| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
POSLEDICE SPONTANEGA SPLAVA IZ ZDRAVSTVENO-SOCIALNIH VIDIKOV
Darja Sitar - Stopajnik, 2014, diplomsko delo

Opis: Izkušnja spontanega splava je ena najbolj tragičnih izkušenj ženske. Ker gre za pogosto zamolčano izkušnjo, smo se odločili za predstavitev problematike z vidika posledic spontanega splava iz zdravstveno-socialnih vidikov. Predstavili smo najpogostejše vzroke in posledice spontanega splava s psiho-fizičnega in socialnega vidika ter možne vrste strokovnih pomoči z možnimi izboljšavami in podpore, ki naj bi jih ženske bile deležne. Osvetlili smo različna stališča do spontanega splava in statistiko le-tega v Sloveniji. V ta namen smo uporabili metodo dela s študijem domače in tuje strokovne literature, metodo pregleda in ovrednotenja relevantne literature ter primerjali spoznanja, stališča in rezultate različnih avtorjev. Ugotovili smo, da fizične posledice trajajo s počitkom približno en dan za teden nosečnosti, psihične pa tudi do dveh let. Ključnega pomena sta prepoznavanje in izpoved bolečine. Tolažbo in pomoč ženska najprej išče pri najbližjih. Družina je žalujoči ženski najmočnejša opora. Različno dojemanje izgube lahko med svojci pripelje do odtujitve, celo razveze, ženska se lahko zapre vase, izgubi delo, postane celo agresivna. V oporo ženskam so skupine za samopomoč. V Sloveniji sta najbolj znana Slovensko društvo Hospic in Društvo Solzice. Medicinska sestra predstavlja pacientki vir informacij, zato mora biti iskrena in odgovorna. Srž problema smo videli v ekonomsko naravnanem zdravstvenem sistemu.
Ključne besede: spontani splav, vzroki spontanega splava, zdravstveno-socialne posledice spontanega splava, družina, družba.
Objavljeno: 08.07.2014; Ogledov: 1107; Prenosov: 418
.pdf Celotno besedilo (573,29 KB)

2.
Kromosomske nepravilnosti pri neplodnosti
Mateja Smogavec, Andreja Zagorac, Nadja Kokalj-Vokač, 2009, izvirni znanstveni članek

Opis: Izhodišča: Analiza podatkov o citogenetskih nepravilnostih, ki so se v Laboratoriju za medicinsko genetiko Univerzitetnega kliničnega centra Maribor izkazale kot vzrok neplodnosti pri parih, ženskah in moških posameznikih ter primerjava dobljenih rezultatov s podatki iz literature, služi za nadaljnje razumevanje in ustreznost napotitve neplodnih oseb na citogenetske analize. Metode: Analizirani so bili podatki kariotipov oseb, ki so bile zaradi neplodnosti obravnavane od januarja 2000 do septembra 2008 v Laboratoriju za medicinsko genetiko Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. Proučevana populacija 750 oseb je bila razdeljena na pare (290 parov), na posameznice ženskega (20) in moškega (150) spola. Pri vseh je bila narejena rutinska kromosomska analiza 30 metafaznih celic iz celične kulture periferne krvi s tehnikami proganja GTG, RGH in/ali RBG. Rezultati: V proučevani skupini 750 preiskovancev je imelo 87 (11,6 %) oseb kromosomske nepravilnosti. Od teh je bilo ugotovljenih pri moških 6,8 % kromosomskih nepravilnosti in 4,8 % pri ženskah. Odstotek kromosomskih nepravilnosti proučevanih parov, 8,8 %, je primerljiv s podatki iz literature. Zaključki: Kromosomska analiza je pomemben del preiskav neplodnosti, saj, kot se je izkazalo v naši raziskavi, je pojavnost kromosomskih nepravilnosti v proučevani skupini večja kot v splošni populaciji. Uravnotežene kromosomske preureditve so najpogostejši razlog za spontane splave in prizadetost potomcev pri parih. Anevploidije spolnih kromosomov pa so najpogostejši razlog za neplodnost v ožjem pomenu pri moških in ženskah posameznicah. Pomanjkljivost v citogenetski obravnavi naših preiskovancev na področju neplodnosti je, da se neplodnost mnogokrat ne obravnava celostno - v parih, temveč se na kariotipizacijo napotijo posamezniki z domnevo, da drugi partner ni nosilec kromosomske spremembe.
Ključne besede: kariotipizacija, kromosomske spremembe, azoospermija, spontani splav, amenoreja
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 1138; Prenosov: 59
.pdf Celotno besedilo (106,88 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.04 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici