| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Spektralno razločevanje Fabry Perot interferometra z nizkoločljivim spektralnim analizatorjem
Emanuel Nikl Hutinski, 2018, diploma project paper

Abstract: V diplomski projektni nalogi smo izdelali senzor, s katerim lahko zaznavamo spremembo dolžine Fabry Pérot interferometra. To spremembo lahko izračunamo preko spremembe faznega kota spektralne karakteristike našega senzorja. Fazni kot lahko uporabimo za nadaljnje izračune pozicije ali majhnih premikov, izračun sile, ki deluje na senzor, spremembo temperature v okolici interferometra in druge dejavnike, katerim je izpostavljen Fabry Pérot interferometer. Najprej je predstavljeno teoretično ozadje interference in Fabry Pérot interferometra, nato merilna proga, ki je uporabljena na našem senzorju. Sledi kratka predstavitev prototipa, narejenega na mikrokrmilniku Arduino mega in programskem orodju Processing 3. Opisana je izgradnja in načrtovanje ohišja za spektralni analizator, vezje, ki je potrebno za delovanje LED luči, tako da lahko z njo upravljamo preko mikrokrmilnika. Nekaj besed o spektralnem analizatorju, mikrokrmilniku in pa izdelavi tiskanega vezja. Na koncu pa še rezultati in meritve, ki smo jih pridobili s senzorja.
Keywords: Fabry Perot, spektralni analizator, optična vlakna
Published in DKUM: 06.02.2019; Views: 1070; Downloads: 234
.pdf Full text (1,43 MB)

2.
NIZKOCENOVNI OPTIČNI SPEKTRALNI ANALIZATOR
Matic Lilek, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo govori o različnih vrstah spektralnih analizatorjih, njihovem delovanju. Poudarek je na optičnih spektralnih analizatorjih z uklonsko mrežico. Naš sistem temelji na takšnem spektralnem analizatorju. Opisane so komponente tega sistema, način sestave in na koncu umerjanje sistema. Sistem sestavljajo enorodovna optična vlakna, konkavne in konveksne leče, optični delilnik, prepustna uklonska mrežica, detektor in vir, ki je superluminiscenčna dioda. Predstavljeni so tudi eksperimentalni rezultati. Končen produkt je uspešno izdelan nizkocenovni optični spektralni analizator. Njegovo delovanje in umerjanje je predstavljeno s pomočjo optičnega senzorja raztezka, ki deluje na principu Fabry-Perot interferometra.
Keywords: optični spektralni analizator, uklonska mrežica, linijsko polje fotodetektorjev, spektralna analiza, Fabry-Perot
Published in DKUM: 13.01.2012; Views: 3197; Downloads: 307
.pdf Full text (1,83 MB)

3.
4.
5.
Search done in 1.62 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica