| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 2504
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Odnos voznika do uporabe asistenčnih sistemov ter uporabe mobitela med vožnjo : magistrsko delo
Primož Makuc, 2024, magistrsko delo

Opis: Varnost v cestnem prometu in uporaba asistenčnih sistemov postajata vse bolj pomembna tema v sodobni družbi. To delo proučuje odnos voznikov do asistenčnih sistemov in uporabe mobilnega telefona med vožnjo. V trenutni digitalni dobi se tehnologija neprestano razvija in vpliva na vsakdanje življenje, vključno z izkušnjo v cestnem prometu. Raziskava se osredotoča na vprašanja, kot so naklonjenost voznikov do uporabe asistenčnih sistemov, vpliv demografskih dejavnikov, kot sta starost in spol ter ocena nevarnosti različnih dejavnosti med vožnjo. Delo predstavlja različne asistenčne sisteme vozil, njihovo delovanje in morebitne omejitve. Čeprav lahko asistenčni sistemi pripomorejo k večji varnosti in razbremenitvi voznika, lahko povzročijo tudi večjo nevarnost, če so vozniki zaradi njih manj pozorni na cesto. Zaradi višjega zaupanja v varno delovanje asistenčnih sistemov obstaja tudi večja možnost motenj na voznika. Analizirani so bili demografski dejavniki, ki vplivajo na sprejemanje in uporabo teh sistemov ter ocenjujejo različne dejavnosti med vožnjo. Preverjene so bile hipoteze o pozitivni naravnanosti do asistenčnih sistemov, vplivu spola in starosti ter oceni nevarnosti različnih dejavnosti med vožnjo. Na podlagi rezultatov je bila ugotovljena kompleksnost odnosa voznikov do asistenčnih sistemov in potrebo po nadaljnjem raziskovanju ter ozaveščanju voznikov o varni uporabi teh sistemov. Poleg uporabe mobilnega telefona niso zanemarljive tudi vse ostale motnje, s katerimi se voznik srečuje med vožnjo. Še večjo pozornost je potrebno nameniti spodbujanju k odgovornemu ravnanju na cestišču in zmanjšati uporabo mobilnih telefonov med vožnjo, kar bo prispevalo k večji varnosti v cestnem prometu za vse udeležence.
Ključne besede: vozniki, asistenčni sistemi, motnje med vožnjo, mobilni telefoni, osebna vozila, magistrska dela
Objavljeno v DKUM: 10.06.2024; Ogledov: 34; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (1,16 MB)

2.
Razvoj sistema CryMatch za povezovanje igralcev tekmovalnih iger
Adam Veselič, 2024, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo izdelali sistem za povezovanje igralcev tekmovalnih iger, ki zadošča večini zahtev uporabnikov. Je hkrati enostavnejši za uporabo in hitrejši v povezovanju igralcev kot obstoječa odprtokodna rešitev OpenMatch. Prav tako nas ne omejuje na tehnologijo Kubernetes in programski jezik Go. Nudi nam več možnosti vzpostavitve na več platformah. Nazadnje smo še poskrbeli, da je sistem razširljiv s podporo nalaganja knjižnic, ki jih lahko razvijemo v katerem koli programskem jeziku.
Ključne besede: porazdeljeni sistemi, igre, povezovanje igralcev, .NET
Objavljeno v DKUM: 03.06.2024; Ogledov: 90; Prenosov: 10
.pdf Celotno besedilo (2,94 MB)

3.
Vpliv urbanih zelenih površin na pojav mestnega toplotnega otoka
Nataša Pipenbaher, Danijel Ivajnšič, Daša Donša, Jaša Veno Grujić, Sonja Škornik, 2022, samostojni znanstveni sestavek ali poglavje v monografski publikaciji

Opis: Urbane zelene površine so izpostavljene vzajemnemu vplivu pojava mestnega toplotnega otoka (MTO) in višjim temperaturam zraka zaradi podnebnih sprememb, kar spreminja rastne parametre rastlin, po drugi strani pa lahko delujejo kot blažilec toplotnega stresa zaradi povečanega toka latentne toplote (posledica evapotranspiracije). Da bi ocenili jakost hladilnega učinka zelenih površin v urbanih sistemih (Maribor, Murska Sobota, Ljutomer) smo v devetih zelenih površinah (trije mestni gozdovi in šest mestnih parkov) popisali lesne vrste na 94 popisnih ploskvah. Zbrali smo podatke o številu/gostoti osebkov lesnih vrst, povprečni vrednosti morfološko funkcionalnih potez za vsebnost suhe snovi v listih (CWM_LDMC) in specifično listno površino (CWM_SLA). Izračunali smo intenzivnost hlajenja, obseg hlajenja in stopnjo hlajenja v in izven popisnih ploskev. Mestni gozdovi imajo večji hladilni učinek od mestnih parkov. Sicer pa pravilo večja zelena površina – večji hladilni učinek ne velja povsod. Analiza dejavnikov vpliva hladilnega učinka urbanih zelenih površin je razkrila značilen vpliv: (1) velikosti zelene površine, (2) števila/gostote lesnih vrst in vezanih povprečnih vrednosti morfološko funkcionalnih potez (predvsem CWM_SLA), (3) tipa zelene površine in pokritosti tal neposredne okolice. Dobro umeščene zelene površine lahko razčlenijo sicer homogeno temperaturno polje nad pozidanimi površinami mest, še zlasti ob nastopu vročinskih valov.
Ključne besede: podnebne spremembe, hladilni učinek, lesne vrste, urbani sistemi, lokalne podnebne cone
Objavljeno v DKUM: 03.06.2024; Ogledov: 65; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (2,45 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Varovanje tajnosti podatkov v ITSP : (ob 50-letnici informacijsko telekomunikacijskega sistema policije)
Andrej Lesjak, 2007, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Ključne besede: informacijski sistemi, tajni podatki, varnost
Objavljeno v DKUM: 30.05.2024; Ogledov: 48; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (779,51 KB)

5.
Virtualni inženiring I : komponente virtualnega inženiringa, zapiski predavanj
Gorazd Hren, 2024

Opis: Zapiski predavanj so namenjeni študentom, ki se vsakodnevno in vedno bolj srečujejo z uporabo razvojnih računalniških orodij pri designu izdelkov. Izredno kakovostne in tudi kompleksnejše računalniške aplikacije omogočajo simulacije in analize inženirskih rešitev preden so te implementirane kot prototipi ali končni izdelki. Virtualni inženiring najprej tvorijo komponente za ustvarjanje geometrije, sistemi CAD in povratni inženiring s sistemi skeniranja, ki predstavlja osnovo za nadaljnje postopke razvoja izdelkov. Naslednje komponente so izdelava virtualnih prototipov v navideznem okolju ali fizičnih prototipov, katerih izdelava je dandanes večinoma izvedena s 3D tiskom. Izrednega pomena v razvoju izdelkov so numerične simulacije, ki omogočajo analize -trdnosti, dinamike tekočin in gibanja mehanizmov - glede na robne pogoje. S pridobljenimi podatki lahko načrtujemo proizvodnjo, logistiko, kontrolo kakovosti, ergonomijo, marketing, preden gre izdelek v končno izdelavo. Vse te komponente povezujejo informacijski sistemi DMU, PLM, ki omogočajo in tudi določajo organizacijsko strukturo razvojnega dela, opisanem v zadnjem poglavju: Virtualni razvoj izdelkov.
Ključne besede: virtualni inženiring, sistemi CAD, povratni inženiring, numerične simulacije, virtualni razvoj izdelkov
Objavljeno v DKUM: 10.05.2024; Ogledov: 245; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (5,67 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Sistemi vodenja kakovosti dobaviteljev v jedrski industriji : diplomsko delo
Roman Semenič, 2024, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava sisteme vodenja kakovosti v jedrski industriji. V prvem delu so razložene osnove, ki so potrebne za lažje razumevanje opisane teme, v nadaljevanju pa je izvedena analiza vrzeli med standardi ISO 9001 in NQA-1 ter ISO 9001 in ISO 19443. Delo lahko služi kot pripomoček dobaviteljem v dobavni verigi jedrske industrije, ki se osredotočajo na potrebne dopolnitve lastnega sistema kakovosti po standardu ISO 9001, da bi dosegli skladnost z zahtevami jedrske industrije.
Ključne besede: kakovost, jedrska industrija, sistemi vodenja
Objavljeno v DKUM: 09.05.2024; Ogledov: 183; Prenosov: 17
.pdf Celotno besedilo (2,24 MB)

7.
Vodenje krožnega inverznega nihala z oddaljenim merilnim mestom
Uroš Stiplovšek, 2024, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi je predstavljena regulacija vpete palice na sistem, ki se vrti okoli lastne osi, pri čemer je cilj, da je ta sistem sposoben postaviti palico v pokončno lego in jo tam za nekaj časa zadržati. Pri tem je palica vpeta na vrtljivo os sistema. Najprej smo vzpostavili komunikacijo med glavnim mikrokrmilnikom in računalnikom. Sledila je vzpostavitev povezave s pomočjo NRF modula med glavnim mikrokrmilnikom in mikrokrmilnikom, ki se je nahajal na sistemu. Po uspešni povezavi smo se lotili branja kota palice in kota vrtenja samega sistema. Nato smo načrtali tri regulatorje: PID, polinomsko sintezo in regulator v prostoru stanj. Pri slednjem smo dobili najboljši odziv, zato smo ga tudi uporabili pri končnem sistemu. S prilagajanjem parametrov in poskušanjem smo dosegli cilj naloge. Na koncu smo izdelali tiskano vezje in s tem izboljšali videz sistema.
Ključne besede: Regulacija nihala, regulacijski sistemi, NRF komunikacija, komunikacija dveh mikrokrmilnikov, branje kota, regulacija v prostoru stanj.
Objavljeno v DKUM: 26.04.2024; Ogledov: 164; Prenosov: 21
.pdf Celotno besedilo (2,91 MB)

8.
Protecting Childrenʹs Rights in Civil, Criminal and International Law - under a Touch of Digitalization
2024

Opis: The publication focuses on the crucial topics of protecting children's rights in civil, criminal, and international law. In today's rapidly evolving digital landscape, ensuring the well-being and rights of children has become more complex yet paramount. This comprehensive exploration delves into the multifaceted legal frameworks and challenges surrounding children's rights in various legal domains. From issues of custody and education to juvenile justice and international treaties, this book offers insights into the evolving landscape of child protection laws. With a keen focus on navigating the digital age's influence on children's rights, this publication serves as a valuable resource for legal professionals, policymakers, educators, and advocates dedicated to safeguarding the rights and welfare of children.
Ključne besede: otrokove pravice, nacionalna in mednarodna pravna izhodšča, družinska razmerja, ukrepi za varstvo otrokovih pravic, varnostni sistemi, digitalno okolje
Objavljeno v DKUM: 24.04.2024; Ogledov: 135; Prenosov: 8
.pdf Celotno besedilo (4,75 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

9.
Izdelava in optimizacija spletne strani za gradbeno podjetje
Stefan Krajinović, 2024, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sta predstavljeni izdelava in optimizacija spletne strani za gradbeno podjetje z namenom povečanja prepoznavnosti in poslovanja po spletu. V delu je podrobno opisan postopek izdelave spletne strani, ki vključuje načrtovanje, oblikovanje in izvedbo. Poudarek je na funkcionalnosti in odzivnosti strani, ki omogoča ogled iz različnih naprav. Za izdelavo spletne strani je bil uporabljen WordPress, program, ki je bil nameščen na že prej zakupljen strežnik in domeno s pomočjo ponudnika storitev Neoserv.si. V delu je prikazan tudi postopek optimizacije, ki ima pomemben vpliv na boljšo uvrstitev spletne strani v iskalnikih. S pomočjo analize so bili identificirani problemi in izzivi, ki so bili uspešno rešeni.
Ključne besede: spletna stran, CMS-sistemi, WordPress, vtičniki, optimizacija
Objavljeno v DKUM: 04.04.2024; Ogledov: 137; Prenosov: 26
.pdf Celotno besedilo (2,16 MB)

10.
Varnostni vidiki elektronskih plačilnih sistemov s poudarkom na zlorabah
Igor Lamberger, 2007, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Ključne besede: elektronsko poslovanje, elektronski plačilni sistemi, goljufije, varnost, plačilne kartice, informacijska varnost
Objavljeno v DKUM: 29.03.2024; Ogledov: 121; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (612,11 KB)

Iskanje izvedeno v 2.32 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici