| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 16
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Cimet in sladkorna bolezen tipa 2
Mark Duh, 2022, master's thesis

Abstract: Cimet je popularna začimba, za katero predvidevajo, da bo ob uporabi ugodno vplivala na uravnavanje krvnega sladkorja. Kljub temu nekatere raziskave poročajo o dvomljivih rezultatih vpliva cimeta na uravnavanje krvnega sladkorja pri pacientih s sladkorno boleznijo tipa 2. Pacienti se pogosto odločijo za dopolnilno zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2 s cimetom, zato je ključnega pomena ugotoviti, kateri so njegovi učinki na uravnavanje krvnega sladkorja. Izvedli smo sistematični pregled literature, katerega potek smo prikazali s PRISMA diagramom. Za presojo in oceno kakovosti raziskav smo uporabili hierarhijo dokazov in JBI orodje. Sintezo smo izvedli na opisni način. V analizo smo vključili 9 raziskav. 77,7 % (7/9) raziskav poroča o pozitivnem učinku uporabe cimeta na uravnavanje krvnega sladkorja, pri čemer je v ospredju uravnavanje krvnega sladkorja na tešče (7/9; 77,7 % raziskav). Prav tako ima pomemben vpliv na zniževanje HbA1c (4/9; 44,4 % raziskav) in drugih glikemičnih parametrov (2/9; 22,2 % raziskav). Vendar sta kljub njegovim pozitivnim učinkom na uravnavanje krvnega sladkorja dve raziskavi poročali o nepomembnih rezultatih cimeta na uravnavanje krvnega sladkorja (2/9; 22,2 %), kar lahko pripisujemo manjšem dnevnem vnosu cimeta, manjšemu populacijskemu vzorcu in krajšemu obdobju raziskave. Cimet ima velik potencial za uravnavanju krvnega sladkorja pri pacientih s sladkorno boleznijo tipa 2. Potrebne so dodatne raziskave, ki bodo zasnovane na veliki populaciji, večjem časovnem obdobju in ustrezni količini in obliki uporabljenega cimeta.
Keywords: cimet, sladkorna bolezen tipa 2, krvni sladkor, uravnavanje krvnega sladkorja
Published in DKUM: 18.11.2022; Views: 1052; Downloads: 335
.pdf Full text (1,13 MB)

2.
Problematika obdavčitve brezalkoholnih pijač in drugih živil, ki vsebujejo sladkor
Danijela Kramarič, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo Problematika obdavčitve brezalkoholnih pijač in drugih živil, ki vsenujejo sladkor analizira problematiko, ki v slovenskem pravnem prostoru ni nova. Vse od leta 2014, pa že pred tem, je predmet številnih razprav, najbolj pa se je slovenska politika s to preoblematiko ukvarjala po objavi predloga Zakona o posebni trošarini na brezalkoholne pijače z vsebnostjo sladkorja oziroma sladil. Čeprav predlagani zakon ni bil sprejet, je sladkor nedvomno primeren trošarinski proizvod. Sladkor in sladke pijače so v slovenskem pravnem redu obremenjene z davkom na dodano vrednost, drugih posebnih davčnih obremenitev pa ne poznamo. Stopnja DDV za obdavčitev pijač, ki vsebujejo sladkor, je odvisna od tega ali davčni zavezanec opravi dobavo blaga ali opravi gostinsko storitev. Tako je nakup brezalkoholne pijače (ne glede na vsebnost sladkorja) obremenjen z 9,5 % stopnjo DDV pri nakupu v trgovini; če pa je pijača postrežena v gostinskem lokalu pa je obremenjena s splošno stopnjo oziroma z 22% stopnjo DDV. Prvi del diplomskega dela analizira obdavčitev sladkorja in drugih živil, ki vsebujejo sladkor, v 3. poglavju pa je obravnavana obdavčitev pijač, ki vsebujejo sladkor. Sledi prikaz obdavčitve pijač, ki vsebujejo sladkor v drugih državah članicah EU. Nadalje je obravnavan omenjeni predlog zakona, v zadnjem poglavju pa je predstavljena analiza morebitne uvedbe posebne trošarine na sladke pijače v slovenskem pravnem prostoru. Čeprav predlagani zakon ni bil sprejet, problematika obdavčitve sladkih pijač ostaja, saj se utemeljeno sprašujemo, ali bi se z uvedbo nove trošarine lahko zmanjšala poraba sladkih pijač, kot se skuša to doseči z (višjo) trošarino pri cigaretih.
Keywords: obdavčitev, brezalkoholne pijače, ki vsebujejo sladkor, trošarina, predlog zakona, davek na dodano vrednost
Published in DKUM: 24.09.2018; Views: 1988; Downloads: 124
.pdf Full text (584,90 KB)

3.
Obdelava tekstilnih materialov z ogljikom, pridobljenim iz sladkorja
Sara Barber, 2018, master's thesis

Abstract: Pri posameznih zaščitnih oblačilih ciljamo na zadostno odvajanje površinskega (elektrostatičnega) naboja za kar so se v preteklosti uporabljala predvsem kovinska vlakna. V sodobnem času pa se vedno bolj uveljavlja ogljik, ki ga uporabljamo kot osnovo za izdelavo ogljikovih vlaken, kakor tudi kot surovino, primerno za nanos na tekstilni material, saj je prevodnost ogljika podobna prevodnosti kovin. Za obdelavo tekstilnih materialov, ki temeljijo na sodobnih pristopih, so torej zanimive obdelave z ogljikom. Z njegovo vgraditvijo lahko dosežemo dobro odvajanje električnega naboja z njihove površine, kakor tudi druge lastnosti, kot npr., hidrofobnost, itd. V tem pogledu sta kot tekstilna substrata še posebej zanimiva bombaž in poliester, saj sta osnovna materiala za izdelavo delovnih zaščitnih oblačil. Odvisno od namembnosti se uporabljata, bodisi kot samostojni surovini v oblačilu, bodi v mešanici v različnih razmerjih. Neželen vzporedni učinek vgraditve ogljika je črna oz. kovinska barva vlaken, zato je uporaba ogljika z namenom doseganja antistatično delujočih materialov omejena v glavnem na zelo specifična oblačila. Pričujoče delo temelji na obdelavi substratov iz bombaža, poliestra in mešanici teh surovin z ogljikovimi delci, pridobljenimi z dehidracijo jedilnega sladkorja v kombinaciji z zelenim čajem in železovim (III) hidratom kot katalizatorjem z namenom doseči dobro odvajanje površinskega naboja s površine tekstilnega materiala. Predpostavili smo, da bo le-to izboljšano, v kolikor bo obdelovalni kopeli dodano vezivno sredstvo, ki bi naj povezalo posamezne ogljikove delce med seboj in na ta način izboljšalo funkcionalnost obdelanih substratov v primerjavi z materiali, obdelanimi izključno z ogljikovimi delci. Z namenom preveriti učinkovitost obdelave, so bile v praktičnem delu uporabljene različne metode s katerimi smo želeli dobiti vpogled v videz delcev, kakor tudi v topografijo materialov pred in po obdelavi, za kar je bila uporabljena SEM analiza. Metoda DLS je bila uporabljena z namenom proučiti velikost in stabilnost delcev, prisotnih v posamezni obdelovalni kopeli, merjenje električne prevodnosti/upornosti pa z namenom proučiti sposobnost tekstilnega materiala v smislu samega odvajanja površinskega naboja s površine obdelanega substrata. Vsaka obdelava tekstilnih materialov z ogljikovimi delci se lahko odraža kot izrazita sprememba barvnega tona, zato je bila le-ta spektrofotometrično ovrednotena, prav tako pa tudi nagnjenost obdelanih materialov k gorenju. Rezultati raziskave so pokazali zelo perspektivne rezultate še posebej v primeru, ko je bilo obdelovalni kopeli dodano vezivno sredstvo.
Keywords: Sladkor, zeleni čaj, ogljik, antistatičnost, bombaž, poliester
Published in DKUM: 05.07.2018; Views: 1154; Downloads: 112
.pdf Full text (2,13 MB)

4.
Biometrijska procjena značaja nekih ampelotehničkih zahvata na cv. Zweigelt (Vitis vinifera L.) u vinogorju Feričanci
Vladimir Jukić, Mato Drenjančević, Dražen Horvat, Stanko Vršič, Mirjana Brmež, 2013, original scientific article

Abstract: U trogodišnjem pokusu ispitivani su pojedinačni i združeni učinci ampelotehničkih tretmana na količinu šećera i ukupnu kiselost u moštu kultivara Zweigelt. Istraživanja su provedena na proizvodnim površinama FeraVina d.o.o. Feričanci tijekom razdoblja 2006.-2008. godine. Pokus je postavljen po planu podijeljenih parcela (split-plot) u četiri ponavljanja. Za glavni čimbenik određeno je svojstvo «opterećenje trsa» u tri razine (24, 18 i 12 pupova po trsu), a kao podčimbenik «djelomična kasna ručna defolijacija» u dvije razine (ostavljeni i uklonjeni listovi u zoni grožđa). Količina šećera u moštu nije zavisila niti o jednome ispitivanome ampelotehničkome zahvatu, već isključivo o godini, kao najvećem i statistički visoko značajnome izvoru varijabiliteta. Učinci godine i djelomične kasne defolijacije statistički su visoko značajno (P≤0,01) utjecali na smanjenje ukupne kiselosti mošta u odnosu na tretman s ostavljenim lišćem u zoni grožđa.
Keywords: ampelotehnična obdelava, sorte Zweigelt, obremenitev trsa, sladkor, kislost
Published in DKUM: 20.07.2017; Views: 1145; Downloads: 94
.pdf Full text (157,51 KB)
This document has many files! More...

5.
Deskriptivna analiza trga s sladkorjem v Sloveniji
Manuela Ozmec, 2017, master's thesis/paper

Abstract: Namen te naloge je izdelati sistemsko analizo trga sladkorja. Trg sladkorja je namreč dinamičen trg, na katerem sodeluje več kot 100 držav. Svetovna poraba sladkorja iz leta v leto narašča in je že prehitela proizvodnjo. Pričakovati je, da bo povpraševanje še naprej naraščalo v državah v razvoju. V že razvitih državah pa je možen padec, saj bo tu postalo pomembnejše skrbeti za zdravje. In ravno ta skrb za zdravje in posledično manjša potrošnja bi lahko privedle do zmanjšanja cene sladkorja. Po drugi strani pa je v prihodnje možno pričakovati povečanje porabe sladkorja, vendar ne za primarno uporabo, temveč za alternativne uporabe. To je za proizvodnjo etanola, bioplina za ogrevanje in elektriko ter kot krmo živalim. V magistrskem delu je bil kot osrednji metodološki pristop upoštevana deskriptivna analiza trga s sladkorjem. Proizvodnja in potrošnja sta pomembna dejavnika, ki vplivata na ceno sladkorja. Dodatno pa med pomembne dejavnike štejemo še ekonomsko politiko posamezne države, institucionalne dejavnike (reformo sladkorja, carinske ukrepe), alternativne uporabe, substitute na trgu sladkorja in vremenske vplive. OECD predvideva, da bo cena ostala volatilna in oscilirana okoli rahlo pozitivnega trenda. To bi moralo spodbuditi Slovenijo, da ponovno poseje sladkorno peso in prične s predelavo.
Keywords: deskriptivna analiza, sladkor, sladkorna pesa, sladkorni trs
Published in DKUM: 26.06.2017; Views: 1604; Downloads: 255
.pdf Full text (3,54 MB)

6.
Zaznavanje gostega soka z različno vsebnostjo sladkorja
Špela Šibal, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Zaznavanje je proces, s katerim posameznik izbira, organizira in interpretira dražljaje v razumljivo sliko. Sprejememo le tiste dražljaje, ki so nam v tistem trenutku pomembni. Vseeno pa je zaznavanje za človeka zelo pomembno, saj nas varuje in opozori na razne nevarnosti (Mumel, 1999). V diplomske projektu obravnavamo problem, ki je redko obravnavan in se nanaša na področje zaznave okusa gostega soka. Zaznave okusa uvrščamo v področje marketinga, natančneje v področje vedenja odjemalcev. Teoretični del diplomskega projekta smo razdelili v tri večja poglavja. To so zaznavanje, organi, ki zazanavajo in zaznavanje okusa. V prvem poglavju smo predstavili definicijo zaznavanja, razvrstitev zaznavnih obvestil, opisali smo štiri elemente zaznavanja in predstavili senzorični marketing. V drugem poglavju smo obravnavali pet ključnih čutov s katerimi zaznavamo to so vid, sluh, tip, okus in voh. Ker pa se tema diplomskega projetka nanaša na zaznavanje okusa, smo se osredotočili v četrtem poglavju na zaznavanje okusa. V tem poglavju smo se posebej osredotočili na zaznavanje sladkega, saj nas je to zanimalo pri našem eksperimentu. V drugem delu diplomskega projekta pa sledi empirična raziskava, v tem delu smo za metodo raziskovanja uporabili eksperiment. V eksperimentu je sodelovalo 62 študentov Univerze v Mariboru. Z raziskavo smo želeli ugotoviti ali obstajajo razlike v zaznavanju jagodnega gostega soka z različno vsebnostjo sladkorja, v zaznavanju gostote soka, všečnosti okusa in v zaznavanju zdravega soka. Podatke smo analizirali s pomočjo programa IBM SPSS Statistic 22. Rezultati kažejo, da testne osebe zaznajo razliko dodanega sladkorja v soku, saj je bila razlika že opazna pri 10% dodanega sladkorja. Ugotovili smo tudi, da obstajajo statistično pomembne razlike med ocenami zaznavanja pri spremenljivkah vsebnost sladkorja, gostoto sladkorja in všečnost okusa, saj je pomembnost razlik pri vseh treh spremenljvkah manjša od 0,05. Z rezultati t-testa pa smo ugotovili, da obstajajo razlike pri vsebnosti sladkorja, gostoti soka in všečnosti soka. Pri vseh teh spremenljivkah je najvišja vrednost med 20% dodanega in 20% odvzetega sladkorja.
Keywords: Zaznavanje, okus, jagodni sok, sladkor
Published in DKUM: 24.11.2016; Views: 1424; Downloads: 131
.pdf Full text (1,21 MB)

7.
PRIMER GIBALNO ŠPORTNIH DEJAVNOSTI ZA OTROKA S SLADKORNO BOLEZNIJO TIPA I
Urška Jurgec, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V teoretičnem delu diplomske naloge je natančneje opisana sladkorna bolezen, njeno diagnosticiranje, zdravljenje, zapleti ter opredelitev sladkorne bolezni na dva tipa. Poseben poudarek smo dali gibalno-športni aktivnosti otroka, ki ima sladkorno bolezen tipa I.
Keywords: sladkorna bolezen, gibalno-športna aktivnost, krvni sladkor, padec ravni sladkorja v krvi, otrok s sladkorno boleznijo
Published in DKUM: 01.09.2016; Views: 1356; Downloads: 127
.pdf Full text (955,12 KB)

8.
PRIMERJAVA DOPOLDANSKIH MALIC IN VRTČEVSKIH ZAJTRKOV V MARIBORSKIH ŠOLAH IN VRTCIH
Petra Stanišič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu z naslovom Primerjava dopoldanskih malic in vrtčevskih zajtrkov v mariborskih šolah in vrtcih smo analizirali prehrano predšolskih in šolskih otrok v mariborskih osnovnih šolah in vrtcih. Namen je bil ugotoviti, kako skrbijo za prehrano otrok v omejenih ustanovah. Zanimalo nas je, ali so kakšne razlike med mestnimi in primestnimi vrtci in osnovnimi šolami. V naš raziskovalni vzorec smo vključili 21 osnovnih šol in 14 vrtcev. Anketirali smo sestavljalce jedilnikov in analizirali 10 jedilnikov šolskih malic in vrtčevskih zajtrkov, objavljenih na spletnih straneh šol in vrtcev v mariborskem okolišu. Ugotavljamo, da se vzgojno-izobraževalne ustanove sicer trudijo, da bi bile malice in zajtrki čim bolj zdravi, vendar pa še vedno močno posegajo po sladkorju in v prehrano vključujejo nezdrava živila, ki v take ustanove ne sodijo, ter se premalo zavedajo, da so pomemben člen v privzgajanju zdravih prehranjevalnih navad, ki bodo dolgoročno pomembno vplivale na zdravje in poznejšo kakovost življenja otrok.
Keywords: prehrana otrok v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, prehrana otrok v primestnih in mestnih vrtcih in osnovnih šolah, sladkor v prehrani otrok, analiza jedilnikov v vrtcih in osnovnih šolah, smernice prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah
Published in DKUM: 31.05.2016; Views: 1850; Downloads: 136
.pdf Full text (1,15 MB)

9.
Proteini kot prehranski dodatki in njihova primerjava
Dejan Korat, 2016, master's thesis/paper

Abstract: V magistrskem delu smo predstavili proteinske dodatke in jih primerjali med seboj. Z anketnim vprašalnikom, katerega so izpolnjevali športniki in drugi anketiranci, smo raziskovali, kakšen odnos imajo anketiranci do proteinskih dodatkov in kako so o njih ozaveščeni. Ugotovili smo, da športniki pogosteje uporabljajo prehranske dodatke kot drugi anketiranci in jih tudi bolje poznajo. Da je kvaliteta pomembna, se zavedajo vsi anketirani, so pa premalo ozaveščeni, da je nakup preko spleta tvegan. Na podlagi raziskav v laboratoriju smo pridobili informacije glede sestave proteinskih dodatkov in te primerjali s podatki, navedenimi na ovojnini. Zanimal nas je delež beljakovin, sladkorja in vlaknin v šestih proteinskih dodatkih. Ugotovili smo, da pri vsebnosti beljakovin glede na deklaracijo precej odstopajo štirje od šestih analiziranih vzorcev. Pri analizi sladkorjev najbolj odstopata dva vzorca. Na osnovi primerjav smo ugotavljali ceno glede na vsebnost odstotkov beljakovin v proteinskih dodatkih. Največji delež beljakovin je imel sirotkin proteinski dodatek Whey 20 športni izolat. Njegova cena je bila 36 €/kg. Pri kazeinskem proteinskem dodatku je imel največji delež beljakovin QNT protein casein 92, zanj pa je bilo potrebno odšteti 32 €/kg. Največji delež beljakovin v sojinem proteinskem dodatku je imel Pro 10 soj isolat. Cena tega dodatka je bila 14 €/kg. Največji delež beljakovin v konopljinem proteinskem dodatku je imel Muscle & Strength hemp protein, njegova cena pa je bila 25 €/kg. Primerjali smo tudi sestavine med proteinskimi dodatki. Sirotkini in sojini proteinski dodatki so na obrok (30 g) v povprečju vsebovali največ beljakovin. Najmanj beljakovin pa so vsebovali konopljini proteinski dodatki.
Keywords: proteinski dodatki, beljakovine, sladkor, vlaknine, ovojnina
Published in DKUM: 25.03.2016; Views: 2166; Downloads: 484
.pdf Full text (1,39 MB)

10.
Search done in 0.31 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica