo fleksibilnost glede oblikovanja cen. Drugi paket je uvedel relativno liberalen način potrjevanja tarif (dvojno neodobravanje), sprejet je bil razširjen obseg pete svobode, izbira prog pa je postala bolj liberalna. Sprejem tretjega paketa smernic (1993) je letalskim prevoznikom omogočila prosto konkurenco na odprtem notranjem trgu EU (omogočanje kabotaže). Deregulacija zračnega transporta je v veliki meri vplivala na oblikovanje strateških letalskih zvez. Ena glavnih prednosti povezovanja v strateške zveze z vidika letalskih prevoznikov je v povezovanju linij, glavni učinek pa v zagotavljanju boljše storitve potnikom. Na letalskem trgu so se oblikovale tri globalne strateške zveze (STAR, SkyTeam in Oneworld). Strateška zveza Star je prva in največja globalna letalska zveza, ustanovljena leta 1997. Vstop v zvezo zahteva doseganje najvišjih standardov storitev, varnosti in tehnične infrastrukture v letalski industriji. V zvezo je včlanjenih 28 letalskih družb, ki povezujejo 1328 letališč v 195 državah in letno prepeljejo več kot 727 milijonov potnikov (Star Alliance, 2013). Cilj, ki mu članice letalske zveze Star sledijo je omogočanje tekočega in brezskrbnega potovanja. Konkurenčnost zveze Star je lahko v prihodnje dodatno okrepljena s poudarkom na kakovosti. Skupna velikost trga (vseh članic) in njen močan program zvestobe skupaj s kakovostnimi storitvami ustvarijo prepričljivo ponudbo stranki, katere na globalni ravni ni sposoben doseči nihče od konkurentov. V zvezi verjamejo, da je to pravi recept za zagotovitev povečanja konkurenčne moči strateške letalske zveze v vedno bolj zahtevnem poslovnem okolju.
Ključne besede: Zračni transport, zračni sporazumi, deregulacija, liberalizacija, globalna strateška zveza, letalska zveza Star
Objavljeno v DKUM: 26.11.2013; Ogledov: 990; Prenosov: 87
.pdf Celotno besedilo (887,38 KB)

Iskanje izvedeno v 0.1 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici