| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 19
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Uporaba strojnega vida v proizvodnih procesih živilske industrije
Gregor Valek, 2019, magistrsko delo

Opis: Na podlagi študija literature je v nalogi predstavljena uporaba strojnega vida v živilski industriji. Kot primer uporabe strojnega vida je bil razvit lasten programski sistem za brezkontaktno kontrolo kakovosti krompirja. Sistem je bil učen na manjši testni bazi fotografij. Sistem v proizvodnem procesu sortira krompir glede velikosti, hkrati pa prepoznava nepravilnosti, kot so mehanske poškodbe, gniloba in podobno. Z razvitim sistemom je mogoče na tri načine kontrolirati kakovost krompirja: preko naložene fotografije, preko naloženega videa ali preko kamere. Za vse načine kontrole krompirja so predstavljeni rezultati testiranja.
Ključne besede: strojni vid, proizvodni proces, živilska industrija, kontrola kakovosti, sortiranje
Objavljeno: 11.02.2019; Ogledov: 710; Prenosov: 134
.pdf Celotno besedilo (4,52 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Prenova procesa sortiranja v podjetju Mark Metal d.o.o.
Maja Taciga, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Raziskavo smo naredili v podjetju Mark Metal d.o.o., ki se ukvarja s kovinskimi izdelki in z opremo za avtomobilsko industrijo, medicino, elektroniko, elektrotehniko, gradbeništvo in potrošniško blago. Problem, s katerim se srečujejo v podjetju, je časovna neučinkovitost, ki pa smo ga z diplomsko nalogo poskušali rešiti. Problematike smo se najprej lotili z opazovanjem in nato z merjenjem časa zaposlenih v sortirnici. Zaposlene smo spremljali in jim merili čas premikov na vsakem njihovem koraku. Rezultate merjenja in opazovanja smo prikazali v tabeli. Da bi skrajšali delovne postopke, smo predlagali nakup štirih novih tehtnic vrste Kern. Zaposlene so razdeljene v štiri skupine in v vsaki skupini je največ pet oseb, zato smo se odločili, da ima vsaka skupina eno tehtnico. Predlagali smo namestitev zaboja zraven tehtnic, kjer bi odlagale pregledane kose, v zaboj, kjer imajo zaposlene svoje osebne stvari in pripomočke za opravljanje delovnih nalog, pa še namestitev slikovnega kataloga napak. Na koncu smo naredili izračune in ugotovili, da se bo strošek nakupa tehtnic povrnil najkasneje v roku dveh mesecev.
Ključne besede: Časovna neučinkovitost, proces, sortiranje, prenova, notranja logistika
Objavljeno: 18.11.2016; Ogledov: 888; Prenosov: 138
.pdf Celotno besedilo (3,52 MB)

3.
NAČRTOVANJE STROJA ZA SORTIRANJE KOVINSKIH TULCEV
Tadej Krašovc, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno načrtovanje stroja za sortiranje kovinskih tulcev. Opisane so konstrukcijske rešitve in izračuni posameznih elementov sortirne naprave. Izdelana je zasnova elektro-pnevmatskega krmilja stroja in navodila za uporabo.
Ključne besede: načrtovanje, sortiranje, merjenje, avtomatizacija, kovinski tulci
Objavljeno: 16.09.2016; Ogledov: 650; Prenosov: 60
.pdf Celotno besedilo (2,19 MB)

4.
Ločevanje nemagnetnih kovin na osnovi vrtinčnih tokov v sortirni industriji
Mirko Vlaj, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen tok sortiranja odpadkov v podjetju Cerop. Opisani so ključni postopki predelave, obdelave ločeno zbranih, mešanih in bioloških odpadkov. Med odpadki so podrobneje opisani kovinski odpadki. Predstavljene so nekatere osnovne lastnosti kovin, kot na primer magnetne in električne lastnosti. Diplomsko delo obravnava ločevanje nemagnetnih kovin s pomočjo vrtinčnih tokov. Na nemagnetnem ločevalniku, ki obratuje na sortirni liniji, so se izvedle meritve magnetnega polja in induciranih napetosti. Poglavitni del naloge predstavlja izdelava modela nemagnetnega ločevalnika v merilu 1:20, ki deluje po enakem principu kot dejanski ločevalnik.
Ključne besede: odpadki, sortiranje, nemagnetni ločevalnik, vrtinčni tokovi, magnetno polje
Objavljeno: 08.09.2016; Ogledov: 905; Prenosov: 123
.pdf Celotno besedilo (5,13 MB)

5.
PRENOVA STROJA ZA RAZVRŠČANJE PERUTNINSKEGA MESA
Matjaž Franjo Murko, 2016, diplomsko delo

Opis: Funkcija stroja, ki je predmet diplomske naloge, je razvrščanje kosov perutninskega mesa glede na željeni interval mase oziroma v gramaturne razrede z dinamičnim tehtanjem visoke prepustnosti. Stroj je bil zaradi okvare krmilnega dela in dotrajanosti merilnega podsistema potreben celovite prenove. Nedelovanje stroja je povzročalo v procesu precej zastojev, zato je bilo nujno potrebno najti ustrezno rešitev. Zahteva za prenovo je bila, da se funkcionalnost stroja ohrani ali izboljša, pri tem pa se ne povzroči zmanjšanje pretoka mesa ali zniža točnost meritev. Operativna zahteva je bila, da se zanesljivost delovanja poveča, da se izberejo standardni industrijski vgradni elementi, ki bodo omogočali enostavnejše in tako hitrejše ter cenejše vzdrževanje.
Ključne besede: sortiranje, tehtanje, masni razred, avtomatsko razvrščanje mesa
Objavljeno: 06.09.2016; Ogledov: 549; Prenosov: 72
.pdf Celotno besedilo (5,10 MB)

6.
Uvedba optičnega sistema na kontrolni liniji za sortiranje ojnic
Sebastjan Črešnar, 2014, diplomsko delo

Opis: Strojni vid se zaradi znižanja cen posameznih komponent in vedno večje zanesljivosti vedno več uporablja v industriji. Z njim razbremenjujemo delavce monotonega dela in povečujemo kakovost. Prav zato želimo ta sistem uveljaviti na kontrolnih linijah. Prikazati želimo rešitev, ki smo jo uspeli uveljaviti na kontrolno linijo, kjer so se pokazali problemi s sortiranjem podobnih ojnic. Zaradi vedno večjih zahtev glede kakovosti smo morali delavce nekako razbremeniti in smo z kamero, ki deluje na principu strojnega vida, to dosegli. Delavci se tako lahko osredotočijo samo na vizualne napake ojnic. Kljub problemom glede zagotavljanja konstantne slike, nam je uspelo z nastavitvijo določenih algoritmov, nastaviti program, ki avtomatsko ločuje pomešane ojnice.
Ključne besede: kontrola proizvodov, sortiranje, strojni vid, ojnica
Objavljeno: 12.11.2014; Ogledov: 927; Prenosov: 137
.pdf Celotno besedilo (1,40 MB)

7.
IZDELAVA PNEVMATSKEGA SORTIRNEGA MANIPULATORJA
Jernej Geč, 2013, diplomsko delo

Opis: Tema diplomskega dela je avtomatiziranje laboratorijske naprave pnevmatičnega manipulatorja z elektro-magnetnim mehanskim prijemalom za avtomatično ločevanje (odstranjevanje) neustreznih (kovinskih) izdelkov. Idejo in načrtovanje manipulatorja sem izvajal v laboratoriju za mehatroniko, kjer sem najprej sestavil celotno ogrodje manipulatorja z dvema pnevmatskima prijemaloma. Namestil sem vse pnevmatske ventile, cilindre za pomik obeh prijemal, stikal in ožičenja na nadzorni plošči. Zatem sem celotni manipulator zmodeliral v 3D okolju, v katerem sem izdelal vso potrebno tehniško dokumentacijo. Nato sem med seboj s pnevmatskimi cevkami povezal vse pnevmatske komponente nadzorne plošče s kompresorjem, na koncu je sledil priklop na PLC-krmilnik in testiranje delovanja manipulatorja
Ključne besede: manipulator, pnevmatika, sortiranje, izdelava, modeliranje
Objavljeno: 10.01.2014; Ogledov: 907; Prenosov: 199
.pdf Celotno besedilo (3,23 MB)

8.
Analiza ekonomske upravičenosti izločanja plastike za energetsko ali snovno izrabo odpadkov
Matej Golavšek, 2013, magistrsko delo

Opis: V skladu z direktivami EU je ravnanje z odpadki urejeno v obliki hierarhije, kjer si od najvišje do najnižje prioritete sledijo preprečevanje, ponovna uporaba, snovna izraba, energetska izraba in odlaganje odpadkov na deponijah. V magistrskem delu smo analizirali ekonomske in okoljske faktorje procesov snovne in energetske izrabe odpadkov, ki jih uporabljamo, kadar se nastanku odpadkov ne moremo izogniti. Dodali smo tudi tehnično-ekonomsko analizo avtomatskega in ročnega izločanje plastike iz mešanih odpadkov. Ugotovili smo, da je plastika pod določenimi pogoji lahko zaradi svoje visoke kurilne vrednosti uporabna v energetski izrabi, vendar pa je treba preprečiti sežig polivinilkloridov in zagotoviti doseganje zakonsko določenih standardov o emisijah. Boljša rešitev je recikliranje, ki je lahko ekonomsko upravičeno tudi ob visokih stroških, če je možno zagotoviti dobavo kvalitetnih surovin in odkup recikliranega granulata po predpostavljenih cenah. Ocene življenjskih ciklov postopkov za ravnanje z odpadki kažejo, da je okoljski vpliv recikliranja manjši od energetske izrabe, vendar pa je energetska izraba s sežigom še vedno boljša rešitev kot odlaganje na deponijah. Za celovit regionalni sistem ravnanja z odpadki sta oba postopka pomembna, saj odlaganje ni dolgoročno izvedljiva rešitev za ravnanje z večjimi količinami odpadkov. Pri izločanju plastike se v skoraj vseh pogledih avtomatsko sortiranje izkaže za boljšo alternativo pred ročnim sortiranjem. Čeprav se postopek priprave trdnega goriva zaradi tega lahko podraži, pa je vseeno treba upoštevati zakonska določila glede priprave alternativnih goriv iz odpadkov. Avtomatsko sortiranje je boljše tudi iz vidika izločanja plastike za reciklažo, saj dosega višjo kvaliteto in učinkovitost razvrščanja pri nižjih obratovalnih stroških.
Ključne besede: komunalni odpadki, odpadna embalaža, sortiranje, plastika, energetska izraba, reciklaža, ekonomika, odpadki v energijo
Objavljeno: 02.10.2013; Ogledov: 1599; Prenosov: 231
.pdf Celotno besedilo (2,95 MB)

9.
Razvoj inteligentnega sistema za modeliranje nanašanja materiala z uporabo laserja
Zoran Lestan, 2013, doktorska disertacija

Opis: Lasersko nanašanje materialov predstavlja sodobno dodajalno tehnologijo, ki ima v primerjavi s preostalimi postopki nanašanja kovinskih materialov številne prednosti. Poleg minimalnega vnosa energije, kvalitetnega spoja in majhnega toplotno vplivnega območja to tehnologijo odlikuje še dobra mehanska trdnost nanesenega materiala, ki je posledica hitrega ohlajanja. Kljub perspektivnosti tehnologije pa je ta še vedno v razvojni fazi. Vpeljujejo se novi materiali ter tehnike za določitev optimalnih procesnih parametrov. V disertaciji je prikazan postopek izdelave empiričnih modelov, s katerimi lahko na podlagi uporabljenih procesnih parametrov stroja napovemo lastnosti nanesenega materiala. Za izdelavo modelov je bilo uporabljeno genetsko programiranje ter regresijska analiza, ki za iskanje regresijskih koeficientov uporablja genetske algoritme. Na podlagi eksperimentalnih podatkov sta bila izdelana modela za napovedovanje volumna in modela za napovedovanje hrapavosti. Verifikacija dobljenih modelov je bila izvedena z uporabo testne množice eksperimentalnih podatkov. Na osnovi dobljenih modelov sistem določi optimalne parametre nanašanja materiala s stališča hitrosti nanašanja, izkoristka materiala in hrapavosti površine. Določitev optimalnih procesnih parametrov stroja je bila izvedena z uporabo nedominiranega sortiranja. Rezultati ponujajo operaterju niz optimalnih nastavitev procesnih parametrov, kar omogoča izdelavo kakovostnih izdelkov.
Ključne besede: lasersko nanašanje materialov, dodajalne tehnologije, tehnologija LENS, modeliranje, genetsko programiranje, genetski algoritmi, nedominirano sortiranje.
Objavljeno: 07.08.2013; Ogledov: 1378; Prenosov: 156
.pdf Celotno besedilo (15,77 MB)

10.
Konstrukcija transportnega sistema za avtomatsko tehtanje polizdelkov
Aleš Jeseničnik, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo Konstrukcija transportnega sistema za avtomatsko tehtanje polizdelkov, prikazuje proces izdelave transportnega sistema za avtomatsko tehtanje polizdelkov, od analize tehnoloških in pretočnih zahtev do izdelave transportnega sistema. V uvodnem delu so podrobno predstavljene zahteve za zasnovo in delovanje transportnega sistema, ter prikazana tehnologija obdelovancev. Osrednji del diplomskega dela prikazuje idejno zasnovo transportnega sistema z upoštevanjem podanih zahtev in določitev konstrukcijskih parametrov transporterjev. V zaključnem delu diplomskega dela so predstavljeni ključni segmenti transportnega sistema, ter predstavljena izdelava tehniške dokumentacije.
Ključne besede: transportni sistemi, tračni transporter, členkasti transporter, tehtanje in sortiranje
Objavljeno: 29.06.2012; Ogledov: 1485; Prenosov: 172
.pdf Celotno besedilo (3,06 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici