| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 15
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
MERITEV KAKOVOSTI PROIZVEDENE ENERGIJE SONČNIH ELEKTRARN
Danijel Kovačič, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljene značilnosti sončnega sevanja in sončnih (PV) sistemov, ki neposredno pretvarjajo energijo sonca v električno energijo. Opisan je fotonapetostni pojav, ki poteka v sončnih celicah in najpomembnejši gradniki sončnih sistemov. V obliki blok diagramov je prikazana zasnova samostojnih in omrežnih sončnih sistemov. Ob tem je predstavljena vloga različnih komponent, ki so potrebni pri gradnji sončnih sistemov. Izvedene so bile meritve na sončnih elektrarnah (SE) v Mariboru, Ptuju in Ormožu. Merjena je bila kakovost proizvedene električne energije iz SE, po standardu SIST EN 50160 z merilnikom Powervisa. Posamezna meritev na SE se je izvajala 7 dni, kot to določa omenjeni standard. Na osnovi rezultatov meritev je bila izvedena analiza, pri čemer je bil poudarek na harmonskem popačenju in izkoristku SE.
Ključne besede: električna energija, sončne celice, sončni sistem, razsmernik, sončno obsevanje, sončni moduli
Objavljeno: 23.08.2010; Ogledov: 2319; Prenosov: 314
.pdf Celotno besedilo (3,84 MB)

3.
ANALIZA SONČNIH MODULOV
Karel Rižnik, 2010, diplomsko delo

Opis: S hitrim razvojem fotonapetostnih tehnologij, ki po definiciji pomenijo skupino vseh naprav in posameznih enot, ki so potrebne za pravilno delovanje celotnega fotonapetostnega sistema, so nastali tudi standardi, ki jih proizvajalci morajo upoštevati. Če se omejimo zgolj na fotonapetostne module, proizvajalec poda tehnične podatke kot so: vršna moč, napetost pri vršni moči, tok pri vršni moči, napetost odprtih sponk in tok kratkega stika. V tehnični dokumentaciji proizvajalci podajajo tudi U-I karakteristike fotonapetostnega modula pri različnih vrednostih sončnega sevanja. Za preverjanje, če fotonapetostni moduli res delujejo tako kot podaja proizvajalec oziroma, če želimo primerjati različne tipe fotonapetostnih modulov med seboj, moramo zato posneti U-I karakteristiko modula. Danes že obstaja kar nekaj komercialnih instrumentov za uporabo v fotonapetostni tehniki. Sem spadajo tudi inštrumenti, s pomočjo katerih je mogoče posneti U-I karakteristiko modula. V našem primeru smo uporabili komercialni inštrument HT I-V 400 za merjenje U-I karakteristike fotonapetostnih modulov.
Ključne besede: sončni moduli, U-I karakteristike sončnih modulov, inštrument HT I-V 400, meritve
Objavljeno: 20.12.2010; Ogledov: 1526; Prenosov: 355
.pdf Celotno besedilo (2,89 MB)

4.
Fotovoltaika kot pomemben vir pridobivanja električne energije : diplomsko delo
Mia Dobovičnik, 2010, diplomsko delo

Opis: V današnji družbi se vedno bolj uveljavlja sodobni način življenja: vse večja industrializacija, vedno večji pretok blaga, informacij in ljudi, vse večje koncentracije prebivalcev v mestnih središčih ter hitrejši tempo življenja. Takšen način življenja je vzrok za vedno večjo porabo električne energije, kar vodi do neugodnih podnebnih sprememb ter izčrpavanje zemeljskega plina in nafte. Narava nas dejansko sili k pridobivanju električne energije iz virov, ki ne morejo poiti, hkrati pa ne onesnažujejo okolja. Takšni viri so alternativni viri energije. Poznamo več alternativnih virov energije, mi pa se bomo osredotočili na izkoriščanje sončne energije za proizvodnjo električne energije s fotovoltaiko. V diplomski nalogi bomo predstavili njene splošne lastnosti, njeno vlogo v prihodnosti in položaj glede na primarne vire pridobivanja električne energije. Predstavili bomo tudi njen veliki in hitri razvoj na trgu v zadnjih letih. Pojasnili bomo vlogo logistike pri izgradnji sončnih elektrarn, optimizirali logistične procese in procese, ki nastopajo neposredno pri izgradnji sončne elektrarne ter poskušali ugotoviti, kdaj bo električna energija, pridobljena s fotovoltaiko, konkurenčna pridobivanju električne energije iz primarnih virov.
Ključne besede: fotovoltaika, sončna elektrarna, sončni moduli, logistični procesi, optimizacija procesov
Objavljeno: 04.11.2010; Ogledov: 3036; Prenosov: 435
.pdf Celotno besedilo (1,72 MB)

5.
PREVERJANJE MODULOV NA MIKRO SONČNI ELEKTRARNI UM FERI
Dušan Kaiser, 2011, diplomsko delo

Opis: Pri izdelavi diplomskega dela smo se ukvarjali s preverjanjem sončnih modulov na mikro sončni elektrarni (MSE) UM FERI. V delu so predstavljeni osnovni pojmi, ki so potrebni za razumevanje sončnih elektrarn. To so sonce, fotonapetostni pojav, sončne celice in sončni moduli. Za preverjanje sončnih modulov je uporabljen merilni instrument I-V 400. Merilni instrument omogoča preverjanje sončnih modulov pri trenutnih pogojih in pri pogojih, ki jih določa standard za merjenje sončnih modulov (IEC 61829). Proizvajalci sončnih modulov podajajo tolerančno odstopanje moči v odstotkih, s čimer podajajo kakovost sončnih modulov. Tako nas v diplomskem delu zanima kakovost sončnih modulov pri večletnem obratovanju, ki smo jo preverili na MSE UM FERI. Rezultate meritev smo podali tabelarično in grafično, iz katerih je razvidno dobro delovanje preverjenih sončnih modulov.
Ključne besede: sonce, električna energija, sončne celice, fotonapetostni sistem sončni moduli in sončno sevanje
Objavljeno: 30.03.2011; Ogledov: 2265; Prenosov: 190
.pdf Celotno besedilo (4,87 MB)

6.
VPLIV SENČENJA SONČNIH MODULOV NA IZKORISTEK SONČNE ELEKTRARNE
Tomislav Pajić, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava malo sončno elektrarno – RAA (MSE – RAA), priključeno na nizkonapetostno omrežje lokalnega distributerja električne energije. Poudarek je na preverjanju kvalitete vgrajenih elementov, predvsem sončnih modulov in razsmernikov, s pomočjo enostavne vsem dostopne programske opreme. Energija in sevanje Sonca, fotonapetostni pojav, sončni moduli, razsmerniki ter sončni sistemi so osnovni pojmi, ki so predstavljeni kot osnova za razumevanje delovanja sončnih elektrarn. Za potrjevanje pravilnega izbora in delovanja komponent sončne elektrarne smo uporabili instrument Multimeter Fluke 826, piranometer in programsko opremo Horicatcher. Rezultati meritev so podani tabelarično in grafično. Iz zaključka je razvidno, da je bila izbira ponudnika v kombinaciji z lokacijo dobra.
Ključne besede: Sonce, električna energija, sončne celice, sončni moduli, sončna elektrarna
Objavljeno: 23.08.2012; Ogledov: 1801; Prenosov: 184
.pdf Celotno besedilo (3,30 MB)

7.
IZKORISTEK SILICIJEVIH SONČNIH MODULOV PRI RAZLIČNIH KLIMATSKIH POGOJIH
Tomaž Kračun, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava vpliv različnih klimatskih razmer na izkoristek silicijevih sončnih modulov. Na podlagi predhodnih meritev IU in PU karakteristik pri različnih jakostih sončnega sevanja in temperaturah modulov smo določili izkoristek za posamezne sončne module. Med seboj smo primerjali monokristalni, polikristalni in amorfni sončni modul. Kot rezultat smo prikazali odvisnost izkoristka od jakosti sončnega sevanja, odvisnost izkoristka od temperature sončnega modula ter 3D odvisnost izkoristka od jakosti sončnega sevanja in temperature sončnega modula. Pokaže se, da boljši izkoristek dosegajo monokristalni moduli, medtem ko polikristalni in amorfni sončni moduli dosegajo višji izkoristek pri nižji jakosti sončnega sevanja, kjer je vpliv difuzne svetlobe izrazitejši.
Ključne besede: sončni moduli, izkoristek, klimatski pogoji, IU in PU karakteristika
Objavljeno: 25.10.2012; Ogledov: 1438; Prenosov: 96
.pdf Celotno besedilo (15,71 MB)

8.
VPLIV VZDRŽEVANJA IN ČIŠČENJA SONČNIH MODULOV NA IZPLEN PROIZVODNJE ELEKTRIČNE ENERGIJE
Said Beganović, 2012, diplomsko delo

Opis: Sončne elektrarne potrebujejo razmeroma malo vzdrževanja. Pa vendar je za učinkovitejše delovanje pomembno, da jih redno pregledujemo in po potrebi opravimo vzdrževalna dela. Izplen proizvodnje električne energije in izkoristek sončnih modulov je odvisen predvsem od jakosti gostote moči sončnega sevanja, ki obseva sončne module. Tako je obsevana moč sončnega modula odvisna od vremenskih razmer in vzdrževanja sončnih modulov. Na vremenske razmere človek ne more vplivati, lahko pa vpliva na vzdrževanje sončnega modula. Raziskan bo vpliv vzdrževanja in čiščenja sončnih modulov na izplen proizvodnje električne energije. Pokaže se, da vzdrževanje in čiščenje sončnih modulov vplivata na izkoristek sončnih modulov in posledično na izplen proizvodnje električne energije.
Ključne besede: sončni moduli, vzdrževanje, čiščenje, izplen električne energije
Objavljeno: 06.11.2012; Ogledov: 1336; Prenosov: 139
.pdf Celotno besedilo (4,57 MB)

9.
ANALIZA SONČNIH MODULOV S TERMOVIZIJSKO KAMERO
Božidar Marković, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena infrardeča termovizija kot učinkovita metoda brezkontaktnog merjenja temperature sončnih modulov. Diplomska naloga vključuje opis sončnih celic in modulov ter njihovo delovanje in zgradbo. Prav tako so podane fizikalne osnove infrardeče termovizije, ki so potrebne za pravilno razumevanje merilne metode. Predstavljeni sta fiksna in sledilna sončna elektrana „MIC“ na katerih smo s termovizijsko kamero opravljali merjenja pravilnosti delovanja.
Ključne besede: Sončni moduli, sončne elektrarne, termovizijska kamera, brezkontaktno merjenje temperature.
Objavljeno: 24.11.2012; Ogledov: 1627; Prenosov: 162
.pdf Celotno besedilo (6,10 MB)

10.
STRATEGIJA MARKETINGA OB UVAJANJU IZDELKOV FOTOVOLTAIKE NA SLOVENSKI TRG
Jasmina Pisnik, 2013, diplomsko delo

Opis: V svetu prihaja do podnebnih sprememb, ki so posledica človekovega delovanja. Zdaj je čas da nekaj naredimo za naš planet. Obnovljivi viri energije vključujejo vse vire energije, ki jih zajemamo iz stalnih naravnih procesov. Med glavne obnovljive energije spadajo sonce, veter, voda in biomasa. Fotovoltaika je veda, ki preučuje pretvorbo sončne energije v električno energijo. Sonce je osrednje telo našega sončnega sistema in poglavitni vir energije na svetu. V Sloveniji je potencial sončne energije dokaj enakomeren in razmeroma visok ter je v povprečju za 10% višji od Nemčije. Celotna Slovenija ima potencial za postavitve sončnih elektrarn. Razlogi za postavitev sončnih elektrarn so: okolju prijazna naložba, gorivo je zastonj, zanesljiva in varna finančna naložba ter ne onesnažujejo okolja. Geografska razdelitev trga fotovoltaike v Evropi je povezana s hitrostjo s katero se je razvijala tehnologija v zadnjih letih. V zadnjem desetletju Nemčija kaže najbolj stabilno rast in tako tudi predstavlja najbolj razvit trg fotovoltaike. Obnovljivi viri energije so naša prihodnost.
Ključne besede: sonce, energija, sončna energija, obnovljivi viri energije, fotovoltaika, sončni moduli, donosnost investicije, metode donosnosti, strategija marketinga, poziconiranje, segmentacija, marketinško komuniciranje
Objavljeno: 09.07.2013; Ogledov: 1046; Prenosov: 81
.pdf Celotno besedilo (1,30 MB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici