| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
Nadgradnja orodja za odkrivanje kvantitativnih trendov v biomedicinski znanstveni literaturi
David Bombek, 2010, master's thesis

Abstract: Velika porast bioloških in biomedicinskih eksperimentalnih in računskih podatkov v zadnjih letih je povzročila povečanje števila publikacij. Učinkovita računalniška orodja, ki v ustrezno kratkem času izluščijo in razvrstijo najbolj relevantne informacije o specifični tematiki, so zato bistvenega pomena za uspešno znanstvenoraziskovalno delo. Učinkovita in do uporabnika prijazna spletna aplikacija za analizo in vizualizacijo trendov v znanstveni literaturi je pri tem delu ključnega pomena. Razvito orodje daje možnost ogleda dolgoročnega in kratkoročnega trenda določene tematike, saj se je kombinacija dveh sistemov za pridobivanje referenc izkazala za uspešno, dodatno pa nudi tudi možnost izvoza podatkov v Microsoft Office Excel. Zaradi zakasnitev pri objavljanju znanstvenih prispevkov dolgoročni trend sledi aktualnemu dogajanju na znanstvenem področju z zamikom, kratkoročni trend pa sledi aktualni tematiki v realnem času. Z učinkovito aplikacijo za iskanje trendov v literaturi lažje sledimo trenutnemu težišču razvoja posameznega področja, pridobivamo aktualne informacije in usmerjamo raziskovalno delo.
Keywords: znanstvena literatura, biomedicina, spletna aplikacija, spletno rudarjenje, bioinformatika
Published: 29.10.2010; Views: 2434; Downloads: 235 
(2 votes)
.pdf Full text (1,27 MB)

4.
DOLOČANJE UPORABNIŠKEGA PROFILA Z ANALIZO KLIKOV
Diana Kolar, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu obravnavamo problematiko poosebitve spletnih portalov in gradnjo uporabniških profilov na podlagi analize klikov. V teoretičnem delu smo najprej opisali načine zbiranja in obdelave podatkov iz spletnega strežnika. Nato smo predstavili algoritme podatkovnega rudarjenja in strojnega učenja, ki se uporabljajo za gradnjo skupinskih uporabniških profilov. Za zbiranje podatkov iz spletnega strežnika smo uporabili prosto dostopno orodje Piwik, za obdelavo podatkov s pomočjo podatkovnega rudarjenja pa odprtokodno programsko zbirko Weka. V praktičnem delu smo obdelali podatke o klikih na gradiva v Digitalni knjižnici Univerze v Mariboru (DKUM). Opisali smo način zbiranja podatkov, uporabo orodja Weka za določitev pravil poosebitve gradiv in podali predloge za vključitev poosebitve v DKUM. Na koncu smo prikazali rezultate in podali napotke za nadaljne delo.
Keywords: spletno rudarjenje, poosebitev z analizo klikov, uporabniški profili, Weka, Piwik
Published: 25.09.2011; Views: 1480; Downloads: 118
.pdf Full text (1,58 MB)

5.
IZDELAVA PROGRAMSKE OPREME ZA PRIDOBIVANJE INFORMACIJ IZ SPLETNIH VIROV
Aljaž Razpotnik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo se ukvarjali z razvojem spletne aplikacije, ki omogoča širši množici uporabnikov spletnih omrežij hitrejši dostop do informacij, katere so primarno locirane na različnih spletnih mestih. Izdelana aplikacija posamezniku pomaga pri ekstrakciji informacij iz različnih spletnih strani na enem mestu ter tako pripomore k enostavnejšemu iskanju in spremljanju podobnih informacij. Diplomsko delo sestavljata teoretični in praktični del. V teoretičnem delu smo opisali različne že obstoječe alternative izdelani aplikaciji, njihove prednosti in slabosti, usmerili smo se tudi v opis značilnosti spletnega pridobivanja podatkov, posebej izpostavili model DOM, ki nam je bil v pomoč pri pridobivanju podatkov za izdelano aplikacijo ter opisno predstavili krajši pregled uporabljenih tehnologij. V praktičnem delu diplomskega dela smo predstavili kratek pregled aplikacije ter jo povezali z uporabljenimi tehnologijami. Ob koncu smo na primeru opisali delovanje aplikacije ter jo tabelarno primerjali z že obstoječimi alternativami.
Keywords: Spletno programiranje, spletni viri, spletni strgalnik, spletno rudarjenje, pridobivanje informacij iz spleta
Published: 22.09.2016; Views: 830; Downloads: 96
.pdf Full text (1,51 MB)

Search done in 0.28 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica