| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Optimizacija postopka ekstrakcije učinkovin iz arnike arnica montana in formulacija produktov : master's thesis
Álvaro Pequeno Alonso, 2022, magistrsko delo

Opis: Arnica Montana je obetaven vir bioaktivnih spojin, predvsem fenolov, ki zaradi svoje antioksidativne aktivnosti izkazujejo koristi za zdravje ljudi. Da bi dosegli stopnjo farmacevtske uporabe, je treba cvetove Arnice Montana predelati v izdelek, ki je primeren za preživetje. V ta namen so bile izvedene različne ekstrakcijske tehnike z različnimi topili: hladna maceracija, ultrazvok, Soxhlet in superkritični CO2; uporabljena topila so bila etanol, metanol in mešanica etanola in vode 95:5 (v:v). Analiza, ki je vključevala ultravijolično/vidno spektrometrijo, je bila opravljena za merjenje antioksidativne aktivnosti in celotne vsebnosti fenolov v ekstraktih. Končno je bil organogel oblikovan z uporabo izvlečka, olja konoplje in voska riževih otrobov ter testiran glede njegove stabilnosti. V okviru tega dela je bil prvič formuliran organogel z visoko stabilnostjo, saj do sedaj v znanstveni literaturi ni bilo podatkov o tovrstni formulaciji. Za določitev njegovih reoloških lastnosti in topnosti v različnih topilih pri različnih temperaturnih pogojih bodo potrebne dodatne študije.
Ključne besede: Arnica Montana, organogels, solvent extraction, phenolic compounds, isolation, formulation
Objavljeno v DKUM: 13.07.2022; Ogledov: 451; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (2,03 MB)

2.
Isolation of chlorophylls from stinging nettle (Urtica dioica L.)
Maša Hojnik Niderl, Mojca Škerget, Željko Knez, 2007, izvirni znanstveni članek

Opis: This study was aimed to assess the feasibility of extracting chlorophylls fromstinging nettle (Urtica dioica L.) by solvent extraction. In preliminary, the investigation concerned three parts of raw material (leaves, stalk and whole plant), different preservation techniques (blanching and drying) and different storage temperatures of preserved material ( |20 C for blanched and 4 C for dried sample). Extracts were analysed for chlorophyll A and chlorophyll B, respectively, by means of HPLC method. Afterwards, optimizationof single-step conventional extraction was carried out by examining the influence of the following process parameters on the extraction yield and isolation efficiency of chlorophylls: type of organic solvent, content of water in ethanol/water mixtures, ratio solvent/material, temperature, time of extraction and pH of the extraction mixture. Furthermore,to improve the yield and/or the selectivity of the extraction, multi-step conventional extraction experiments as well as other solid ]liquid extraction techniques (soxhlet and ultra-sound assisted) were performed and compared. c 2007 Elsevier B.V. All rights reserved.
Ključne besede: chemical processing, extraction, nettle, isolation of chlorophyll, chlorophyll content, solvent extraction
Objavljeno v DKUM: 31.05.2012; Ogledov: 2720; Prenosov: 115
URL Povezava na celotno besedilo

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici