| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 28
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Specifikacija zahtevanih lastnosti za modul »rtls«
Timon Šuc, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava razvoj specifikacij zahtevanih lastnosti za modul RTLS (ang. real-time locating system), ki omogoča sledenje osnovnim sredstvom v realnem času. Podjetje je pri kupcih zaznalo potrebo po programski rešitvi za spremljanje lokacije določenih osnovnih sredstev. V raziskavi je kratko predstavljeno podjetje Špica International, d. o. o, katerega ključne dejavnosti so razvoj rešitev na področju identifikacijskih tehnologij in upravljanja časa ter oskrbovalnih verig. Primerjava tehnologij, ki omogočajo sledenje osnovnim sredstvom v realnem času, je pokazala, da je Bluetooth najprimernejši za večino primerov. V diplomskem delu je izdelana funkcionalna specifikacija zahtevanih lastnosti. S programom Draw.io so narisani modeli procesov, modeli podatkov pa so predstavljeni s pomočjo programskega paketa Oracle Data modeler. Zasnovane so tudi spremembe uporabniških vmesnikov obstoječe rešitve Frontman Find.
Keywords: RTLS, popis osnovnih sredstev, specifikacija zahtevanih lastnosti, modeliranje
Published: 07.06.2021; Views: 118; Downloads: 19
.pdf Full text (983,79 KB)

2.
Reševanje problematike voziščnih konstrukcij z nevezano nosilno plastjo s pomočjo tehnologije chip - seal
Rok Varga, 2020, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava rešitev za voziščne konstrukcije, katerih nosilna plast je samo nevezana nosilna plast. V teoretičnem delu je opisana tehnologija gradnje, ki je zahtevana pri izvedbi cestišča s chip – seal obrabno plastjo. Prav tako so podane tehnične specifikacije in računski modeli za izgradnjo novih voziščnih konstrukcij, tako asfaltiranih kakor tudi vozišč z nevezano nosilno plastjo. V računskem delu so prikazane povezave med metodo končnih elementov in računskim modelom Giroud & Han, katere služijo poenostavitvi pri dimenzioniranju. Hkrati pa je opravljena tudi analiza, ki pokaže bistvene prednosti chip – seal voziščne konstrukcije napram asfaltirani.
Keywords: chip – seal, dimenzioniranje voziščnih konstrukcij, tehnična specifikacija, neasfaltirana voziščna konstrukcija, EverstressFE
Published: 16.07.2020; Views: 440; Downloads: 103
.pdf Full text (2,60 MB)

3.
Kolaborativni roboti v industrijskem okolju
Alen Vuk, 2019, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo opisuje smernice za vgradnjo kolaborativnega robota. Področje kolaborativne robotike je novo področje študija in preiskave mejnih vrednosti še potekajo. V industriji se takšne aplikacije redko pojavijo, saj je to področje še nedorečeno. Trenutna odkritja in smernice so opisane v tehnični specifikaciji ISO/TS 15066:2016. Pomembne informacije iz tehnične specifikacije ISO/TS 15066:2016 so predstavljene v magistrski nalogi. Opisana je nastavitev varnostnih parametrov na robotu FANUC in Universal Robots. Na podlagi informacij tehnične specifikacije je prikazan primer določitve ustrezne sile in hitrosti kolaborativnega robota v kolaborativnem prostoru.
Keywords: Standard, tehnična specifikacija, kolaborativna aplikacija, ISO/TS 15066:2016, kolaborativni parametri
Published: 20.06.2019; Views: 1061; Downloads: 244
.pdf Full text (1,88 MB)

4.
Preverjanje konstrukcijskih značilnosti izdelka s trikoordinatno merilno tehniko
Nejc Švarc, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja preverjanje skladnosti konstrukcijskih značilnosti in izdelavo ter analizo merilne tehnike s 3-koordinatno merilno roko končnega izdelka v podjetju Stroj d. o. o. iz Radelj ob Dravi. Ker so naročniki ter končni potrošniki izdelka vedno bolj zahtevni in hočejo boljšo kakovost, je potrebno izdelke izdelati v skladu z zelo zahtevnimi merili. Proces merjenja izdelka in primerjava dobljenih vrednosti se začne, ko izdelek zapusti proizvodno linijo in se konča, ko potrdimo ujemanje izdelka s konstrukcijskimi zahtevami naročnika. V diplomski nalogi so prikazane vse konstrukcijske zahteve izdelka, katere se mora pri izdelavi upoštevati in nato pri merjenju tudi potrditi njihovo ujemanje.
Keywords: 3-koordinatno merjenje, ugotavljanje skladnosti, geometrijska specifikacija izdelka, nadzor procesa
Published: 07.03.2019; Views: 599; Downloads: 64
.pdf Full text (7,71 MB)

5.
Trikoordinatne meritve sestavnih delov za kmetijsko industrijo na tipalnem cnc merilnem stroju
Matej Reberšak, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Geometrijske specifikacije izdelkov v strojni industriji postajajo vse bolj kompleksne, zato je v večini primerov nujna vključitev trikoordinatnih merilnih naprav v sistem nadzora geometrijskih značilnosti izdelkov. Ker se v podjetju Euroinoks d. o. o. pojavljajo vse bolj kompleksni izdelki z ozkimi tolerancami, so se odločili, da bodo klasični nadzor geometrije izdelkov zamenjali s trikoordinatno merilno tehniko. Glavni cilj diplomskega dela je določitev merilne strategije, izdelava merilnega programa in analiza skladnosti geometrijskih značilnosti za tipičen izdelek v podjetju. V nalogi so predstavljene osnove trikoordinatne merilne tehnike in konkretna aplikacija na primeru. Aplikacijo smo preizkusili na koordinatni merilni napravi in analizirali merilne rezultate.
Keywords: trikoordinatna merilna tehnika, off-line programiranje, geometrijska specifikacija izdelka, nadzor kakovosti.
Published: 06.09.2018; Views: 528; Downloads: 176
.pdf Full text (2,45 MB)

6.
Razvoj tehničnih specifikacij informacijskega sistema za vodenje vozil
Aljaž Soderžnik, 2018, undergraduate thesis

Abstract: To diplomsko delo naslavlja tehnologije sledenja in vodenja vozil. V ta namen smo najprej preučili trenutno stanja tehnike na področju, čemur je sledil pregled obstoječih rešitev slovenskih podjetij, ki omogočajo tovrstne funkcionalnosti. Ugotovili smo, da obstoječe rešitve nudijo dobro podporo za ogled statusa vozila in njegovo vodenje od točke A do točke B, učinkovite informacijske rešitve za rabo parkirnih prostorov pa danes še ne obstajajo. To je zlasti očitno v kontekstu tovornega prometa, kjer so parkirišča izrazito prezasedena. Iz tega razloga smo zasnovali informacijsko rešitev, ki omogočala tudi tovrstne funkcionalnosti. Izdelali smo tudi tehnične specifikacije in implementirali spletno storitev, ki temelji na koncept geografskega ograjevanja v ogrodju .NET in omogoča spremljanje zasedenosti in vodenje rezervacij parkirišča.
Keywords: vodenje vozil, tehnična specifikacija, geografsko ograjevanje, spletna storitev
Published: 28.08.2018; Views: 616; Downloads: 84
.pdf Full text (1006,59 KB)

7.
PRENOVA MODULA ZA VODENJE DISCIPLINSKIH KAZNI PRI NOGOMETNI ZVEZI SLOVENIJE
Boris Krišelj, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Kvaliteten informacijski sistem je eden izmed temeljev vsake organizacije. Diplomsko delo z naslovom Prenova modula informacijskega sistema za vodenje disciplinskih kazni pri Nogometni zvezi Slovenije je smernica načrtovanju ostalih modulov informacijskega sistema NZS.
Keywords: IEEE standard 830-1998, specifikacija zahtev za programsko opremo, nogomet, informacijski sistem
Published: 07.10.2016; Views: 478; Downloads: 46
.pdf Full text (1,75 MB)

8.
VLOGA IN POMEN INŽENIRSTVA ZAHTEV PRI RAZVOJU INFORMACIJSKIH REŠITEV
Janko Orač, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili pomen inženirstva zahtev pri razvoju programske opreme in informacijskih rešitev. V teoretičnem delu smo predstavili glavne dejavnosti inženirstva zahtev, zakaj je inženirstvo zahtev pomembno, katere vrste zahtev poznamo, kdo vodi zbiranje in kdo lahko pridobi z uporabo. Pri praktičnem delu smo predstavili podporna orodja, ki se uporabljajo pri inženirstvu zahtev, in prikazali primer uporabe orodja za upravljanje zahtev, imenovanega ReqView.
Keywords: programsko inženirstvo, upravljanje zahtev, informacijski sistem, specifikacija zahtev programske opreme, ReqView
Published: 15.09.2016; Views: 705; Downloads: 64
.pdf Full text (8,87 MB)

9.
PROGRAMSKA REŠITEV ZA PODPORO VZDRŽEVANJU VOZIL
Radoslav Glamočanin, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Z diplomskim delom smo predstavili problem pri samostojnem podjetniku CVETO s.p., ki se ukvarja z vzdrževanjem in popravilom motornih vozil in voznih sredstev. Samostojni podjetnik CVETO s.p. ima težave pri vodenju evidence zaloge, evidenci in ažurnosti strank, izdajanju delovnih nalogov in izdajanju specifikacij k računu. Z diplomskim delom predstavljamo rešitev za omenjene probleme. Rešitev obsega vzpostavitev baze podatkov in izdelavo spletne aplikacije, ki izkorišča bazo podatkov in tako olajša reševanje omenjenih problemov. Pri bazi podatkov so opisane tabele in relacije med tabelami. Baza je razdeljena na štiri glavne segmente. Prvi segment je nabava, ki vključuje dobavo artiklov pri dobaviteljih na podlagi dobavnic. Specifikacija k računu vključuje tabele za izdelavo specifikacije k računu s postavkami. Zaloga vsebuje seznam tabel za vodenje zaloge. Zaloga se preračuna iz dobave, od katere se odšteje odpis in porabljeni artikli, ki so navedeni na specifikacijah k računu. Četrti segment je stranka. Stranka se uporablja za vodenje evidenc o strankah, njihovih vozilih in izdanih specifikacijah k računu. Posredno smo z bazo podatkov rešili problem izdajanja delovnih nalogov in s posebno tabelo v program vključili tudi plan zasedenosti. Za prikaz, vnos in obdelavo podatkov v bazi podatkov se uporablja spletna aplikacija. Spletna aplikacija vsebuje vnosne maske, preglede in statistične podatke, ki se pridobijo iz baze podatkov. Prednost uporabe aplikacije, ki vsebuje bazo podatkov, je hitro in natančno vodenje zaloge, strank, izdajanje specifikacij k računu, vodenje plana zasedenosti in izdajanje delovnih nalogov. Prav tako nam omogoča statistični pregled, iskanje in ponovni izpis podatkov za pretekla obdobja.
Keywords: baza podatkov, specifikacija k računu, delovni nalog, spletna aplikacija
Published: 25.02.2016; Views: 745; Downloads: 64
.pdf Full text (1,02 MB)

10.
VALIDACIJA RAČUNALNIŠKIH SISTEMOV SKOZI UVEDBO CELOVIITIH INFORMACIJSKIH REŠITEV
Tom Erznožnik, 2015, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je prikazan postopek validacije v farmacevtski industriji. Opisani in pojasnjeni so zakonski predpisi, standardi in primeri dobre prakse, ki se morajo pri sami validaciji upoštevati. Navedeni so postopki, kvalifikacije in dokumentacija, ki mora v procesu nastati. Posebna pozornost je namenjena postopku validacije računalniških sistemov oz. celovitih informacijskih rešitev. Postopek validacije je opisan v sklopu posamezne faze uvedbe celovite informacijske rešitve. Po fazah življenjskega cikla so navedene validacijske aktivnosti, ki se morajo izvesti, da celovita informacijska rešitev lahko dobi naziv validirane rešitve. V magistrskem delu so omenjeni tudi postopki ravnanja z validirano rešitvijo po uvedbi celovite informacijske rešitve. Spremembe po uvedbi je potrebno ustrezno evidentirati, da rešitev obdrži status validiranega sistema. Tudi upokojitev sistema mora biti primerno dokumentirana in izvedena po protokolu. Sama validacija mnogim organizacijam povzroča veliko breme, saj je časovno zelo potratna, posledično pa je uvedba celovite informacijske rešitve veliko dražja. Zato smo v magistrskem delu predstavili prednosti in namen validacije celovite informacijske rešitve, ki lahko upraviči višje stroške.
Keywords: Validacija, Prednosti Validacije, Postopek validacije, Celovite informacijske rešitve, Uvajanje celovitih informacijskih rešitev, Kvalifikacija namestitve, Kvalifikacija obratovanja, Kvalifikacija delovanja, Validacijski načrt, Validacijski protokol, Specifikacija uporabniških zahtev.
Published: 09.11.2015; Views: 1533; Downloads: 234
.pdf Full text (1,03 MB)

Search done in 0.21 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica