| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 13
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
SLEDENJE VOZIL IN UPRAVLJANJE AVTOPARKA V PODJETJU NIGRAD, d.d.
Tjaša Repolusk, 2019, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Vse hitrejši razvoj tehnologij v informacijski dobi pomeni, da se mora podjetje če želi biti uspešno, neprestano prilagajati novim sistemom z namenom doseganja boljših ciljev poslovanja. V prvem delu projektne naloge je predstavljeno delovanje GPS sistemov. Osrednji del projektne naloge pa se osredotoča na uporabo GPS sledenja v podjetju Nigrad d.d. Predstavljen je sistem TRAK8, ki ga je podjetje implementiralo za sledenje svojih vozil. S podatki pridobljenimi s strani podjetja pa sta obravnavana tudi dva praktična primera potrebnih vpogledov v podatkovne baze zapisov.
Ključne besede: prometno inženirstvo, sledenje vozil, GPS, varovanje podatkov
Objavljeno v DKUM: 06.11.2019; Ogledov: 1036; Prenosov: 179
.pdf Celotno besedilo (912,95 KB)

2.
Uvedba sistema za sledenje in nadzor tovornih vozil v podjetju cinkarna celje, d.d.
Janko Kos, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu je najprej predstavljeno podjetje Cinkarna, Metalurško-kemična industrija Celje, d. d., ki ga uvrščamo med največja slovenska kemično-predelovalna podjetja. V podjetju smo se osredotočili na uporabo sistema za sledenje in nadzor vozil, ki bo tako pomagal voznikom, da opravijo svojo vožnjo hitreje in varno ter s samodejnim prenašanjem podatkov, iz sledilne naprave na računalnik. Upravljavcu voznega parka pa zagotavljal točne informacije o stanju vozila. V prvem poglavju smo predstavili nekaj teoretičnih osnov o transportu, o sistemu za sledenje in nadzor vozil ter našteli njegove prednosti in slabosti. V drugem poglavju smo predstavili obstoječe stanje v podjetju s podrobnim opisom programske opreme, dokumentacije, voznega parka, vrsto blaga, ki se transportira, število transportov, opisom transporta in predstavljeno kritično analizo. V tretjem poglavju smo opisali, kako izbrati pravilni program za sistem za sledenje in nadzor vozil, glede na potrebe v obravnavanem podjetju. Analizirali smo dva različna ponudnika sistemov za sledenje in nadzor vozil, opisali njuno delovanje in kako bi s programskimi dodatki rešili naše probleme ter izračunali stroške uvedbe sistemov v podjetju. V zaključku naloge smo predstavili oceno in vrednotenje uspešnosti uvedbe sistema za sledenje in nadzor vozil v podjetju, pogoje za uvedbo tega sistema in možnosti nadaljnjega razvoja.
Ključne besede: Cinkarna Celje, transport, GPS, sistem za sledenje in nadzor vozil, uvedba sistema za sledenje in nadzor vozil
Objavljeno v DKUM: 15.10.2018; Ogledov: 1112; Prenosov: 152
.pdf Celotno besedilo (2,28 MB)

3.
Uvedba GPS tehnologije za nadzor službenih vozil v podjetju Ozara d.o.o.
Borut Gracel, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: GPS tehnologija za nadzor službenih vozil je v zadnjem desetletju širom sveta vse bolj priljubljena in dobrodošla, tako med upravljavci voznih parkov podjetij oz. organizacij kot tudi med vozniki, saj tako enim kot drugim prinaša koristi.
Ključne besede: vozni park, GPS, GPS tehnologija za sledenje vozil, uvedba GPS sistema za sledenje vozil
Objavljeno v DKUM: 24.04.2017; Ogledov: 2017; Prenosov: 165
.pdf Celotno besedilo (1,11 MB)

4.
UPORABA SLEDILNIH NAPRAV V PODJETJU KOMUNALA SLOVENSKE GORICE
Eva Fras, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga analizira na učinkovitost uporabe tehnologij sledenja vozil v podjetju. V nalogi je predstavljena tehnologija sledenja, ki temelji na pozicioniranju vozil s pomočjo satelitov. V diplomski nalogi je na kratko predstavljeno podjetje Komunala Slovenske gorice d.o.o., ki se ukvarja z nizkimi gradnjami ter ima svoja vozila opremljena s sledilnimi napravami. Analizirane so poti tovornih vozil skozi vso leto ter poraba goriva posameznih tovornih vozil. Na podlagi pridobljenih podatkov je podana povprečna poraba goriva za posamezna tovorna vozila. Diplomska naloga je osredotočena na vožnje tovornih vozil, kajti prav ta opravijo največ poti v podjetju. Prikazano je obratovanje najbolj aktivnih tovornih vozil v podjetju. Narejena je primerjava med mesecem januarjem in majem, kjer je prikazana dolžina opravljenih poti posameznih tovornih vozil.
Ključne besede: cestni promet, sledenje vozil, poraba goriva
Objavljeno v DKUM: 09.12.2015; Ogledov: 1463; Prenosov: 139
.pdf Celotno besedilo (2,16 MB)

5.
Optimizacija stroškov odvoza odpadkov v javnem podjetju Komunala Brežice d. o. o.
Jerneja Pavlovič, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: V vsakem podjetju nastajajo stroški, ki jih je možno zmanjšati in optimizirati. Mi smo v diplomskem delu z naslovom Optimizacija stroškov odvoza odpadkov v Javnem podjetju Komunala Brežice d. o. o. preučevali in optimizirali transportne poti. Bolj podrobno, preučevali smo odvoz bioloških odpadkov v mestu Brežice, Brezini, Trnju, Črncu, Zakotu in Trebežu. Zastavili smo si tri hipoteze, ki smo jih s pomočjo praktičnega dela tudi potrdili: • stroške odvoza lahko z optimizacijo zmanjšamo za cca od 5 do 8 %; • vozni park bi se dalo nadgraditi oziroma izboljšati in s tem zmanjšati stroške; • ločevanje odpadkov na izvoru s strani uporabnikov bi pomenilo nižje stroške odlaganja odpadkov. S pomočjo programa oziroma aplikacije NetCLT, ki se uporablja za sledenje vseh komunalnih vozil, smo uspeli zmanjšati transportne poti za 25 %, s čimer smo dokazali prvo tezo. Druga teza je bila, da bi se vozni park dalo nadgraditi v primeru starejših vozil, saj so tri vozila od sedmih starejša od desetih let. Prav tako smo dokazali tudi tretjo tezo, da bi ločevanje odpadkov na izvoru s strani uporabnikov pomenilo nižje stroške odlaganja odpadkov in posledično ter sčasoma tudi nižje cene storitev.
Ključne besede: optimizacija, odpadek, strošek, sledenje vozil
Objavljeno v DKUM: 29.09.2015; Ogledov: 1703; Prenosov: 128
.pdf Celotno besedilo (1,11 MB)

6.
7.
NIZKOCENOVNI PASIVNI SLEDILNI SISTEM ZA VOZILA
Sašo Kokorič, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili zasnovo nizkocenovnega pasivnega sledilnega sistema za vozila, ki med vožnjo pridobiva GPS-podatke in jih ob prihodu na domačo lokacijo odda prek brezplačne brezžične podatkovne povezave. Tak sledilni sistem ima mnogo nižje obratovalne stroške od splošno razširjenih sistemov, kjer se prenos podatkov opravi prek povezave GPRS. Za zasnovani sledilni sistem smo postavili marketinški splet, orodje za učinkovit nastop izdelka na trgu.
Ključne besede: GPS, ZigBee, sledenje vozil, marketinški splet, Cortex-M0
Objavljeno v DKUM: 25.02.2014; Ogledov: 1895; Prenosov: 154
.pdf Celotno besedilo (3,47 MB)

8.
Uvedba tehnologije za sledenje vozil v Steklarni Hrastnik
Siniša Smiljanić, 2013, diplomsko delo

Opis: GPS-tehnologija je v zadnjih letih na področju sledenja zelo napredovala, naj gre za sledenje vozil, letal, ljudi ali česa drugega. V zadnjem času je postala tehnologija dostopna vsem, ki jo želijo uporabiti v svoje namene, predvsem pa je zrasla uporaba tehnologije v logistične namene, saj vse več podjetij želi kar najbolje nadzorovati svoje logistične procese. V diplomski nalogi je predstavljena uvedba tehnologije za sledenje vozil v Steklarni Hrastnik. V prvem delu diplomske naloge so predstavljeni problem in načini za njegovo reševanje. Opisano sta tudi podjetje Steklarna Hrastnik in njegova dejavnost. Pri teoretičnih osnovah sta opisana nastanek in razvoj GPS-tehnologije skozi zgodovino. Prav tako so opisane določene karakteristike GPS-sistema in nekatere napake, ki jih je mogoče zaznati. V drugem delu je predstavljeno dejansko stanje v podjetju pred uvedbo tehnologije za sledenje vozil. V nadaljevanju je predstavljena tehnologija za sledenje vozil ponudnika NTS. Opisane so vrste storitev, ki jih podjetje ponuja. Prav tako je podan izračun uvedbe te tehnologije. Predstavljeni so tudi avtonomni logistični informacijski sistem in prednosti, ki jih podjetje dobi z njegovo uvedbo. V zaključku so podani ocena učinkov uvedbe te tehnologije, pogoji za njeno uvedbo ter možen nadaljnji razvoj.
Ključne besede: GPS-tehnologija, sistem za sledenje vozil.
Objavljeno v DKUM: 22.10.2013; Ogledov: 1515; Prenosov: 167
.pdf Celotno besedilo (1,11 MB)

9.
SLEDENJE VOZIL Z NAPRAVO GPS V APLIKACIJAH V OKOLJU .NET
Darjan Purg, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo preučili in predstavili globalni sistem določanja položaja, razvoj mobilnih omrežij, omrežje GPRS in standard NMEA 0183. Pridobljena teoretična znanja in praktične izkušnje pri programiranju smo nato aplicirali na praktičnem primeru, ko smo opisali in prikazali razvoj strežniške in uporabniške aplikacije, ki omogočata sledenje vozil s pomočjo naprave GPS. Aplikaciji smo razvili v okolju .NET, natančneje v programskem jeziku C#.
Ključne besede: sledenje vozil, GPS, razvoj mobilnih omrežij, GPRS, NMEA 0183, okolje .NET
Objavljeno v DKUM: 20.12.2012; Ogledov: 1862; Prenosov: 154
.pdf Celotno besedilo (7,54 MB)

10.
UVEDBA TEHNOLOGIJE ZA SPREMLJANJE IN NADZOR VOZIL V DRUŽBI KOSTAK
Teja Lavrenčič, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo prikazuje uvedbo sodobne informacijske tehnologije za spremljanje in nadzorovanje vozil v družbi Kostak. V prvem delu diplomskega dela so predstavljene teoretične osnove o pomenu tehnološkega razvoja in inovacij, opisan je proces nastanka tehnoloških inovacije ter predstavljen t.i. sistem GPS za sledenje vozil. Predstavljena so družba Kostak, dejavnosti, ki jih omenjena družba opravlja, ter avto-strojni park, ki deluje znotraj družbe. V drugem delu diplomskega dela je opisan princip delovanja sistema za spremljanje in nadzor vozil Sledenje.com ter uporabnost takšnega sistema in delovanje programske aplikacije Sledenje.com. Prikazana je uvedba omenjenega sistema na praktičnem primeru izvajanja dejavnosti ravnanja z odpadki v družbi Kostak ter ocenjena uspešnost njegove uvedbe. V okviru diplomskega dela so bili opravljeni intervjuji z zaposlenimi v družbi, ki uporabljajo sistem Sledenje.com. Na osnovi analize rezultatov je bila podana ocena, da ima spremljanje vozil pri izvajanju dejavnosti ravnanja z odpadki veliko prednost pri načrtovanju in optimizaciji poti, nadzorovanju vozil ter gospodarski izkoriščenosti vsakega prevoza. Diplomsko delo prikazuje, da se v obravnavano tehnologijo vložen denar vrne in oplemeniti, to pa je glavni cilj tehnološke izboljšave.
Ključne besede: tehnologija, GPS, sledenje vozil, avto-strojni park, uvedba sistema za sledenje
Objavljeno v DKUM: 16.04.2012; Ogledov: 2305; Prenosov: 286
.pdf Celotno besedilo (1,09 MB)

Iskanje izvedeno v 2.32 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici