| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 12
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Planiranje in spremljanje proizvodnega procesa izdelave orodij v orodjarni podjetja talum d.d.
Gregor Cafuta, 2020, magistrsko delo

Opis: Planiranje, spremljanje in nadzor proizvodnje so eni izmed ključnih procesov, ki potekajo znotraj vsakega uspešnega podjetja. V magistrskem delu smo se osredotočili na izboljšanje obstoječega stanja v Orodjarni podjetja Talum d.d. V teoretičnem delu magistrskega dela predstavljamo podjetje, programska okolja, črtne kode in teoretična ozadja planiranja, vodenja ter nadzora proizvodnje. Empirični del magistrskega dela pa sestoji iz predstavitve planiranja v programskem okolju Microsoft Project in vseh narejenih izboljšav, ki smo jih izvedli v podjetju.
Ključne besede: Planiranje proizvodnje, spremljanje proizvodnje, nadzor proizvodnje, Microsoft Project, Infor LN, QR koda
Objavljeno: 11.01.2021; Ogledov: 185; Prenosov: 0

2.
PROGRAMSKA REŠITEV ZA SPREMLJANJE PROIZVODNJE OPAŽNIH PLOŠČ
Franci Sodja, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Učinkovitost podjetja je bistvenega pomena za njegovo uspešnost; to še posebej velja v degradiranih panogah industrije, kamor lesna industrija z nizkimi donosi na zaposlenega vsekakor sodi. V diplomskem delu smo opisali razvoj programske rešitve za spremljanje proizvodnje opažnih plošč. Po natančni proučitvi delovnih operacij in uporabi obstoječih normativov smo v programu MS Access pripravili rešitev, ki omogoča vnos izdelanih količin, porabo časa in porabo posameznih materialov, hkrati pa omogoča vodenje poimenske zasedenosti delovnih mest, izračuna uspešnost posamezne izmene oziroma posameznega delavca. Slednje omogoča optimalno razporediti delavce po delavnih mestih, kjer so uspešnejši oziroma jih pravično nagrajevati. Izpis količine porabljenih materialov na enoto proizvoda zagotavlja optimalno porabo materialov in v primeru lepil doprinaša k končni kvaliteti izdelka. Programsko rešitev smo tudi poskusno začeli uporabljati in prvi rezultati so zelo spodbudni.
Ključne besede: Opažna plošča, spremljanje proizvodnje, vodenje proizvodnje.
Objavljeno: 11.10.2016; Ogledov: 637; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (3,17 MB)

3.
Računalniško podprto gospodarjenje s časom v proizvodnem podjetju
Marko Popič, 2016, diplomsko delo

Opis: Gospodarjenje s časom je eden bistvenih elementov produktivnosti proizvodnega podjetja. Današnje razmere na trgu ne dopuščajo, da bi resna proizvodnja delovala brez sprotnih podatkov. Pravočasne informacije iz proizvodnje so eden od temeljev za ohranjanje konkurenčnosti, ustvarjanje zaupanja vrednega poslovnega partnerstva med dobaviteljem in kupcem ter za samo upravljanje proizvodnje. Podjetje Kopa d.d. je za podporo interaktivnemu spremljanju in vodenju proizvodnje izdelalo prilagodljiv sistem UTRIP.PRO, ki po uvedbi nudi boljši nadzor nad dogajanjem v proizvodnih procesih. Program omogoča, da se lahko v proizvodnih procesih beležijo časi prisotnosti delavcev na delovnem centru in operaciji. Evidentirajo se izdelane količine, izmet, napake in zastoji. Analitični modul programa pa omogoča dobro analizo zajetih podatkov.
Ključne besede: spremljanje proizvodnje, proizvodni proces, čas izdelave, računalniška podpora, delovna dokumentacija
Objavljeno: 06.10.2016; Ogledov: 749; Prenosov: 46
.pdf Celotno besedilo (2,52 MB)

4.
Uvedba vitke proizvodnje v oddelek maloserijske proizvodnje MEKOM
Boris Rednak, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo se osredinja na ureditev delovnega procesa maloserijske proizvodnje v obratu Šoštanj (MSP). Namen ureditve MSP je izboljšava delovnega procesa, ki s seboj prinese večjo produktivnost delavcev, motivacijo delavcev v proizvodnji, ergonomsko lažje delo za posameznega delavca in na koncu še prihranek pri materialu ali delu. V pričujočem delu se bomo osredotočili na več pristopov tako teorije kot prakse. Za izboljševanje je ključnega pomena uvajanje Lean-projekta, tj. vitka proizvodnja. Z uvajanjem projekta Lean bomo delovni proces skušali čim bolj optimirati in urediti oziroma vizualizirati. V projekt bomo vključili sodelavce iz proizvodnje, da bodo tudi sami čutili odgovornost do spremembe v obratu. V diplomskem delu je predstavljeno obstoječe stanje obrata MSP, ki bo tudi naše izhodišče za optimizacijo procesa. Za vsak problem bo predstavljena problematika in rešitev za problematiko z različnimi Lean-orodji. Diplomsko delo prav tako zajema razvoj in predlog uvedbe mikroplaniranja proizvodnje in izkoristek strojev v proizvodnji.
Ključne besede: planiranje proizvodnje spremljanje proizvodnje pretok materiala skozi delovni proces vizualizacija metoda 5S
Objavljeno: 06.07.2016; Ogledov: 1637; Prenosov: 249
.pdf Celotno besedilo (4,31 MB)

5.
Posodobitev planiranja in spremljanja proizvodnje v podjetju Impol-Inotechna d.o.o.
Matjaž Kopše, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava tematiko s področja planiranja in spremljanja proizvodnje v podjetju Impol-Inotechna. Podjetje izgublja konkurenčno prednost zaradi slabih odločitev v proizvodnji in poslovanju. Slabe odločitve bazirajo na nepopolnih ali napačnih informacijah o stanju naročil v proizvodnji, te pa pripeljejo do povečanja stroškov izdelave posamezne pogodbe in zamud pri pogodbenih rokih. V ta namen sem na podlagi teoretičnega znanja in praktičnih izkušenj izdelal predlog in model rešitve, ki omogoča izboljšanje planiranja in spremljanja proizvodnje ter vodstvu podjetja in zaposlenim omogoča prikazovanje natančnih informacij o stanju naročil.
Ključne besede: večprojektno okolje, planiranje proizvodnje, spremljanje proizvodnje, naročniška proizvodnja, podjetja ki ne proizvajajo na zalogo
Objavljeno: 04.11.2015; Ogledov: 1033; Prenosov: 131
.pdf Celotno besedilo (2,88 MB)

6.
STATISTIČNO SPREMLJANJE PROIZVODNJE GREDI POLŽEVEGA GONILA
Jure Rudman, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo posega na področje proizvodnih meritev in statističnega spremljanja proizvodnje. Predstavljen je tako teoretični del, na osnovi proučevanja literature, kot tudi praktični del, ki prikazuje uporabo v proizvodnji. Na praktičnem primeru sem prikazal proizvodne meritve in statistično spremljanje proizvodnje gredi polževega gonila v podjetju Riedl Tomaž s.p.. Omejil sem se na proces struženja, statistična analiza pa je izvedena le za najbolj kritične dimenzije na izdelku. Osredotočil sem se na raziskavo proizvodnega procesa s pomočjo kontrolnih kart. Glavni cilj diplomskega dela je bil raziskati določen problem skozi postopek statističnega spremljanja proizvodnje, ter z ugotovitvijo in klasifikacijo napak izboljšati proces in s tem posledično kakovost izdelka.
Ključne besede: statistično spremljanje proizvodnje, gred polževega gonila, proizvodni proces, kontrolne karte
Objavljeno: 12.01.2012; Ogledov: 1687; Prenosov: 232
.pdf Celotno besedilo (3,00 MB)

7.
VPELJAVA ORODJA ZA STRIŽENJE V REDNO PROIZVODNJO
Bojan Onič, 2010, diplomsko delo

Opis: Tržišče zahteva od proizvajalcev vedno krajši razvojni cikel in boljšo kakovost izdelkov, ki postajajo vse zahtevnejši. Globalizacija narekuje nizke cene in visoko prilagodljivost željam kupcev. Zaradi kompleksnosti zahteva vodenje tako projekta kot proizvodnje sistematičen pristop in sprotno analizo stanja s potrebnimi korekcijami in dopolnili. V nalogi je predstavljen sistem, ki je v veljavi v podjetju Iskra Mehanizmi d. d. in s pomočjo katerega sem izpeljal projekt od naročila do redne proizvodnje v delavnici IM Štance. Ves čas projekta je bilo treba usklajevati želje in zahteve naročnika, izdelovalca orodja in proizvodnih procesov in pokazale so se potrebe po novih korakih v projektu ter zahteve za dopolnitev oziroma spremembo dokumentacije.
Ključne besede: Ključne besede: stiskalnica, orodje, projektno vodenje, vodenje proizvodnje, dokumentacijski sistem, prenova procesov, avtomobilska industrija, statistično spremljanje proizvodnje, dodana vrednost
Objavljeno: 03.06.2010; Ogledov: 1810; Prenosov: 163 
(1 glas)
.pdf Celotno besedilo (2,17 MB)

8.
IZGRADNJA SISTEMA ZA SPREMLJANJE PROIZVODNJE OKEN V PODJETJU ARCONT IP D.O.O.
Andrej Čolig, 2010, diplomsko delo

Opis: Sledljivost v proizvodnem procesu je izrednega pomena za sleherno podjetje. V podjetju Arcont IP d.o.o. smo obstoječi način spremljanja proizvodnje, ki je dokaj skop, predvsem pa počasen in tog, zamenjali s programom e-prod. Program uporablja že obstoječe nalepke črtne kode. V diplomski nalogi je predstavljeno stanje pred, ter stanje po uvedbi programa za spremljanje proizvodnje. Poleg točne informacije o položaju izdelka v proizvodnji, s tem programom pridobimo tudi na organiziranosti vmesnih skladišč. Ob koncu naloge smo predstavili tudi stroškovno plat, kot tudi ostale pozitivne dejavnike, ki opravičujejo uvedbo tega programa.
Ključne besede: črtna koda, podjetje, proces, spremljanje proizvodnje, e-prod
Objavljeno: 06.05.2010; Ogledov: 2487; Prenosov: 189
.pdf Celotno besedilo (1,46 MB)

9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici